Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Cum ajungi freelancer web? Chiar de la zero?

Ioana pune o întrebare interesantă într-unul dintre comentariile sale. Atât de interesantă, încât răspunsul este prea lung pentru a ne “ţine” într-un comentariu. Scriem deci un întreg articol şi deschidem o nouă categorie pe Dojoblog, FREELANCING. Nu, nu traduc prin “liber profesionist”, din simplul motiv că peste tot în siturile mari de joburi ăsta e cuvântul. Ziceţi-i romgleză, io aşa folosesc termenul 🙂

cum poate un om,care nu prea are habar de calculatoare si munca pe net in general sa invete ceea ce voi faceti?nu neaparat pentru bani si pentru ca i se pare si extraodinara de fascinanta munca asta?

Asta este întrebarea Ioanei, hai să ne punem pe scris răspunsuri …

Ce înseamnă munca asta pe net?

Dacă vei merge pe situri ca RentACoder.com, Elance.com, Guru.com etc. vei observa că sunt tot felul de proiecte. Sunt proiecte ce presupun crearea de baze de date, crearea unui script pentru un site, design de logo, traducere din română în engleză, scrierea unor articole despre aparate dentare fixe, crearea de campanii SEO pentru un site, scrierea a 1000 de comentarii pe 500 de bloguri pe nişă, scrierea unei cărţi pentru copii, munca de asistent virtual, consultanţă legală etc.

Nu doresc să vă ameţesc de cap, ideea este să înţelegeţi că nu toţi freelancerii pe net fac situri sau “compun” baze de date. Fiecare munceşte ce ştie şi ce iubeşte. Vestea bună este că, orice ai alege, sunt şanse de a face un ban cinstit.

Este foarte clar că vorbim chineza pentru tine, dacă discutăm despre layouting sau “div only templates”. Sau, dacă încep copiii ăştia cu programarea să cânte despre Ajax sau Ruby on Rails. Multe “specialităţi” reprezintă limba chineză pentru alţii. Dacă nu ştii o engleză avansată, e clar că nu vei face niciodată proof-reading. Dacă nu ai cunoştinţe de SEO, eşti pe lângă ăştia, când încep să caute cuvinte cheie şi să studieze sfântul ştie ce chestii de-ale lor. Pentru noi, freelancerii specializaţi pe ceva, alte specialităţi sunt “avioane”. Eu fac de pildă design – web design – creare teme wordpress chestii de genul ăsta. Nu fac programare, nu fac SEO (deşi ştiu ceva), nu sunt Virtual Assistant (nici pe mine nu mă “slujesc” suficient de organizat), nu fac corecturi de texte în engleză că nu am Oxford-ul făcut, legea ştiu că există, naiba poate da consultanţă etc.

Prima treabă este să te împrieteneşti cu afurisitul ăla de calculator. Nu e chiar atât de greu, pui mâna pe obiect (de preferat să fie al tău) şi lucrezi pe el. Instalezi un joc, citeşti una-alta pe net, ÎNTREBI unde te încurci. Dacă mi-ai comentat aici, e clar că ştii să deschizi un browser, tastezi decent, poţi completa un formular. E BINE!

Pas cu pas vei ştii tot mai multe despre calculatorul tău (cel puţin cât e necesar să rulezi programele pe el). Eu de pildă, deşi sunt un “soare” pe net, tot la tată-miu apelez când e de reinstalat un windows sau când crapă linia de net. Sunt şi puţin leneşă, dar m-am detaşat de chestiile în cauză, pentru că treaba mea nu e să configures “scula”, ci să lucrez pe ea.

Poţi instala după aceea un program de grafică. Şi te joci. Îţi propui să faci un logo de pildă, cu numele tău şi specialitatea ta de freelancer. Ex: Ramona Iftode, web designer. Scrii “web designer” sub, şi te joci cu designul ăsta. Cred ferm că e mai uşor să studiezi dacă şi faci, decât să teoretizezi până ameţeşti. Îţi propui “fac un site despre asta” sau “fac un banner pentru şcoala mea”. O chestie pe care poate nu o vei folosi, dar te forţează să înveţi chestii specifice, nu teoria chibritului.

În timp realizezi ce îţi place. Eu de pildă aş turba să număr cuvinte cheie şi să fac campanii SEO. Mă disperă numai ideea. Nu mi se potriveşte, deşi pentru alţii este o muncă fascinantă. Aşa cum pentru mine e să mă pierd în design sau în “parcelare”. Mă relaxează. Altul găseşte plăcere în a scrie 10 articole despre ceva pe zi. Pot face asta, ştiu să fac, am făcut-o. Nu aş petrece o mare parte din zi, deci m-am “tras” spre ceva ce pot face mult şi bine.

Există cărţi de specialitate, articole, forumuri. Am petrecut mii de ore în ultimii (deja) 8 ani, de când m-a pocnit pasiunea asta citind articole, discutând în forumuri, cerând ajutor şi oferind suport. Sunt mii de comunităţi de specialitate superbe, în care primeşti “ghidare”.

Nu există vreun secret în acest succes sau eşec, că se întâmplă şi asta. Trebuie să iubeşti ce faci, pentru a putea munci mult. Să munceşti mult, pentru a face performanţă. Aşa câştigi experienţă. Ea îţi aduce şi mai mulţi bani şi menţine pasiunea în “foc”.

După cum te sfătuia şi Ionuţ, nu e indicat să treci la job fulltime, până nu ai deja un venit constant. Ţine-o ca pe o pasiune. Cum unii colectează fluturi sau joacă tenis, tu traduci articole sau studiezi cum se fac campanii SEO. Sfatul meu este să depui multă muncă, dar să nu-ţi îndepărtezi familia. Ai mei ştiu ce mişto e când mă apucă pofta de muncă şi nu plec 8 ore de la calculator. E bine să ştii să te şi opreşti 😀

Mi-ai dat o idee bună şi promit să revin cu alte articole. Am dorit acum doar să ofer un “teaser”. Ajungi freelancer dacă îţi place o anumită specialitate, citeşti articole de specialitate, te implici în proiecte şi depui suficientă muncă, încât să devii competitivă. Nu te arunca înainte, pregăteşte-ţi fiecare pas. Şi iubeşte-ţi munca, altfel nu are niciun dumnezeu.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

68 Comments

  1. Buna ziua. Sa spunem ca am castigat licitatia la un design pe un site asemanator.Sa zicem din Australia.am fost platit , totul ok.Pe site inainte de asta ma intreaba daca sunt platitor de taxe in Australia sau SUA. Spun nu si merg mai departe. Primesc banii.Unde platesc taxe?Ai idee? Eu caut peste tot raspuns si nu gasesc?Cum declar ca folosesc asemenea site-uri , fiind persoana fizica?

    • Potrivit Codului Fiscal, ai de completat declaratia de venituri realizate din drepturile de autor sau/si drepturi conexe, respectiv Formularul 200 si/sau Formularul 201, pana la data de 27 mai (daca nu s-a schimbat ceva anul acesta
      In cazul in care Romania are vreun tratat pentru evitarea dublei impozitari, cu tara platitorului atunci poti beneficia de o anumita reducere a impozitului datorat, altfel conform legilor romanesti datorezi la stat 16% impozit pe venit realizat 5,5% CASS si 10,5% pensii. Nu platesti contributia pentru somaj.
      De altfel beneficiezi de o reducere de 20% cheltuieli deductibile.Cele doua formulare le gasesti pe situl ANAF sau te duci la ei si le ceri. Daca nu declari venitul realizat intri la evaziune fiscala.Inacepand de anul acesta lucrurile stau mai “prost” pentru cei care nu declara veniturile realizate pentru ca fiscul are acces la conturile lor, le poate verifica aleatoriu fara a exista vreo suspiciune de evaziune, ca pana in anii trecuti.

  2. Clar ca daca iubim ceea ce facem, muncim mai mult ca o facem cu drag evident si drept urmare avem si sanse de reusita mai mari.

  3. Buna dojo am si eu niste intrebari legate de web design !

    Te angajeaza careva daca ai cunostinte medii de HTML,PHP,CSS,SQL ?
    Daca “da” cam ce salariu ar trebuii sa cer fiind junior ? (este suficient 500 euro ori trebuie mai mult sau poate mai putin ?!)
    Mai trebuie si alte limbaje sau sunt suficiente astea,cat despre limba engleza trebuie obligatoriu la nivel avansat ?
    Precizez ca n-am facut vre-un curs de web design din lipsa posibilitatii financiare (sau cum zice romanu din ziua de azi “e criza dom’le,n-am bani”) ci am invatat colectand informatii “logice” de pe site-uri de specialitate sau video-tutoriale .

    O zii buna !

    • Alin, depinde de firma. Eu, daca as angaja, nu as da un leu pe diplome, am dat de prea multi ‘designeri’ cu diploma, care au ramas cam la trend-urile din ’90 (si romani si de peste hotare).Cum si eu sunt auto-didact, ma intereseaza ce poate face omul. Probabil ar fi si companii care sa ia in atentie portofoliul si experienta, nu diplomele. Acum .. salarii .. nu stiu sincer, iar depinde de piata, de cat e dispus patronul etc. Si eu as da salariul mic la inceput, mai ales daca trebuie sa mai si pregatesc un pic angajatul, crescand-ul apoi dupa 3 luni.

  4. Salut! Am descoperit blogul acesta azi si am citit cateva articole interesante si sunt din ce in ce mai motivata sa devin freelancer.
    Momentan lucrez la o firma de IT, de 2 ani jumate, sunt programatoare(php), imi place foarte mult meseria mea si imi doresc sa imi gestionez timpul cum vreau eu, adica sa renunt la jobul curent si sa lucrez cand vreau.

    Ceea ce ma sperie pe mine este ca nu am un portofoliu. Am lucrat la multe proiecte aici, in firma, dar nu stiu daca le pot adauga la portofoliu.
    Am un singur site facut de mine singura si as vrea sa mai fac rost si de altele, dar nu prea stiu de unde.
    Intrebarea ar fi daca o sa ma contacteze clientii cu un portofoliu asa slab, sau ar trebui sa mai lucrez inainte de a incepe?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.