Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Bani sau experienta? – work and travel

Acum câteva zile am discutat cu o tânără de pe la nuş’ ce facultate de prin Timişoara. Irelevant până la urmă. Este în an terminal şi ar putea încerca marea cu deştiul la “Work and Travel”. Deci să călătorească în Obamaland nişte luni, să muncească una-alta şi să mai şi vadă ceva din zonă, plus să aibă contact direct cu viaţa de acolo. Chestie pe care au făcut-o destui deja înaintea ei.

Marea dilemă era dacă să meargă sau nu.

Problema în cazul ei se punea că s-ar împrumuta pentru banii necesari călătoriei, pe care i-ar returna odată pusă acolo la muncă. Nu îşi face probleme că nu ar face un dolar pe acolo, doar că nu va veni prea plină de bani. Şi va pierde deci acest timp în altă ţară, fără să vină cu un buget mai serios.

Acu, dacă e să mă întrebaţi pe mine “DU-TE!”, cam asta i-aş spune. De fapt asta a fost şi replica mea. La douăzeci şi ceva de ani, fără familie, copii şi alte obligaţii, dacă ai ocazia asta, io aş zice să nu o pierzi. Şi să vii cu 4 dolari în buzunar ca mine şi tot RĂMÂN AMINTIRILE ŞI EXPERIENŢA. Că scoţi măcar râtul prin lume şi altfel vezi cam totul. Plus că, teoretic, nu vii chiar cu palma în zona sub-codală, chiar dacă nici nu rupi contul cu banii câştigaţi.

Am prietene care au fost prin programe similare şi unele au venit cu bănuţi frumoşi, altele mai puţin, dar oricum NICIUNA NU REGRETĂ experienţa.

Astăzi deci trecem iar la vot şi la discutat selecţiile fiecăruia.

[poll id=”5″]

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

37 Comments

  1. CLAR: “Du-te!” 😉

    e cel mai bun sfat si cel mai bun lucru pe care oricine in aceasta postura ar putea sa-l faca 🙂

  2. Eu nu am apucat sa merg in SUA in timpul facultatii, pt. ca am fost ocupata cu alte tari, dar recunosc cu mana pe inima ca’mi pare rau ca am ratat sansa asta. Nu de alta, dar viza pt. work and travel se obtine mult mai usor decat cea de turist (pt. care o sa aplic intr’o buna zi cand imi fac curaj).
    Am doua prietene care au fost in SUA 2 veri la rand, in 2008 in Hawaii si in 2009 in San Francisco. Prima data au strans suficienti bani sa se intoarca de acolo cu laptop si multe gadget-uri, plus, cateva valize de haine si pantofi, insa anul trecut, din cauza de recesiune, le’a fost mai greu. Insa indiferent de banii pe care i’au facut, respectiv cheltuit acolo, experienta nici nu se compara, e ceva unic! Sunt sigura ca nu ar fi regretat nici daca s’ar fi intors doar cu hainele de pe ele!

  3. Sa se duca, eu asa as face. Pentru ca vorba ta, fara familie, copii… e cel mai bun moment. Dupaia o sa aiba retineri (peste cativa ani), fie jobul, fie familie, fie ratele, datoriile si asa mai departe.

  4. Am fost si eu in 2005, in NJ, SeasideHeights..
    Munca la greu, caldura mare (40-45grade ), umezeala pe la 90%…da a meritat. Am plecat de aici cu un singur contract, dar o data ajuns acolo, mi-am gasit si al doilea job, in 2 zile. A fost misto, cel oficial era seara, iar cel la negru dimineata.
    Fiind la max o ora de Ny, il vizitam des in zilele libere, deci amintiri cu caru..
    Recomand cu caldura acest program, chiar daca nu vii cu bani multi. Iti largesti orizontul intr-un mod incredibil..
    Referitor la bani,… eu am ajuns in tara cu 1200$ cash, dar am si cheltuit o groaza pe acolo, pe chestii de genul: aparate foto digitale, plus alte chestii electronice foarte importante pt un student 😀
    Oricum, ai tot timpul din lume sa faci bani dupa terminarea facultatii, dar mai greu sa prinzi o experienta de genul asta.

  5. Si eu ii zic du-te! dar nu prin programul ala care e o mare teapa!

    vreti detalii?

    eu o intind acum, dar pe scurt: iti iau bani, vreo 700 euro acum 3 ani, dar nu-ti garanteaza ca iei viza spre usa. si nu, nu-ti inapoiaza banii imediat, ci peste 3 – 4 luni, adica se folosesc de ei si la cati sunt banuiesc ca se aduna o dobanda frumusica. da, platesti 100 de dolari sau cat e ca sa intri in ambasada SUA, nu-ti faciliteaza nimic.

    stii ce e super? sa te duci tu direc la viza ca oricum tot dracu ala e. daca nu ma credeti vedeti statisticile cu cati nu iau viza desi-s prin programul asta.

    ajuns in usa, bagi sim-ul de ti-; dau si culmea ti se zice ca nu te asteapta nimeni ca … n-au cum ca nu mai e locul de munca desi e rezervat prin net …. si faza tare ca pe mine m-a scarbit la auzire. ne pare rau, nu avem cum sa va ajutaml LUATI CARTEA DE TELEFON SI CAUTATI UN NUME ROMANESC POATE VA AJUTA EL CU NISTE MUNCA SI CAZARE! Smecheri nu!? Da, in Florinda, noroc ca pe vremea aia se angajau in draci, nu era criza si toate magazinele aveau afise in geam de ziceam ca au nevoie de ajutor.

    asta e pe scrut, pe lung ar fi asa multe de zis …

    deci pleaca, dar nu prin intermediari.

  6. Si eu sunt de parere ca iesitul din tara, in SUA sau in vestul Europei, iti imbogateste mintea si sufletul cum nu pot sa o faca nici o carte sau un film despre viata in tara respectiva. Daca ies si niste banuti, e si mai bine, daca nu, experienta de viata castigata are o valoare mult mai mare decat orice suma de bani.

  7. Inca se mai gandeste daca sa se duca sau nu :O ?Clar ca Da, ce conteaza daca nu s-ar intoarce cu prea multi bani inapoi…acolo pe langa experienta placuta si-ar face prieteni,relatii care in viitor i-ar putea fi de folos…iar daca problema este cum va inapoia banii imprumutati…isi poate folosi referintele de acolo si experientele in domeniul respectiv,lucrand chiar in Romania,desi nu se va bucura de aceeasi aprecieri…este un inceput 🙂

  8. Eu as merge. Am vrut sa merg anul acesta, dar din diferite considerente (chiar si familie) nu am mers. La anul poate incerc (am colege care au mers, o sa imi zica ele cum a fost),
    Peste o saptamana/doua aflu ce imi zic colegele si eventual vin si zic. Ca si experienta oricum au fost foarte incantante (din ce am vazut pe facebook/ymess)

  9. Vorba ta… chiar daca te intorci fara nici un ban, iti raman amintirile. Eu n-am avut norocul asta de a pleca undeva… nu multi sunt norocosi! DU-TEEEEEE! 😀

  10. Eu m-aș duce și vreau să mă duc, oricum, după ce termin și eu facultatea … chit că nu mă întorc cu nu știu câți bani, dacă mă bucur de locurile alea atât cât sunt acolo și trăiesc bine acolo … mă întorc în orice caz împlinită și mai bogată din orice punct de vedere, dar nu financiar. Nu-s așa materialistă, însă n-aș pleca să spăl podele, ci pentru ceva serios, care să-mi ofere posibilitatea să mă specializez pe ce vreau eu sau, în fine, care să-mi ofere perspective de viitor ori ceva avantaje la o posibilă angajare.

  11. Acum noua ani as fi spus si eu da. Peste jumatate de an aveam sa-mi schimb parerea defnitiv. N-as mai pleca din tara. Nici in cadrul unui astfel de program si nici in vacanta. Poate doar daca e ceva care arde, moare, tipa si pentru maxim o zi. Stiu ca motivele mele nu sunt valabile pentru altii, dar pentru mine sunt mai importante ca viata.

  12. As merge pe varianta travel si atat. Bani se pot face slava domnului si in Romanica. Ramona, tu stii cel mai bine asta. Intr-adevar, afara poti castiga mult mai bine, dar cu ce sacrificii? Sincer, personal ,insurat si cu copil, nu m-as da in vant pentru o asemenea aventura.

  13. Am si votat, o si spun sus si tare: GO PLANET! Nu numai ca nu merita sa te uiti in urma, dar experienta castigata in tara care a dat nastere atator chestii faine, face cat salariul pe care il faci in 10 ani la Romanica!

  14. Eu am alta nelamurire si poate voi trecuti prin viata ma puteti ajuta. Banii chiar nu ma intereseaza deloc. La mine e de ales intre practica in compania in care voi lucra din anul IV (intru anul III acum) sau Work&Travel (pentru vara dintre anul III si IV). Vara asta am ales practica fiindca in anul I n-am stiut. Pentru cariera e alegerea cea mai buna (experienta in domeniul meu in una din cele mai mari intreprinderi industriale din Romania si din Lume), dar parca as dori sa scot si eu capul p-afara.
    Daca aleg Work&Travel nu stiu daca voi fi selectat ca inginer debutant in anul IV cu doar un stagiu de practica. Daca aleg practica s-a cam dus orice sansa sa ies din tara cat timp n-am nici o grija (si cat timp inca am vacanta si nu concediu).

    Partea complicata e ca la terminarea facultatii am 50% sanse (depinde de ambasada) sa primesc rezidenta in SUA. Acolo as prefera sa lucrez la aceasi companie la care am facut practica aici (sunt mult mai mici acolo (8 hale in Romania vs 3-4 in SUA) si nu stiu ce m-ar ajuta mai mult? Experienta practica in domeniu, in compania lor, dar in Romania sau 1 singur stagiu de practica plus o urma de experienta americana? Daca e sa ma compar cu studentii americani ei fac practica in fiecare vara deci au 9 luni de experienta la terminarea facultatii. Eu tot 9 luni o sa am daca nu plec vara viitoare (din care 6 luni inginer debutant, nu practicant).

    Decizii, decizii…
    Partea proasta e ca nici n-am cui sa-i cer sfantul. (resursele umane din RO mi-ar zice ca-s nebun daca le spun treaba asta… in plus sunt sute de studenti ce ar dori sa-mi ia locul. resursele umane din SU nu stiu cum ar vedea un email de la un student din RO care nici macar nu e inca angajat in companie). Nu cunosc pe nimeni in situatia asta.

    Chestia e ca am mai ratat o sansa (Erasmus.. am aflat ca a fost perioada de inscriere … cand s-a terminat 🙂 ) si deja imi vine sa ma dau cu capul de toti peretii.

    • La terminarea facultatii ai 0% sanse sa obtii rezidenta in SUA daca nu ai o petitie de emigrare prin familie sau sponsorizare printr-o companie.

  15. DU-TE!
    Fratele meu vine peste o saptamana de acolo, plecat si el cu WOrk&Travel de la Cluj. A lucrat mult si destul pe greu, dar a si facut bani destui. Niste cifre pt cei interesati: 6000$ momentan in cont, laptop si telefon noi plus haine si alte maruntisuri. A tras pt banii astia 16 ore pe zi timp de 2 luni, dar s-a si distrat. A vazut si el ce inseamna SUA si nu regreta deloc ca a plecat.
    E adevarat, am auzit si cazuri de oameni care au esuat, care au ajuns in zone dubioase si prost platite, dar procentul e f mic din total.
    E o experienta care ii va prinde bine in viitor si care pe oricare dintre cei care au fost plecati i-a maturizat

      • Tu stii citi? A zis ca s-a si distrat. In sensul ca dupa ce a tras 2 luni si-a permis sa stea fara job o luna intreaga doar in distractii.

  16. @Flo: stai cuminte si fa practica in companie. Dupa cativa ani de munca calumea iti vei permite sa vizitezi america, fara probleme. Ca doar asta-i partea buna in Work & Travel, nu partea cu spalatul vaselor & Co.
    Si daca te apuci de Master, mai ai sansa sa mergi cu Erasmus. 🙂 Succes !

  17. Exista și pe vremea mea chestia asta, dar nu m-a dat pe spate. Singura chestie grozavă e că vezi SUA, atâta tot, deși până și asta e discutabilă. Ce te faci dacă nu vezi nimic altceva în afară de „wc-uri & vase”? Oricum poate mă lămurește și pe mine cineva cu ce minunată experiență (profesională) te poți întoarce de acolo.

  18. @Cristian: Nu am zis ca a lucrat si se si distra in acelasi timp. Am mentionat ca a lucrat 2 luni intens, dar are deja mai bine de 3 luni de cand e acolo.

  19. Ma gandeam destul de serios sa plec la sfarsitul anului I de facultate. Mi-au aparut cateva proiecte in cale care mi-au parut ceva mai acceptabile. Aveam aceeasi problema: trebuia sa imprumut niste bani pentru un head-start bun. As fi facut acest lucru numai in cazul in care stiam ca ma intorc cu niste bani, macar sa ii pot da inapoi. Astfel, mi-ar fi ramas o experienta placuta si nu as fi ramas cu datorii incolo sau incoace.

  20. CLAR raspunsul meu este CATEGORIC: DA! Eu am incercat de nenumarate ori sa plec. De fiecare data pierd 150$ pentru ca vaca aia de la ambasada ma da inapoi. E una blonda intre 2 varste asa.

    Am incercat si cu Work and Travel si viza de turist si cu chemari si NIMIC. Daca astazi s-ar da liber la americani, maine as fi deja acolo.

  21. Daca e in an terminal,nu se mai incadreaza la Work & Travel(J1 visa)(cel putin eu asa stiam). Doar daca imediat dupa incepe un program de master.De ce nu termina facultatea si sa aleaga un Career Training pe field-ul ei?

    As recomanda tuturor sa incerce un astfel de program. Chiar daca nu se intorc bogati in Romania, totusi au castigat ceva: experienta si o noua atitudine v-s-v de viata!
    Bafta multa!

  22. Du-te sau mai bine zis Vino !
    Indiferent de partea financiara , experienta, scoala vietii facuta in alt sistem, nu va face altceva decat sa iti deschida viziunea depspre o realitate care EXISTA.
    E adevarat , nu mai ca inainte dar este bine.

  23. @Vasi in ce domeniu a lucrat fratele tau? detaliaza te rog pentru ca unii dintre noi ne gandim serios sa plecam

    • Job principal la un hotel pe post de housekeeper si job secundar la un restaurant pe post de… ce era nevoie: debarasa mese, spala vase, servea la mese, ajutor de bucatar…

  24. @Cristian am colege care au avut job intr-un parc de distractii si unul secundar intr-un restaurant; au stat in zona New York, au lucrat pana pe 6 sept si dupa aia pana la sfarsitul lunii au calatorit. Au vazut Washington, Chicago, New York si Miami…Ce altceva sa mai vrei? 🙂

  25. Tocmai am aflat mai multe informatii despre fetele pe care le stiu eu 🙂 Una dintre ele s-a intors cu 500 de $…in conditiile in care a dat banii inapoi (cei luati imprumut) si a vizitat asa: Niagara, WAshington, New York, Miami si Bahamas (am vazut niste poze de la Atlantis…resort)
    A avut un job principal si inca 2 secundare. Cel principal era la un parc de distractii si cele secundare erau intr-un fast food si intr-un restaurant…:)
    Concluzie: depinde cum pleci si cu ce nimeresti. ELe au lucrat din 13 iunie pana in 6 sept si din 6 sept pana pe 27 sept au vizitat 🙂 Pe facebook la ele am gasit poze din aceste locatii (deci nu e vrajeala) 😀

  26. Work & Travel devine din ce in ce mai popular. Multi dintre colegii mei s-au dus ca sa poata vizita America. Eu ma voi duce anul viitor in Londra ca sa castig experienta pentru ca peste 2 ani vreau sa fac masterul acolo si dupa aceea va trebui sa ma angajez. Pentru ca multi isi doresc sa aiba o vacanta ieftina si frumoasa am facut un ghid complet care te invata cum sa reduci costurile vacantelor si chiar cum sa ajungi sa calatoresti gratis:
    https://roxandrei.ro/utile/ghid-vacanta-ieftina-si-frumoasa/

  27. Pentru respectiva tanara:
    DU-TE!!
    Eu am fost de 2 ori, si nu imi pare rau. Cel mai important e sa pleci cu o agentie care merita. Eu am fost cu o agentie direct din State, o poti gasi la intstudentjobs.com. Nu te baga la agentiile romanesti ca sunt foarte scumpe.
    In rest, spor la munca si distractie placuta!

  28. M-am inscris deja in Work and Travel pentru Alaska si abia astept sa plec 🙂 … fiind in primul an de facultate, am acceptat cu greu sa o fac, insa nu-mi pare nimic si abia astept sa vina 29 mai sa ma duc la aeroport, sa ma urc in avio si sa plec direct spre SUA 😀 (ma rog, mai sunt niste opriri prin Moscova, dar ati inteles ideea) … Eu unul, sunt foarte entuziasmat de acest program si chiar daca nu voi avea o groaza de bani la intoarcere, sunt multumit ca voi merge acolo. Pot spune deja ca mi-am facut planurile pentru anul urmator, insa sunt indecis inca: New York sau Florida :-?? .. sau poate amandoua, in 2 ani diferiti 😀 …

  29. In atentia studentilor care vor Work&Travel (Informatie de interes public)
    Pentru ca am fost intrebata in multe randuri cu ce agentie, cu ce job si in ce loc e mai potrivit sa se mearga am sa raspund cu precadere primei intrebari.
    !!!De ce sa nu mergi cu Work Profiler in State?
    Am sa va spun o scurta povestioara:
    Dupa o vara in care muncesti non-stop ca sa iti permiti una alta cand te intorci acasa, numaram cu nerabdare zilele sa plec intr-o minunata excursie numita Coast to Coast Road Trip (care s-a dovedit a fi un cosmar). Excursia nu a fost organizata de agentia cu care eu am mers in State ci aparent de aceasta agentie Work Profiler si spun aparent pentru ca in ciuda faptului ca toate mail-urile cuprinzand detaliile si oferta excursiei erau trimise de pe adresa agentiei am aflat ulterior, cand am dat de necaz evident, ca excursia era organizata sub numele firmei dar in numele administratorului ei, Gabriel Amaximoaie, o persoana “deosebita” de altfel.
    Ramasesem la “cand am dat de necaz”: in Vegas ni s-au furat bagajele. Va dati seama ca si in America se fura? Cum? Uite asa: bagajele a catorva din noi erau depozitate intr-o remorca (spun a catorva pentru ca initial planul era sa trimitem bagajele in plus la New York pentru a “nu le cara in toata America” spuse Gabriel, pentru ca apoi sa I se para o cheltuiala prea mare sa trimita doar 8 valize, hotarand sa le “care” totusi dupa noi), iar cand Gabriel a dus masina la reparat a hotarat sa lase aceasta remorca dezlegata si nesupravegheata intr-o parcare deschisa (asa la indemana oricui) fara sa ne anunte macar sa ne luam bagajele din ea, cum ar fi facut o persoana de buna-credinta.
    Remorca a fost furata la cam jumatate de ora dupa ce a plecat, iar noi am aflat la trei zile dupa, timp in care Gabriel se rupea in figuri prin cluburi cu oamenii a caror munca de o vara s-a dus naibii, fara ca nici macar sa anunte politia, fara ca macar sa aiba urma de remuscare, fara pic de rusine.
    Am fost anuntati inainte de plecare ca trebuie sa depunem declaratii la politie, declaratii in care sa nu cumva sa scriem prea mult ( “asa numa ca a fost furata remorca si ce aveati in bagaj”) si sa plecam rapid din Vegas.
    La intrebarea “dar noi cum ne recuperam macar contravaloarea bunurilor din bagaje?” ni s-a raspuns initial cu o minciuna gogonata “sponsorul are asigurari pe bagaje, eu stiu asta, doar lucrez in agentie de atatia ani” (culmea ca de atat vreme in State nu stii ca un furt se declara politiei nu unui amarat de pasnic de hotel- oare cat de fraieri ne poti crede- si organizezi aceasta excursie de atatia ani incat sa stii ca nu e chiar ok sa lasi o remorca desfacuta cu bunurile altora in mijlocul unei parcari cu acces liber, chiar si pazita sa fi fost, de unde naiba stie paznicul ala ca daca vine unu si isi leaga o remorca de o masina, e posibil sa nu fie a lui?! cu atat mai mult cu cat inainte cu doi ani ai patit o chestie similara, doar ca ti s-a furat chiar din masina; cat ghinion sa ai sa se intample numai agentiei tale?!).
    Am ridicat urmatoarea problema : fiind vorba de o excursie organizata de agentie, nu e firesc ca bagajele sa fie in responsabilitatea lui ca si sofer si reprezentant al firmei Work Profiler? Mi s-a spus: dar cine a zis ca tu ai venit cu agentia in excursie?!
    De aici incolo a urmat o lunga saptamana de replici si intepaturi cu privire la acest subiect, amenintari ca voi fi lasata pe traseu, ca voi fi declarata politiei ca si clandestina in masina lui, cuvinte pe care nu as putea sa le public intr-un astfel de articol (nu de alta, dar mi-e mie rusine de rusinea ta mai Gabi).
    Si te mai intreb o data mai Gabi, cum poti sa dormi noaptea?!
    Cu cata lejeritate sa imi spui ca nu erai responsabil de bagajele mele (“da ce, vroiai sa dorm cu ele?”), cand tu imi spui sa le las acolo ca e totul mai mult decat in siguranta. De ce nu mi-ai spus de la inceput ca nu esti responsabil de ele si sa le iau In camera? De ce nu mi-ai spus de la inceput ca nu agentia ta organizeaza aceasta excursie ci tu sub numele ei, iar poate in aceste conditii nu as fi venit? Iar cu privire la faptul ca tu nu faci nici un profit din excursie, spune-mi mie ca mergi de amorul artei 3 saptamani in aceleasi locuri pe care le vezi de 7 ani. Cat despre faptul ca nu aveai asigurare pe remorca, U-HAUL nu inchiriaza (nici nu stiu daca exista vreo firma care o face) fara asigurari. Sa nu mai punem la socoteala ca ai primit 1550 $ de la 18 oameni carora ai refuzat sa le dai chitante.
    Cum sa imi propui sa imi recuperez banii aducandu-ti studenti in agentie? Adica eu sa lucrez pentru tine ca sa imi recuperez banii mei?! E si asta o chestie…
    De ce ai merge in State cu asa o agentie de incredere?!

  30. Hey, experienta mea a fost cat de cat ok. M-am intors in octombrie 2014 cu 7000 $ + 1000$ (pe care trebuie inca sa ii recuperz) . Am ales multa munca si un loc izolat in defavoarea adevaratului spirit american . Am regretat ca nu am reusit sa vizitez marile orase. Insa m-am si distrat , cunoscut multa lume si am drumetit prin paduri si munti ;))

  31. Stie cineva daca in luna mai se mai pot face inscrie pentru programul acesta W&T ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.