Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in altii!

N-am fost eu geniul de a dat vorba asta de duh, dar mi-a plăcut  mereu ideea centrală: “Be the chage you want to see in the world!”

Şi mi-o amintesc de fiecare dată când văd mizerie pe stradă, mitocănie şi orice tară socială, la noi sau altundeva. Majoritatea celor care scriem pe blog de ceva timp înfierăm orice timp de comportament “aberant”, suntem rapizi cu concluziile că ţara e de rahat, că oamenii sunt prost crescuţi etc. Mai avem şi dreptate în destule cazuri. Cititorii şi comentatorii noştri ne dau dreptate şi vin cu exemple destule că suntem destul de jos pe scara civilizaţiei în suficient de multe situaţii.

OK, şi ce facem?

Ştiu că ai mei m-au educat “old style”, că nu e frumos să arunc hârtii pe stradă, că trebuie să salut, să spun mulţumesc etc. Ce ture de teoria chibritului mi-am luat la viaţa mea, dar măcar am băgat nişte chestii sub freză. Înainte să am carnet am învăţat de la “soare”, cum să las o altă maşină să se integreze în traficul de pe autostradă, trecând (dacă e spaţiu, normal) pe banda a doua, încât să nu mai aştepte să găsească spaţiu. Cum să las pietonii să traverseze, chiar să las câte un alt şofer să intre pe stradă, dacă stăm la vreun semafor, că nu pierd nimic pentru 2 secunde.

Am ieşit prima dată serios din ţară (mai departe deci decât Budapesta) prin iarna lui 2004 (sper că îmi amintesc bine). Direct în Munchen, unde aproape am avut un şoc văzând curăţenia şi liniştea de pe stradă. De atunci ştiu să stau NUMAI pe partea dreaptă pe scările rulante (pentru ca pe stânga să poată trece eventual vreun om grăbit, fără să fie nevoit să facă slalom), să nu arunc nimic pe stradă, orice ar fi (asta ştiam de acasă, dar curăţenia lor există pentru că respectă şi ei un minim de atitudine civică) etc.

După ce mi-am luat carnet, am aplicat şi alte metode de a fi aşa cum doresc să fie cei de care scriu, când sar calul. După cum spuneam acum nişte zile, nu poţi să dai pe spate de bunul simţ al neamţului şi, odată ajuns în ţară, să redevii dobitocul prost crescut dintotdeauna. Dacă tot înfierăm acţiunile unora, cuget că ar fi bine să nu fim chiar lupi moralişti.

Prietenii noştri fac mişto de mine că vorbesc super frumos cu poştaşul sau cu vânzătorii. Pentru că ei înşişi sunt amabili, nu mă doare gura să le spun că le doresc o zi frumoasă şi eventual un weekend odihnitor, dacă tot e final de săptămână. Pentru că am şi eu pretenţia să fiu tratată ca un om, nu ca un pumn de râme.

New York este un oraş senzaţional. Am bătut cu picioarele suficient de multe străzi, cele cunoscute în Manhattan şi chiar zone pe care turiştii obişnuiţi nu prea le calcă. Are zone ameţitor de frumoase şi părţi jenante. Am mai scris asta; nu este un oraş curat. Trotuarele sunt pline de gumă de mestecat. Arată ca blana unui dalmaţian. Americanilor le place să mestece de zor “ciungă”, dar au probleme cu redirectarea resturilor la gunoi. Sunt străzi pline de mizerie, pentru că nu doar românii au descoperit că e mai comod să arunci din buzunare pe unde dă domnul, decât să cari resturile până la un coş de gunoi. Mda, chinezii cică îs jegoşi, spaniolii nici ei nuş’ cât de curaţi etc. Nici cu ăia cu arborele genealogic direct înfipt pe Mayflower nu mi-ar fi ruşine, că nu doar “veniturile” fac mizerie.

Când e zi de sales (sau doar weekend) să te ferească sfântul să intri în Macy’s sau orice magazin din ăsta mai răsărit. Uraganul Katrina e copil mic pe lângă ce debandadă lasă damele americănese în căuatarea vreunei haine ce se potriveşte, săpând cu zor prin marfa din raft. Daca vreo zdreanţă cade, asta e, doar de aia îs plătiţi ăia, să strângă după vite. Mi-a fost mie ruşine de dezastrul de la unele raioane, încât, mă aplecam să adun câte ceva de pe jos sau să împachetez câte o haină de pe raft. M-am gândit atunci, aranjând hainele pe care le-am studiat eu şi 2-3 din alea de pe jos, că, oricât de bezmetic este românul, nici în cel mai împuţit magazin din zona bazarului din Timişoara, nu am dat de atâta dezordine şi o asemenea atitudine. Da, m-am simţit al naibii de mândră că sunt româncă.

Traficul este o “plăcere”. Cred că, dacă ar locui aici, bietul Vali, ar scrie 10 articole pe zi despre cum circulă nebunii pe aici. Cum se depăşeşte, cum se claxonează, deşi amenda e mare pentru gălăgie, cum stă maşina de Pompieri în spatele unuia mai breaz, cum trec pietonii pe roşu etc.

Da, sunt aspecte care dovedesc că şi marea putere a lumii are problemele ei cu educarea populaţiei. Am conştientizat că totuşi, măcar teoretic, avem o educaţie bună şi că ar fi cazul să punem accent pe aplicarea învăţăturilor respective. Am admirat curăţenia de farmacie din Germania, deci mi se pare normal să nu arunc pe jos resturile de mâncare sau hârtii. SUB NICIO SCUZĂ. Ieri m-am plimbat pe tot podul Queensborough din NY cu o cutie de Cola. Am şi dat pe pantaloni, încercând să ţin cutia strânsă între picioare şi să şi fac poze cu noul aparat, care are o mie de calităţi, dar dimensiunea redusă nu e printre ele. Vedeam că se uită unii ciudat la mine, că pun cutia pe jos, fac poze şi o ridic. Am traversat apoi strada, până la un coş de gunoi şi m-am simţit al naibii de mândră că sunt “european”.

Schimbăm cu greu mentalităţi, dar putem începe marea schimbare de la noi înşine. Poate li se mai face şi altora ruşine, poate înţeleg că, să te comporţi civilizat e “cool”. Dacă nu îmi place să mi se fure florile sădite, nu pun nici eu mâna pe niciuna. Dacă doresc o Timişoară curată, nu o murdăresc eu însămi. Civilizaţia în trafic depinde şi de mine. Pe astea nu le mai poate face nici primarul, nici preşedintele. Bunul simţ nu ni-l bagă nimeni în traistă, din secunda în care ieşim dintre graniţe şi vedem “lumea”. Şi, dacă tot ne roadem tălpile prin ţări străine, poate învăţăm şi altceva decât doar ce preţ au adidaşii la Parndorf.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

9 Comments

  1. Păi americanii nu sunt renumiţi tocmai pentru inteligenţă … Eu zic că România se civilizează din punctul ăsta de vedere. Sau o fi numai în Timişoara chestia, dar nu prea găsim hârtii pe jos sau alte gunoaie.
    E drept, oraşul e plin de praf, dar asta e din vina edililor şi a reparaţiilor continue (clădiri, şosele, Bastion etc…)

    Şi totuşi, American Dream continuă să existe pe când Romanian Dream e un coşmar…

    • Aici e disuctabila chestia. Nu ai idee ce pretentii sunt la copii. Astia la 4 ani stiu sa faca deja adunari si scaderi simple, deja citesc etc. Prietena noastra trage si ea de a mica (4 ani), pentru ca la kindergarten (5+ ani) se da EXAMEN. Daca vrea sa ii intre copilul la gradinita ca lumea, trebuie sa faca acasa “lectii” cu ea.

      Copiii sunt FOARTE relaxati si isteti. Noi suntem pur si simplu mirati de cate poate asta mica, o prietena de-a ei (aceeasi varsta) si un verisor de 5 anisori. Sa ne gandim ca vorbesc fluent deja engleza si romana (sunt familii de romani) si ca asta mica acum stie deja si ceva germana.

      Din ce am discutat cu prietena noastra, problema incepe daca nu ajungi intr-o scoala buna. Aici fiecare scoala are curriculum separat. Alea bune au si rezultate cum trebuie si se ocupa de copii. Prin adolescenta ii mai “pierd” din mana unii parinti, asa cum de fapt se intampla si la noi.

      Sa nu uitam totusi ca aici sunt cele mai mari universitati din lume si nu cred ca ajungi acolo daca nu esti destept de mori. Este adevarat ca au destule bube si ei si destui copii ne-educati, dar nu as pune asa repede stampila de “prost” pe fruntea lor, mai ales cand stiu cum sta situatia si in scolile noastre.

      Si, spre deosebire de elevii nostri, eleve mai ales, care umbla imbracate ca niste tarfulite, pe aici nu vei vedea “pitzipoance”. Copiii umbla in jeans si t-shirt, ca sunt fete sau baieti (asta daca nu au uniforma de scoala, ceva mai rar insa).

  2. Pe mine ma dispera faptul ca tot mai multi romani au ocazia sa pelce in tari civilizate..si in loc sa observe acolo ce fac aia de le merge asa bine, sa ivnete ceva de la ei, sa mai lucreze la simtul civic si bunul simt ei vin cu dorinta de a avea aceleasi haien si masini, ofticati ca aia au mai multi bani etc..

    Ne plangem, dar nu miscam..apropo de Be the change you want to see in the world, mai era un citat misto..If you want to make the world a better place, take a look at yourself and make a change!”

  3. “Am conştientizat că totuşi, măcar teoretic, avem o educaţie bună şi că ar fi cazul să punem accent pe aplicarea învăţăturilor respective.”

    Teoria ca teoria da practica ne mananca, acum serios vorbind avem nevoie de niste amenzi drastice si aplicate nepreferential ca sa ne educam sa fim civilizati.

    • Absolut in nicio tara nu se face cred civilizatie numai cu vorba buna. Prin Manhattan de pilda amenda pentru claxonat trece de 300 de dolari. Nu iti lasi masina amboulea ca la noi pe strazi, ca ti-o blocheaza sau ridica FARA DISCUTII. Amenzile de circulatie le mai poti discuta in fata unui judecator, daca esti chiar de parere ca te-au ars pe nedrept, dar in general, daca ai comis-o, o iei in freza.

      Asa mi se pare si normal. Daca nu simti tu imboldul de a fi un cetatean decent, sa existe si o amenda ceva sa iti aminteasca detaliile 😀

      • Detaliile alea fac diferenta. Deci si democratia asta e tot un comunism, numai ca destepti de noi n-am inteles treaba asta si am aplicat o democratie preferentiala, dupa cum s-a pliat pe nevoile noastre manelistice =))) :)))

  4. pe teama ta, eu am pus in practica… si am scris un articol https://sp2.ro/29e1d3 (orasu’ meu e bestial!) … prea multe ganduri negative aruncate din tastatura cutreiera apele internetului… am zis ca “incerc” sa mai spun si cate o chestie pozitiva… ca pana la urma traim!… daca ai chef, te provoc sa imi spui de ce orasul tau (timisoara) e bestial 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.