Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Unde-i lege nu-i tocmeală

Una dintre apăsările mele de ceva timp este legată de legile din ţara asta şi mai ales despre cum NU sunt ele respectate. Romanul este primul care sa mârâie că e Poliţia coruptă si incompetentă, dar, odata prins cu pantalonii în vine, pune mâna pe telefon să rezolve cu vreo pilă. Şi asta deja cam dă peste cap problema lui anterioară cu lipsa de cojones din partea autorităţilor, pentru că, nu-i aşa, vrem să se respecte legea, dar nu când o încălcăm noi.

Eu şi alţii care am dat şi peste alte civilizaţii am plictisit lumea deja cu poveşti de genul “mamă, ce mişto e la nemţi” (sau alt popor de genul ăsta). Suntem acuzaţi că nu suntem patrioţi, că nu merităm să fim români, dar nimeni nu stă să cugete adânc la treaba asta, până îşi scot nasul din ţară şi revin cu gust amar.

“Poliţia germană nu glumeşte” îmi povestea iubi acum câţiva ani, pe când nu eram pervertită de ieşiri din ţara noastră cea locuită. Şi cu chestia asta în cap am fost mereu, de câte ori am ieşit, chiar dacă nu în Germania. Pentru că ştii ca acolo nu ai pile şi cineva să te scoată. Dacă faci prostii, la cât de bine se mişcă ambasadele româneşti, ai şanse de a te iubi mult şi bine cu persoane de acelaşi sex la “mititica”.

Ultimul exemplu de frică civilizatoare a fost acum 2 săptămâni, la Berlin.

Ne-am deplasat cu Corsica, pe care a condus-o iubi. Am ajuns pe dimineaţă şi ne-am repezit la vizitat. Zona pe care o cunoşteam de anul trecut este cea cu Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche (eu îi zic “beserica bombardată”). Am căutat un loc de parcare, dar nici gând. Intenţia era să vedem ce găsim pe la KaDeWe, Saturn, Karstadt şi alte magazine de prin zonă.

Am făcut în “josul” străzii aproape un km şi tot n-am găsit loc. Iubi înjura ca toţi dracii, eu îmi făceam griji de picioare (că era deja mult de mers pe jos) … la un moment dat observă un loc de parcare în dreapta. Mic şi ciudat, dar soarele este şofer de 20 de ani, deci ştie ce face.

Înfige Corsica lângă bordură şi ne trezim cu o tanti într-un fel de uniformă. Cu o chestie ca o casă de marcat în mână şi privire ageră: dă amenzi celor care au depăşit termenul acoperit de tichetul de parcare sau care s-au pus acolo aiurea. Nu, nu putem sta acolo, pentru că până la ora 16 zona este numai pentru maşinile celor cu dizabilităţi.

Îi mulţumim pentru ajutor (a fost o doamnă şi ne-a explicat ce şi cum, eu apreciam şi engleza lejeră pe care o vorbea) şi plecăm, reluând programul cultural – informativ de băgat şi scos diverse.

Peste alt km, dă iubi de un plaţ în mijlocul drumului (între sensuri este parcare), ieşim din maşină, traversăm cu grijă şi ne înţepenim în faţa unui aparat de scuipă tichete de parcare. Nope, nu vrea. Citeşte iubi că numai de la ora 16 se plăteşte. Mişto, deci nu plătim.

O luăm la picior spre beserica în cauză şi ajungem iar la tanti. Ne oprim o secundă să o întrebăm dacă e OK că am lăsat maşina acolo. Da, e bine, spune ea. Ştiind că şi în zona respectivă este cineva vigilent care dă amenzi ca pe bomboane, ţin să mă asigur .. (şi să mai flexez muşchiul englezei). Nu am putut plăti ticket, e cumva gratis că e la 2 km de centrul în cauză? întreb eu candid. Nu este gratis, trebuie luat ticket de la aparatul din zona respectivă .. parcarea din mijlocul drumului are automat, dar nu l-am văzut noi.

Aşa că am făcut picior frumos înapoi, înjurând amândoi că suntem chiori (e clar că eu nu port ochelari de frumuseţe, dar soarele are de obicei ochi de vultur). Am găsit automatul, am plătit 2 ore, şi ne-am întors.

Am făcut 3 km pe jos numai pentru a plăti o parcare, pentru că nu te joci cu nemţii.

Vreau să cred că nu suntem genetic mai prost făcuţi decât germanii şi că putem învăţa civilizaţie. Îmi doresc o Poliţie dură şi serioasă, pe care să o respect, aşa cum îi respectăm pe cei din alte ţări. Poate nici nemţii nu s-au născut perfecţi, dar le este frică de autorităţi. Poate mai avem o şansă …

PS: în poză este chiar biserica bombardată .. frumoasă.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

8 Comments

  1. este greu ca intr-o tara ca romania sa se respecte legea. oamenii s-au invatat sa fure si sa insele.

  2. s-a dus marius sa-si prelungeasca numerele la masina si a trecut pe langa ei masina politiei chiar in ziua in care expirau numerele. in secunda doi au intors, s-au luat dupa el, i-au facut semn si l-au tras pe dreapta sa verifice actele. unul era la sofer, celalalt la usa din dreapta, cu mana pe pistol. noroc ca era cu un cunoscator de germana, care a explicat pentru ce erau acolo si ca actele erau la preschimbat. s-a verificat prin statie, alles gute “aufviderzein”!
    ei vad ce trebuie, cand trebuie, actioneaza in consecinta. povesti despre autostrazi nu cred ca mai e cazul sa mai insir si eu aici.

  3. Totul e OK, dar mai sunt cateva chestii care ma “deranjeaza” la politia romana. Sa ma explic: la ei intr-adevar, legea e lege si nu te tocmesti cu ea dar… si aici urmeaza marele DAR legea o respecta si politaii, nu numai cetatenii. Adica, daca te-a prins in eroare, te “arde” imediat in conformitate cu legea. Adica, daca la lege spune ca a gasit masina parcata in loc nepermis, pe loc face si procesul-verbal, face eventual si o poza, opreste un martor, tot tacamul. Si daca tocmai esti la 1 metru de zona de parcare cu plata si nu ai ticket, iar parcarea e la liber, nu se leaga de masina ta. La noi… ce sa spun, vede masina, scrie ceva in carnetel si peste 6 luni, cand deja ai radiat autoturismul cu pricina si ai primit de la Administratia financiara dovada ca nu ai datorii relativ la respectiva masina, ei te cheama ca sa iti “traga” un proces verbal de contraventie, ca cica n-au avut timp sa caute proprietarul masinii cu numarul XXX. N-au nici poza, n-au nici martor, nu au facut nici proces verbal de contraventie in lipsa. Ai primit si dovada ca nu ai datorii, ai radiat si ai casat masina si vin ei dupa 3-4 luni de cand ai scapat de “fierotanie” sa iti spuna ca mai ai vreo 500 de lei de platit, ca acum si-au adus ei aminte ca masina cu pricina a fost gasita candva, undeva, unde parca nu era chiar permis sa fie. Da, sigur, ei stiu ca masina nu mai exista, probabil stiu si ca bicicleta cu care te plimbai copil fiind in parc acu vreo 12 ani e clar ceva tigaie deja, dar, daca tot si-au amintit de tine, de ce sa nu-ti dea o amenda? ei, asta deja nu mai inteleg (si orbesc din proprie experienta, ca eu am patit-o, am contestat procesul verbal in instanta, bormal, judecatorul mi-a dat dreptate, eu nu am cerut decat anularea procesului verbal, nu si cheltuieli de judecata, dar ai nostri “militieni”, ca nu pot sa le spun altfel, au hotarat ca ar fi mai bine sa faca si un recurs, ca doar e prea greu sa renunte si sa recunoasca firesc faptul ca ei au gresit nerespectand normele legale in vigoare de intocmire a unui proces verbal. Si uite asa, alt proces, alta cheltuiala, ca doar bugetul suporta multe…
    Si mai am un of mare de tot, de ce suntem noi romanaii considerati aprioric contravenienti si infractori prin lege? ca altfel nu poti sa spui din moment ce Legea Bugetului de Stat prevede o cota de x% incasari din amenzi contraventionale si penalitati la neplata la timp a datoriilor catre bugetul de stat… cum poti sa explici asa ceva?

  4. @netsnake: uite vezi ca ajungem deja la aialalta discutie, ca Politia romana se face de cacao de atatea ori incat a pierdut populatia increderea si respectul. E tragic … poate in timp sa isi refaca imaginea, dar numai lasand smecheriile la o parte.

    @un roman in canada: sa stii ca si eu am impresia asta deja si e pacat. Pentru ca nu toti romanii sunt hoti sau smecheri, dar s-a generalizat fenomenul cam mult.

    @daimon: nu doream sa folosesc cuvinte din astea mari, gen onoare, dar simt ca zici bine.

    Al meu m-a invatat de cativa ani cu stilul lui “nemtesc”. Este mai mare decat mine, deci ma educa mereu … el este genul de om care spune “da, m-ai prins. Cat e amenda” si admir faza asta la el.

    Am primit amenzi de parcat aiurea la nemti sau de viteza la noi si la sarbi. Si-a asumat prostia facuta si politicos a platit ce era de platit.

    Asta cred ca este atitudinea. Daca alegi sa incalci legea (poate te grabesti si trebuie sa treci linia continua etc.) sau faci o prostie, fii barbat (chiar daca esti femeie) si asuma-ti greseala …

  5. se numeste ‘onoare’. adica, pe scurt, cand faci un rahat iti asumi paternitatea lui.

    am vazut enspe mii de momente, cand, prins omul cu matza in sac, se rasucea si spunea ca el n-ar merita amenda, pentru ca exista si hoti mai mari ca el…

    cand vom fi in stare sa ne privim in oglinda si sa nu ne fie rusine de ceea ce vedem, un pas inainte va fi facut.

  6. […] a fost cuminte şi a cumpărat minunile (pe când alergam eu ca idioata să plătesc parcarea) aşa că am revenit în ţară cu minunea iute şi de ciocolată pe deasupra. Normal că încă nu […]

  7. Dojo, sa lase odata smecheriile deoparte. Si atunci ii voi respecta la culme. Cand vor merita respectul meu. Nu ca nu ar fi si politisti si pe aia ii respect. Ca sa iti maipovestec o faza, mergeam cu masina la Severin. Pe langa Dunare, prin viraje, la un moment dat ma opreste un plutonier major, se recomanda, imi cere actele si ma intreaba politicos ce viteza aveam. Eu, mai tanar si oricum inca obisnuit cu militia (ca nu era mult de la lovilutie) zic: “Nene…numa 75′ (asta chit ca aveam de fapt cam 110 si abia abia am oprit la semnul lui, oricum il depasisem cu vreo 15 metri deci era clar ca aveam ceva viteza, deh, eram tanar si credeam ca eu l-am invatat pe Senna cum se conduce, nah, ale tineretii valuri). Zice omu: “Bine, imi dati si in scris chestia asta? ca aveati 75 km/h?” zic “da, dau iin scris”. “Bine scrieti va rog” zice omul politicos, imi da o coala de hartie si un pix si asteapta. Scriu hartia si el zice: “Multumesc, acum pot sa va informez ca amenda este de 65 lei”. Ma uit uimit la el si imi explica” Stiti, cam 50 m mai inainte de mine este un semn care spune ca viteza maxima este limitata la 60 km/h” si imi zambeste candid. Am scos instantaneu pormoneul, mi-am platit pocinogul, am primit chitanta si ne-am despartit prieteni. Pai, da, pe unul ca asta normal ca il respect si nici prin cap nu mi-a tercut sa il jignesc cu vreo tentativa de “hai, ma nene, ia si tu 50 lei si lasa-ma in durerea mea”.
    Ideea este ca daca e lege, sa fie lege pentru toti si pentru ei si pentru noi, nu numai pentru noi.
    Si inca astept raspunsul la problema cu bugetul, de aia n-ai zis inca nimic … ai ramas si tu fara cuvinte cand ai aflat ca esti aprioric infractoare sau macar contravenienta? prin lege? …

  8. La chestiile cu bugetul mi-s cuminte .. am plăţile la zi şi contabila mea are grija ca şi pe firmă să fiu o sfântă (interesant este că ea lucrează la negru) 😀

    Eu am întâlnit o singură dată un bou de poliţist, acum câţiva ani, când se făcea razie prin oraş. Ne-a oprit un neica din ăsta şi s-a legat de prietenul meu de pea atunci. Nu prea l-a găsit cu nimic, aşa că s-a uitat la bicicleta pe care o transportam (a mea) şi mi-a cerut actele.

    Fază la care băiatul s-a înfuriat şi l-a făcut cu ou şi cu oţet, că nişte luni înainte lui i se furase bicicleta şi pe poliţai i-a durut în paişpe. Eu cumpărasem bicicleta de la un tip o stradă mai jos, o vechitură pe care o ţinuse ani de zile prin garaj, de era toată ruginită şi vai de zilele ei. Acum arăta bine, ca investisem aproape mia de mărci (de alea erau pe atunci) încât mai avea doar cadrul din configuraţia veche, în rest totul nou).

    Ne-a lăsat în pace.

    În rest nu prea am dat de din ăştia. Pe iubi l-au prins la radar de câteva ori, dar au fost absolut profesionali şi asta mi-a plăcut. Nici el nu a făcut bot, pentru că ştia că a greşit, a dat actele şi a cooperat şi în 2 minute am plecat …

    Eu încerc să îi respect aşa din start, pentru că reprezintă totuşi legea. Ca mulţi o fac prost, asta e deja subiect de blog şi îţi dai seama că voi da cu papagalul aici de câte ori va fi ocazia 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.