Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Cu contraceptia in gard

Daca tot s-au apucat gagicile să discute despre contraceptivele ideale, hai să povestim pe tema asta şi noi. La întrebarea “care-i contraceptivul ideal pentru tine?” io aş răspunde “ăla pe care-l ai la tine”. Să explicitez:

Plecăm noi în martie din ţară, pentru 6 luni de ars gazul la americani. Nu ne facem vaccinul anti-porcinic, de scârbă de ace mai mult, se pare însă că nici nu aveam nevoie de el. Sora lui iubi ne zice, ca orice medic ce se respectă “băi, copii, luaţi-vă medicamente cu voi, nu plecaţi ca proastele”. Cum alţii mai experimentaţi în plimbări transatlantice ne-au băgat spaima în oase că te caută ăştia şi în douden, am zis că nu ne riscăm dosul. Naiba ştie ce dracu’ li se năzare nebunilor şi dăm după aia cu subsemnatul ca proştii.

Aşa că plecăm curaţi ca lacrima în ceea ce priveşte orice gen de pilulă. Cuget eu, în neţărmurita-mi înţelepciune, că au şi ăia pilule, că doar nu le-am inventat noi. Şi vreo ampicilină s-o fi găsind, chiar de nu-i zice aşa.Trecem lejer prin toate verificările, culmea că nu deschide nimeni bagajul din cală să-ţi miroase loţiunea pentru hemoroizi, deci puteam merge cu rahaturile alea de pastile după noi. Deh, acum ştim.

Cum dracu’ nu doarme, pe “soare” îl prinde un sfânt abces imediat după ce ajungem. Hai la farmacie. Au aşa ceva, dar trebuie reţetă. Care reţetă se dă de către un medic, care medic la rândul lui e foarte încântat să te ajute, dacă scoţi sutica din buzunar pentru un consult minimal. Nasol moment. Sună D., prietena noastră o verişoară de-a soţului, de stă şi ea în NY. Da, are ceva antibiotice de când s-au întors din România (ăştia-s oameni deştepţi, nu ameţiţi ca mine).

Hai să întreb şi io de ale mele, că mai îs câteva zile până să încep un nou blister. Şi cel mai bine începi blisterul pe care îl ai, nu pe ăla de-i încă în magazin. Merg în spate în farmacie (CVS e ca un super-market în rest, are însă în spate secţiunea de halate albe şi bolbotine). “Do you have oral contraceptives?” Este. Bun. Cer şi io Triquilar, că din ăla serveam. “You need a prescription”.

Marea şi sarea din ea! Ce facem acum?

Păi trebuie să purcedem la un consult cumva. Care consult oricum nu prea are cum să se întâmple efectiv, că nu puşcă “perioada”. Plus că nu mi se arată să scot suta de coco din buzunar. Iar verişoara prietenilor noştri nu are şi prostii din astea.

Rezolvăm până la urmă cu o doamnă doctor, tot româncă de a noastră. “Consultul” este o discuţie de 30 de minute despre România, pe care n-a mai văzut-o de mulţi ani. Îmi face reţeta minune şi reuşesc şi eu să am “acces” la pastilele în cauză. Ieşim din cabinet şi opresc glonţ la un CVS din Manhattan, să scap de grijă. Negrul de aproape 2 metri se uită la mine ca la dovezile din Area 51. Nu ştie cine e Triquilar ăla şi ce vrea de la el. Deşi există în Europa (am cumpărat şi în Croaţia, deci nu e doar la noi), americanii nu au din astea. OK, zic, Yasmin, amintindu-mi subit un alt nume des utilizat.

Păi nu se poate să mi-l dea aşa oricum, că pe reţetă scrie altceva. Simt că mă apucă răcorile şi căldurile consecutiv. Prevăd iar plecat la biata femeie la cabinet, altă nebunie, alţi draci. Nu, se poate rezolva şi printr-un apel telefonic. O sună să o întrebe dacă e în ordine să iau noul “nume”. Da, e perfect. Uf! Primesc o cutie pe care scrie Estrelle sau ceva de genul. Tot rahatul ăla e, să-şi facă treaba, poate să scrie orice din partea mea. 60 de dolari. Ah, pentru 6 luni, zâmbesc tâmp, crezând că omul îmi dă cele 6 “refills” aşa cum scrie pe reţetă. Nu, pentru o lună.

Scot banii cu mare durere în suflet, mulţumită că totuşi am rezolvat şi problema asta. A doua zi l-am făcut pe tată-miu pachet de s-a dus la farmacie să ia 5 cutii din ce-mi trebuia. A împachetat frumos blisterele şi le-a trimis. În 5 zile au fost acasă. Cu tot cu trimis au costat vreo 25 de dolari.

Cam asta este deci povestea contraceptivelor perfecte.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

24 Comments

  1. Ha, parca-mi aminteste de ceva. Eu de fiecare data cand ma intorc in tara servesc cate 6 cutii de Yasmine, chit ca ma intorc la 3 luni, dar sa fie de rezerva, ca nu se stie. Ii zic mereu farmacistei ca promit sa nu le iau pe toate o data. Antibiotice am de se uita francezul meu ciudat la mine, doua tipuri chiar, colebil, diclofenac, si bine inteles distonocalm, care nu prea exista pe aici sau in oricare alta tara civilizata, dar care e f util.

  2. Hehe, foaaaarte tare, domne! Uite un popor care stie aprecia actul medical. In sute de dolari!
    Ceea ce nu ma deranjeaza deloc. Mai scrie astfel de posturi, poate invata si dl Boc cate ceva :p

    • Problema este ca actul medical la ei nu e lipsit de nasoleli. Recomand “Sick around America”, sa vezi cu ce se confrunta ei. Pe scurt:

      Asigurarile de sanatate vin de cele mai multe ori cu un job mai bun. Sunt multe firme care ofera asigurari excelente, in general insa destule nu pot oferi decat putine chestii. E plin de tineri ce nu pot studia, pentru ca lucreaza la un groceries pe un salariu de 2 lei, dar pentru “health benefits”. Sunt soti care nu divorteaza pentru ca unul nu ar putea supravietui fara asigurarea de “familie”.

      Sa intri pe asigurare privata (deci independent de un job) e greu. Te pureca astia de la asigurari de s-a incheiat. daca ai ceva suspect in trecut, nu te asigura. Sau platesti de intepenesti.

      Chiar si asa, cand ai nevoie sa ti se deconteze, poti avea surpriza sa ti se refuze plata si sa ti se anuleze contractul, doar pentru ca s-a gasit o chichita. Sunt oameni care, dupa un atac de cord sau ceva similar au ramas cu 100, 200 de mii de dolari datorie. Asigurarile au refuzat plata si ajungi in strada.

      In fiecare luna de platesc sute bune de dolari ca asigurare de sanatate. Exista insa si co-plata, deci tot scoti din buzunar. Serviciile medicale sunt super scumpe. O nastere SIMPLA (travaliu 4 ore, epidurala, a doua zi a plecat acasa) a costat-o pe prietena noastra 14 mii de dolari. Bun, a acoperit asigurarea marea parte, dar costul este totusi mare.

      Prietenul nostru s-a operat la genunchi acum cativa ani, am inteles ca operatia a costat vreo 60 de mii.

      Faza cu consultul:

      Majoritatea medicamentelor sunt pe reteta. La liber sunt rahaturi fara efect prea serios. Tylenol de pilda sau chestii similare, de vreo 5 ori mai slabe decat coldrex.

      Fratele prietenului nostru e pilot. A facut anul asta ceva infectie la ureche. faza pe care a mai facut-o de cativa ani. Stie deci clar ce este si cu ce sa se trateze. Cu toate acestea, a trebuit sa mearga la consult, l-a scarpinat ala putin la ureche si i-a luat suta. Asigurarea plateste, dar platesti si tu. E ceva de genul ca tocmai am racit (ceea ce am si reusit iar), dar io trebuie sa merg la doctor sa ma consult, cand stiu clar ca niste tablete de Coldrex ma pun pe picioare. Racesc de 2-3 ori pe an, deci stiu ce am de facut.

      Controlul este deci “nesanatos” de mare pe piata medicamentelor si sunt cazuri cand nu e chiar OK. Am inteles ca teoretic si la noi contraceptivele se dau pe reteta. Din fericire insa nu toti sunt chititi pe asta.

      Am avut acum 3 ani o faza cu o prietena buna, careia i-a venit omul acasa dupa niste luni pe la arabi. Iti dai seama ca fata abia astepta sa .. citeasca Biblia impreuna, asa ca s-au pus pe treaba. S-a rupt besica si asta era disperata ca ramane insarcinata. La farmacie i s-a spus ca trebuie reteta. de unde naiba reteta, cand nu te poti programa la medic de pe azi pe azi. Nu mai vorbim ca orice ora pierduta poate da surprize.

      M-am dus eu la o farmacie din zona mea, de unde iau eu medicatia si mi-au dat fetele repede si postinorul ei.

      Exista deci momente cand smecheriile astea mai dau si cu virgula. Americanii se dau de ceasul mortii ca e plin de adolescente gravide, dar fetele nu au acces la pilule decat cu consult si toata tarasenia. Si atunci te miri …

      • “Sick around America” este o mare propaganda socialista,asa ca nici nu are rost sa comentez.
        Tinerii pot studia linistiti,pentru ca prin simplul fapt ca esti student(9+ units) iti poti cumpara o asigurare privata de sanatate buna.Mie mi-au oferit PPO la 85 para/luna. Cu co-payment de 10 $.Not bad,right?
        Asta cu pre-existing condition e altceva,ca doar de aia se numeste asigurare, Adika daca riscul este mai mare,platesti mai mult,sau pur si simplu mergi pe Medicare(asigurarea de guvern…da exista si aici).Gandeste-te la asigurarea la masina:cu cat esti mai reckless driver,cu atat e mai mare.Make sense,right?
        Cazurile de care zici tu,cu refuzuri de plata,nu sunt decat exceptiile care intaresc regula.Ele exista,dar nu este ceva obisnuit.
        Da,actul medical costa mult,uneori te ameteste pretul.Dar sunt cateva cauze care au dus aici:ilegalii,procesele si asigurarile de malpraxis care ii costa o mana si un picior pe cei care profeseaza in domeniul medicaletc.
        Mie nu mi se pare nimik gresit in faptul ca se mentine un control la medicamente. Uite cum CVS tocmai plateste o amenda de 75 milioane de para,pentru ca nu au urmat regulile jocului.
        https://latimesblogs.latimes.com/lanow/2010/10/cvs-helped-fuel-meth-drug-production-pays-record-75-million-fine.html

        “Morning after pill” e la liber si aici,doar ca trebuie sa platesti vreo 50 de dolari.)
        De fapt multe din serviciile de planning sunt gratuite in America.Exista “Planned Parenthood” in toata America(p’asta il stiu de la vecina mea ca lucreaza acolo), si acolo consultul este pe gratis,iar medicamentele le poti cumpara la preturi modice. Plus multe alte clinici gratuite.Parol!
        Ama io stau si ma intreb cum naiba fac ilegalii ,care se inmultesc intr-o veselie ,sa nu intre in datorii cu atatea nasteri? Ca nu prea ii vezi doborati de greutati:)Pai apeleaza la stat si la tot felul de organizatii de caritate,si uite asa cresc premium pentru cei care au asigurari. Daca nu ai asigurare,nasterea(cel putin in California) este gratuita. Sunt convinsa ca si in celelate state exista ceva “usa din dos” pentru acoperirea cheltuielilor de la nastere.
        Cum am avut de-a face si cu universal-healthcare in Europa si cu cel privat american,parerea mea este ca sistemul medical american este mult mai bun decat cel european.
        I rest my case!

      • Diana, merci de precizari.

        Si prietenii nostri sunt turbati pe faza cu “ilegalii”. Ei platesc zeci de mii de dolari anual in taxe si alte daravele, iar indivizii astia stau pe banii lor. Nici asa nu e chiar OK. Sa platesti o nastere 14 mii de dolari sau o operatie la genunchi 60 de mii (cat au avut ei pe factura). Chiar daca iti plateste asigurarea, pe aia oricum o platesti cu vreo 800 de dolari pe luna cel putin. Nu mai sunt studenti demult, asa ca nici “ofertele” nu sunt atat de bune.

        Procesomania de acolo este clar socanta. Nu ma mir deci ca “preturile” au crescut atat de mult. E anormal sa platesti suta de mii de dolari pentru chestii care in Europa costa eventual cateva mii sau zeci de mii. Clar ceva s-a “stricat” acolo.

  3. Si uite asa ai aflat cit costa actul medical cind nu este acoperit de stat. Data viitoare cind mai pleci din tara pentru atita timp ar fi normal sa-ti faci asigurare medicala.
    La vama te lasa sa intri cu orice medicament atita timp cit are pe cutie eticheta cu numele tau (dovada ca exista o reteta).

    • Mihai, intrebarea este daca asigurarea romaneasca merge si acolo. Ai folosit sistemul asta si e OK? Ca nu e rea ideaa. Oricum, daca dadea ceva cu virgula, intram pe asigurarea prietenilor, desi nu se bucurau dupa aia cand aveau de platit mai mult 😀

      • Habar nu am cum sint asigurarile din Romania dar odata pe teritoriul USA poti sa-ti faci asigurare de sanatate. Stiu un caz unde parintele invitat a avut o problema medicala si a costat gazda ~100k.
        Eu zic ca sint lucruri cu care nu te joci.

    • Alea-s moartea pasiunii. Mai buna ideea lui Arhi pana la urma, desi cred ca ne luam de par 😀

  4. Dojo, nu exista sistem perfect insa la noi pentru ca lumea ia dupa ureche antibiotice cateva bacterii au dezvoltat rezistenta si nu se mai trateaza cu nimic. Pe de alta parte, in vest se exagereaza prin faptul cea mai mare grija a spitalelor si administratorilor sistemului de sanatate este sa nu piarda bani si nu sa te trateze cu orice pret. Eram in SUA si am ramas insarcinata. Nu imi era deloc bine, aveam sangerari. M-am dus la dr care mi-a spus : “Dna, nu va pot da nici un medicament de mentinere a sarcinii. Trebuie sa lasam selectia naturala sa lucreze”. Am plecat in Romania si m/am internat in spital si, apoi am facut tratament acasa toate cele 9 luni. Acum am o fetita de 4 ani.

    • Sa-ti traiasca 😉

      Jesus, nasol momentul. Auzi, selectie naturala. Pai sa nu pui mitraliera pe ei?

  5. Nu e bine nici la noi ca se dau antibioticele ca pe bomboane, dar nici la ei, sa ai nevoie de reteta pentru un paracetamol.

  6. @dojo: multam! da, nu te mai miri ca unii au ganduri teroriste:)! Nici mie nu mi-a venit sa imi cred urechilor … Sansa mea (sau a fiica-mii:)) a fost ca aveam avion in cateva saptamani!
    @elan: nu, pentru paracetamol nu ai nevoie de reteta. Nici ptr aspirina.

  7. :)) aici acum cateva saptamani, a trebuit sa vina un pic salvarea la mine. au intrat baietii, m-au consultat, si cand sa ma ridice sa ma ia cu ei la spital, dau cu ochii de geanta cu medicamente, care statea cracanata de plina ce era cu siropuri, antibiotice, furazolidoane si alte alea.
    socat, medicul intreaba: cine ia toate medicamentele astea??
    barbata-meu a incercat sa ii explice ca sunt doar de rezerva, in caz ca.. dar e clar ca omul ne-a crezut cel putin dementi :))))
    cadou de craciun anul asta, am primit anticipat doua sticle de carmol de la socrii. aici o sticluta mica e 20 de euro, si cum pitica vine cu muci de la gradi una-doua, ne cam trebuia.
    despre anticonceptionale nu mai vorbesc, ca e prea tarziu, dupa cum stii :)))

    • He he, da, tie ti-a dat cu virgula la faza asta 😀

      Las’ sa traiasca gaga al mic si sa fie sanatos.

  8. E trist cind vezi emigrantii romani cu geanta de medicamente dupa ei si cu clisee cum ca medici americani sint prosti.
    Partea prosata e ca unele medicamentele romanesti sint chiar interzise in lumea civilizata datorita reactiilor adverse.
    Un exemplu ar fi algocalminul atit de drag romanilor.
    Un alt aspect este ca pentru o firma mare farmaceutica e mai rentabil sa exporte un lot prost in tari din lumea a 3-a (sau cu reguli mai putin stricte referitoare la calitatea medicamentelor) decit sa le distruga.

  9. Am si eu o curiozitate: de ce te-ai agitat atata pentru contraceptive cand puteai folosi pur si simplu prezervativ cat erai plecata? Pentru ala nu iti trebuia nimic si il gaseai peste tot…

    • printre altele, nu e bine sa te opresti din luat pilule, cand ai inceput, decat daca te opresti pentru o perioada lunga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.