Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

De ce sa NU iti deschizi forum

Am observat un trend si in acest domeniu si trebuie sa recunosc ca sunt o maniaca a “genului” .. in acest moment am 14 forums si inca ma incearca niste idei de proiecte noi. NU. Sper ca de data asta ma abtin 🙂

Tot mai multi oameni sunt fascinati de lumea forumurilor si se viseaza administratori. Este clar, o pozitie de “conducere”, care iti da anumite satisfactii de “sef”. Rata uriasa a forumurilor care nu au succes si sunt inchise in catva timp este insa alarmanta. Nu este mare problema pana la urma, ca nu este cataclism natural ca forumul lui Georgica a murit, este insa neplacut pentru admin si mai ales pentru cei care au constituit acea comunitate.

Pentru a nu avea un asemenea final tragic poate este mai bine sa va intrebati clar care sunt motivele pentru care doriti un forum. Daca unele sunt similare cu cele pe care le prezentam aici, poate e indicat sa va ganditi de doua ori:

1. Imi fac forum pentru ca am auzit ca sunt profitabile

Ai auzit prost. Sau cel putin un adevar trunchiat. Exista forums profitabile. Este clar. Problema este inca ca pentru asta se munceste cativa ani, trebie un script bun (uneori il si platesti), un skin unicat (care costa o caruta de bani), cunostinte foarte serioase intr-un topic, pentru ca tu vei initia discutii, rabdare de Sisif si foarte multa munca. In ciuda tuturor acestor conditii, un forum nu monetizeaza atat de usor, astfel ca planurile de profitabilitate nu-s chiar atat de usor de facut.

Poti avea succes cu un forum. Poti castiga bine. Dar vei munci chiar si 2-3 ani pe “sec’, aducand bani de acasa si petrecand foarte mult timp in comunitate pentru a o tine la un nivel acceptabil. Se poate sa nici nu monetizezi vreodata, asa ca iti ramane doar pasiunea.

2. Imi fac forum pentru a-i face in ciuda nu stiu carui individ care s-a purtat urat cu mine.

Adica .. razbunare.

Pe cand eram kiddie era o vorba “Razbunarea-i arma prostului”. Si este destul de adevarat. Sa pornesti un forum cu asemenea sentimente negative iarasi nu este o idee buna. Este foarte posibil ca ura sa te orbeasca incat sa nu realizezi toate apectele unui forum. Un forum este bine sa il pornesti pentru ca esti pasionat de un subiect si pentru ca il cunosti.

Nu pentru ca ti-e ciuda ca eu te-am banat sau ca nu stiu ce membru a facut misto de avatar-ul tau. Asemenea proiecte nu prea au viata pentru ca si sentimentele care te-au animat se duc, iar apoi nu prea mai ai nici un motiv sa tii forum-ul deschis. Partea si mai distractiva este ca de cele mai multe ori “victima” urii tale nu mai poate de grija asta. In cele mai multe cazuri este vorba de admini de forum destul de marisor, iar ei au treaba cu forumul lor si alti “drama queens”, decat sa isi bata capul ca tu ai deschis un forum competitor.

3. Imi fac forum pentru ca imi place sa fiu sef.

Oh, da. Asta e cel mai “tare” motiv pe care l-ar putea invoca un admin. Ca le place sa fie sefi si ca este “cool” sa te “perie” tot felul de membri. Mi se pare si asta un motiv nerecomandabil. Culmea este ca de multe ori respectul asta nu se castiga atat de usor, ca vor exista mereu oameni care sa se comporte in forumul tau ca si pe maidanul lor. Uneori relatiile sunt mai tensionate si respectul ti-l castigi in timp, postand informatii de mare calitate, gestionand cu eleganta conflictele si tinand forumul la un inalt nivel.

Ar mai fi poate si alte motive. Cred ca este bine sa evitam asemenea idei. Creati0va un forum pentru ca iubiti un subiect, pentru ca aveti ceva de spus. Pentru ca sunteti dispusi sa munciti mult timp pentru asta, sa pierdeti chiar si bani intr-o anumita perioada …

Pornind de la motive corecte aveti sansa de a trai visul oricarui admin: un forum placut, cu oameni deosebiti, informatie originala de mare calitate .. si poate si castig financiar.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

5 Comments

  1. Sad… but true

    Cunosc sentimentul cu forumul care moare… nu e chiar placut. De renuntat la forum nu o sa renunt, l-am facut din pasiune, nu pentru bani si de aceea nu o sa renunt la el. Si de fiecare data cand o sa am ocazia o sa mai investesc in el.

  2. Salut Luxian si bun venit in comunitate 😉

    Si eu am cate un forum care merge mai greut. Adevarul este ca nu e imposibil sa il pui din nou in picioare, asa ca nu este momentul sa te intristezi chiar de tot.

    In momentul in care doresti sa il pui la munca din nou sunt cateva ‘smecherii’ care sa te ajute:

    1. un upgrade sau ceva nou instalat. Asta iti da posibilitate sa trimiti un mass email in care sa te lauzi cu the new thing.

    2. niste topics noi postate, pregatite pentru cei care se reintorc dupa mail-ul ala … incearca sa le faci in aproape toate categoriile .. sa arate mai busy

    3. cateva zile o tii cu postatul de new topics si promovezi.

    4. eventual faci un post exchange ceva; http://www.invatam.net .. acolo poti sa discuti cu alti forum owners si sa pui de cate o intelegere. Nu este o metoda exagerat de ortodoxa, dar continutul este de calitate. Asa cum spui pritenilor “hai, ba, de ma ajuta, posteaza si tu ceva”, cam la fel te ajuta si alt forum owner iar tu il ajuti la randul tau cu acelasi numar de mesaje ..

    Bafta si merci de mesaj 🙂

  3. 1,2,3 (desi nu prea inteleg mare lucru din diferenta dintre 2 si 3) le fac deja, nu e problema. Pot sa spun ca mai beneficiez si de ajutorul unor prieteni moderatori pentru 2.

    Desprea 4 nu stiam, o sa studiez cand o sa am ocazia. Momentan nu prea imi permit sa ma ocup prea mult de el.

    Pana acum preferata mea e metoda 1, pe care o aplic in masura in care imi permite timpul. Momentan am mai multe tool-uri pregatite, si multe ideei care asteapta sa fie puse in practica. Sper sa am timp sa ma ocup de ele in timp util, pana nu devin invechite (mi s-a mai intamplat si din astea).

    Merci pentru primirea calduroasa, nu pot sa nu te felicit pentru blog, e prima oara cand intru pe blog si esti deja in top 5 personal 😉

    “Felicitari!” pentru cele 14 forumuri ale tale si sper ca atunci cand o sa avem ocazia o sa mai discutam pe tema asta.

  4. Multumesc eu pentru cuvintele frumoase si iti doresc succes cu forum-ul. Oricat de “mort” ar parea, iti spun ca viitorul poate suna bine, vorba unei reclame 😀

    Doua dintre cele mai active forums ale mele (womenonlyforums.com si morrowind.ro) au avut cateva luni in care nimeni nu a postat nimic. Si eu eram deja satula de ele si ma gandeam sa ma dau batuta.

    Am re-gandit un pic treaba si am inceput sa muncesc mai mult. In cateva luni situatia s-a schimbat dramatic. Atat timp cat forum-ul ala este online, sanse inca mai sunt …

    Mi-ai dat idee de un post mai detaliat despre cum sa readuci la viata un forum. Hai ca il scriu acum.

    Esti oricand binevenit in micul meu blog. Te astept cu drag 😉

  5. dojo, un forum – ca orice alt lucru in lume – nu e etern… Sau e? 😆 Imi place ideea! Il lasi mostenire copiilor, ei il lasa nepotilor si asa mai departe… Tare as vrea sa vad peste vreo 100 de ani care este cel mai vechi forum…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.