Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Ne vindem pe centi

Am raspuns unui baiat pe Invatam.Net si discutia in cauza mi-a dat ideea de un nou topic. In mare parte problema era cam asa: doreste sa porneasca un forum si se gandea de asemenea sa atraga “finantare”. Desi in mod normal, pentru un proiect “beton”, un studiu bun de piata, experienta in a-l face sa mearga, se poate incerca un pic de finantare, eu, individualista nu vad de ce m-as baga “sluga” pentru cativa lei.

De ce am incercat mereu sa stau pe picioarele mele (si chiar nu am facut rau)?

  • costurile sunt mici. Un domeniu si hosting NU mai sunt atat de scumpe (cum erau in 2002 de pilda, cand am inceput eu). Cu 3-5 dolari pe luna ai cPanel si destule resurse, pe vremea aia html only era scumput. De php/mysql nici nu ma puteam apropia. Un domeniu este ieftin (.info, .com, .net) un .ro se poate “imprumuta” cu 3 euro pe luna de la MyX, pana te pui pe picioare eventual. Sunt inca multi care imi dau pe la nas ca nu isi permit 10-20 de lei pe luna pe asta. Da’ cate o bere va cumparati, nu? Unii mai si fumati. Si cand cheltui sute de mii pe luna pentru a-ti nenoroci plamanii, vii sa imi spui ca 10 lei pentru situl tau (care poate ca va fi chiar un business bun) nu ai. It takes money to make money, asta e prima regula.
  • te bagi in obligatii financiare pe nimic. OK, deci vrei sa te “finantez”. Iti cumpar eu domeniu (oricum fac asta pentru programul de pe AvemBlog si alte situri) si iti dau un spatiu de dezvoltare. Cam 4-5 USD valoare/luna ca medie. Deci marea mea finantare este de 4 dolari. Iti cer de pilda 4 la suta pe luna din ce faci si esti incantat ca ai facut business misto. E bine .. la inceput dau de la mine, peste niste luni insa poate incepi sa faci bani. La 100 de dolari pe luna esti in “pret”. Daca ajungi insa la 1000 pe luna, deja imi platesti de 10 ori valoarea. Pentru ce? Pentru ca te speriai ca dai 4 dolari pe luna.
  • cata libertate mai ai? Ai stat sa te gandesti ca eu, ala de te finanteaza, pot incepe sa am “apasari”? Ca iti voi spune de pilda ca nu imi convine ca il ataci pe Basescu intr-un articol, pentru ca eu sunt membru in partidul in care e (daca mai e sau care o fi partidul, ca nu ma intereseaza politica). Sau iti dau “comanda” de a posta ceva despre un partener de business si astfel iti dau peste cap politica editoriala. Am investit si eu in situri, am renuntat la cate o ciocolata in primii ani, dar macar pot sa ma iau de Tariceanu sau alt “mare” la orice ora, fara sa il supar pe “stapan”.

In foarte multe cazuri aceasta fuga dupa finantare nu se justifica. Baiatul vorbea de un forum. Stiu ca poate ii sta mintea la un vBulletin, ca e “misto”. Recomand la orice ora un script free, care isi face treaba si aduce bani. Dupa aia eventual se poate trece la unul platit (toate fac conversie, deci nu pierzi nimic).

Am precizat ca si eu mai fac “acte” de genul: domeniu, un pic de hosting. Partea buna este insa ca nu ma intereseaza profitul, asemenea ajutoare vin de obicei pentru cei foarte apropiati, nu pentru oricine sau in programe pe forums. Nu dau host pentru viitoare profituri, pentru ca nu ma intereseaza.

Nu toti insa merg in stilul asta. Unii, daca tot “finanteaza”, au pretentii. Si de multe ori ele depasesc sensibil valoarea “investita”.

Ce sfat as avea pentru cei care inca se gandesc la asta?

  • puneti leutii pe masa si luati un domeniu ieftin si host micut si ieftin.
  • munciti pe site MULT. Informatie de calitate, multe articole, multe mesaje
  • promovati GRATIS prin toate metodele cunoscute (forum posting, blog comments, link in directoare, link exchange, pe langa ce intra de pe google) .. chiar daca eu iti dau acum 1000 de euro pentru advertising pe situl tau, garantat aruncam banii pe fereastra. Un site BUN atrage la orice ora. Calitatea iti aduce vizite si asta “moca”.
  • munca, munca si iarasi munca.

Si cand vei avea deja primi bani de pe adsense sau primii advertiseri privati vei intelege cat de bine este sa pui banul in buzunarul tau si nu in altul.

Aceasta “finantare” NU te scapa de munca uriasa pe care o depui, nu te scapa de nopti nedormite. Si daca esti dispus sa muncesti, vei reusi.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

10 Comments

  1. În căutare de finanţare……

    Acum câţiva ani buni, te putea costa o avere să-ţi cumperi un domeniu şi hosting pentru conţinut static (html). Acum, se vede foarte bine că şi un copil de 13 ani are domeniul său .ro cu php, mysql şi mai ştiu eu ce alte add-on-uri. Totuşi,…

  2. Myx inchiriaza domenii, nu e chiar asa de bine. Mai ales ca sunt multi care apeleaza la Myx crezand ca ei poseda domeniul dar un simplu Whois dovedeste contrariul.
    PS: eu nu prea beau bere dar fumez si mi-am luat domeniu, deci DA,OAMENI BUNI, se poate!

  3. Foarte tare! Nota 10! Ştii ce am observat eu acum? Există mulţi care beneficiază de bunăvoinţa celor cu mai multă experienţă în online şi care ajung la un moment dat când sunt pe postament. Au deja un număr de vizite pe zi, au multe articole, mă rog… sunt apreciaţi. Când vine vorba să scoată un bănuţ din buzunar, să îşi asigure acolo “căsuţa”, dau din colţ în colţ. Nu ştiu ce să zic, pe mine mă seacă astfel de persoane. E ceva de genul : la plăcinte(finanţare) înainte, la război(rambursare) înapoi.
    Bravo Dojo!

  4. “Aceasta “finantare” NU te scapa de munca uriasa pe care o depui, nu te scapa de nopti nedormite. Si daca esti dispus sa muncesti, vei reusi.”

    Uite ca acum imi place, ai dus ideea pana la capat.

  5. Problema cea mare este scrisul. Din păcate marea majoritate a celor care vor să se lanseze pe internet şi să cîştige bani nu ştiu să scrie, aşa că sfatul tău “Informatie de calitate, multe articole, multe mesaje” li se pare exagerat de greu şi pe bună dreptate. Rămîne soluţia angajării unor “profesionişti”, însă la banii puţini care se învîrtesc în internetul românesc aceştia (ziarişti, studenţi la filologie, etc.) sînt mai greu de găsit.

    Dacă vrei să dai un sfat bun spune cum ai început tu să scrii şi cît ţi-a luat să ajungi la nivelul de acum care îţi permite să scrii şi mult şi bine (nu perfect însă, dar te-ai putea apropia dacă ai pune diacritice la texte) în domeniul internetului şi nu numai .

  6. 🙂 Mi se pare aiurea sa imprumut un domeniu. Adica e o treaba cand esti tu stapan pe domeniul tau, la fel cum e o treaba sa ai site-ul tau cu host platit de tine. 🙂

    Daca nu ai astea doua, ii cam aiurea, nu cred ca poti sa faci mare branza.

    P.S. Is curios ce citesti si, ca atare, ai o leapsa de la mine. 🙂

  7. Sfat de sfat. Cred ca baiatul nu s-a asteptat la un raspuns din asta, dar nici nu putea sa primeasca unul mai bun. Mi-a placut chestia ca devii sluga si dupa aia o sa-ti para rau. Un adevar foarte mare. Am invatat enorm. M-ai convins ca locul feedului tau e in reeder-ul meu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.