Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

De ce ne este teama de articolele lungi?

Dojo scrie mult pe articol, au observat cititorii, observă şi ea când îşi reciteşte operele de artă. Motivaţia pentru unele articole kilometrice este simpă: scriu cât simt că este necesar pentru a expune clar punctele de vedere. Uneori fac asta în 3 propoziţii (rar, e drept), în alte ocazii articolul este deja o mică mare compunere de vreo 5 pagini de caiet mic, aşa cum era caietul meu de literatură în liceu. Şi slavă ălui de sus, avea comentarii săţioase, că nu terminam bine Creangă şi schimbam din nou caietul.

Am pretenţia că mă adresez unui public restrâns de indivizi cu mai mulţi neuroni proaspeţi, care vin aici pentru nişte “apăsări” diferite de hi5 şi alte socializări de genul ăsta. Cu exagerat de mici excepţii, comentatorii mei sunt deja în altă clasă de “consumatori” de act creativ, drept pentru care îmi permit să le pun la muncă neuronii antemenţionaţi.

Şi totuşi, din când în când, câte unul se şochează că este articolul lung sau îmi scrie drăgălaş că nu a citit tot articolul, că e prea lung, dar are ceva de zis. Partea pozitivă este că, şi pe jumate informaţi, unii sunt în stare să scrie relevant în comentariile respective (am zis eu că am noroc de comentatori care e mai deştepţi decât ai lor).

Revenim la problema articolelor lungi şi la întrebarea mea, deloc retorică, “Dar cui i-e teamă de ele?”

Înapoi în timp …

Ochelarista Dojo are 6 ani. Este mai înceată decât precocii de 3-4 ani de citesc, dar deja nu mai aşteaptă să îi citească Mama Ana poveşti. Silabiseşte singură “Ciopârţilă” sau “Clăbucel” şi noua poziţie de copil cu carte în place. Trece apoi la altele mai “grele” şi termină primara peste ceva ani cu o apetenţă crescută spre cuvântul scris.

Familia o laudă pentru ocupaţia de tocilară şi tatăl îi recomandă “şi aia”, “şi aia” din biblioteca familiei. După ce ea, biblioteca din sufragerie nu mai satisface interesul, aia mică este deja abonată la biblioteca şcolii şi chiar la aia judeţeană, unde sunt cărţile “tari”.

Adolescenţa îi aduce tot mai mult “antrenament”. Când nu bate mingea sau băieţii (dojo a avut totuşi interes şi pentru joacă), tânăra don’şoară devorează cărţi, odată cu juma’ de pâine sa 6-7 mere. Stă pe burtă, molfăie de zor şi dă gata o carte pe zi sau la 2 zile.

Prin liceu dojo citeşte în draci tot ce le cere “diriga” de română, plus ce le recomandă suplimentar. Biblioteca şcolii nu are Arthur Miller sau Sartre, de Eco nici vorbă, aşa că tanti de la judeţeană este deja sătulă de mutra lui dojo, fără ochelari de ceva ani, dar la fel de turbată. “Nu pot să îţi dau mai mult de 3 cărţi”, spune tanti, neştiind că, fiind atât de subţiri, cărţile vor fi “ronţăite” de dojo în max. 2 zile. Problema cu liceeana cetitoare este că are şi un dram de lene: ar lua cărţi pe 1 săptămână, să nu tot vină tot la 2 zile să mai ia ceva proaspăt. Normal că asta ar însemna să plece cu TIR-ul de acolo, dar nu se pune problema, chiar şi cu atitudinea prietenoasă a doamnei de la “biblio”, mai mult de un ghiozdan plin de cărţi nu părăseşte incinta.

Dojo îşi aminteşte de lecturile obligatorii, pentru care “diriga” făcea moarte de medie bună şi mai ales de zilele în care nu găsea cartea respectivă (că doar o căutau în acelaşi moment sute de oameni). Atunci ruga câte o colegă să aducă obiectul la şcoală şi, până la ora stabilită, dojo încerca să citească tot. Avea deja calculat cam cât îi ia să citească o carte .. nu a putut niciodată sa citeasca “iorgeşte” în diagonală, aşa că, încet sau repede pentru unii, îi lua cam 1 minut pagina (citită de să înţeleagă ceva). În max. 2 ore dădea de obicei gata cartea de lecturat şi îşi făcea deja calcule cum să îpartă pauzele şi ora de sport (nu foarte des, că lui dojo i-a plăcut mişcarea), pentru a veni informată la ora de literatură.

Timpul a trecut şi dojo citeşte mai puţin “printre coperţi” şi mai mult pe net. În general se pierde prin articole de tot felul şi e periculos să o laşi să intre pe un blog, pentru că se pune pe citit, deschide tot blogroll-ul, citeşte şi de acolo, deschide şi celelalte colecţii de links şi tot aşa. Se trezeşte din nou după 4 ore că a scanat zeci de bloguri. Deh, foame de citit.

Deci unde este problema?

Acum că v-am pus în temă cu obişnuinţele mele de odinioară şi modul în care pierd eu timpul mai nou, revin la o altă problemă a mea: unde e frate problema cu articolul lung?

În toate plimbările mele zilnice am observat că de multe ori un articol de îl văd foarte scurt nu mă atrage. În scanez scurt şi mereu am senzaţia că se putea spune mai mult. Sunt oameni cu talent în a prinde esenţialul în 2 propoziţii, dar alţii mi se par pur şi simplu .. mă scuzaţi .. leneşi. Sau speriaţi de faptul că vine comentatorul şi se dă cu fundul de pământ că a pierdut 5 minute din viaţă, citind tot articolul.

Cât poate să ia un articol de la dono de pildă? În 7 minute nu ai ce face, oricât de elaborat este. Şi sincer nu cred că aş dori să îl văd pe dono scriind 2 cuvinte. Mi se pare că ar pierde mult din farmec. Pentru că are el tot felul de “artificii” glumeţe, care iau spaţiu, dar dau farmec scriiturii.

Cu scanatul meu de articole treaba este simplă .. îmi atrage atenţia, îl citesc complet şi poate comentez. Nu cred să fi avut vreun articol pe care să îl citesc pe jumătate şi să mă trezesc comentând. Şi tot efortul ăsta durează câteva minute. De cele mai multe ori sunt atât de captată de informaţie, încât după ce am şi comentat văd că era un articol lung. Conştientizez aşa de formă, că oricum nu mă interesează amănuntul.

Dacă prin tinereţe mâncam o carte pe zi, de ce să îmi fie teamă de 2 pagini?

Deci cui îi este teamă?

Acum trecem la călcat bătături … cine se teme de un articol lung? Oare sunt oameni care nu îşi amintesc când au citit altceva decât secţiunea de mondene din ziarul local? Chiar nu mai are nimeni timp pentru un articol de 2 minute? Cum te poţi aştepta de la un blogger să taie din cuvinte numai pentru că poate dă de nişte cititori ce par a suferi de ADHD? Oare chiar suntem o generaţie de “rezumat”? Citim Balzac varianta scurtă şi “adaptată”, vedem filmul şi credem că am înţeles şi cartea? La asta se rezumă capacitatea noastră intelectuală? Doar la nişte “bullets” în ziarul de astăzi şi cel mult câteva cuvinte traduse la un film (asta în caz că nu folosim varianta “dublată” în română, să nu mai consumăm neuronu’ şi pentru alea 10 fraze?

Un blogger este normal să scrie cum simte el. Dacă este genul mai “rapid” şi “concis”, poate 3 propoziţii sunt suficiente. Dacă nu, 30 de propoziţii sunt necesare. Şi cititorii lui pot să le parcurgă sau nu. Dar sincer, din punctul meu de vedere ca şi cititor: dacă mă sperie un articol lung, doar eu am de pierdut.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

65 Comments

  1. E si articolul foarte fain scris, dar mai ales Dojo de 6 ani ne-a convins. Deci sunt si cititori care citesc!.. Si eu citeam lecturi suplimentare la scoala – dar nu la timpul lor, ci cu cativa ani mai devreme, ca le luam de la frate`miu de pe noptiera.

    Din pacate, tendinta acum e sa citesc mai mult pe net, dar oridecate ori ma pierd intre coperti, ma regasesc, iar mirosul paginilor ingalbenite de vreme redesteapta in mine amintiri pline de farmecul adolescentei! Ah…

  2. exista si argumentul ca internetul a scurtat span-ul de atentie pe care-l avem, iar ca hiperinformarea nu-ti da timp de prea mult citit. eu, de exemplu, scriu destul de mult la mine.. ma rog. daca ma citeste cineva, bravo. daca nu, treaba lor 🙂

  3. Soooooopeer taree frate!
    Inafara de Netsnake, toti si-au pus lik-u’ catre propriul blog, ceea ce fac si eu, de bun inteles.
    Ceea ce inseamna:
    1. stabilesti standarde in domeniu, bravo!
    2. toti vor sa-ti intre in gratii! Iar bravo!
    Legat de dilema post scurt/lung cred ca fiecare isi are propriul stil si fiecare are proprii cititori stabili, care accepta acest stil!
    Asadar keep up the good work!
    LUNG!

  4. Nu cred ca este o frica de articole lungi, ci mai degraba frica de a nu plictisi. In secolul vitezei, oamenii vor sa acumuleze cat mai multe informatii intr-un timp cat mai scurt. Primeaza cantitatea, nu calitatea.
    Din pacate (sau din fericire), a umple spatiile goale presupune a ceda parti din tine (da, articolele lungi intotdeauna au ceva personal – sau cel putin asa mi se pare mie) si vad ca multora le este teama de asta.

  5. Până la urmă m-aş fi aşteptat la altceva de la acest articol, o argumentaţie psihologică de exemplu. Eu unul nu simt că a răspuns la întrebarea “de ce ne este teamă de articolele lungi?”, ba dimpotrivă, parcă pe la sfârşit mai multe întrebări au răsărit.

    Eu unul mă feresc de articolele lungi dacă văd că e o lălăială de cuvinte. Un articol bun după părerea mea explică ce şi cum, scurt şi la obiect esenţa. Aşa-s eu.

    Oricum sper să îmi iei comentariu ca pe o critică constructivă (nu cred în cacofonii) 🙂

  6. Niciodata nu mi-am scris posturile cu gandul la cei care, foarte posibi, le-ar fi teama de ele. Ar fi insemnat sa nu mai scriu ce si cum mi se pare demn de mentionat la un moment sau altul ci, doar ce ar vrea “ei” si comoditatea lor sa gaseasca pe blogul meu
    Si n-ar mai prea fi fost blogul meu

  7. Problema e simpla. Sunt articole lungi pe care le-as citi cu placere si articole lungi pe care nu le-as citi. Articolul de mai sus nu am reusit sa-l termin. Nu pentru ca sunt retardat, mult sub intelectualii tai vizitatori, asa cum spui dumneata, ci pentru ca nu ma interesa subiectul. Am citit primul paragraf si subtitlurile si stiu ce contine articolul, fara a fi nevoie sa-l citesc pe tot. Nu conteaza cat de lung scrii, prefer sa citesc un articol foarte lung decat o introducere la un filmulet de pe Youtube.
    Mi se pare putin ipocrita ideea pe care o spui la sfarsit: “dacă mă sperie un articol lung, doar eu am de pierdut”. Nu trebuie sa judecam un articol din punct de vedere al cantitatii. Nu ma obliga nimeni sa citesc un articol de 15.000 de caractere, cat timp imi dau seama din primele propozitii ca este prost.

  8. Depinde de articol.. Daca e ceva ce ma intereseaza, citesc. Daca nu, nu… si ii dau seama repede daca merita sa imi pierd alea 5 minute. 😀
    In alta ordine de idei am o propunere sa-ti fac si nu am gasit niciun contact pe aici.
    Daca vrei tu sa-mi dai un semn la adresa de email lasata si iti zic la ce ma gandeam 🙂

  9. Lasa draga Dojo ca scrii destul de bine. No problemo 🙂 Probabil doar la formatarea textului mai e loc de mult mai bine, insa tu stii mai bine. Mie imi place cum scrii. Ce-i drept scrii cam lung si de multe ori nu mai am ce comenta dar imi place. Revin macar o data pe saptamana.

  10. cand eram mic, imi permiteam luxul de a ma scufunda in lumea cartilor, scufundare care dura uneori cateva zile. acum, nu. si daca inteleg bine, nici tu.. 🙂

  11. Felicitari pentru articol, chiar mi-a plăcut. Citind despre pasiunea ta pentru citit mi-ai făcut cumva poftă să citesc şi totuşi ciudă fiindcă biblioteca municipală din oraş e de ceva vreme în inventar. Mă bucur să dau de oameni care sunt pasionaţi de citit. Şi acum ca să răspund la subiect:
    Problema e că lumea ce frecventează online-ul vrea viteză şi de aceea nu preferă textele lungi. Eu am observat la articolele mele: cele scurte au mai multe comentarii. La cele lungi cred că sunt doar două persoane care comentează(deşi din punctul meu de vedere textele mele mai lungi sunt mai valoroase decât multe dintre cele scurte). Şi de multe ori mă gândeam că poate n-ar mai trebui să scriu foarte mult fiindcă s-ar putea să pierd cititorii, sau să am la fiecare articol 0 comentarii. Recunosc, la capitolul ăsta mi-era frică.
    Însă de când a început vara şi am o grămadă de timp la dispoziţie, mi-am zis că n-o să mai fac niciun compromis când vine vorba de scris. Vreau să fac ceva de calitate şi dacă nu vrea nimeni să citească nu eu sunt cel care pierde. Mai bine să-ţi zică lumea că ai texte lungi, decât texte proaste sau incomplete. Aşadar când vreau să scriu mult scriu mult, când vreau să scriu mai puţin scriu mai puţin.
    Multi bloggeri scriu scurt doar de dragul de a scrie scurt, insa se bucura cand primesc un comentariu cat China.

  12. […] literar, nu doar chestii cotidiene. Şi lumea se sperie de textele lungi pe internet. Dojo are un articol frumos despre lucrul acesta, ar fi ideal ca toţi internauţii să fie ca […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.