Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Du iu spic inglish?

Pe când eram un boţ de om, ai mei o ţineau ca gaia maţul că trebuie să învăţ o limbă străină, deşi nici ei nu visau că voi ajunge vreodată să ies din ţară. Că e bine să ştii o limbă străină. Am detaliat distracţiile cu începutul meu spinos în ale englezei într-un alt articol, vechi de aproape 2 ani. Dacă e s-o luăm pe istorii personale, insistenţele alor mei au avut rezultate bune. Cunoaşterea englezei la nivel avansat (că nu o ştiu la perfecţie) mi-a adus doar avantaje: am studiat singură web design, am avut clienţi cam de pe toate meridianele, am cunoscut artişti de toate naţiile, pot discuta lejer cu orice alt vorbitor de engleză, că e vorba despre un loc pe care îl vizitez sau problemele cu nu ştiu ce cont la una dintre băncile lor.

Astăzi deci vă invit iar la vot. Să vorbim despre importanţa cunoaşterii unei limbi străine (măcar). Şi să votăm. Normal, mi-ar plăcea să citesc şi comentariile voastre în care detaliaţi alegerea unei variante sau a celeilalte de vot.

[poll id=”3″]

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

23 Comments

  1. Eu zic ca-i important sa stii cel putin o limba straina. Cand eram mic, mi se parea distractiv sa stiu vorbi si intelege o limba straina, ma simteam privilegiat, ca si cand as avea un limbaj secret de comunicare, pe care-l inteleg doar anumiti oameni. Practic, am invatat si engleza si germana mai mult acasa, din curiozitate, decat pe bancile scolii si trebuie sa recunosc ca rau nu mi-a prins, ba chiar din contra.

    Faptu’ ca ma descurc onorabil – sa zicem – atat in engleza cat si in germana a constituit detaliul decisiv in departajare si acceptarea mea la job, si intre noi fie vorba, e un job care-mi permite sa pun si-un ban la ciorap, pentru zile de negura apocaliptica, dar in acelasi timp si sa traiesc decent si cu fruntea sus. Chiar si in amarata asta de tarisoara a noastra, ca se poate, da’ trebuie vointa si truda, ca Dumnezeu iti da, da’ nu-ti baga pe card 🙂

  2. Cu o limbă străină știută bine ( nu hau du iu du ), cel puțin în RO, poți avea șansa la ceva mai bun, și aici mă refer să pleci dincolo, oriunde. Saaau, depinzând de câte știi sau în fine, de necesitățile unui job, poți avea multe avantaje în ceea ce privește modul de plată și respectul angajatorilor, dacă e cazul. Apoi … cum naiba te descurci într-o țară străină doar ca simplu turist, neștiind decât română ? Personal, îmi plac tare mult limbile străine pentru că uneori simt că anumite cuvinte sau expresii sau orice sună mai bine în ”neromânește”, deși îmi place limba mea. De altfel sunt bucuroasă că pot înțelege bine versurile celor care cântă într-o limbă străină, oricare-ar fi aceea, de la franceză la portugheză, cu un pic de efort italiană … pentru mine fiecare limbă străină are ceva special, nu o învăț doar pentru utilitatea ei, ci pentru plăcerea mea. 🙂 Așa că oricum ar fi, aș vota da de o mie de ori. Nu cred că are vreun dezavantaj, sincer.

  3. Pentru mine special ar mai fi trebuit un răspuns la întrebare: Foarte importantă, doar că sutn prost că nu am învățat niciuna bine!

    Eu zic că se strângeau voturi și la o astfel de variantă de răspuns 😀

  4. Fiecare limba straina cunoscuta bine si vorbita cursiv iti deschide o noua lume, plina de placeri si satisfactii nebanuite. Intr-adevar, poate ca aici, in tara, iti este mai putin de folos, desi… nu se stie niciodata. Dar, stiind cel putin o limba straina la nivel avansat (sau cel putin mediu), poti oricand pleca din tara, cel putin pe o durata limitata, “afara” spre ceva mai bun. Si, de ce nu?, poti demonstra celor din jur si tie insuti ca poti ceva mai mult decat s-ar putea crede.

  5. Pentru mine e foarte important, probabil si datorita viitorului meu job(traducator-interpret de conferinte si alte lucruri ce deriva de la departamentul de Limbi Moderne Aplicate). Stiu engleza, franceza, portugheza(facute la facultate, pentru portugheza in 3 ani se ajunge la nivel de en si fr), spaniola(pot sa port o conversatie si chiar ma descurc si am si un an de ore in particular la activ) si o scald cu maghiara, adica o inteleg la nivel de du iu spic hungarian).

    Stiu destule persoane care au avut probleme dincolo, sau care au dorit sa lucreze dincolo si nu pot pentru ca nu stiu limbile straine(nici macar engleza, pentru ca au fost la sectia maghiara, au facut doar franceza, iar in facultate nu s-au omorat cu invatatul limbii straine).

    Dezavantaje nu iti poate aduce si personal daca ar fi dupa mine, as invata toate limbile pamantului :)). Momentan mai am ca tinta norvegiana sau suedeza…:)) plus sa ajung cu engleza si franceza si portugheza la un C1-C2 care sa fie stabil (portugheza e doar de A2, ca am inceput-o doar de un an, iar la franceza am unele lipsuri pe care trebuie sa le acopar sa o pot vorbi la fel de bine ca pe limba engleza)

    Chiar daca am terminat doar anul 1, am observat ca lumea e interesata de persoanele care stiu cel putin 2 limbi straine si chiar am fost abordata de lume ca sa lucrez pentru ei sau sa le traduc diferite chestii chiar daca nu mi-am terminat facultatea si nu am autorizatie. Stiu ca la inceputul anului 1 venise o tipa de la Office Depot care recruteaza LMA-isti si spusese ca pe ei nu ii intereseaza unul care a terminat stiintele economice si nu stapaneste nicio limba k-lumea. Ii intereseaza mai mult unul care stapaneste bine limbile straine, ca lucrurile economice, tehnice etc. le poti invata pe parcurs, dar o limba straina nu o inveti atat de usor precum notiunile respective. Ah da…si am mai observat ca se cer tot mai mult vorbitori de limbi mai rare gen portugheza, ceha si altele, pentru anumite centre zonale.

    Asa cum spuneai si tu, ai clienti de peste tot, te intelegi cu artistii si ai un plus fata de altul care vine cu 0 limbi straine sau cu o engleza stiuta la nivelul “du iu spic inglish”

    Dupa acest comentariu LUUUNG (se vede ca e pe “domeniul” meu) concluzia e ca romana nu iti ajunge, nu daca vrei sa mergi dincolo, nu daca vrei sa avansezi. Poate parintilor mei le ajunge romana (desi si ei activeaza in domenii in care s-au intalnit si cu straini si le-a fost foarte greu sa se inteleaga cu ei), dar sa ai 20 de ani si sa nu poti vorbi nici engleza k-lumea, sa stii doar lucruri de genul piece of cake-bucata de tort (este un viral pe youtube) este strict in dezavantajul tau.

  6. Nu numai ca este necesara cunoasterea unei limbi straine sau mai multora, dar e bine sa fie din familii de limbi diferite. Clasic, la noi, engleza si franceza; ceva mai de curand, engleza si spaniola sau germana si italiana etc.Oricum, cred ca toti cei care folosesc un calculator, indiferent de scop, invata pana la urma limba engleza, vrand-nevrand !

  7. Necesitatea invatarii unei limbi straine m-a lovit de la o varsta frageda, cand ma uitam la filme pe Italia1 (ce vremuri!!). Asa ca incet, incet, am invatat italiana de la tv, intr-o masura care imi permite si azi sa nu ma pierd daca sunt intr-o zona in care se vorbeste limba asta.
    Pe urma am dat de cartile care in limba romana suna (scuzati expresia) ca dracu, dar in engleza chiar au inteles.
    Apoi jobul pe care nu l-as fi avut (nici macar domeniul nu l-as fi avut) daca nu stiam macar o limba straina.
    Si in final modul in care poti interactiona cu ceilalti cand esti in concediu intr-o tara straina. Nu toti sunt atat de norocosi incat sa dea peste un receptioner roman in centrul Vienei, care sa le dea indicatii.
    qed.

  8. trebuia si varianta nr 3

    Foarte importanta. Imi va folosi in viitorul apropiat 😀

  9. tu ai vb serios? pai ce om prost ar zice ca e suficient ce stie si nu vrea mai mult? e post de duminica, nu!? :)))

  10. la titlu nu trebuia cumva ingliş în loc de inglish? :))

    Revenind la intrebare… limba engleza (observi ca nu am zis orice limba straina) e foarte importanta, e cea mai folosita limba de pe glob. Ca sa folosesti tehnlogia, aici ma refer in special la computer, trebuie sa stii cat de cat limba engleza. Si oriune ai merge in lume sunt sanse foarte mici sa dai de un oras in care sa nu se stie limba engleza deloc.

    • Nu stiu daca-i cea mai vorbit limba. Ca parca sunt mai multi vorbitori de limba spaniola. Ideea e ca e cea mai utila din punct de vedere al limbilor de circulatie internationala. Cu engleza sigur nu o sa mori de foame :)) In timp ce cu alte limbi ai putea.

  11. Acum limba engleza este foarte usor de invatat…parerea mea este ca pe langa engleza sa mai stii inca una,de ex franceza:d

  12. Stiu o vorba: esti atatia oameni cate limbi straine stii. Stii romana e bine, dar daca stii si o limba straina orizonturile sunt altele. E aproape imposibil sa nu dai de vreun strain la un moment dat. Atunci iti trebuie (desi poti folosi si limbajul semnelor 😉 ).

  13. Cea mai vorbita limba de pe glob e chineza mandarina, dar cea mai folosita e engleza

  14. Sincer acu, mie mi se pare ca daca te chinui sa inveti multe limbi straine fara sa-ti trebuiasca ajungi un fel de Jock-of-all-trades. Ideal ar fi sa fim noi buni in tara la ce facem, si limbile straine sa le lasam unui numar mic de oameni care vor sa actioneze ca buffer (tampon) intre cultura romana si cele din afara granitelor.

    Uite, bulgarii nu stiu ei prea multe, maghiarii la fel, si par totusi mai .. dezvoltati decat noi. Dovada ca nu-ti trebuie.

  15. Pei in ziua de azi daca nu cunosti limba engleza sau macar o limba straina inseamna ca nu existi.

  16. Ar trebui sa mai existe si alte optiuni. De exemplu, nu prea-ti foloseste limba straina daca tu nu stii romana bine (cazul meu). Sau nici un angajator nu e interesat de engleza pentru ca toti trec in CV engleza (chiar daca majoritatea mai mult au impresia ca o stiu). La capitolul limbi straine, se cauta alte limbi in afara de engleza (experienta personala).

    De vreo 19 ani gandesc aproape numai in engleza. Probabil ca o cunosc mai bine decat romana – sunt o tona de chestii pe care le-am invatat la scoala si pentru care nu stiu termenii in romana. Poate ca n-o stiu la perfectie, insa cineva care nu ma cunoaste si ma aude prima data vorbind in engleza n-ar putea sa-si dea seama ca nu e limba mea materna. Poate doar un vorbitor de engleza de la mama lui. Franceza o stapanesc binisor, neamta si macaronara suficient cat sa inteleg niste stiri, un film, un articol din ziar. N-am insa deloc exercitiu la vorbit cu ultimele doua.

    Mi-a folosit? Sincer… nu prea mult. Da, am lucrat intr-un departament de import si asta implica contactul cu partenerii straini. Cu toti cei de prin alte parti in afara de Asia de SE in engleza. Doar ca… mi-ar fi folosit sa stiu chineza, din aproape 120 de motive… cate unul pentru fiecare partener chinez… ca nu multi din omuletii cu ochi oblici stiau engleza… iar eu ma chinuiam la telefon cu cele sase cuvinte in chineza pe care le stiam si eu. Momentan fac traduceri. Si detest asta. Singura chestie care-mi place e ca e vorba de chestii de electronica… macar invat lucruri noi si interesante la capitolul asta. Dar urasc sa fac traduceri in primul rand pentru ca, asa cum spuneam in primul paragraf… eu nu stiu termenii in romana! Si trebuie sa traduc din engleza in romana. Imi place partea cu cititul textului in engleza, invat chestii noi, ma stimuleaza sa caut mai multe informatii pe net. Nu-mi place… exact partea de tradus.

    • Si eu sunt asemanator ca tine. De fapt, as putea traduce din romana in engleza cu usurinta, dar din engleza in romana mi se pare mult mai greu. Mie engleza mi-a folosit mult in calatorii.

  17. Top 10 cele mai vorbite limbi de pe glob : 1.Chineza mandarina, 2.Engleza, 3.Spaniola, 4.Hindi-Urdu, 5.Araba, 6.Franceza, 7.Rusa, 8.Malaezo-Indoneziana, 9.Portugheza, 10.Bengaleza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.