Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Un blog mai bun (IV): ce articole apar la tine pe prima pagina?

Pentru orice blogger, interesat să-şi dezvolte şi mai mult proiectul, se pune problema conţinutului. Normal, discuţia este mereu “cantitate vs. calitate“, deşi, cu ceva efort, se poate scrie şi destul de mult (încât să păstrezi senzaţia de blog activ) şi calitativ superior, încât să nu ajungi chiar la coada clasamentului.Pentru oamenii ce îţi cunosc deja blogul, este foarte uşor să se orienteze printre articole, dar munca ta este şi de a atrage noi cititori.

1.  Găseşte-ţi un ritm.

Da, sunt şi “nebuni” pentru care contează frecvenţa postării. Până acum câteva săptămâni scriam haotic. Aveam 4 idei de articole? Păi 4 articole postam în ziua respectivă. După aia vreo 8 zile ardeam gazul, pentru că nu mai aveam inspiraţie. Lipsa de consistenţă se poate “traduce” şi ca neseriozitate, deşi nu este cazul să mergem prea departe.

Orice om cu un minim de bun simţ va spune “dacă nu am despre ce să scriu, mai bine mă abţin”. De acord cu asta. Tocmai pentru că eşti de bun simţ şi nu material de Pulitzer în fiecare zi, nu îţi consuma ideile dintr-o dată. Planifică articole şi stabileşte-ţi o cadenţă. Un articol pe săptămână? Perfect. Atunci în fiecare luni postează ceva. Mai multe? Împarte-le pe zile şi foloseşte din plin posibilitatea de a programa conţinutul.

Când cineva îţi vede prima pagină, să poată “simţi” şi o anumită organizare.

2. Fiecare articol contează. Nu scrie tâmpenii, doar să marchezi o “reuşită” în programul de scris.

În momentul în care începi să faci blogging “serios”, este greu să te ţii de un program. Pentru că nu ai mereu inspiraţie, pentru că ai draci în ziua respectivă sau pur şi simplu eşti “stors” de vlagă. Şi totuşi, conform programului de mare blogger, stabilit anterior, trebuie să te pui pe scaun şi să “feţi” idei geniale. Şi atunci pui o prostie pe blog, doar să fie acolo.

Este poate momentul să decizi cum doreşti să ai blogul: chestii “ieftine” sau articole calitative … Dacă simţi că pur şi simplu nu poţi nimic ziua respectivă, poate e o idee bună să o laşi să treacă. Postează comentarii prin alte bloguri, să nu ignori şi munca de promovare, şi cugetă ce articol deştept postezi mâine. Nu este capăt de lume, dacă nu postezi în ritmul stabilit (în cazul meu, zilnic), mă gândesc că fanii te vor ierta de data asta. Nu fă din încălcarea programului o rutină însă. Dacă nu poţi susţine un ritm destul de alert, treci la unul redus, DAR CONSTANT.

3. Cu toţii avem dreptul să scriem articole “slabe”. Nu fă din asta o obişnuinţă.

Aşa cum am spus, din punctul meu de vedere cel puţin, fiecare articol este important. O anumită “relaxare” într-un caz nu trebuie să devină însă o obişnuinţă. Dacă simţeai că trebuie oricum să postezi ceva şi a aruncat un clip sau o imagine funny, pentru că îţi este vital să păstrezi acea candenţă stabilită anterior, nu scrie doar “bălării”. Cu toţii aruncăm şi articole “subţiri”, pentru că este imposibil să fim geniali în fiecare zi, dar imediat după un asemenea articol de “umplutură”, ar trebui să urmeze unul în care să se simtă că ai depus cu adevărat efort.

În momentul în care noul sau vechiul tău vizitator dă de pagina ta de blog şi din cele 10 articole de pe prima pagină (sau câte vor fi), aproape toate sunt scrise doar să fie acolo, este greu de crezut că va fi atât de îndrăgostit de conţinut, încât să revină. 1-2 articole mai slabe, încadrate de conţinut bun, promovabil, vor da imediat impresia de seriozitate. Cititorul va înţelege că eşti activ, că mai scrii şi unele articole “uşurele”, bune până la urmă, pentru că nici cititorul nu rezistă doar la comentarii din Schopenhauer, dar că periodic ridici ştacheta şi îi dai motive cu adevărat să se aboneze sau să reţină link-ul în bookmarks.

Cum fac eu, ca vizitator …

Am mai precizat cu alte ocazii – scanez zilnic cam 100 de bloguri româneşti şi încă vreo sută pe internaţional. Faza asta înseamnă că petrec minim 2 secunde pe o pagină şi max. câteva minute (dacă salvez un articol pe avemblog.net sau în listele de “best of” pe săptămâna respectivă, plus lăsat comentariu). Lucrez deja tot mai serios pe bloguri, este deci normal să ştiu ce se învârte în domeniu.

Sunt şi o ciudată, în ideea că nu mă abonez la feeds, ci deschid fiecare site. De fapt le am împărţite pe “căprării” şi îmi bat joc de FireFox, deschizând toate tab-urile odată. După ce scrâşneşte browserul să le deschidă, încep scanarea. Derulez prima pagină, eventual urmez un link din blogroll (pentru a da de noi bloguri) şi arunc un ochi pe texte. Dacă prima pagină e plină de “bălării”, închid şi şterg linkul din bookmarks. Dacă e inactiv prea mult, la fel.

Pentru mine ca vizitator este important să văd un blog activ şi mai ales cu un conţinut decent. În momentul în care din 10 articole 9 sunt recenzii plătite, nu mă obosesc. De aia nu sunt fan John Chow, deşi nu e prost. De asta “scanez” ProBlogger şi de multe ori nu mă obosesc să comentez sau să citesc. Pentru că, de dragul scrisului zilnic, calitatea articolelor are de suferit.

Am descoperit tot mai multe bloguri noi atât la noi cât şi pe internaţional, pe care ador să le parcurg. Oameni care scriu uneori mai rar, dar cu un anumit ritm (încât să nu am impresia că e un blog mort) şi pentru care fiecare articol contează. M-am obişnuit cu modul lor de a posta şi îi păstrez în bookmarks, doar pentru că ştiu că, deşi nu scriu prea des, când o fac, “se simte”.

Voi cum vedeţi problema asta? Contează, ca şi cititor, să vedeţi un conţinut constant calitativ? E bine oricum? Cum procedaţi pe blogul personal? Scrieţi orice? Scrieţi “planificat”? Dacă aţi fi un nou vizitator pe blogul vostru, prima pagină credeţi că ar atrage un nou abonat?

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

20 Comments

  1. Depinde pentru cine scrii. Daca scrii doar pentru tine, ca exercitiu, ideal ii sa scrii mult, cat mai mult, enorm de mult. Fara sa conteze cand publici.

    In rest deja e functionareala si management, nu ma bag, ai dreptate 😀

  2. Nu e bine oricum! Din păcate, precum ai şi spus, nu eşti inspirat la cote maxime de fiecare data…Incerc sa încadrez articolele mai uşurele cu altele mai consistente , cu un conţinut mai bun. Ideea e că sunt într-o permanentă căutare, pentru ca articolele să devină mai bune. Nu scriu orice, când îmi vin idei le notez, nu scriu imediat, le “clocesc” şi noaptea, dacă mă trezesc… Şi mă străduiesc să scriu cu regularitate, pentru a nu îmi dezamăgi cititorii. Nu scriu pentru mine, în primul rând, ci pentru ei. Doar pentru mine mi-ar fi ajuns un jurnal intim, într-un sertar.

  3. Îmi place ideea cu ritmul. Ca bloggeriţă impulsivă ce mă aflu, când am idei, atunci torn şi două articole pe zi, dar se întâmplă să nu pot scrie ceva cu săptămânile, tocmai în ideea că decât să scriu ceva banal, mai bine pas.

    Cu siguranţă voi încerca să implementez modelul cu programarea articolelor. Asta în cazul în care mă mai loveşte inspiraţia. Vreodată. Hm.

  4. La mine e mai usor… fiind articole de travel nu trebuie sa le scriu pe moment, am perioade cand scriu o baterie de vreo 5 – 6 odata si am pentru o saptamana si ceva… pe moment bag doar ofertele de avioane care imi mai pica… si alea sunt pe timp limitat 🙂

  5. Uite, întreb şi eu o chestie apropo de ritmul în care scrii.

    Mi-am propus să scriu mai des, dar… nu prea am subiecte. Ok, am scris câteva articole despre tehnici de lucru. Dar, în afară de astea, eu scriu (în principiu) atunci când creez un obiect nou. Având în vedere că ăsta e un hobby (bijuteriile, nu blogul), nu am foarte mult timp la dispoziţie pentru el, deci nu apuc să scot un obiect nou destul de des.

    Poate fi asta o problemă? Dacă da, vezi vreo soluţie? Sau “se acceptă” având în vedere statutul mai “special” al temelor abordate?

    Mulţumesc. 🙂

    • Cred ca in cazul tau se poate accepta, ca este un subiect mai special. Poti planifica articolele de specialitate insa sa intre saptamanal sau o data la 10 zile, daca doresti sa ai niste organizare in continu

  6. Ca vizitator prefer sa mai vad si un articol mai lejer, niste poze sau chiar o filmare… sa zicem asta in week-end.

    Nu stiu ce sa zic despre prima pagina, eu consider ca e ok, aranjata folosind “more” dar totusi nu vad sa am prea multi anonati :))

  7. Cred ca pe blog articolele trebuie sa fie publicate in mod regulat: zilnic, saptamanal, la fiecare doua saptamani. Dar, aceste posturi, ar trebui sa fie de o calitate foarte buna 😉

  8. Încerc ca în fiecare zi să vin cu un articol pertinent, serios, bun de citit, dar sunt și zile când cheful nu-i, când timpul lipsește cu desăvârșire sau, rar la mine, dar poate lipsi chiar și inspirația.

    Însă, tot arunc două vorbe, două glume, două întrebări, ceva acolo, ca să fie. Știu, și eu mi-am dat seama că e o gafă, dar m-am obișnuit să postez zilnic și nu mă simt în largul meu dacă sare din schemă o zi.

  9. Pe mine, ca cititoare, mă obosește avalanșa zilnică de informație de pe bloguri, postată tocmai în virtutea scrisului planificat. Mare parte din această informație este balast. Și mare parte din informație nu aduce nimic nou.

    Din punctul meu de vedere, ”resursele inspiraționale” ale individului sunt limitate, la fel ca și numărul subiectelor despre care alegi să scrii, mai ales când ai un blog de nișă. De ce atâta grabă în a scrie, de ce nu o relaxare a acestei planificări – care ar aduce, totodată, și o relaxare mentală, eliminând stresul unor dead-line-uri personale prea strânse?

    Mă obosesc, cum spuneam, blogurile în care se postează zilnic. Pentru că, odată ce am lipsit din on-line câteva zile, am de recuperat kilometri de lectură, interesul și atenția scăzându-mi progresiv. Nu văd rostul pentru atâta text… doar dacă siteul respectiv nu este un portal de știri cotidiene…

    Pe de altă parte, tu spuneai că scanezi zilnic peste 100 de bloguri românești și tot atâtea străine… pe unele petrecând 2 secunde din timpul zilnic alocat citirii. Nu ți se pare puțin? Se poate ca titlul să fie înșelător, sau o lecturare pe diagonală să nu surprindă esența… Îți oferă acest mod de parcurgere a blogurilor siguranța (ca să nu zic certitudinea) că n-ai pierdut nimci interesant? 🙂

    • Multe nu se updateaza. Deci nu am nimic in plus fata de ziua anterioara. Nu scanez doar titlurile, orice blog are ori continutul integral pe index, ori sumare, deci vad repede ce si cum.

      Dupa ce faci asta ceva timp, incepi sa “mirosi” ce merita citit si ce nu. Poti deci sa ramai la curent si sa nu pierzi 10 minute cu un blog

  10. Multam, tocmai mi-am deschis blog sa nu fiu pe afara si sfaturile sunt foarte folositoare.

    Ca zi de blogging la mine inseamna sa deschid GReader-ul si sa incep sa scanez articolele, unul dupa altul, tot pe caprarii si foldere puse. Cand vad ceva interesant CTRL-Click si da-i mai departe pana imi umplu browserul de taburi si imi scrie “No unread articles”. Iau taburile una cate una pana se citesc si Thats it. 🙂

  11. Interesant mod de a le scana si asta fara reader. Felicitari si tie si firefoxului.. Si al meu duce multe ferestre cu exagerat de multe taburi.

    Ai putea sa faci un articol cu blogurile care indeplinesc criteriile de mai sus si care-ti plac, pt a ne mai oferi si noua resurse. E fun sa gasesti chestii noi si pe la altii.

    Eu sunt genul care prefer articole mai putine dar bine scrise. Am cativa bloggeri preferati care nu scriu zilnic, dar cand scriu ma asez frumos si citesc cu rabdare oricat de lung ar fi pt ca imi place cum curg cuvintele.

    Mai sunt si cele internationale pline de informatii noi si bune, pe care le am in reader sau pe care le descopar din tweeturi.

  12. O singura rugaminte am si eu la tot poporu` : cind nu aveti ce scrie nu puneti embed de youtube !
    Am facut acest lucru o singura data. Eu zic ca am avut motiv serios, altfel nu o faceam nici atunci.

  13. Eu fac parte din cei care ar putea sa scrie si 5-6 posturi intr’o zi, dupa care sa nu mai aiba stare de “creat” vreo 3-4 saptamani la rand. Asa ca apelez mereu cu incredere la draft-uri si tare bine ma simt cand stiu ca am macar 2-3 salvate si numai bune de postat la momentul oportun. Moment oportun pe care incerc sa’l incadrez cam la 2-3 posturi pe saptamana, fac eforturi sa pastrez un oarecare ritm si sa nu las blogul sa cada in apatie.

  14. Hmm … nu scriu orice, dar depinde ce înțelegi prin orice. Preiau lepșe și anunț lucruri micuțe sau așa, acestea sunt chestiile mărunte și rare. În rest scriu, da, despre ce filme am văzut, despre ce activități mai importante am desfășurat, despre cât mă enervează X sau ce-mi place Y. Uneori mai postez și doar poze, chestii interesante ce le găsesc. Asta pentru că-mi place să păstrez un aer să-i zic fresh, că nu scriu nișat pe nimic.

  15. Un blog mai bun (IV): ce articole apar la tine pe prima pagina? | Dojo Blog…

    Pentru un blog mai bun: atentie la continut….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.