Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Noua generatie de antreprenori online

Dacă mă apuc să spun că puştanii ăştia care visează cai verzi pe pereţi pe online sunt agramaţi, prost crescuţi şi hoţi, ziceţi că generalizez şi că sunt o băbătie plictisită de viaţă. Şi că există destui puştani care se ţin de treabă, învaţă web development, sunt “curaţi” şi serioşi. Ştiu asta, pe unii îi cunosc deja, alţii sunt “stâlpii” echipei mele administrative de pe Învăţăm.Net. Copii serioşi şi talentaţi, care ţin de multe ori comunitatea în picioare cu măsuri ferme şi comentarii atât de mature că nu ai gândi că au poate jumătate din vârsta mea.

Şi totuşi din păcate ei sunt EXCEPŢIA, nu regula, într-o lume online destul de mizeră şi de mediocră, cu toate că niciunul dintre cei care am “jertfit” mii de ore în ea nu am crezut că va trebui să recunoaştem asta.

Iată ce fel de discuţii-evenimente am eu la ordinea zilei:

Furt “gras” de conţinut. Am avut un isteţ din ăsta în comunitate care şi-a făcut un forum. OK până aici. Utilizat MyBB ca şi mine. Şi aici e bine, că doar nu am copyright pe script. Să nu mai vorbim că eu însămi îl recomand în faţa oricărei alte variante, chiar şi plătite. Şi ajungem la site. A furat TOATĂ ORGANIZAREA: categorii, sub-categorii, ANUNŢURI, regulament, până şi concursul. S-a mai dat jos din informaţiile plagiate, după ce am avut o discuţie plăcută cu hoster-ul.

Furt de design. Ştiu că e veche, dar încă se întâmplă. “Gică” de 14 ani s-a îndrăgostit de un skin unicat de forum făcut de eu, atât de mult, că l-a luat şi pentru el. Discuţii “păi codul e la liber”. Da, tataie, e la liber LITERA şi CIFRA. Combinaţia care dă codul meu, nu este la liber. Nici layoutul făcut de mine. Am rezolvat printr-un whois checkup din care am luat datele lui de contact. I-am spus că luni (era sâmbătă) îi pun la poştă factura pentru design şi oricum discut cu mă-sa, să ştie femeia că fii-su a cumpărat un design unicat de forum. Imediat ce se face plata, scot tema de la mine şi i-o împachetez, să aibă direct sursa. Eventual îl şi ajut să o instaleze. Peste jumătate de oră tema mea dispăruse de pe forumul lui.

Fraudarea sistemului Adsense. Copiii ăştia încă mai cred că Adense plătesc 1000 de dolari pe lună pentru clicks pe un site de 2 lei. Trist este că plătesc nasol şi pe un site mai “tare”, dar asta este. Ultima fază a fost că un copil din ăsta de 16 ani şi-a pus un site, a dat click ca proasta şi, normal, a fost banat. Distractiv e că discutase pe forum cu dă click şi că îl doare la bască de o eventuală banare. A acumulat vreo 180 de dolari. Normal că are contul blocat.

Degeaba i-am explicat că, deşi se plăteşte naşpa, tot sunt nişte bani. Eu prind 100 de dolari cam la 2 luni pe 3 situri cred care mai afişează Adsense. Sunt alte zone în care fac 400 de dolari pe lună, deci clar că Adsense plătesc slab. Dar în fiecare an mai vin 500-600 de dolari şi de acolo. Nu sunt sume uriaşe, dar sunt nişte bani care intră. Prin fraudarea sistemului şi-ar ras singur o posibilitate de monetizare. Că aşa e cu ăştia deştepţi.

Hai să facem un site în care să postăm CĂRŢI. Asta e ultima idee. Şi întrebarea era că, dacă dactilografiază el, mai cade sub incidenţa drepturilor de autor? Păi dacă dactilografiezi se cheamă doar că pierzi mai mult timp. Tot furt de conţinut este. Au aflat copiii mei că lu’ gogu îi place mult conţinut şi acum nu ştiu cum să mai fure.

La ordinea zilei: radio online, torrents, illegal downloads. Orice rahat care presupune muncă zero şi eventual şi o ilegalitate acolo. Aruncăm un script şi punem nişte links sau un text furat. Sau ceva adult, o “păsărică” ceva … Ideea este să muncim 2 minute şi să facem 1000 de euro pe lună. Că am auzit că unii trăiesc din online.

Scripturi piratate. Astea îs iar ceva obişnuit. Cu toate că unele scripturi gratis bat la fundul gol unele plătite scump (dacă ştii ce faci cu el, clar), copilaşii noştri fură de pe net vbulletin sau IPB nulled. Poţi să le spui că sunt zero în faţa spamului (am 5 licenţe de VB şi 2 de IPB de vreo 3 ani. Probabil că ştiu ce vorbesc), că pot folosi MYBB de pildă (gratis şi plin de funcţii), că tot vor utiliza “furăciuni”. După care se supără când sunt raportaţi sau îi prinde “firma mamă” cu scriptul în sac.

Astea sunt doar câteva exemple din “scurtăturile” pe care sunt dispuşi tinerii noştri “antreprenori” să le  folosească în calea succesului: furt de conţinut, piratare de script, conţinut în sine ilegal, furt de templates, frauda, spam, mizerii. Am în fiecare zi câte o discuţie de genul ăsta, sunt scârbită să tot explic că nu hoţia este soluţia. Că poate fac nişte bani pe termen scurt (dacă fac), dar şi-au distrus orice şansă de dezvoltare pe termen lung. Nu mai discutăm de IMAGINE, care rămâne pe net mult şi bine.

Aşa doresc ei să pornească în web development, pe  uşa din dos. Ştiu că se câştigă din online, că au auzit ei. DA, SE CÂŞTIGĂ!

Eu câştig din advertising (puţintel, doar câteva sute de dolari pe lună. Puţin comparat cu reţeaua şi posibilităţile ei de monetizare) şi din web design (cu tot ce presupune el). În acest moment trăiesc EXCLUSIV din web, plătesc un leasing, cheltuielile de firmă, o măslină. Sunt mulţi care câştigă chiar mai bine decât mine, mult mai bine decât mine.

Secretul?

MUNCĂ. Eu mă joc pe net de 7 ani. Am MII de ore lucrate, mii de mesaje pe forumuri de specialitate (căutaţi dojo pe SitePoint, DigitalPoint, TheAdminZone etc.), sute de articole scrise de mine, teme de forum la liber download, zeci de layouturi (oi fi trecut de sută demult, naiba le mai ştie), muncă de administrator pe 40 de situri personale, moderator sau “senior member” pe marile forumuri, activitate excelent recenzată pe freelancing.

Nu se face nimic în 2 zile. Un “nume” nu se face prin şmecherii. Nu se face prin furt, nici prin agresivitate de maidan. Un nume îţi aduce clienţi, respect, mai multe şanse. Trebuie să înveţi continuu. Pe web nu poţi lucra după sistemul din ’90. Adică poţi, dar vei lucra pe 10 dolari situl. Sunt tehnologii noi, designul merge pe noi trend-uri, mereu ai “şansa” de a rămâne în urmă şi trebuie să acumulezi rapid cunoştinţele necesare, pentru a fi în prima ligă sau măcar pe acolo.

Sunt mulţi freelanceri care au renunţat la un “day-job” şi se descurcă de minune. Sunt creatori de conţinut, bloggeri sau forum manageri, care trăiesc din publicitate şi nu câştigă salariul minim pe economie. Ei sunt exemplele pe care merită să le urmăm. Este suficient să ştii CĂ SE POATE. Restul depinde de fiecare.

Mi-ar plăcea să am ocazia de a citi anunţuri despre situri de calitate de la cât mai mulţi dintre “puştanii” mei ce se joacă de-a web-ul. Să văd că au curaj şi opinie, că studiază şi cresc. Am exemple deja şi pe ele mă bazez când nu disper complet în ceea ce priveşte noul val de “antreprenori”. Din păcate ei sunt încă minoritatea.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

30 Comments

  1. Foarte bine le zici. Promit ca salvez articolul asta in bookmars, si de fiecare data cand dau peste unul din asta, i-o intorc peste bot. Tocmai mi-ai scutit timp pretios 🙂

    Much love.

  2. Furatul este o chestie care se cam invata acasa. Vezi pe mama si pe tata ca fura un sac de faina de la firma la care lucreaza ca “da-l in ma-sa, e patron, are destule” – incepi sa crezi ca e normal.
    Si totusi, putem deschide urmatoarea discutie: oare in viata chiar numai banul (facut usor) conteaza? Cum ramane cu procesul, cum ramane cu placerea de a face banul respectiv? Daca cineva te-ar pune sa stai pe un scaun 8 ore pe zi pentru 3000 de euro pe luna ai accepta? Conditia este sa nu faci absolut nimic, nici sa citesti, nici sa vorbesti cu cineva…doar sa stai.
    Copiii astia ai tai nu stiu ca un joc nu este amuzant daca nu presupune un oarecare nivel de dificultate.

  3. Mergand pe ideea ‘de ca sa ma rup muncind/gandidnd, cand pot lua gata facut?’ ii pot intelege, cumva. Totusi, per total, e absurd in primul rand sa furi si apoi sa te si lauzi cu munca altuia. Nu vezi ca apar ‘web designerii’ cate 50 pe zi? Toti se nasc invatati, din pacate, zic ‘din pacate’ pentru ca desi au talent, au tehnologia mai familiara decat ne era noua la varsta lor, nu se chinuie sa invete mai mult. De aceea nu vor excela in nimic, niciodata. O sa ramana la 10ron pentru un forum sau la 25 ron pentru un site.

  4. Dojo, sa stii ca se poate castiga si cu mentalitatea asta de spammeri… black hat tehniques au existat dintotdeauna… dar pentru ca sa poti sa faci asta trebuie sa fii cu adevarat gros…

  5. Combinația: foame de bani + necunoaștere face victime.

    Toți am avut 15 ani și majoritatea eram teribiliști la vârsta aia. Credeam că e cul să scrii cu verde pe fundal negru (dacă se putea cu fontul curier și mai bine). Credeam că un forum înseamnă un instalarea unui script și crearea a 128 categorii. Credeam că faci bani cu pay to surf (sau ce naiba era acum 15 ani la modă).

    Unii au renunțat complet la tot ce ține de online, alții au aprofundat și au început să-și dea seama ce e ăla constrast, comunitate sau cum se câștigă cu adevărat banii în online.

    Am scris în urmă cu ceva timp un post despre cum se fac bani online și am primit atât de multe comentarii și întrebări (pe messenger) încât pot spune cu mâna pe inimă că MUNCA (de orice natură) e un concept străin pentru foarte mulți. Din păcate.

    Oricum, știi cum se spune: nu putem fi toți doctori și ingineri, nu? 😀

  6. mai, eu mi-s mai blonda si nu inteleg ce pot sa iau de pe net si ce nu. Am luat tot felul de tutoriale, scripturi, ( nu articole) teme… o fost bine sau nu? :-s Explica si mie sa fac treburile legal 🙂

  7. Fraza cheie: “Un “nume” nu se face prin şmecherii. Nu se face prin furt, nici prin agresivitate de maidan. Un nume îţi aduce clienţi, respect, mai multe şanse. Trebuie să înveţi continuu.”

    Asta se aplica oriunde, nu numai in online. Desi in online mai mult decat oriunde, caci, asa cum zice un clasic in viata, “net-ul nu uita”. Sa ai un bun nume este cheia, indiferent ce faci. Ca si daca vrei sa pleci la un alt loc de munca faima-ti vine dupa tine rapid.

    Din pacate, asa cum spuneai si-n articolul precedent, multi vor mult si cat mai repede, asa ca n-au rabdare sa-si cladeasca un nume. Si aproape totdeauna mult+repede=dezastru.

  8. in totalitate de acord…eu am 17 ani…deci intru clar in categoria de varsta careia te adresezi…si totusi, nu sunt deloc asa..nu-mi place sa fac nimic de mantuiala, sunt foarte ambitios si de obicei nu-mi bat joc de munca mea…bine, nu vorbesc de web design deoarece inca sunt la inceput(ma pasioneaza de putin timp), vorbesc in general…dar ai dreptate, majoritatea tinerilor cam asta cauta, orice in afara de munca si mie sincer imi este mila de persoanele cu care interactionez, evident in special cei de varsta mea…pur si simplu nu au hobby-uri, nu au habar ce or sa faca, nu au deloc cultura generala…singurele subiecte de discutie fiind jocurile pc si fotbalul(ca naa, suntem romani…)…in legatura cu ce a scris Neamtu’ mai sus…asa e…si cred ca pe masura ce tehnologia se dezvolta, oamneii devin mai comozi, nu mai sunt nevoiti sa-si foloseasca creierul, sa gaseasca solutii…prin urmare devenim prosti..trist….

  9. fără intenția de a jigni pe cineva și nu pentru că aș fi eu mai breaz, băiețelul cu vBulletin nulled are afinități pentru chestii mai puțin logice sau folositoare. exemple pot găsi multe, dar dau în offtopicuri.
    Se poate, se poate dacă se vrea și chiar se muncește.

  10. toti cauta scurtaturi pentru succes in online, dar si in offline e cam aceeasi treaba. unora le merge, dar pentru succes pe termen lung, sunt de acord cu tine, trebuie munca si dedicatie. vor exista intotdeauna cei care vor incerca sa traga foloasele de pe urma altora. nu e rost de nervi, ei dispar la fel de repede cum apar, prinsi in capcanele propriilor smecherii.

  11. deja am ramas in urma…oare mai sunt inca oameni care considera online-ul fun si relaxare? si ocazional “culturalizare” (oare exista cuvantul asta in doom?)(doom e blestemat, sau nu?)
    prea multe paranteze
    pe alta data
    a, da, atingi subiecte sensibile si totodata importante si faza e ca o faci bine.
    as zice ca te admir, dar te-as minti. e fain ce faci tu dar inca nu te am ca idol.nu sunt eu cel care sa isi impuna teluri pentru ca de cele mai multe ori acestea sunt fantasmagorice.
    cica traiesc clipa.
    bla bla
    merci ca ma lasi sa imi exprim ideeile inexpresive si confuze pe site-ul tau

  12. Chestia asta e zic eu, tipic românească. O vezi peste tot. O vezi la posibilii tăi clienţi care încearcă să stoarcă 50, 100 E doar pentru că..dacă se poate, de ce nu?

    Discutam zilele trecute cu un om potent, dpdv financiar şi discuţia suna cam aşa: Uite, eu vreau să investesc în câmpul ăsta, online, c-am auzit că ies bani frumoşi. Am la dispoziţie 50.000 pe care vreau să-i recuperez într-un an. Dar vreau un site tare şi unic, care să aibe 10.000 vizitatori pe zi cel puţin. Evident l-am adus cu picioarele pe Pământ spunându-i că nu are cum să strângă atâţia vizitatori în doar 1 an de zile şi că de obicei în domeniul ăsta banii se recuperează destul de târziu. Şi că 50.000 E e o investiţie destul de mare pentru a fi recuperată într-un an. Mi-a zis că o să caute pe altcineva. Sper să şi găsească!:)

  13. Vechea poveste “eu am bani, deci eu vreau ca lucrurile sa se petreaca asa cum vreau eu”. Ce daca nu ma pricep nici un pic, eu vreau ! E suficient.
    Trist !

  14. Daca stau sa ma gandesc cate articole mi-au furat sinie.
    Ei zic ca e mai usor si ca nu are rost sa te spetesti.
    Nu isi dau seama ca aceste lycruru=u se vor intoarce impotriva lor.
    Da, Dojo , echipa ta este serioasa , ti-am cunoscut unul din moderatori si pot spune ca mi-a lasat o imppresie deosebit de buna..

  15. @etherfast .. saru’mana de apreciere. Love from me too. Ma bucur sa te revad 😉

    @Moldoveanca .. probabil ca e si asta o idee … daca stii de acasa ca mama si tata mai “ciupesc” de unde apuca, e clar ca nu poti sa ai un alt mod de a gandi. Faza cu 3000 de euro … cine stie, poate as sta. Sunt multi care stau in joburi pe care le detesta cumplit doar pentru niste bani. Din pacate nu toti pot alege sa faca doar ce le place. Procentul celor care sunt ocupati in domenii pe care le adora este din pacate infim 😀

    @Ionut .. ii iert pentru fonduri aiurea alese sau text verde din ala de te doare creierul, ca pana la urma e doar vorba de lipsa de “antrenament’ la design si lipsa de gust la alegerea culorii. Aia sa fie problema. Durerea este ca, asa cum spui si tu, toti vor sa fie bogati peste noapte. Am scris acum 2 ani un articol aici despre bani pe net (ideea ca se pot face si ca, asa cum zic si acum, e de munca) si iti dai seama ca o perioada cel putin era cautat in draci. Cu variatuini de genul “cum sa faci bani peste noapte”, bai usori pe net etc.

  16. @Neamtu’ – admir la unii tupeul, sicer. Unele “portofolii” nu demonstreaza decat ca ala a copiat niste tutoriale si le-a copiat si prost, dar au tupeul sa se dea mari si tari. Asta este pana la urma destul de OK, mai ales cand isi stiu lungul nasului in ceea ce priveste preturile. Daca clientul e destul de tont incat sa prefere un design de 10 lei, nu mai este designerul de vina. Sunt din astia unii care cresc destul de frumos si recupereaza exact prin munca si dedicatie. Altii raman asa cum spui si tu .. tot la 10 lei / design.

    @Bogdan .. am mai spus asta .. sunt copil sarac crescut in stil “vechi”. In casa mea nu s-a discutat niciodata despre cum sa “smecheresti”, ai mei mereu doresc sa stie ce lucrez si daca este “corect”. Ca sa faci chestii “marete” ilegal vorbind trebuie in primul rand sa ai disponibilitate pentru asa ceva. Ocazii sunt destule dar, revenim probabil la discutia “ce vezi prin casa faci”. In general insa copiii astia trebuie sa inteleaga ca munca online este MUNCA, desi este superba si nemaipomenita. Chiar daca ador fiecare secunda pe care o petrec pe situri, tot adun macar 10 ore de munca pe zi.

    @moto_lady .. ia articole, ia tutoriale, studiaza-le, invata de pe ele. Asta este corect. La fel si daca iei o tema gratis sau una platita pe care o cumperi.Ilegal este sa copiezi de pilda designul meu de aici si sa ti-l pui pe site. Sau sa copiezi articolele mele si sa le postezi la tine. Daca materialele sunt la “free use” sau le platesti, folosesti in liniste 😉

    @Crisia .. om fi noi mai de moda veche probabil de gandim asa. Cine stie 🙂

  17. @edi .. tu esti din procentul ala de copii de care mi-e mie drag. Care va vedeti de treaba si incercati sa folositi la maxim orice avantaj aveti (faptul ca v-ati nascut cu un comp in nas, ca netul acum e ieftin etc.) Cu atitudinea asta si munca multa nu ai idee ce poti realiza 🙂

    @Marius .. dar n-ai idee ce mandri sunt de scripturile lor 😀
    Eu ma gandeam ca e mai misto sa te lauzi ca l-ai cumparat legal si ca, uite dom’le, ce tare sunt … fiecare cu ale lui ..

    @sabinaland .. asa este .. de multe ori atitudinea online este la fel ca si cea din viata de “zi cu zi”. Din fericire nu ma mai consum oricum demul pe tema asta, doar observ cu tristete 🙂

    @andrei akhe .. saru’mana de apreciere, stii ca is sensibila la din astea 😉
    Online pentru multi este relaxare. Hai sa fim seriosi ca ai tot ce iti trebuie la un click distanta. Jocuri, comunitati, bloguri, situri informative etc. Deci este clar ca ne ia timp si unora chiar ne place. Iar munca de web pentru mine cel putin este ca un “drog”. Sunt la fel de indragostita de asta pe cum eram de munca de radio, chiar daca “audienta” nu se poate desfata cu vocea mea mirifica 😀

    @mada .. clientii aia is deja alta discutie. Multi si-o iau peste bot pentru ca alearga numai dupa “sales” si unii revin la mine, dupa ce s-au facut de cacao cu un site cu design furat sau facut pe genunchi. Asta e marea “satisfactie” pentru noi uneori

    @Mihai .. unii nici nu au banii aia, vorbim de oameni care pornesc de la “zero’ sau de la investitii minime, dar incearca sa paseasca pe scurtaturi 😀

  18. ooo pai motivul principal pentru care isi fac blog/site/forum e ca sa castige bani din reclame… parera mea ca asta e motivul primordial…. si apoi restu… oricum bine punctat!

  19. Dane, nici eu nu am pornit situri de dragul de a le porni. Si acum 7 ani, cand am inceput primul planuiam ca ODATA sa castig un leu de pe el. Nu credeam ca voi ajunge sa traiesc exclusiv din online, asta e clar, dar doream sa scot macar banii de hosting, vorba aia. Nu am recurs insa la mizerii in toti anii astia. Aici e problema. Nu ca vor sa faca bani, sa faca, pana la urma orice efort trebuie rasplatit. Nasol e cand o iau pe aratura 😀

    • eu nu zic sa nu il pornesti cu o idee de genul acest, dar zic ca am vazut extrem de multe care au pornit cu un articol de genul “am auzit ca se fac bani din blog”… pai daca incepi asa, clar ca o sa ii banez url-ul, ca in cazul in care din gresala ajung din nou la el pe blog, sa nu ma lase sistemul sa intru 😀

  20. Dupa cum am mai spus nu sunt neaparat de acord cu voi…

    Adica da nu sunt de acord cu ideea de a fura & stuff, dar nu trebuie sa te rezumi doar la ore intregi de munca… ganditi-va de exemplu la “one million dollar page” (daca nu stiti despre ce vorbesc google it) si o sa vedeti cum un shortcut a functionat de milioane (o idee excelenta, un coding care nu costa mai mult de 100 de dolari si putin noroc i-au adus unui tanar de 18 ani un milion de dolari in cateva luni).

  21. bogdan, probabil nu intelegi articolul. aici nu se vorbeste de idei geniale, ulterior ras-copiate, ci de furt.

  22. @madalin: Baga si tu un acatist la biserica, ceva… ca te-a ferit Al Da Sus de clienti d-astia. 🙂
    Nenea clentul… ala cauta pe cineva sa-i faca sait de mosteniri din Nigeria, chestii d-astea, deci, nu plange ca ca n-a iesit, bucura-te ca nu ti s-a intamplat. Tie. 🙂
    @Bogdan Epureanu: Asteptam sa produci o idee excelenta, cu un script de 100 RON, care sa-ti aduca Garda Financiara in casa, care bucurie, nu-ti doresc.
    Desigur, esti liber sa incerci. 🙂

  23. Arhi, am inteles asta si sunt de acord cu chestia asta.

    Cu ce am spus ca nu sunt neaparat de acord e mentalitatea ca nu exista shortcuturi si ca singurul drum este cel in care trebuie sa tragi din greu pentru o lunga perioada de timp si sa cresti “incet dat sigur”. Legat de asta spuneam ca exista si alternative… 🙂

  24. cum poate un om,care nu prea are habar de calculatoare si munca pe net in general sa invete ceea ce voi faceti?nu neaparat pentru bani si pentru ca i se pare si extraodinara de fascinanta munca asta?

  25. cum poate un om,care nu prea are habar de calculatoare si munca pe net in general sa invete ceea ce voi faceti

    Cu foarte, foarte multă voință, răbdare și multe nopți nedormite. Și mai e o condiție esențială: să nu ai nevoie de bani (sau să fii întreținută) cel puțin un an din momentul în care începi sa înveți. Asta se aplică pentru domeniul development.

    Pe de altă parte, dacă ești suficient de bun(ă) cu cuvintele și cu o limbă străină, poți lua diferite proiecte de copywritting (găsești pe RAC, Elance etc).

  26. […] Ioana pune o întrebare interesantă într-unul dintre comentariile sale. Atât de interesantă, încât răspunsul este prea lung pentru a ne “ţine” într-un comentariu. Scriem deci un întreg articol şi deschidem o nouă categorie pe Dojoblog, FREELANCING. Nu, nu traduc prin “liber profesionist”, din simplul motiv că peste tot în siturile mari de joburi ăsta e cuvântul. Ziceţi-i romgleză, io aşa folosesc termenul cum poate un om,care nu prea are habar de calculatoare si munca pe net in general sa invete ceea ce voi faceti?nu neaparat pentru bani si pentru ca i se pare si extraodinara de fascinanta munca asta? […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.