Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Cum am inceput munca de web design …

Acum cateva zile bune am scris un articol despre inceputurile mele pe internet. Am primit un feedback pozitiv si ideea de a scrie si despre cum am inceput sa creez situri.

Era in martie 2002. Practicam Karate Shotokan de 3-4 luni. Am luat si eu ca tot omu’ harnic o binemeritata centura galbena si eram deja toba de carte. Am inceput sa citesc tot felul de articole de pe net despre Karate si stateam sa invat numele tehnicilor, cum se numara in japoneza etc.

Am realizat repede ca in Romania nu exista in acel moment niciun site de acest gen si ca era “foame” de informatie.

Si pentru ca eu eram “deschizatorul” de drumuri si desteapta lumii, am hotarat sa fac un site.

Mda .. foarte simplu de zis, un pic mai greut de pus la punct. Prietenul de atunci avea computer acasa si pe vremea aia stia oricum mai multe decat mine. Facuse liceul de informatica, asa ca era mai putin habarnist decat mine.

Mi-a deschis FrontPage-ul si mi-a spus ca functioneaza similar cu word-ul. Asa .. am ales un template negru si am inceput sa imi scriu memoriile. Culmea este ca m-am descurcat binisor. Mi-a rezervat un .ro pe myx si mi-a aratat cum sa fac transferul FTP.

De la el stiu despre Total Commander ca si FTP client si il folosesc de 5 ani in stilul asta.

Peste cateva saptamani ne-am despartit. Situl meu era inca sus, dar am trecut apoi la un domeniu mai scurt. De atunci exista dojo.ro …

Nu aveam inca un calculator acasa, asa ca stateam la job mai mult si bibileam acolo. Am trecut prin faza de gif-uri, de java applets cat mai multe pe pagina. Am schimbat layout-ul de multe ori, am invatat sa promovez, am inceput primul forum pe un sistem .cgi free hosted, apoi un Yabb si urmatorul pas a fost phpBB pe hosting donat de un membru de pe site.

Aveam un coleg care stia mai multe si mi-a aratat dreamweaver-ul si ce inseamna codul.

Am muncit pe site si mai mult dupa ce mi-am luat comp. O “rasnita” de 266 MHz, cand oamenii aveau deja comp-uri mult mai performante. Un monitor de 14″ a fost primul. Prietenul meu isi facuse upgrade de comp si componentele vechi mi le-a dat mie. A fost cel mai frumos cadou din viata mea si calculatorul, chiar slabut cum era, imi era deja indispensabil.

Am facut cate un upgrade pe comp, timp in care am facut “upgrade” de cunostinte. Stateam 10 ore cel putin pe net, invatand mai multe despre design, SEO, community management. Anul 2004 (final) a insemnat nasterea network-ului de situri.

Am inceput la fel de umil pe un free host. In jumatate de an am realizat ca faza cu “free” nu mai tine, asa ca s-au nascut wtricks.com si martialartlinks.com .. apoi lyricsandtalk.com, womenonlyforums.com, talkingaboutmovies.com .. tot la 2-3 luni mai lansam cate ceva.

Invatam mereu ceva nou si joaca asta de-e designer-ul devenea serioasa. Am investit mult timp si destul de multi bani, dar satisfactiile nu intarziau sa apara. Siturile se dezvoltau incetisor, dar lumea era multumita. Asta m-a facut sa realizez ca imi doresc sa muncesc si mai mult in domeniul asta.

Anul acesta m-am constituit ca firma de web design. Si imi impart ziua intre job, clientii mei si cele 20 de situri. Nu am facut nicio ora de web design la scoala (la Peda nu se fac din astea si, din cate stiu, nici la Litere).

Am invatat de una singura totul. Am gresit de zeci de mii de ori. Am pierdut nopti. Weekend-urile mele inseamna 30 de ore de munca (de dimineata pana seara). Am citit sute de articole, am scris sute de articole.

Inceputul meu in webmastering a fost unul timid. Dezvoltarea a fost lenta si “dureroasa”. Inca invat in fiecare zi ceva nou. Iubesc insa fiecare minut petrecut pe proiectele mele. Am refuzat mii de dolari oferiti pe cate un site. Sunt “copiii” mei. Stiu fiecare pixel. Imi amintesc cum am rezolvat eroarea asta, cum m-am incapatanat sa fac asta si aia, cate am gresit aici si acolo.

Poate nici nu mai conteaza cum am inceput munca de web design. Ceea ce stiu este ca NU doresc sa termin aceasta munca vreodata. Sunt dojo, nebuna cu 20 de situri, creator de articole, administrator de forums, designer si dezvoltator de situri. Au trecut ani de cad toti s-au convins ca sunt sarita de pe fix. Imi traiesc “nebunia” cu bucurie si savurez fiecare minut. Asta sunt eu. Asta este viata mea. Si e atat de frumoasa …

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

18 Comments

  1. Interesanta istorioara 🙂 Vad ca mi-ai luat in considerare sugestia 😉

  2. Felicitari pentru succesul tau. Se observ din acest post ca este un succes bine meritat, muncit, cu investitii de timp, financiare…Bravo si iti doresc succes in continuare, poate chiar in viitor vei avea un sediu, angajati si Dojo Design va deveni o firma cunoscuta de webdesign.

  3. Am stat si m-am gandit… Tu ai realizat cam tot ce eu am vrut/intentionez sa fac. Dar, de ce totusi atatea site-uri? Bine, stiu ca te prinde munca, iti intra pe sub piele, o faci cu placere… Eu mi-am luat domeniul dar din el o sa-mi fac subdomenii. Pentru fiecare idee, un subdomeniu. De ce tu insa, cate un domeniu? Lasam partea cu Google si sentimentul vizitatorului ca intra pe un site total dedicat domeniului respectiv… Stiu ca numele sugestive domenii te ajuta mult dar mie mi se pare putin cam dezorganizata metoda. Probabil si altii fac asa, mergand pe ideea ca e bine dar mie mi se pare mult mai concentrata munca pe un singur domeniu (cu subdomeniile lui). Sa nu intelegi gresit, am vizitat site-urile, m-am uitat pe continut, sunt ideile tale si inteleg sentimentul, plus ca eu te citesc in fiecare zi aici.

  4. Te admir….. In acelasi timp ma gandesc ca si in veata mea sau petrecut lucruri asemanatoare…. 😉 Sucesss in continuare !

  5. Nice story 🙂
    Chiar ai refuzat “mii de dolari pe un site” uau 😀
    Nu cred ca as fi refuzat…sau poate cine stie…eu nu ma aflu in locul tau sa vad cum e

  6. Vreo 11 mii pe Wtricks.com acum 1 an jumate (imediat dupa ce am cumparat vbulletin si am trantit skin-ul anterior). Si s-a mai oferit unu’ pentru martialartlinks.com, dar i-am taiat-o inainte sa spuna un pret

  7. Deci ma faci mincinoasa .. misto 😀

    Sunt 5 ani si nu a spus nimeni ca sunt pe coding. Si coding se poate face de unu’ singur, ca sunt destui disponibili sa iti explice, mii de tutoriale .. pe mine nu ma atrage asta, CSS si HTML sunt suficiente pentru mine 🙂

    On the other hand .. ce scoli inalte sa fac? Faculta de specialitate? Intreab-o pe Adi cate a invatat pana acum .. tot eu stau sa ii explic una si alta, pentru ca profii lor sunt in multe cazuri depasiti. Cu niste tutoriale destepte .. zic ca te descurci .. stiu tineri care s-au invatat singuri din astea si au fost sprijiniti prin forums de specialitate …

  8. destul de siropoasa povestea … intr-adevar plina de minciuni . cum poti face progrese uriase in numai 2 ani fara sa te invete aproape nimeni???
    draguta este vorba de COD, de PROGRAMARE astea nu le inveti doar citind ci practica conteaza !! crede-ma ca iti vorbeste un om care are exp.
    succes si mai putine minciuni

  9. Stai linistita, esti absolut normala, ba mai mult decat atata.

    pt maciulie mony: e vorba de ambitie si bun simt; lasa codul si programarea, am vazuti destui programatori capabili dar uneori agramati, care scriu, de exemplu, “clientii nostri” cu doi i (nostrii). Si m-apuca boala…
    si apropo de programare; exista bloguri pe blogger cu mii de vizitatori zilnici, si-acolo nu mai e vorba de programare, ci de continut. Pricepusi matale?
    Si ai un pic de bun simt sa te semnezi prin creatia ta, daca tot ataci asa virulent (lasa un veveve).

  10. Dojo, n-as fi comentat, dar pur si simplu replica lui maciulie mony mi-a fortat mana sa te sustin. Nu pentru ca ai avea nevoie de sustinere, te descurci foarte bine si asa. Ci pentru ca AI DREPTATE! Nimic din ce am invatat in CSS, HTML sau Photoshop nu mi-a fost “predat”. Totul a venit din practica si eroare si ore intregi de cautare a unei metode de lucru, a unui tutorial, a unei informatii. Ma regasesc in toate cele spuse de tine doar ca eu inca ma simt novice si inca simt nevoia sa acumulez informatie si cunostinte.
    Asha ca, pentru tine, keep it up!
    Pentru ce neincrezatori, ia incercati si voi si sa vedem daca va sustineti opiniile peste cativa ani.

  11. lol, maciulie mony cred ca ai o problema de bun simt. nu lasi niciun “veveve” pt ca nu ai unu, pt ca nu esti in stare sau nu ai rabdarea necesara sa faci un site…cat de amarat ar fi el. Nu zic ca sunt maestru in web design sau programare, dar mi-a placut sa invat macar putin din fiecare, si desi am 16 ani stiu binisor HTML, C, C++. Ca sa nu mai zic de banalul Pascal studiat la scoala. Dar nu era cazu sa iti razbuni frustrarea pe cineva care a realizat ceva in viata

  12. ce pot sa mai zic toata lumea este de aceeasi parere:dojo esti uimitoare si sincer au dreptate, succes in continuare cu cele 20 de situri si tot ce vrei sa faci in viata poate ajungi cat de curand la 30 de situri si lumea o sa te creada si mai nebuna:)))

    Felicitari,
    CyKy

  13. Pe mine DOJO m-ai inspirat sa ma apuc sa invat singura web design. Am inceput cu Photoshop, insa nu intentionez sa ma opresc aici. Nu ai idee cat de descurajata eram inainte sa te citesc, si cand am vazut ca tu ai reusit sa inveti atatea singura, m-am mobilizat si eu.
    Ma bucur ca existi si ca te-am cunoscut putin prin intermediul blogului tau. Mult succes in tot ce ti-ai propus sa realizezi!
    P.S.: Vrei, te rog, sa imi recomanzi niste site-uri care te-au ajutat pe tine sa inveti?

  14. […] Şi dacă tot avem o asemenea chestie de-a dreptul dătătoare de idei eseistice, cuget că ar fi interesant să discutăm puţin pe subiectul ăsta al viselor sau visurilor, cum doriţi să luaţi cuvântul ăsta şi cât sunt sau nu de inutile. Am scris acum aproape 3 ani cum un mare vis personal s-a dus pe copcă. Şi chiar mai devreme de asta despre cum un hobby, ca nu îndrăzneam să vizez că voi face odată asta, s-a transformat în ceva mai serios. Aşa mi-am început eu munca pe web. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.