Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Inceput de 2009 la Dubrovnik

LA MULŢI ANI şi bine v-am regăsit pe ze blog. Mulţumesc pentru urări şi comentariile lăsate pe “moderation” (unele) până am revenit şi pentru răbdarea uriaşă de care aţi dat dovadă. Am fo’ naşpa şi nu am scris de anu’ trecut 😉

Înainte de a pleca, pe când am scris mesajul anterior, unii îmi scriau că sunt curioşi cum poate fi un Revelion în Dubrovnik. MINUNAT!

Am fost în vara asta în Croaţia şi am revenit în ţară cu convingerea că altă destinaţie nu ne interesează cel puţin 3 ani de acum înainte. Şi uite că am avut norocul zic eu să începem anul cel crizat în cetatea de care ne-am îndrăgostit acum 4 luni.

Iarna la mare nu e deloc plăcută, aşa ştim şi noi de ani de zile, dar ne-am luat inima în dinţi mai ales că discutasem înainte cu gazda noastră, croata Mihaela, despre iernile cu plus la temperatură de la ei şi micile şanse de ploaie. Ai noştri erau convinşi că ne-am pierdut minţile, de plecăm la mare la final de decembrie, dar oricum era mai palpitant decât să stăm acasă.

De ce a meritat efortul (şi financiar până la urmă)?

  • drumul a fost obositor, dar frumos. Noaptea în munţii Serbiei, pe -10 grade nu este chiar o bucurie, mai ales că sunt zone îngheţate şi am avut şi un navysystem criminal. Mă mir că nu am ajuns la Londra, zău aşa. Dimineaţa am prins-o în Podgorica (Muntenegru) şi Budva (tot acolo). Am făcut nişte poze .. tot ce nu intră aici (adică vreo câteva sute) va intra pe Best World Images.
  • Kotor Bay este MINUNAT. Am prins 12 grade cu plus şi un cer senin ca în poveşti. Spre deosebire de vară (când am prestat numai o oprire de 2 minute), acum am stat vreo 2 ore la pozat tot ce mişcă. Recomand cu maximală căldură zona, este deosebită.
  • Cavtat este ca de obicei elegant şi liniştit. Şi scump. Pentru amatorii de oferte gen 100 de euro pe 10 zile all inclusive şi papa cu 1 euro pentru 5 persoane Croaţia nu este o idee bună. Am plătit 300 de euro (pe timp de iarnă, deci nu în sezon) pe un apartament (2 perechi) cu totul în el pentru 4 nopţi. Un Cola de 0,25 este aproape 3 euro, berea tot pe acolo, un prânz pentru 2 este undeva la 50-60 de euro. Ne-a bucurat că nu era chiar goală staţiunea, dar nici prea mulţi nu vedeai pe stradă (de fapt şi în vară e “liber”). Vreme frumoasă şi marea curată. Nu foarte rece apa (am băgat deştiul de probă), dar nu suntem norvegieni să ne muiem la 18 grade (cum povesteşte gazda că fac oaspeţii ei din ţara în cauză). Am avut 8-12 grade, deci oricum prea frig.
  • Dubrovnik este cum îl ştiţi. Plictisitor pentru manelişti şi superb pentru cei care doresc să muşte un pic de istorie sau să admire ce poate mâna omului pe vremea în care se construia ceva mai mult decât 5 km de autostradă în jde ani.
  • Am vizitat cetatea (nu am urcat pe zid pentru că nu am avut timp) şi am făcut sute de poze. Recomand pizzeria OLIVA de acolo, o pizza bună de am lins farfuria. Scumpă, ca orice în Dubrovnik, dar bună bună.
  • Muzica a fost bună. Spre deosebire de poporul de manelişti, ăştia au avut JAZZ aproape toată seara în spectacolul din faţa Catedralei (lângă ceasul ăla de numără din 5 în 5 minute). Catedrala e în renovare, acum vedeam un mesh în locul zidului din faţă. La 10 seara au intrat pe scenă nişte struţi gen 3 Sud Est, Asia sau unelte din astea. Au şi ei muzica lor de unică folosinţă. Croaţii erau însă în limbă după chestiile alea. Singura chestie OK era că dansau bine în sincron. Şi mai deschideau un microfon pentru un “hello people” cred, dar făcea microfonie sau intra în naiba ştie ce distors. Cuget deci că prestau playback. Oricum muzica lor era slabă. În general însă a fost acceptabil, mai ales că vreo 2 ore a fost un light jazz foarte plăcut.
  • Artificiile în Timişoara sunt de ani buni senzaţionale. Ştiu că în Dubrovnik nu au fost la nivel, dar să vezi cum “pocnesc” simultan în ambele părţi ale Stradunului printre clădirile alea frumoase şi oameni CIVILIZAŢI şi LINIŞTIŢI, a fost superb. S-a stat cu pahare de şampanie şi s-a băut în stradă, fără aglomeraţie sau scandal. Ne aşteptam ca gazdele să fie mai “petrecăreţe”, dar a fost linişte prin zonă.
  • Am ciocnit de 2 ori. La 11 noaptea, ora lor, ne-am pupat şi am deschis dozele de bere (şampania era pentru ora 12 a lor). Se uita lumea la noi şi zâmbea, credeau că suntem muci şi am pierdut măsura timpului, nu ştiu.
  • În general senzaţia a fost pozitivă. Ne-am relaxat, am mâncat bine şi am făcut peste 1000 de poze (pe care le-am adunat eu pe “ăla micu”). Plimbare pe faleză, marea cu valuri dar curată, un Cavtat fără iahturi, de poţi face poze de “album” şi linişte.
  • Am venit din nou prin Mostar şi ne-a bătut un vânt de ne-a luat mama gaia. Aşa că eu şi cumnatul “soarelui” am decis să bem o cafea-cappuccino şi să îi lăsăm pe ceilalţi fotografi să se rupă în figuri. Am zeci de poze din vară, aşa că nu mă lovea chiar criza creativă.
  • Bosnia este superbă, deşi încă plină de ruine. Am prins în munţi ceaţă şi zăpadă. Normal deşteptul ăla de navysystem era să ne bage în Drina la cât de bine le nimerea uneori. Din fericire însă “soarele” şi copiloţii s-au descurcat. Nici cu ăia de pun semne de circulaţie nu mi-e ruşine, că ne-am învârtit în jurul cozii să dăm de vamă. Am făcut un ocol şi prin Sarajevo (tot sistemul de navigaţie, ţucu-i sufletul) .. frumos oraş, câteva clădiri impresionante
  • Nu am avut probleme cu nimeni, nici poliţie sau vameşi, am fost trataţi cu respect peste tot. Prin vară eram stesaţi de ideea de a călca pe unde era război acum nişte ani, dar drumurile sunt excelente şi ne-am simţit în siguranţă peste tot.

Nu am planificat să avem un asemenea Revelion (mergeam pe ideea de a sta acasă), dar nu regret nicio secunda din ce am trăit. Am început 2009 cum nici nu visam şi sper să mai fie clipe atât de frumoase. Şi vă doresc şi vouă un an plin de lacrimi de bucurie sau de zâmbete de încântare provocate de momente fericite. Să vă fie trupul sănătos şi mintea “brici”, să vă bucuraţi de ce aveţi şi să aveţi tot ce doriţi.

PS: m-am întors brusc la realitate ieri după-amiază. M-a sunat o prietenă de a noastră că a murit mama ei. La 72 de ani. O “nebună” de femeie, plină de nerv, genul de om tonic, care îţi umple viaţa. Deşi sunt încă începător am făcut drumul Timişoara-Arad pe noapte, ceaţă şi frig şi am regretat că nu pot ajuta mai mult. Ne plângem toţi că începe munca şi că s-a terminat vacanţa. Prietena noastră şi-a înmormântat astăzi mama. Aşa de frivole îmi par acum unele “griji”.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

17 Comments

  1. Merci pentru urari .. sper sa ne revedem in curand sa ne imbratisam personal vorba aia. Kissing nu pupi tu 😀

    A fost superb, clar. Trebuie sa ma adun si sa pun sus pozele .. sunt multe multe 🙂

  2. Bine ai revenit. Ma bucur ca ti-ai dat o vacanta si ca a fost atat de frumos. Imi pare rau pentru vestile proaste. Te imbratisez cu drag. La multi ani!

  3. În Croația am fost și eu cu ai mei acum 5-6 ani, pe insula Krk. Tot ce țin minte e că oamenii ăia aveau alergie la limba engleză – știau doar germană și franceză – și că “plaja” nu era din nisip, ci din pietre destul de mari și ascuțite.

    Am prins atunci și o furtună destul de nasoală, cu vânturi puternice și grindină cam cât un ou de găină mai micuț; cum nu mai văzuse gazda de 20 de ani, de când se mutase acolo – în afară de cele parcate sub copaci și un Volvo, nu mai era nicio mașină întreagă.

    Ah, oamenii de pe acolo se uitau ciudat și la noi; ne apucaserăm să rupem frunze din gardurile lor vii, că deh…erau garduri de dafin. 🙂

  4. Bine ai revenit. Se pare ca ai avut o vacanta frumoasa si… cu ceva aventuri. Pai vezi, daca nu aveai GPS si te luai dupa harta clasica, mai vedeai tu Sarajevo?
    Tare faza cu ciocnitul si la 11 si la 12 🙂

  5. @Rasebo .. e ciudata faza cu engleza. Eu numai asta stiu sa vorbesc si nu am avut nicio treaba. Cine stie, poate pe insula in cauza sunt mai putini vorbitori de engleza decat in zona in care am fost noi. Furtuna nu am prins, dar zicea gazda ca a plouat aproape toata luna noiembrie si era suspect de frig. La 8 grade cu plus este “suspect” la ei. I-am explicat ca in TM erau cu minus astea si nu ne-am mai socat 😀

    Noi am prins acum portocalii plini de fructe. Ne uitam ca vitelul la poarta, dar nu ne-am atins de nimic. Nu prea sunt romani des pe acolo si nu as vrea sa se sperie astia ca raman fara fructe cand vine natia noastra peste ei 🙂

    Faza cu plaja mie imi place. Sunt niste “efecte” din cauza stancilor si a valurilor, de poveste. Am facut niste poze din astea “artistice” de pana si mie mi-au iesit decent. Am cumparat in vara niste “tropotei” din aia de “scuba’ si a fost super OK. Nu cred ca mi-ar mai placea nisipul atat de mult, acum ca am vazut ca e frumoasa si stanca si un “sezlong” s-o gasi si pentru noi.

    @definitiv! vedeam noi Sarajevo din parti, ai dreptate si tu. Al meu insa era turbat ca nenea de pe gepeseu tot zicea “prima la stanga” si era zona pietonala acolo sau sens interzis. Mama ce de sfinti s-au etalat pe acolo 😀

    Ma bucur sa va revad pe toti. Sper ca si voi v-ati simtit bine.

  6. pfuuu… mi-era dor de Ramona!

    să ne trăieşti mulţi ani, s-o întreci pe regretata doamnă de care ne-ai spus în PS.

    la mulţi ani şi mă bucur că te-ai distrat iar pe unde te-ai plimbat.

  7. Bine ai revenit. In primul rand, articolul este foarte cuprinzator si cred ca ar convinge si un nationalist sa incerce o vacanta pe meleaguri straine. In al doilea rand, ai dreptate, grija ca-ncepe lucrul e aproape nefondata, dar asa sunt oamenii

  8. @Florin .. inca din Cavtat discutam cu ‘ai mei’ despre faptul ca luni incepe munca. E clar ca eu sunt unul dintre putinii norocosi ce-si iubesc munca si pe care nu ii deranjeaza programul reinceput. Ieri insa, cand m-a sunat prietena asta sa ma roage sa o duc pana in Arad ca au gasit-o pe mama ei moarta, mi-a picat pur si simplu fata.

    Mi-era frica de noapte si ceata (plus poleiul posibil), dormisem cateva ore (am venit in tara pe la 6 dimineata) si chiar nu imi ardea sa imi scot mutra din casa. I-am spus insa ca in max. juma de ora sunt gata sa plecam si, pe cand inca mai cugetam la faza “neplacuta” de a iesi pe frig, masina inghetata etc. m-a lovit faza asta si le-am zis alor mei: “ba, voi va dati seama ca a murit mama ei? Cum dracu’ sa te mai plangi de chestii de genul “merg la munca de luni” sau “s-a terminat carnatul”. Plus ca la cate concedieri sunt deja facute sau pe “rol”, cred ca ar trebui sa fim fericiti ca avem un job 😀

    @Gabi .. si mie mi-era dor de mine 😀 .. cam asta e replica “soarelui” cand ii spun ca mi-a fost dor de el … La multi ani si voua si un 2009 frumos si plin de bucurii.

    @Straja .. ma bucur ca ti-a placut articolul. Sunt inca “ruginita” dupa atatea zile de pauza, sper sa reintru in ritm. Ma deranjeaza nationalismul asta de care vorbesti si am mai scris despre asta. Sunt locuri in Romania absolut de vis si am avut norocul sa calc prin unele, dar e bine sa deschizi ochii si la ce este in jur. Pana la urma tot o experienta de cunoastere se cheama. Si poti fi patriot intr-o tara straina, purtandu-te exemplar, incat localnicii sa isi faca o parere buna despre tara ta.

  9. Imi pare rau pt mama prietenei tale. 🙁 Condoleante!
    Chiar ca ar trebui sa fim fericiti ca avem un job. Foarte adevarat…din pacate!
    Si mie imi place ceea ce fac la munca, dar urasc trezitul la ore matinale. 🙂

  10. Eu nu am probleme cu trezitul d dimineata…lucrez de acasa si ma trezesc cand mi se dezlipesc ochii:P

  11. @dojo: Da, şi mie mi-a plăcut faza cu plaja din pietriş; a fost o chestie nouă, pe care nu o mai întâlnisem niciodată până atunci.

    O altă chestie mişto era că, tocmai din cauza lipsei nisipului, apa era incredibil de limpede.

    Erau şi câteva plaje cu nisip, dar erau artificiale şi pe bani. În fiecare dimineaţă veneau nişte omuleţi cu un camion cu nisip, să completeze în locurile în care-şi înfipse mareea colţii. 🙂

    Din câte am înţeles de la proprietarii pensiunii, zona era frecventată în mare parte de germani, austrieci, elveţieni şi nordici. Probabil din cauza asta cea mai vorbită limbă pe acolo era germana.

  12. @rasebo .. marea este incredibil de curata si are o culoare turbata de-a dreptul. Ma fascineaza pur si simplu. Si noi am vazut multi “nordici”, plus rusi la greu. Un hotel din zona este “blocat” cu rezervari din Rusia pana prin 2012. Poate faptul ca sunt mai multi “germanici” explica si civilizatia de care dau dovada turistii. Imi place sa cred insa ca nici noi nu ne-am facut neamul de ras 😀

    @Crisia la multi ani si SANATATE iti doresc. Imi pare rau sa aud cum ai facut “intensive courses”. E trist cand se intampl asta, dar din pacate nu prea controlam smecheria asta.

    Noi am plecat cu destule expectante (ca si locatie) dar fara pretentii in ceea ce priveste evenimentul in sine (era clar ca il facem “in strada”, bem o sampanie si cascam ochii) asa ca am fost foarte impresionati de ce am “primit”.

  13. 🙁 si eu “mi-am dat drumul” la mers cu masina cand a murit bunica. atunci am facut vreo 4 zile naveta pe o distanta de vreo 4 ori mai mare decat traseul meu obisnuit. multe am invatat in perioada aceea si despre mine si despre altii.

    La multi ani! In sfarsit aud si eu pe cineva multumit de cum a petrecu tde Revelion. 85% din intervievati 🙂 s-au culcat nu mai tarziu de doua noaptea (si cazul meu, care ma pregateam de-o gripa teapana), restul au avut tot soiul de experiente neplacute.

  14. De obicei vacantele la care nu te gandesti foarte mult ies cel mai bine.
    Artificiile in Timisoara sunt senzationale zici? De mult ma gandeam sa vizitez orasul.Poate anul acesta de Revelion.

  15. Buna, o descriere foarte frumoasa si detaliata.Vroiam sa te intreb cum a fost drumul prin Serbia si Muntenegru, pe unde ai intrat in Bosnia, am auzit tot felul de opinii, eu vreau sa merg la vara in concediu undeva la 70 km de Dubrovnik si m-ar interesa un traseu pana la Dubrovnik eventual cum e drumul, am inteles ca e prin munti si destul de anevoios, curbe etc.Poti te rog sa i-mi raspunzi in privat pe adresa mea de email.
    Multumesc
    Radu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.