Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Nu uita, daca mergi la sport

Sunt destul de proaspătă după trânta de alaltăieri, deci şi azi voi merge la antre. După ce termin de scris articolul ăsta, pap ceva, beau reglementarul lăptic de după-masă, trag un duş ţeapăn şi mă pregătesc pentru două ore de dat din mâini şi din picioare. Şi, pentru că tot suntem mari sportivi, cuget că unele chestii ar trebui reamintite:

  • FĂ DUŞ ÎNAINTE DE ANTRENAMENT – nu doar după, ci şi înainte. Nu e deloc “funny” să simţi duhoare de transpiraţie sau picioare nespălate. Nu, după o zi de muncă nu e OK să te înfiinţezi la antrenament aşa cum ai venit. Acordă-ţi 10 minute pentru un duş înainte de antrenament. Şi spală-te pe dinţi. Am inhalat şi eu destule “miasme” la viaţa mea în diverse săli, sa ştiu că nu, nu toată lumea ştie că trebuie să se spele.
  • ÎMBRACĂ-TE PENTRU SPORT – nu te duci la sală în blugi. Am văzut destui bezmetici veniţi să facă aerobic sau karate în haine de stradă şi de obicei văd uşa mai repede decât pot spune “echipament”. Dacă nu ai echipament specific (poate nu te scot 100 de euro din casă pentru un karategi), o pereche de nădragi de trening şi un tricou s-or fi găsind. În spiritul celor scrise mai sus, apreciem DACĂ SUNT CURATE
  • ÎNCĂLŢĂMINTE DE SALĂ – nu cred că urăsc ceva mai mult decât idioţii ce se plimbă cu pantofii de stradă pe parchet, că doar nu au noroi pe tălpi. Ya think? La sală se vine în felul următor: cu pantofi SPORT de sală (deci curaţi pe talpă şi doar pentru sală), în şosete (ce nu recomand la karate sau chestii ce presupun stretching, că faci nişte sfori forţate de s-a încheiat) sau desculţ, dacă sportul permite asta. Prefer la orice oră să fac în tălpile goale, dar nu se poate oriunde. Deci la Tae Bo sau alte sporturi din astea femeieşti, am pantofi de sală
  • E BINE SĂ MĂNÂNCI CU 2 ORE ÎNAINTE – sau ceva de genul ăsta. Nu fă foame 6 ore înainte de sport, că nu e plăcut deloc. Era o dată să leşin cu prilejul ăsta. Nici cu 10 minute înainte de “sală”, că faci inventarul pe podea. Fiecare organism are programul lui, dar nu e indicat nici să faci foame, dar nici să rupi stomacul imediat înainte de antrenament
  • IA APĂ CU TINE – apa la unele săli COSTĂ. Ia un litru de apă cu tine şi hidratează-te când e nevoie. Am făcut şi eu antrenamente pe “uscat” şi nu a fost nici sănătos, nici plăcut.
  • JOS BIJUTERIILE ŞI CEASURILE – la multe sporturi un inel sau un lănţişor pot face probleme. Sau le poţi rupe. Plus că o lovitură de pumn însoţită de “sigiliul” unei pietricele pe un inel e orice dar plăcută. Ştim că te mândreşti cu ceasul tău de 500 de euro sau cerceii “roată”. Laudă-te cu accesoriile după antrenament.
  • FĂRĂ GUMĂ DE MESTECAT – din nou, mor când îi văd pe unii că rumegă gumă, în timp ce fac cardio, ridică greutăţi sau execută cine ştie ce lovitură. Sta-v-ar în gât. Şi pentru că e posibil chiar să vă stea, aruncaţi-o înainte de antrenament
  • FĂRĂ TELEFON – până şi ăl de sus mai închide telefonul. Lăsaţi-l pe mute sau închis, că nu e nimic mai stresant decât concertul de apeluri. Mai ales că în mod normal, dacă sunteţi la sală, oricum nu puteţi răspunde. Doar nenorociţi neuronii nefericiţilor de lângă.
  • SALA NU E DOAR PENTRU CEI SLABI – sunt multe persoane cu probleme de greutate ce nu îndrăznesc să meargă la un sport. Doriţi să faceţi mişcare? Alegeţi-vă un sport şi veniţi la sală. Antrenamentele nu sunt doar pentru atleţi, că nu mergem la Olimpiadă. Veniţi, ardeţi nişte calorii, eliberaţi nişte endorfine şi vă “simteţi” bine. Dacă aveţi colegi care se uită urât, ignoraţi idioţii.
  • NU STA CA MUTUL – eşti la sală şi să cunoşti oameni sau să socializezi. Nu spune nimeni că trebuie să pleci la crâşmă cu gaşca de la antrenamente, dar poţi saluta măcar când intri şi ieşi din vestiar
  • NU ARDE GAZUL – ai venit la antrenament SĂ MUNCEŞTI, nu să te uiţi pe pereţi. Încearcă să faci exerciţiile propuse de antrenor cât poţi de bine şi nu te eschiva. Dacă ai contraindicaţii medicale pentru anumite tehnici, menţionează asta instructorului. În rest încearcă să faci cât mai bine.
  • NU ÎŢI RUPE GÂTUL – la polul opus celui care arde gazul, este “nebunul” care trage de el până scrânteşte sau întinde ceva. Aici am o lungă şi dureroasă experienţă, aşa că am mai învăţat ceva. Dacă eşti la primele antrenamente, nu forţa exerciţiile de mobilitate, că “întinzi” ceva. Nu fă pe Superman, pentru că oricum organismul se va resimţi după “şoc”. Una este să faci o febră musculară (de aşteptat pentru cineva care nu a mai făcut de mult timp efort) şi alta e să o acompanieze vreo luxaţie, doar că ai fost Zorro. Accidentările te vor ţine în loc săptămâni bune de acum înainte. Nu îţi bate joc de tine.
  • AMINTEŞTE-ŢI ACEST ÎNCEPUT – e un moment trist pentru un individ poate obişnuit să fie un as la locul de muncă. La primele antrenamente eşti lipsit de coordonare, lent, prost, cum vrei să spui. Râsul curcilor şi ruşinea satului. Aminteşte-ţi acest moment “trist” pentru că este ULTIMA dată când vei mai trăi aşa ceva. De acum mergi doar în sus. Şi peste câtva timp vei râde rememorând aceste zile de frustrări.
  • CONSTANŢĂ, CONSTANŢĂ, CONSTANŢĂ – nu te antrena sporadic. Încearcă să ai un program şi să-ţi faci timp pentru tine. O dată pe săptămână, de 2 sau de 3 ori, cum te simţi mai bine. Încearcă să te ţii însă de un program.

Acum mă scuzaţi, mă duc să mă fac frumoasă 🙂

PS: voi ce aţi mai adăuga la mirifica listă?

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

22 Comments

    • Apoi oameni cu shaorma la karate inca n-am vazut, dar mi-s inca tanara 😀

      Din aia care au mancat usturoiase mai is, si aia e chestie de respect.

  1. Hi hi! Eu sunt dintre aia care rumega guma :D. Numai cand alerg sau sar (la aerobic, in general). Asta din cauza ca nu pot bea apa (am incercat, se lasa cu dureri de stomac) si guma imi tine de sete

  2. Eu sunt mare consumatoare de sala, merg cam de 4-5 ori pe saptamana si imi place. Intr’adevar, daca nu se respecta astfel de reguli de bun simt, atunci sala devine o povara.
    O completare am de facut:
    Nu’ti lasa transpiratia pe aparate. E absolut dezgustator sa vrei sa te asezi la un aparat si sa’l gasesti “umed” dupa cel care a asudat inaintea ta.
    Si inca o completare:
    Daca folosesti greutati/gantere/haltere, nu le lasa ratacite pe podea, unii se pot impiedica de ele. La mine la sala e un afis dragut: “If you’re strong enough to use them, then you’re strong enough to put them back”.

    • Bună asta cu transpiratul pe aparate. Instructorul de la sala noastră a instituit o regulă: pe lângă echipament ai mereu cu tine 2 prosoape: unul (mai mare) îl pui pe aparat când lucrezi şi pe celălalt (mic) îl foloseşti pentru frunte/mâini etc, pentru a te şterge de transpiraţie.

  3. – cauta sa faci sportul care iti place si care ti se potriveste; asa ai mai multe sanse ca sa nu te opresti dupa o perioada de entuziasm initial

  4. Ah, n-ai auzit pe nimeni intreband daca nu se poate sa vina in pijamale pentru ca n-are nimic sport, are doar haine elegante?
    Eu da.
    Si a facut o mutra tipu’ cand a auzit intrebarea…

  5. As mai adauga:
    Zambeste si incurajeaza-ti colegii. Si tu o sa ai nevoie de asta 🙂

  6. 1. Primul punct foarte des ignorat!
    2. Nu am vazut pe cineva sa faca antrenamentele in blugi :))
    3. La noi nu e nevoie incaltaminte.
    4. Da cu 2 ore, asa stiam si eu, insa mai nu intotdeauna respect asta, pentru ca ajung si mai tarziu acasa.
    5. Noi avem aparat din ala cu apa… sau mergem la pompa dupa antre.
    6. Am vazut, cand mergeam la sala de forta, erau shukari care faceau cu ceasurile pe mana si e destul de incomod, dar ei macho.
    7. Eu nu prea mananc guma. :))
    8. Eu il las in vestiar.
    9. Sala de forta nu prea e pentru cei slabi, insa daca merg la o sala de lupte, auto-aparare e foarte bine. 🙂
    10. Exact, si un salut e de ajuns. Nici eu nu am inteles ce-i asa mare lucru sa dai un “Ceau, ceau!” cand iesi din vestiar?
    11. Daca mergi si nu faci nimic, mai bine nu mergi. Dai banii aiurea.
    12. Fiecare a avut un inceput…
    13. Daca ar facea toata lumea macar 2 ore pe saptamana ceva sport ar fi minunat. 🙂

    De adaugat ar mai fi spre exemplu sa intrebi daca nu stii ceva, n-ai inteles un exercitiul, sa nu mergi la sala doar pentru a te lauda apoi ca tu mergi la sala de 1 an si vine unu face o luna si te indoaie, etc.

  7. Acum mă scuzaţi, mă duc să mă fac frumoasă — MAI frumoasă, vrei să zici, nu?

    Ha, auzi, în pijama la sala 🙂 Experienţe neplăcute cu mirosurile, mi se întoarce stomacul pe dos destul de uşor. Ok, lucrezi, transpiri, e normal. Dar una e transpiraţia aia proaspătă şi alta e aia de săptămâni îmbibată în echipament: îl port doar la sală, nu e murdar. Nu era, doar puţea!

    Cât despre inteligenţii care se rup în figuri şi preţioasele care fac parada modei, ce să le faci, atât poate creierul lor cât o ghindă 🙂

  8. ce e cel mai trist, e faptu’ ca e nevoie sa se publice asemenea articole… adica plm, is chestii de bun simt…da’ no’… lipseste, vorba cuiva: pe ici, pe’colea’

  9. Eu nu pot sa merg la sala, din motive de sanatate. Dar cred ca un blog cu tematica de stretching m-ar interesa 100%, asa, cu explicatii, cu videoclipuri demonstrative…O fi existand asa ceva ? Stie cineva ?

  10. Eu le recomand fetelor să-şi achiziţioneze ţol frumos special pentru sport. Ajută motivaţia să ştii că ai investit nişte bani în echipament. Parcă nu-ţi mai vine să-l ţii în dulap şi să te uiţi la el.

    Foarte bine punctat: botoşii de sală sunt botoşi de sală, nu vii cu glodul de afară pe tălpi în sala de sport.

    Eu fac de ceva vreme aerobic, tae-bo şi dans. Sunt la sală nişte doamne trecute de prima tinereţe şi de numărul ideal de kg, care au mobilitate şi condiţie fizică infinit mai bună decât toate scobitorile care vin să-şi antreneze osul. Nici nu mi-ar trece prin minte să râd de ele, chiar dimpotrivă.

    Dar în general, cei care se ţin de un sport şi ştiu cât timp şi efort investesc pentru a se ţine în formă, nu râd de cei mai puţin antrenaţi sau mai puţin dotaţi fizic decât ei. E un semn de imaturitate şi de proastă creştere să baţi bâza de oameni în vârstă sau mai graşi, pentru că au “tupeul” să vină la sală.

  11. Io sper să citească articolul cineva pe care îl avizează toate punctele excelent pomenite. Și să bage la cap. 🙂

  12. Testat pe pielea proprie primul paragraf din comentariul lasat de Maddame. La mine a functionat excelent. 😀

    Offtopic: Dojo, vezi ca ai o buba la comentarii: suprascrii css-ul si resetezi paddingul la 0px si iti vine dupa aia textul din corpul comentariului chiar pana la chenarul care delimiteaza comentariul (ai .commentlist li {padding: 5px 5px 10px 10px;} si dupa aia suprascrii cu padding: 0px;)

  13. As mai adauga: daca sunt grupe de intenstitate diferita (gen Zumba Fitness pentru incepatori si Zumba Fitness pentru avansati), nu te du la aia pentru avansati, doar pentru ca te crezi in forma si vrei sa bagi ca dobitocu`(dobitoaca) 🙂

    • Si aici nu ma refer la aia care vor sa traga din greu si se cred “zoro”, ci ma refer la acele persoane care sunt “pe sistemul”: “vai tu, da` ce crezi, ca io nu pot face asta?” ntz :))) (si asta se refera mai ales la femei). Mi-a povestit cineva faze de genul acesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.