Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Munca patriotica?

Am avut 11 ani la Revoluţie, deci nu am prins personal decât 3 ani de “pionierat” şi cam atât. Nu mă pot lăuda cu experienţe măreţe, pentru că la vârsta aia eram prea mici pentru chestii serioase. “Soarele” a prins însă ceva mai mult din “epoca de aur”, aşa că are amintiri şi de la munca patriotică. Nu s-a omorât de plăcere pe vremea aia (nici eu nu cred că dădeam pe spate de bucurie), dar, tineri fiind, au ştiut să facă şi zilele alea destul de distractive.

Nu, nu doresc ca liceenii noştri să culeagă porumbul sau strugurii, din punctul meu de vedere “jobul” unui copil este să înveţe. Dar avem alţi candidaţi pentru aducerea României pe înalte culmi de progres.

Urlă presa de zile bune despre scandalul cu sinistraţii ce au vandalizat un “camping” în care au fost cazaţi. Au mai făcut daravele din astea şi prin 2006, dar lumea nu se învaţă şi, pentru că sunt vai de ei, sărmanii, le-au oferit casă şi masă. Normal că nu sunt condiţii de Hilton, dar au primit nişte haine, mâncare, săpun etc. Rezultatul “experimentului social” sunt cunoscute, că doar de aia îs ocupaţi presarii acum cu subiectul.

Şi asta mă duce la o mai mare problemă: lumea nu apreciază ajutorul primit, poate pentru că indivizii respectivi, asistaţi social de hăt bine, au pierdut noţiunea banului câştigat cinstit şi a muncii. Cum să apreciezi o pătură ce îţi va ţine de cald, când nu ai muncit pentru ea şi mai ales ştii că, dacă vei miorlăi suficient de sfâşietor, după ce ai făcut-o grill, cineva se va “simţi” că eşti vai de tine şi ai nevoie de ajutor.

Se tot discută despre “munca în folosul comunităţii”, dar replica este că nimeni nu doreşte să muncească. Normal, dacă sunt lăsaţi de capul lor, n-or fi boi să-şi rupă şalele, că doar motto-ul naţional de “las’ că merge” nu a apărut de 4 luni. Şi interesul comunităţii pentru a pune la treabă sectorul acesta de potenţiali “lucrători” este suspect de mic, pentru că nu există nişte planuri clare şi eventual nişte legi care să reglementeze totul.

Eşti pe străzi? Nu ai loc de muncă? Ai nevoie de ajutor bănesc? Nicio problemă. Astăzi avem de curăţat strada asta. Sau de plantat câteva zeci de puieţi într-un parc. Sau avem nişte câmpuri (ar putea fi “organizate” chiar de primării) pe care cartofii trebuie culeşi. Buruienile urâţesc localitatea noastră, hai să le tăiem. Nişte clădiri trebuie renovate, nişte braţe în plus ar fi utile. Că tot au fost inundaţii prin judeţ, hai să mergem cu un autobuz în localitate şi, alături de sătenii ce pot munci, să ajutăm lumea să se pună pe picioare.

Nu cred că e uşor să organizezi aşa ceva. Nu cred că e uşor, într-o ţară ce răsplăteşte lenea cu tot felul de ajutoare şi facilităţi, să iei amatorii de posmagi muieţi să le pui sapa îm mână să muncească. Dar poate ar trebui să se facă totuşi ceva de genul acesta. Nu scoatem din casă bolnavii, cei foarte bătrâni sau cu dizabilităţi. Problema însă este că asistaţii noştri nu sunt toţi copii, bolnavi grav sau bătrâni. Sunt destui adulţi care pot sădi flori sau săpa un şanţ, indivizi care vin fără nicio jenă în fiecare lună să primească “dreptul”, dispreţuind munca şi banul câştigat pe merit. Nici nu cred că m-ar deranja droaia de ţigani cu Mercedes ce vin să ia ajutorul, dacă ştiu că îi facem să muncească pentru banii ăia.

Cu riscul de a suna “hitlerist”, cred că ar trebui să se înceteze cu ajutorul acesta acordat cu atâta mărinimie. Cei care pot munci, ar trebui să muncească. Şi să fie plătiţi LA FINAL DE LUNĂ MUNCITĂ. Din partea mea, dacă sunt harnici, să primească şi bonus, din banii economisiţi pentru că alţii vor fi prea leneşi. Nu munceşti, nu primeşti NIMIC. Punct.

Normal că unii se vor ţine de alte “afaceri” dacă vaca de muls nu mai produce. De asta ar trebui ca deţinuţii să petreacă şi ei suficient de mult timp muncind. “Soarele” povestea că a întâlnit o dată un asemenea grup de puşcăriaşi, scoşi la muncă. Aveau program de “lăuze”, cu pauze, nu prea multe ore de muncă etc. Asta în condiţiile în care muncitorii lui trăgeau şi 16 ore într-o zi, dacă aveau multe de făcut. Aş aproba chiar suplimentarea gărzilor, pentru a putea scoate toţi deţinuţii la muncă şi punerea la punct a unui plan de “acţiune”, încât nici statul la “mititica” să nu mai aibă atât de mult “stat” în program. Noaptea dormim, ziua muncim.

Mă gândesc că aşa, indivizii de teapa celor descrişi în ştirea respectivă, nu ar prea avea cum s-o întoarcă. Dacă ajung după gratii, e program de muncă, dacă stau afară, primesc loc de cazare, primesc haine şi mâncare, asistenţă medicală, dar în fiecare zi muncesc pentru acestea.

Cine ştie, poate vom avea şi noi ceva lanuri cu recoltă, oraşe curate şi lucrări publice executate de preferat în mileniul ăsta.

Voi ce spuneţi? Ar trebui să ajutăm în continuare pe toată lumea? Ar trebui să îi încurajăm pe cei în putere, care acum stau la mila publică, să muncească şi să câştige un ban cinstit?

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

19 Comments

  1. Nu stiu daca munca patriotica mai are sens in societatea capitalista. Sa muncim patriotic pentru al nostru popor si pentru ai nostrii conducatori ca sa ce? Ca sa fim platiti cu respect si cu o lumanare in plus? De ajutat putem ajuta depinde de fiecare cum vrea si cum i se pare normal sa ajute.

    • Alexander, nu e munca patriotica 🙂

      E munca pentru care primesti ajutoarele alea financiare. Daca ai putere de munca, nu vad de ce statul ti-ar da “pleasca” niste bani, cand poti ajuta cumva. In momentul asta in Romania sunt destui care stau cu fundul in sus si au pretentii sa li se dea, ca nu au bani. OK, nu ai bani de caldura? Nu ai bani de mancare? Stai pe ajutor? Atunci, daca tot STAI, sunt garduri de reparat, strazi de curatat, gunoaie de strans. Daca nu esti dispus sa faci NIMIC, nici statul nu mai e dispus sa iti plateasca ajutoare.

      Ca tot ne dam cu fundul in sus cu solidaritatea asta.

      • Dojo, “munca in folosul comunitatii” este inca o sarlatanie statala, tot la fel cum era “munca patriotica”. Cat timp lucrez, platesc niste impozite (intre care si o cota stabilita legal pentru somaj). Cui se intampla sa ramana pe dinafara, statul nu ii da bani din buzunarele lui ci, reda ceva ce a primit tocmai in acest scop. Pai daca atunci cand sunt azvarlit in somaj, ca sa primesc somajull (sau prelungirea acestuia) ma chemi la munca, pentru ce nu ma chemi la munca, inseamna ca ai un loc de munca. Atunci, de ce nu angajezi? De ce nu, cu contract de munca, ma scoti din situatia de somaj. Vrei sa fiu asistat, si sa-ti lucrez ceea ce ar costa un salariu, dar eu sa continui sa primesc nu un salariu ci nimica toata. Pai atunci, de ce nu, sa chemam si pensionarii sa munceasca daca vor sa primeasca pensia pentru care, cat au muncit, au cotizat?

      • In general aia care si-au rupt dosul sa munceasca nu prea stau sa frece duda. Mi-e greu sa cred ca ai ramane asistat, cand te cam banuiesc ca te-ai chinui sa gasesti ceva cat de repede. Eu nu am ales somajul nici cand ar fi fost cazul, pentru ca nu sunt genul. Nici tu, foarte probabil.

        Zic aici despre ‘sezatorii’ de profesie, cei care teoretic cel putin ar putea munci, dar ard gazul de pomana, ca se poate. Si multi foarte probabil ca nici nu au muncit la viata lor (sau prea putin, sa justifice ani de stat cu dosu’ la soare). Io cu astia as avea o micuta problema, nu cu un om care intra intr-o pasa proasta si beneficiaza de ceva deja platit de el.

        Majoritatea celor in cauza ori nu intra in somaj (pentru ca se zbat imediat sa ia ceva de lucru), ori cauta job si beneficiaza de somaj doar o perioada.

  2. Vise de-astea frumoase am si eu, dar ma indoiesc ca cineva isi va asuma riscul sa ia masurile astea in viitorul apropiat, pentru ca toti asistatii aia social au drept de vot…etc etc…

    Desi am inteles ca s-au suspendat o parte din dosarele de ajutorare…

    Personal cred ca s-ar putea face foarte multe cu oamenii astia, dar tare as vrea sa vad cati dintre ei chiar ar veni la munca daca s-ar pune problema. Ca de plans ca n-au unde munci se plang mai toti…

  3. In Portugal in sezonul cald sunt ,din pacate, destule incendii forestiere . Pana aici nimic neobisnuit , si in Rusia sau Spania sunt , ori in alte colturi de lume de pe planeta ….
    Ceea ce m-a uimit insa a fost faptul ca , pe langa pompierii special antrenati pt astfel de situatii , toti localnicii ( unui sat din vecinatate )s-au alaturat acestora .
    Ba chiar intr-o situatie am vazut-o pe o batrana care de-abia se mai tinea pe picioare ca iesise c-un butoi de apa potabila ” ca sa ajute si ea cu ce poate , bietii baieti !”
    M-a impresionat enorm solidaritatea lor cu pompierii si faptul ca n-au asteptat , pe marginea santului, cu mainile in san, ca acestia sa ispraveasca toata munca .
    In acelasi timp imi aminteam de situatii similare din Ro unde niciun satean n-a catadicsit sa mute o caramida macar in timp ce bietii jandarmi nu-si mai vedeau capul de atata munca , in urma inundatiilor ori a alunecarilor de teren .

    Ba chiar strigau din toti rarunchii ” sa vina dom’le statul sa curete mai repede ” in timp ce ei mai dadeau o dusca pe gat …..Mda…

    • Exact atitudinea asta ar trebui sa se schimbe. Ne-a luat valul casa. Fereasca sfantul, banuiesc ca e nasol. Dar, la fel de bine intiparita in minte ca si imagine oamenilor disperati de necaz, sta si imaginea “sinistratilor” cu paharul in mana, la birt, in timp ce ALTII vin sa le sape fundatiile pentru noile case, ALTII, vin sa ii ajute sa curete dupa potop, ALTII muncesc.

      De aia m-am legat de situatia cu “sinistratii” din stirea respectiva, care probabil inca nu au aflat beneficiile unei zile de munca, dar urlau ca aia nu e buna, ca nu li se da, ca nu li se face. Plus vandalizarea locatiei respective.

      Poate cand vor intelege ca NIMIC IN LUME NU VINE GRATIS, ori vor pleca naibii din tara, ori se vor da pe brazda.

  4. mare lucru ar fi daca s-ar intampla asa ceva. nu stiu daca e in gena romaneasca sa astepte para malaiata in gura la natafleata, da’ cert e ca unii chiar nu merita. nu zic ca nu-mi pare rau de pierderile lor, ca unii chiar au muncit o viata intreaga sa aiba o casa decenta. au slugarit pe la straini sa duca aici un trai la nivel mediu. poate acuma, dupa ce au pierdut aproape tot sau chiar tot nu mai au chef sa lucreze pe bani putini. insa asta nu ii va duce niciunde, dimpotriva le poate aduce numai ura semenilor lor, care le tot dau si ei nici macar nu apreciaza.

    nici nu stiu ce sa zic, pentru ca deciziile astea si propunerile ar trebui sa vina de undeva de mai sus. numai ca acuma, acolo sus, politicienii sunt ocupati cu alte prostii…

    • Tomata: teoretic, fereasca al de sus – cade blocul in care stai si ramai pe drumuri. Din nou, ma musc de limba de 10 ori in timp ce scriu. Sau iti ia Bega casa. Nu conteaza. Tu, ce ai face? Ai sta cu fundul pe bordura sa urlii ca nu ai primit gordon bleu la pranz, ci conserve, si ca toalele primite ca ajutor nu sunt in pas cu ultimele tendinte de la Paris? Sau ai spune SARU’MANA si te-ai invarti ca o albinuta sa ajuti si tu pe cei CARE TE AJUTA? La cum te cunosc, cam stiu raspunsul.

      Asta incearca sa spuna poetul aici 😀

      Cand ramai somer ce ar trebui sa faci? Sa incepi sa dai telefoane si sa faci tot posibilul sa te reabilitezi? Sau sa joci Counter Strike si sa te plangi ca nu te angajeaza nimeni pe 3000 de lei lunar? Io stiu ca anul trecut, cand am ramas fara serviciu, am fost mai stresata de cum sa muncesc mai mult, decat daca voi gasi ceva. Pentru ca puteam la o adica sa ma angajez si la Kaufland la casierie sau la RETIM, daca e sa pun mancare pe masa. Din fericire n-a fost cazul, dar nicio secunda nu mi-a trecut prin creier ca as putea merge la “fortele de munca” sa iau bani cateva luni, timp in care sa ma pun la punct cu somnul.

      Statul din pacate DA si nu stie sa ceara. Sau stie, dar cere bani celor care sunt deja la capatul rabdarilor si potentei financiare. Scadem salarii disproportionat (si de la aia care merita un ban mai mult chiar), dar in acelasi timp nu avem nicio pretentie de la cei care iau lunar bani pentru lene. Asta in timp ce orasele noastre sunt etalon de mizerie, nu avem agricultura, nu mai avem nimic. Doar cateva milioane de indivizi care asteapta lunar bani de la stat, ca au nevoie.

  5. Cred ca ideea de munca (nu se chema patriotica, ci in folosul societatii) pentru banii de ajutor social a fost incercata, insa nu a prins pentru ca nu era nimeni dispus faca lucrul asta. Eu, una, le-as fi taiat scurt orice ajutor social. Dar nu s-a intamplat asa si, usor, usor, am ajuns o tara intreaga de asistati sociali.
    Teoretic, acum sunt verificati si multora li s-au taiat din drepturi (asa spun ziarele), dar pe noi, romanii, practica ne omoara….

  6. Ajutorul social il primesc pentru orele de munca. Daca primesc 300 de lei muncesc, sa zic, 72 de ore, daca primesc 200 muncesc 50 de ore. Asta doar pe hartie, ca in realitate stiu sigur ca nu prea se munceste.

    Am facut practica la primaria din comuna, in fiecare zi cei de la ajutorul social veneau sa ceara banii, de fiecare data primarul le ziceau ca unde au fost cand au avut nevoie de ei? Problema e si la primar ca nu le sisteaza ajutorul. Dar las’ ca se fac controale serioase si vor ramane multi fara acel ajutor social primit degeaba.

    Cat despre Gigelu care sa fie luat de pe strada si dus sa munceasca, cred ca nu va exista nicio sansa sa se realizeze asa ceva.

  7. Romanul este orgilios…este sinistrat si nu are de scapare dar nu se va injosi niciodata sa accepte un bax de apa si 10 paini. Nu are bani dar nici macar o singura data nu se va duce sa dea cu sapa sau sa dea cu matura pe strada…Asta-i in sange…nu ai cum sa schimbi nimic. Vorba ta, mai bine stai acasa sa vina ajutorul social.

  8. Vorbesti de munca ?
    Acest cuvant nu este cunoscut de jumatate dintre romani. Uite un exemplu frumos: in Timisoara la Modatim se cauta muncitori care sa faca haine pentru export. De jumatate de an se chinuie sa gaseasca 200 de oameni. Crezi ca au gasit ? NU ! De ce ? Pentru ca primesc somaj si daca tot primesc ceva de ce sa munceasca ?

    Alt exemplu: in fiecare bloc sunt minim 5 pensionari apti de munca. Primaria spala acum soselele cu apa si detergenti dar trotuarele raman necuratate pentru ca pensionarii cu pricina asteapta ca primaria sa le spele si trotuarul.

    O mie de exemple pot sa iti mai dau, dar nu are rost.

  9. total de acord cu ce zice dojo.
    as vrea sa atrag insa atentia asupra unui aspect. “munca patriotica” de pe vremea impuscatului nu era remunerata. m punct. din punctul de vedere al legislatie actuale o astfel de munca ar fi “munca fortata”, “sclavie” etc.
    nu este insa cazul propunerilor extrem de pertinente ale lui dojo. primesti ajutor social (plata, remuneratie) contra unor activitati in folosul comunitatii.

    aaa, si asa ca chestie, aveam 9 ani la revolutie. in toamna aia ne-au dus (pe noi, aia din clasele III-IV) la cules de bumbac. e adevarat, o singura data (cred ca au facut parintii scandal), dar ne-au dus. ne-au dus cu autobuzul si ne-au lasat sa venim din camp pe jos. printr-un soare dogoritor de indeput de septembrie. lo eram in sudul tarii. caldura mare. a fost o singura data si inca mai tin minte desi au trecut mai mult de 20 de ani.

  10. Munca patriotica? « Dojo Blog…

    Romania este plina de indivizi care asteapta bani de la stat fara sa faca nimic. Oare ce s-ar intampla daca ar fi pusi la munca?…

  11. cred că ideea de muncă patriotică se poate concretiza în realitatea zilelor noastre în voluntariat. de orice tip! că vorba aia, sunt atâtea ONG-uri care nu duc lipsă de membrii!

    şi, cu riscul de a publica un comentariu spammy, las un link cu un text pe o temă conexă, care a văzut lumina tiparului WordPress recent: https://afaith.eu/2010/08/06/tineri-contemporani/

  12. Cu “munca in folosul comunitatii” se ofera primarilor (si primariilor) posibilitatea de a santaja oamenii. Daca au de lucru, de ce nu oferteaza aceste nevoi ca “locuri de munca”? Cum adica, in acelasi timp in care oamenii sunt in somaj (sau mai rau) pentru ca nu e de lucru, e de lucru dar nu pentru “salariu” ci pentru a plati de omul, in doua randuri (odata cu “contributia la somaj” in timp ce lucreaza, si inca o data cu munca fizica). Doar socialist sa fie cineva, ca sa poata gandi asa.

    • Iti dai seama ca trebuie organizata treaba serios, nu oricum.

      Cuget insa la faza asta cu contributiile … Din ce vaz eu aici: https://www.avocatnet.ro/content/calculator, somajul e 0.5% din salariu. Hai sa bagam si Asigurarile sociale si ajungi la 11%. Deci teoretic ai cam cotiza 9-10 ani pentru a avea dreptul la un an de stat pe ‘salariul’ tau. Fac si io calcule din burta (corecteaza-ma, probabil gresesc) .. ideea este insa ca ar trebui sa dai 10 ani de munca pe un an de ‘asistare’. Am asa o vaga banuiala ca foarte multi dintre cei ‘napastuiti’ despre care zic io in articol nu prea s-au rupt sa bage aia 10 ani de munca (multi nu au cam muncit niciodata si, cu riscul de a fi facuta rasista sau cum s-o mai chema, am asa in fata nasului o anumita etnie conlocuitoare 😀

      Oricum .. sanatosi sa fim, zic, sa ne castigam painea asa cum trebuie, sa nu ajungem la calcule din astea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.