Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Tot romanu’ merge in Croatia: recidiva

Scriam acu’ niste saptamani despre noua destinatie a multor romani, Croatia. Scriam asa cu indoiala, pentru ca nimic nu m-a pregatit pentru ‘socul’ in cauza. Aflasem ca le place mai nou multor prieteni, ca e “misto” si curat etc. Mda, si ce?

Normal, ca de fiecare data cant sunt ingusta la minte, realitatea imi da peste bot. Tare, sa simta ratul meu recompensa pentru prostiile gandite.

Sincer, nu am crezut ca o tara, care acum cativa ani era vai de sufletul ei, poate sa fie atat de frumoasa si de bine locuita. De cine trebuie.

Intre mesajul acesta si cel linkat mai sus stau 10 zile de vis langa Dubrovnik (la Cavtat), o calatorie de peste 2000 de km (dus-intors), intr-o fosta Yogoslavie care este sigura si frumoasa. Clar, sunt zone in care razboiul a lasat urme urate si dureroase, dar in general a fost o calatorie de vis. Mai stau aproape 1000 de fotografii facute de soarele meu si de mine (cand lasa “moldoveanul” aparatul pe mana mea).

Dubrovnikul este amtetitor de frumos. Perfect pentru amatorul de senzatii tari istorice, pentru cel care doreste sa vada cum marea inghite stancile pe care niste “nebuni” sisifi au construit o cetate. Mare, frate. Am platit 100 de kune (pentru a urca pe ziduri) si ne-am rupt talpile aproape 2 ore pana am inconjurat “the old city”. Am pozat de toate, ne-am pozat pe noi, am facut 2 pasi si am zis din nou, neinspirati “mama, da’ frumos e.” Pentru ca suntem doi indivizi cu “carte” am alternat exlamatiile: “incredibil, super, traznet” etc. si am epuizat repertoriul repede. Apoi am luat lista de la capat, ca doi papagali care au invatat 3 vorbe.

Da, frumusetea aia te lasa fara cuvinte.

In Cavtat am stat ca la mama acasa. Am platit (e drept) aproape 700 de euro pe cazare, dar a fost excelent. Statiunea e ideala pentru “batranei” ca noi, satui de discoteci (inca din anii in care mai pierdeam vremea in locatiile alea cu muzica proasta pentru gusturile noastre) si de scandal, de “mioritici” cu geamurile lasate (desi sunt 40 de grade si au aer conditionat), numai sa auda omu’ de pe strada cum urla “puta de maimuta” (aka Guta) de dureri si nevoi pe 5 plus unul masinii.

Nu, nu am gasit langoserii, nu am gasit cersetori, betivu’ statiunii, pe “lelea Floare” urland dupa barbat’su “Mai, Georgele, hai ca se gasesc mici. Potoleste dracu’ copiii si hai sa ma ajuti). Lelea Floare nu are probabil bani de Cavtat (e scumpa statiunea, asta e clar), asa ca merge la mare la noi, cand e sezon mai ieftin. E bine, vede si ea marea si este in ecosistemul “normal” pentru Romania.

Nu am gasit deci rumoarea de la noi, ghiolbani cu manele urland la telefonul mobil sau in masina, oameni care se plimba in statiune in chiloti de plaja (desi plaja e hat mai incolo), pet-uri pe nisip (care nisip), algele in putrefactie, cozi interminabile la orice se poate vinde, catei si maimutici tinuti in caldura sa faca stapanu’ “polaroide” turistilor cu nu’s cate sute de mii bucata etc.

Am gasit insa palmieri (ma tot uitam ca proasta la “animalele” alea), yachturi scumpe (iar, stateam ca fetita cu chibrituri amandoi si cascam gura), mancare buna (cam la fel de scumpa ca la noi), curatenie desavarsita, liniste (de parca eram la sanatoriu), niste peisaje de sa omori aparatul de fotografiat .. am zis liniste?

Abia ajunsi acasa, cu traista doldora de amintiri, am re-intrat pe booking.com sa vedem apartamentul in care am stat. Daca plecam la final de iunie-inceput de iulie si facem de acum rezervarea, avem si discount de vreo 150 de “coco”. Ghiciti ca ne foarte bate gandul sa recidivam.

Soarele concluziona acum cateva saptamani (inainte de revelatia croata) ca e “naspa” sa tot mergi in acelasi loc, ca lumea doara e mare. Dar acum, acelasi om spune ca ar mai merge o data la Dubrovnik, ca e clar .. nu am vazut inca tot ce poate oferi zona. Si da, e posibil sa facem “greseala’ de a ne intoarce acolo.

Pentru cei care inca nu cred ca este frumos, iata ceva imagini si link catre situl pe care le tin eu pe toate …

Intre doua masini rostii sta Corsica mea, distrusa de cat de “nasoale” sunt apusurile de soare in golful in care aveam noi apartament. Poza e facuta de pe terasa.

Mini-marketul de la care ne cumparam noi una-alta. Am avut de toate in apartament, asa ca soarele si-a facut cafeluta si cate un “senvici” iar eu cate o portie de lapte cu cereale etc. Data viitoare venim cu borcanele sa facem magiun (desi fructele sunt scumpe .. ca in statiune) 😀

Toate cladirile in Cavtat arata cam asa .. cu “pietrele” astea pe fatada … un stil unitar care, in loc sa fie plictisitor, da o tenta de “eleganta”. SUPERB, zau asa.

Da, vedeti bine. Alea albe sunt umbrelute cocotate pe stanci pe zidul dinspre mare al “Orasului Vechi” din Dubrovnik. Cu masute si scaunele si “nebuni” de stau la plaja acolo … imagine luata de pe ziduri.

Si asta este Dubrovnikul de care ne-am despartit cu parere de rau, la inceput de septembrie. Este una dintre cele mai cunoscute “poze”, luata dinspre Cilipi (aeroportul e acolo) sau Cavtat daca doriti. Se vede cetatea pe care merita sa o vedeti si sa o cutreierati cel putin o zi. Sper ca la anu’ vom face poze si mai frumoase.

Si, ca tot veni vorba de lucruri sfinte, pentru cei curiosi: Croatia, asa cum am vazut-o noi.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

5 Comments

  1. Noi am fost langa Rijeka, la Baska – Krk. M-as intoarce oricand! Dar vad ca mai la Sud e si mai frumos!
    Croatia e o minunatie, ma si feresc sa spun prea multor persoane, ca nu cumva “spiritul nostru balcanic” sa se raspandeasca pe acolo prea tare.
    In afara de asta, scrii frumos, rafinat! Tine-o tot asa 😉

  2. Ca mai tot romanu’ am fost si eu anul asta in Croatia. Am fost in partea de nord si am stat in insula Krk. Frumoase peisaje, apa cristalina, la capitolul nisip stau mai rau. Am stat intr-un apartament inchiriat (foarte ok). Am ajuns si in parcul lor national de la Plivice (sper ca am retinut bine numele), unde am stat o jumatate de ora la coada la bilete, dar s-a meritat: ape cristaline care bateau in albastru deschis pline cu pesti care veneau la mal, cu greu se poate descrie ce era acolo.

  3. Croatia in 10 zile…asta am facut acum un an…am trecut rapid prin multe locuri ca sa imi fac o idee – o sa ma apuc sa scriu odata despre toate – dar am dat Cezarului ce-i al Cezarului, la Dubrovnic am ramas doua zile, una am petrecut-o in cetate inconjurand-o pe sus, pe ziduri si pe jos, pe Stradum, nu doar o singura data, nu am lasat nici o straduta necalcata, am filmat si pozat pana la loc comanda…(pasiune mare).A doua zi am petrecut-o in Cavtat si in Cilipi, era duminica si nu puteam rata intalnirea cu traditia croata, am filmat si acolo aproape tot programul folcloric, (caracterizat intr-un cuvant prin “culoare”). Croatia e o adevarata comoara de frumusete si istorie. Daca in parcul National Plitvice si pe drumurile de coasta e o risipa de frumusete cum rar ti-e dat sa vezi,in Ragusa, cum se chema cetatea Duvrovnik inainte de a veni slavii,dar si in Cavtat( de unde proveneau primii locuitori ai Dubrovnikului, sau in Split,ori in Pella( unde s-a nascut Alexandru cel Mare),sau chiar in insule – am fost doar o fuga in Korkula, in toate aceste locuri, si in multe altele, exista o incarcatura istorica coplesitoare. Minunata tara! Si ce popor! Falnic! Barbatii de aproape 2 metri nu sunt o raritate, la fel femeile…un popor sanatos, viguros, de aceea si constructiile lor sunt solide, in general din cuburi de piatra…multe sunt de spus despre Croatia si oamenii ei

  4. Oups!Pella lui Alexandru cel Mare e din alta poveste…m-a luat valul! Voiam sa amintesc de Pela, alt loc incarcat de istorie (romana).De fapt Pela ii zic unii(pudici?)localitatea se numeste Pula, e in nordul Croatiei, in Istria si e cunoscuta prin amfiteatrul foarte bine conservat al doilea dupa Collosseum din Roma…mai sunt acolo mosteniri antice din belsug pentru cine e interesat de istorie..rivalizeaza cu Split,obligatoriu de vazut ca si Dubrovnik

  5. Oho, in mod sigur este superb.. si cum ai zis, parca romanii care ajung acolo sunt putin mai cernuti intre timp. 🙂 Si daca cat mai multi oameni vor face ca noi.. [bine, oameni mai normali] in curand la noi pe litoral va ramane strict prostimea! 😉 Apropo.. vazusem pe ruta voastra si orasele faine. Nu ati oprit sa pozat si pe acolo? Eu una as fi tare fericita cu mai multe poze!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.