Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Tu ce ai invatat?

Unii am fost destul de norocoşi să vedem cum merge treaba pe la alţii. Nu trebuie decât să ieşi în Ungaria de pildă (dacă eşti de prin vest), să nu discutăm despre Germania, Austria sau alţi “nemţălăi” şi vezi nişte diferenţe. Au drumuri (mai) bune, oamenii sunt mai amabili, parcă nu sunt atât de “încrâncenaţi” ca noi.

Cu toate că o parte semnificativă din populaţie şi-a scos nasul măcar o dată peste graniţă, nu toţi par a fi băgat ceva la cap. Şi nu poţi da vina doar pe ţigani, pentru că nu doar ei se comportă încă la fel ca pe maidan. Mi-ar plăcea să îi învinuiesc pe cei plecaţi “la muncă” prin diverse locuri de tot jegul care ne înconjoară, dar comportamentul necivilizat nu le este numai lor propriu. Sunt destui indivizi “spălaţi” care pe exterior împrumută rapid obiceiurile gazdelor şi au grijă să nu iasă în evidenţă în mod negativ şi parcă au creierul spălat odată ce intră în ţară, redevenind “maidanezi”. Nu uită, normal, să se plângă de toate mizeriile din ţara asta, fără să facă un minim efort ca ei măcar să fie civilizaţi.

Prima mea ieşire la nemţi, acum 4 ani, a fost o bună învăţătură. Nu mă pot “lăuda” că am fost un cetăţean problemă, pentru că creşterea mea “old style” a rezolvat încă de la 5 ani probleme ca “aruncat hârtii pe jos” sau chestii similare. Prin şcoală se mai purtau poveţe din alea de genul “să oferi locul unui bătrân sau unei femei”, să ajuţi o bătrână să treacă strada etc. Ştiu că pentru unii astea par prostii, dar adevărul este că sunt oameni pe lângă care trecem şi care au nevoie chiar de un asemenea sprijin. Anii de liceu i-am petrecut fâţâindu-mă pe 2 linii de transport şi am aplicat faza cu cedatul scaunului fără să mă mai plâng de oboseală. Mă gândeam pe atunci că mulţi oameni “mari” probabil sunt mai obosiţi de la muncă decât eram eu după ce am stat cu fundul pe scaun 6 ore.

La Munchen însă am observat că civilizaţia asta merge un pic şi mai departe. Al  meu mi-a explicat că trebuie să stau pe partea dreaptă a scărilor rulante şi companionul în spate. Sau oricum, dar în şir indian, încât alţii mai grăbiţi să aibă loc să treacă pe stânga dacă au nevoie. Dacă nu faci faza asta, ai mari şanse să te trezeşti cu un neamţ supărat în spate, mirat de cât eşti de necioplit.

Banda pentru biciclete ESTE SFÂNTĂ. Şi caşti ochii, la fel ca la trecerea pe carosabil, pentru că te rad bicicliştii altfel. Şi când este roşu nu treci nici dacă naşti acolo, pentru că şoferii la verde au plecat şi eşti pe riscul tău.

De ceva timp şi în Timişoara s-au vopsit locaţii pentru bandă de biciclete. Eu zic, ca fost biciclist “citadin” că este o idee bună. Tot ca fost biciclist ştiu ce nasol este să te trezeşti cu pietonii pe bandă, pentru că le place culoarea sau naiba ştie de ce. Am trecut acum nişte zile prin zona Cluj spre o “merdenelărie” şi m-am asigurat la trecerea peste bandă, de parcă ar circula maşini. Normal că toţi cei care stăteau să aştepte tramvaiul, s-au uitat ca la urs.

Iubi râdea că e mişto la nemţi, dar că sunt întradevăr multe reguli. Şi noi suntem “balcanici” şi ne cam stresează atâtea “aşa nu trebuie, aşa da”. Am observat însă în toţi anii ăştia de vizitat ţara în cauză, că exact regulile astea mă fac pe mine să mă simt în siguranţă. Am obiceiul să mă trambalez de nebună peste tot. Iau un bilet de o zi şi umblu prin tot oraşul. Am văzut destul de mult din Viena, Munchen sau Berlin în stilul ăsta şi am avut mereu senzaţia de “relaxare” deşi este vorba de nişte oraşe pe lângă care natalul Timişoara e o jucărie.

Am încercat să adopt nişte obiceiuri deprinse acolo, chiar dacă par inutile la noi. Am admirat acolo străzile curate şi îmi este imposibil să arunc aici o hârtie pe jos. Pe când eram copilă nu făceam asta pentru ca au avut ai mei gură spurcată suficient de mult, dar acum, după ce am văzut ce curat este la alţii, cum mai pot face asta? I-am admirat până şi pe croaţi pentru curăţenia “germană” de pe litoralul lor. Am văzut gunoaiele de lângă Podgorica şi am concluzionat că nu suntem singurii balcanici. M-am plimbat pe străzile din Shkodra, în Albania, şi m-am şocat de câtă mizerie poate exista acolo. De cum circulă ăia pe stradă ca nişte kamikaze, ce drumuri sparte şi nemarcate au.

Din păcate am găsit destule similitudini cu a noastră ţară şi m-a dezamăgit descoperirea. Am realizat şi că la noi “nu este atât de rău”, dar doresc să ajung să îmi compar ţara cu Austria sau Germania, nu să mă bucur că la albanezi e mai nasol.

Din toate plimbările noastre am învăţat ce face un oraş să arate civilizat, de ce îmi place locaţia în cauză (şi nu vorbim doar despre monumente, outlets sau zecile de Dunkin’ Donuts, că tot sunt înnebunită după ele). Este vorba despre cum m-am simţit acolo ca simplu turist, pe care nu îl cunoaşte nici naiba, dacă m-am simţit în siguranţă pe străzile lor, dacă m-a mulţumit transportul etc.

Voi ce aţi adus înapoi cu voi? Ce aţi învăţat sau apreciat acolo şi v-a schimbat permanent atitudinea? Învăţăm ceva din călătoriile astea sau redevenim mitocani la noi în ţară şi aşteptăm să adune primarul chiştocul de ţigară pe care îl aruncăm?

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

18 Comments

  1. Am fost in Cipru de cateva ori. Cu ce m-am intors de acolo, inafara de fructe exotice, cafea buna si masline divine? Oamenii aceia stiu sa se bucure de viata: seara sunt terasele pline de oameni care savureaza cate un frappe, stand de vorba, razand, admirand peisajul, imbatandu-se cu parfumul de flori de portocal ce domneste in oras…nu fug acasa rapid sa faca oala de sarmale, ca noi. Socializeaza, uita de probleme, rad…sunt deschisi cu strainii, o fata pe care abia o cunoscusem m-a plimbat prin tot orasul cu masina ei, m-a dus la mall, m-a invitat la o cafea, m-a plimbat prin tot orasul…si toate astea pentru ca i-am spus ca-mi place orasul lor. Era mandra de tara ei, de orasul ei si se bucura din suflet sa mi-l arate in adevarata sa splendoare. Si la plecare mi-a daruit un aparat de facut frappe, pentru ca m-am indragostit de frappe-ul lor.

  2. @Flori, A.Faith: numere de telefon ceva ori de la tipa aia detreaba ori de la Adina? 😛

  3. Referitor la intrebarea ta, Dojo, in principiu din strainatate am invatat ca asa rau cum e la noi tot aici imi place mai mult. 😛

    Daca ar fi totusi sa zic o chestie care mi-a placut in afara ar fi aceea ca oamenii pe strada sunt mult mai detreaba decat la noi.

  4. eu am învăţat când am venit din Grecia că Bulgaria nu e un model de urmat pentru România. hai, poate dacă vine vorba de autostrăzi în zona de munte, în rest, nimic! am învăţat din Grecia că ai mei nu erau tâmpiţi când mă învăţau când eram mic să nu arunc ambalaje pe stradă şi să le păstrez în buzunar până acasă, că nu se întâmplă nimic rău în acest sens!

    am învăţat că se poate face plajă în mod civilizat, fără seminţe, fără “trei porumbi la zece mii” şi că dacă vrei să mănânci ceva în timp ce te bate soarele-n cap, ar fi o idee bună să-ţi faci provizii din supermarket, alfel s-ar putea să te coste 5€ o sticlă de 0,5l de suc (cald).

    am mai învăţat că nu e frumos să vorbeşti ca-ntre băieţi despre tipele ălea două bune din faţa ta, cu remarci de genul “mammmmmmăăăăăă ce fuuuuund are asta” că s-ar putea ca tipa aia să fie româncă şi să se întoarcă la tine şi să-ţi spună “salut, io sunt adina, mersi de compliment” şi tu să rămâi perplex şi fără replică :))

    am învăţat că se poate şi altfel, într-un cuvânt. oricum, balcanicii nu sunt toţi ca noi. eu îi văd pe greci tot balcanici şi sunt cu 10 clase peste noi. din multe puncte de vedere! chiar dacă stimabila Chibreta spune de rău la ea pe blog despre ei, eu am în continaure o părere bună despre Grecia!

    să fiu sincer, şi pe mine mă deranjează foarte tare persoanele civilizate doar în vest, care revin la vechile obiceiuri aici, doar pentru că li se permite.

    ps: eu ştiu că e corect într-adevăr, nu întradevăr.

  5. Eu am invatat faza cu circulatul pe dreapta la scarile rulante la Viena. Si venita inapoi, am inceput sa ma enervez vazand cat de greu este sa accelerezi, la metrou in special, cand esti si foarte grabit, fara respectarea unei asemenea reguli banale.

    Si am mai invatat sa fiu mai calma, mai senina, pentru ca pana la urma si ei au joburi, si indatoriri, totusi au un alt mod de a prvii totul si asta ii ajuta.

    Ca si tine, chestiile elementare mi le-am insusit de la gradinita.

    Si mi-am mai dat seama ca este extrem de relaxant sa traiesti intr-o societate care respecta regulile;

  6. Bogdane, te dezamăgesc, dar tipa aia deşi arăta de 16 ani, avea 23 şi era măritată cu un tip de genul 2/3. adică 2 metri înălţime, 3 lăţime. îţi dai seama că nu mi-am putut permite să cer un număr de telefon :))

    PS: dojo, să-ţi faci reţea de dating :))

  7. Nu am călătorit prea mult, defapt singura ieșire din țară a fost anul acesta înainte de școală, în Grecia. S-a organizat o excursie a olimpicilor și fiindca am fost la națională la informatică, m-au băgat și pe mine în listă.
    Văzând Grecia în zona ei de litoral și puțin în cea muntoasă, am ajuns să cred mai mult într-o idee care o aveam de mult formată, anume că România este o țară bogată din toate punctele de vedere ale geografiei, dar că suferă economic din cauza conducerii proaste. Grecii nu au mare lucru nici prin orașe, nici prin natură, dar știu să-și vândă marfa. Nu am văzut nici măcar o algă pe tot litoralul, iar programele turistice aduceau pe lângă peisajele pitorești și niște distracție de-a casei (în felul ăsta înveselind și atmosfera).
    La Bulgari n-am admirat mare lucru, poate numai drumurile (iar asta nu cu prea mult zel). Nu mi-a plăcut la ei că încă mai țin statuia lui Lenin și că au o mentalitate înapoiată.

  8. Eu am fost intotdeauna autodidacta . N-am avut niciodata pe nimeni in spatele meu sa ma indrume si sa-mi explice….codul bunelor maniere 🙂 cu toate astea n-am aruncat niciodata in viata mea coji de banane, hartii sau alte ambalaje pe strada , in autobuz sau …oriunde ….Nu vb cu gura plina, nu ma impopotonez ca o sorcova, nu ma imbulzesc ca vita la tarc atunci cand intalnesc o aglomeratie oriunde ar fi…. si nu claxonez ca disperata cand se pune verde la semafor si cel din fata mea inca sta pe loc…

    De asemenea , cunosc si reversul medaliei :oameni ce provin din familii cu parintii , aparent exceptionali , dar progenitura lasa mult de dorit oricat de multa educatie s-au chinuit sa “bage ” in ea
    .De aceea ,eu intotdeauna am sustinut ca bunul simt si bunul gust sunt 2 chestiuni cu care te nasti sau nu .Acestea sunt precum simtul artistic , nu se dobandesc . Simplu !!
    Restul….scoala, anturajul , familia etc pot doar slefui, influienta .Daca baza insa , materialul genetic nu-i bun de nimic apoi…..poti sa-l trimiti la cate scoli vrei caci tot nimic n-o sa se aleaga de acel copil.

    Din multiplele mele peregrinari pe meleaguri straine am invatat cate ceva….
    1) Vorbindu-ti propria tara de rau si denigrandu-ti radacinile n-o sa te ajute niciodata sa cresti in ochii celorlalti ( strainilor ) , dimpotriva !!! Lectia am invatat-o in mod indirect cand in o prietena de-a mea , in Olanda , s-a lansat intr-o critica acerba la adresa Romaniei si a romanilor in general . ( ea era exceptia, evident ) 🙂
    Well……a primit o replica din partea olandezilor pe care sunt sigura ca n-a uitat-o prea repede.

    2) Am invatat sa fiu mai toleranta. In special in trafic…daca cineva greseste intentionat sau nu incerc sa nu-mi stric ziua pt atata lucru . Nu se stie niciodata daca e vb de un turist ratacit ……..
    Asta am invatat-o in Germania si chiar daca nu sunt atatia turisti straini in Ro, regula asta o aplic si in tara atunci cand se intampla sa vin.

    3) Am invatat ca oricat de ocupat ai fi , oricat de putini bani ai avea lumea asta mare si frumoasa merita vazuta . As vrea sa-i vad si pe pensionarii din Ro petreceandu-si vremea batranetii precum vesticii , de ex . calatorind , socializand, simtindu-se vii !!!
    ci nu petrecand o viata intreaga doar crescand copii , apoi nepoti….
    Asta am invatat-o cam peste tot : Olanda, Germania, Franta ,Belgia…etc

    4) Am invatat ca la pomul laudat intr-adevar NU te duci cu sacul . Asta am invatat-o in Paris .
    Un Paris care m-a dezamagit cumplit si care continua sa ma surprinda in cel mai neplacut mod cu putinta .
    Si chiar mi-am zis ca daca Marele Paris a ajuns intr-un asa hal ce sa mai discutam de Micul Paris…….

    Ei, calatorind descoperi, inveti multe . ” O calatorie face cat 10 ani de biblioteca ” asa cum zicea si nenea Iorga .
    Si da, avea dreptate !!!

    PS: un om civilizat este civilizat oriunde, chiar si atunci CAND NU-L VEDE NIMENI !!!

  9. sal frau dojo

    Pai io , spre umila mea gandire, ar trebui de exemplu sa invat ca e bine sa borasti in tramvai?

    In ultimele 10 luni am mers zilnic cate o ora cu tramvaiu de la plantatie acas si retur. Nu exista vineri seara in care tramvaiu sa nu fie plin de sticle, balti de voma si ambalaje de shaorma. Guess where? In Romania? Nuuuu…. In minunatul Freie Hansestadt Bremen.

    Sambata dimineata piata din fata garii…again…full de sticle de vodca si bere sparte, shaorme si hamburgeri decartati…hartii etc etc

    Mai ziceam pe undeva ca serviciul de salubrizare isi face admirabil treaba si la 8:00 totul e luna.

    Dar baietii aia de dau cu matura au salariu 800 de euro…pe cand amaratii din ro au probabil 5 milioane…diferenta se vede

  10. Anul trecut, cand am stat la un troci cu Zoso in Berlin (trebuia sa ma mai laud o data :D), in Alexanderplaz era plin de resturi de la o noapte de party on the street. Probabil un spectacol ceva si mii de petrecareti. La fel si cand e Oktoberfest. Ideea este insa, asa cum spui tu, ca se curata totusi repede mizeria. Anul asta in 1 ianuarie in Dubrovnik, dimineata se aduna gunoiul. Nu peste 1 saptamana, ca doar e ziua de dupa Revelion, ci in dimineata aia.

    Acolo cred ca e diferenta. La mine in zona vecinii mai strang frunzele si le pun in gramezi. Se mai aduna la colt de strada si resturi menajere, ca nu toti dobitocii mei din zona au invatat unde sunt pubelele. Frunzele au stat si 2 luni de au putrezit in niste mormane uriase, sau mizeria a stat acolo, desi culmea ca avem in zona o echipa de la salubrizare care trece macar la 2 zile. I-am vazut de enspe mii de ori cum plimba pubela PE LANGA mormanele de mizerie.

    Faza cu salariile nu mi se pare relevanta. Am mai spus-o de atatea ori: nu iti place salariu, gaseste ceva mai bun. Daca nu vrei sa lucrezi pe 200 de euro, nu lucra. Gaseste un job mai bun, pentru ca, daca esti bun, nu mori de foame (pe incercate).

    Si salariul ala la nemti ESTE MIC. Au chiriile enorme in unele zone, si chiar daca mancarea e ieftina, sunt totusi cheltuieli. O zi de plimbare cu mijloacele de transport este peste 6 euro (vorbesc de Berlin si Munchen), ma gandesc ca si abonamentul pe luna este proportional. Ora de parcare e 2 euro etc. Adica sunt salarii proportional mai mari decat ale noastre, dar si cheltuielile sunt mai serioase.

  11. Salut,

    Din 95 locuiesc in Canada. Din 2001 nu am mai pus picioru in Romania. Detaliile culturale nu sint importante, da se sta pe dreapta pe scari rulante, nu se claxoneaza la stop, in autobuz daca o batrinica are chef sa vorbeasca cu tine despre vreme ii raspunzi politicos si faci small talk ca poate nu are cu cine altcineva sa vorbeasca etc etc. Principalu e ca lumea in general face toate astea de placere. Cei care muncesc 12 ore pe zi 6 zile pe sapt o fac de placere pentru ca daca o faci pentru o rasplata o data ce ai primit rasplata teai oprii. Japonezii din cite am citit cauta perfectiunea in ceea ce fac pentru ca asta e de fapt rezultatu muncii lor, nu un produs sau un serviciu. Deci daca sintem politicosi pentru ca asa ne-au invat parintii, sau pentru ca asa am vazut la alti, la un moment dat o sa devenim fara urma de doar si poate nepoliticosi.
    Dar sa ne intoarcem putini la diferente culturale: knowledge is valued, hard work too. And it shows everywhere. Asa ca Romania mai are vreo 50 de ani cel putin de progress in domeniul cultural. Si asta daca merge in directia buna ca mie mi se pare ca a luat-o in partea aialalta 🙂

    Cheers,

  12. Hmmm frau dojo

    1. salariile…sunt importante

    pentru ca cineva trebuie sa faca munca aia.Oricand va fi un om care va face munca de salubrizare. Indiferent cine e, daca il platesti prost va face o munca de toata jena.

    2. 800 de euro(netto ) nu e mult.Intr-adevar. Spre surprinderea ta insa, pot sa iti spun ca de banii astia poti trai decent, chiar si in Berlin. Normal ca nu iti vei permite sa stai in Charlottenburg, dar la periferie poti gasi o camaruta si cu 200 de euro sau mai putin.
    Haleala ieftina de la Aldi, bere de la supermarket(pentru ca te sparge in crasma). Transportul in comun, da, e scump. Probabil pe la 50 60 de euro abonamentul pe luna pentru o zona. Casa+masa+ berica+transport te duc undeva pe la 500 pe luna. Totul decent. Si btw, cred ca baietii aia castiga mai mult pentru ca statu german e inima larga si le da tot felul de sporuri.

  13. @Dojo, cum a spus si normanc… poate iesitul in oras sau mai stiu eu ce e scump, dar pe de alta parte preturile de supermaket sunt ca la noi asa ca cel putin pe partea de mancare/bautura o duci mult mai bine in Nemtia decat in Romania.

  14. Abonamentul pe luna pentru toate mijloacele de transport in Berlin este de 50 Euro.
    Am avut ocazia sa stau mai mult timp in acest oras , uneori cate trei luni , alteori o luna, asa ca de fiecare data eram nevoit sa imi iau abonament penntru a putea vizita mai in voie orasul. Cand sunt acolo ma simt extraordinar, sigur pe mine, relaxat, parca toata lumea ma imbie la voie buna.
    Imi plac biciclistii, cei cu role,stapanii cu catei care merg cu punguta dupa ei, ma integrez si cunoscand si limba, am senzatia ca sunt de-al lor.
    Tragedia apare cand ma intorc acasa, devin depresiv pentru ca sesisez ceea ignor pentru propia-mi protectie mentala: iarba care creste aiurea , crengi de copaci rupte,hartiii aruncate pe jos, tomberoanele de gunoi ce stau pe strada, verdetea neingfrijita, semintele, si oamenii incruntati,impovarati de ganduri, nesimtirea unora, blocajele din trafic..
    In concliuzie o luna de zile, spun asta fara gluma, sunt intr-o stare depresiva.

  15. Am invatat sa respect participantii la trafic, sa feresc si sa respect biciclistii si scuteristii de pe sosea, sa nu trag de volan nici macar pentru a vira 10 cm tot ca sa nu iau pe capota vreun biciclist, sa nu claxonez ca apucatul si sa nu plec cu demaraj de la semafor.

  16. Cred ca tot cu biciul amenzilor se face treaba. Eu unul nu mai am chef sa astept pana se trezeste spiritul civic in toti concitadinii mei. Si sunt ferm convins ca in prima faza si al ei tot asa a inceput sa functioneze. Si dupa aia, peste vbreo cateva generatii cred ca asta va fi transmisa si cei in cauza nu o vor mai resimti ca pe o frica! Insa pna actunci asta e cea mai buna solutie…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.