Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Vârsta e doar un număr – adevărat şi pentru freelancing.

Începutul în freelancing nu e deloc uşor. Primele săptămâni/luni sunt decisive şi departe de a fi plăcute sau simple. Trebuie să pui la punct un portofoliu, să înveţi să îţi programezi munca, să accepţi plăţi sub “valoarea” ta, să acoperi cheltuieli şi multe altele.

Şi colac peste pupăză – nesiguranţă. Nu ştii dacă vei reuşi. Ai citit deja zeci de articole de specialitate, priveşti portofolii concurente şi te doare capul, când vezi ce pot la 20 de ani şi te simţi “inadecvat”.

Da, ai 15 ani. Sau (cealaltă categorie de nou veniţi în domeniu, ce nu se simt chiar “la modă”, cei peste 55 de ani). Ce şanse ai oare într-o asemenea piaţă? Cine ia în serior un puşti? Dar un “bunic”? De ce să începi munca asta, dacă oricum clienţii se vor uita uneori ciudat la tine?

Nu toţi clienţii au probleme în a lucra cu un minor sau (mult mai puţine probleme) cu un om prea “matur”.

Când am început munca de administrare de forumuri, o parte serioasă din echipele de moderatori erau “puşti”. Vorbim de 12-14 ani. Munca prestată de ei (e drept voluntariat, dar aveau destule responsabilităţi) era mereu de calitate, ştia că teoretic vârsta nu este de partea lor şi făceau tot posibilul să depăşească orice probleme în acest sens. Mă bucur astăzi, după 7-8 ani, să-i regăsesc bine înfipţi în domeniile lor. Modelul meu de succes în forum management (Patrick O’Keefe, cel care a construit phpBBhacks sau karateforums), a pornit în drumul acesta când era în plină pubertate.

Încă aştept să descopăr un alt “forumist” de calibrul lui. Am fost moderator pe unele proiecte ale lui, în urmă cu nişte ani, şi eram mereu şocată că un “puţoi” este în stare de aşa ceva. Nu i-a fost uşor, mai ales că avea destui membri sau moderatori ce-i puteau fi părinţi (mai ales pe karate forums), dar a reuşit să construiască nişte comunităţi excelente. Asta a făcut de când era puştiulică, asta face şi acum. Acum câţiva ani a scris chiar o carte de specialitate, pe care am avut onoarea să o primesc direct de la el şi care rezumă cam toate ideile lui din ani de muncă.

Nu i-a fost uşor ca adolescent să facă bani prin proiectele lui şi să discute cu oamenii de pe forum sau clienţi, dar este un exemplu de reuşită.

Oricum, pentru cei minori, implicarea unui părinte ca “suport legal” este o idee excelentă şi va rezolva multe eventuale probleme cu clienţii. Sunt şi cazuri de părinţi ce nu doresc să audă despre asemenea “prostii”, dar şi destui hotărâţi să-şi ajute cum pot progenitura. Decât să-l ştiu pe junior că trage în nară cu alţi nespălaţi, prefer să ştiu că face SEO sau ce va dori inimoara lui.

Pentru cineva trecut de prima tinereţe, reţinerile unui eventual client nu ar trebui să fie mari, în cazul unui freelancer minor existând chestiuni legale ce ar putea da dureri de cap.

Pune-te la punct ca portofoliu şi e posibil să nu ai prea multe probleme

Mulţi clienţi merg pe ideea de portofoliu (şi este normal până la urmă). Dacă ai lucrări excelente şi un feedback pozitiv (pentru cei ce prestează pe situri de proiecte), plus sprijin din partea părinţilor pentru chestiile financiare, nu ar trebui să te zbaţi prea mult pentru succes. În general pe client îl interesează să primească nişte servicii, la un preţ bun din partea cuiva care pare a avea specializarea necesară. Dacă poţi oferi aceste servicii, nu sta “pe bancă”.

Vârsta în sine este un impediment, doar dacă permitem asta. La fel şi sexul. Ca femeie în web design, s-au ridicat destule sprâncene uimite că prefer să mă “joc” cu aşa ceva, în loc să fiu secretară. Existenţa a mii de femei în domeniu, cu portofolii excelente şi calităţi reale, face chiar şi acest “dezavantaj” să dispară.

Dacă aveţi deci pasiuni din acestea şi aţi dori să încercaţi, nu lăsaţi vârsta să vă stea în cale. Nu neglijaţi însă şcoala şi fiţi gata să munciţi şi să vă perfecţionaţi continuu.

Şi, dacă tot am ajuns la final: voi câţi ani aveaţi când v-aţi apucat de “prostii” pe net? Cunoaşteţi cazuri de adolescenţi ce au reuşit în domeniu?

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

22 Comments

  1. neatza,
    avand in vedere ca in perioada adolescentei mele era la putere inca mIRC-ul si jocurile (preferabil in sala de net), si cum accesul la net p’acasa era egal cu temperatura de inghet, de adevaratele “prostii pe net” (aka un forum, sau mai multe, de cele mai multe ori postari) le-am inceput cam pe la 19 ani. Eram mare deja.
    Cat despre articol, nu pot sa nu iti dau dreptate. Daca esti capabil(a) nu conteaza varsta, atata timp cat poti demonstra ceva e perfect.

  2. Am început să cochetez cu freelancingul pe la vreo 22 ani, iar de pe la 24 o fac constant (acu sunt moș, am 28 😀 ).

    Despre vârsta minimă: cunosc un puști care s-a apucat de coding la vreo 14 ani. Mă stresa cu întrebări cu messenger până a învățat suficient de mult să îi pot livra proiecte. Iar în momentul de față lucrez cot la cot cu el.

    Dezavantajul puștilor este că încă nu au un simț al responsabilității foarte dezvoltat. Cel puțin majoritatea.

  3. doar o mica mentiune: freelancingul nu trebuie sa fie neaparat legat de online 😉

    exista numeroase si suficiente activitati din offline unde poti avea succes ca freelancer

  4. Am dat Enter aiurea. Comentariul anterior se incheia in ”Portofoliul este singura ta dovada ca existi pe piata. E plin de specialisti SEO, antreprenori si alte specii insa la nivel de proiecte finalizate, majoritatea iti pot arata doar cioturi”.

  5. Oare cit poti cistiga lunar din asa ceva? Daca suma maxima e 20$/ora e cam slabut.

    • da, e slabut, sunt convins ca cei mai multi romani nici nu s-ar da jos din pat pentru o nimica de 2-3000$ pe luna 😀 :))

      • Mihai cred ca a uitat ca traieste in Romania. Unde un salariu de 3 dolari pe ora e la ordinea zilei. Dar hai sa facem nazuri la 20 de coco pe ora 😀

      • Nu mai traiesc in Romania de foarte mult timp. Cred ca 2-3000$ lunar pentru Romania cred ca e mult.

      • Mihai,

        nu cred ca a fost cineva jignit, dar sunt convins ca un tarif de 20$/h este unul f ok chiar si in USA sau Europe (nu ma refer la avocati, chirurgi plastici, actori, cantareti sau alte fite de astea)

      • O eleva de 15 ani ce face babysitting primeste 12-15/ora iar un student ce da meditatii pentru elevii de liceu ia 25/ora ( un profesor de liceu cere vreo ~40$/ora pentru acelasi lucru). Din cite am auzit in IT faci relativ usor 50$/ora iar daca esti bun chiar mai mult.

  6. Eu de net m-am apucat inca din anul III de facultate. O perioada am mers in paralel cu sisteme de alarmare, dar dupa cativa ani mi sa luat de atatea avize absurde si … m-am axat exclusiv pe online.

    Ca parametru foarte important – atat pentru clienti, cat si pentru parteneri folosesc fisa de executie. Imi ofera indicii despre nivelul de pregatire si seriozitate. Am invatat din experienta ca e mai bine sa te opresti la nivel de fisa decat sa pierzi inutil timp la un alt stadiu al proiectului.

  7. Salutare. Imi amintesc ca in clasa a 5-a un coleg a facut un site Piczo si de acolo a pornit totul. Am devenit curios si am facut si eu un site Piczo. Si de atunci tot fac site-uri si forumuri, adica de 4 ani. Am 15 ani si de cateva 1 luna si ceva am inceput sa lucrez cu programe de design. Mai am de invatat in domeniul designului si am de gand ca la sfarsitul clasei a 9-a sa incep un proiect pentru ca atunci am mai mult timp. Pana atunci mai invat una alta. Am incercat cu 2 saptamani in urma freelancer.com dar nu mi sa parut un loc unde incepatorii(in domeniul freelancing) au loc. Daca aveti ceva sfaturi va rog sa imi ziceti

  8. din 2003 ma “joc” in IT, totul a inceput cand am primit cadou de ziua mea un pc, de atunci am facut tot ce am putut pentru a-l testa, a-l strica si repara. Am invatat aproape de unul singur cam tot ce tine de partea hardware a unui pc insa acum caut sa ma perfectionez si in cazul laptop-urilor + incerc sa invat sa lucrez cu cat mai multe softuri care mi se par interesante. Ca freelancer offline am inceput prin 2004 cand cunoscutii au inceput sa ma caute pentru ca sa le reapar pc-ul, castigam destul de binisor pentru un tip de 19 ani.

  9. […] a demonstrat că vărsta e doar un număr, treabă valabilă şi pentru freelancing.  Da’ aveţi nevoie musai de portofoliu. Aşa că […]

  10. Salut. Am citit articolul si comentariile si mi s-au parut foarte interesante. As putea sa fiu recunoscator ,,prietenilor” care au fost in jurul meu si care mi-au aratat ce fac ei cu mult inainte sa le descopar singur. In prezent am incercat vreo 10 limbaje de programare si pot spune ca daca le pun cap la cap pot face ceva fain.
    Am si eu un coleg de clasa, la 14 ani (atata am si eu), stie sa lucreze aprope in toate programele de grafica 3d (3ds max, houdini si alte chestii).

    Ati putea sa imi recomandati si mie un site freelancing unde se pot gasi proiecte mai usoare?

  11. M-am apucat sa invat despre design pe la 12, 13 ani si acum, la 17 iti zic ca nu e mereu asa. Am avut situatii in care s-a cam schimbat situatia cand clientul/clienta a aflat ca sunt “micut”. Nu ti se da aceeasi importanta ca unui persoane mai in varsta si nu esti ascultat la fel, insa sunt cazuri si cazuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.