Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Mostar

Dacă tot se apropie o nouă plecare, ceea ce înseamnă că voi avea grijă să vă intoxic iar cu poveşti din NY, cuget că e frumos din partea mea să vă readuc pe tărâmuri oiropene şi să suflu praful de pe nişte poze mai vechi. Bun, vorba vine suflu praful, că pozele îs digitale, de pe vremea în care nu umblam cu un aparat de 3 kile la gât şi nici “soarele” nu cumpăra cafea la cutie, în ideea în care face poze “wide angle” sau nu.

Aşa că, dragii mei, trecem pe teritorii bosniece, pe unde acum nişte ani ni se foarte recomanda să nu prea umblăm. Că păţăşti. Din fericire, alţi priteni mai cu creier şi experienţă în ceea ce priveşte umblătura din Timişoara spre Croaţia (prin Bosnia), ne-au explicat că nu are nici gaia nimic cu noi. Nu a avut. Am avut noi o mare senzaţie ce se cheamă RUŞINE vazând ce drumuri au ţărişoarele astea după război şi ştiind ce păţesc maşinile noastre în România. Dar iar o iau pe arătură …

După primul sejur în Dubrovnik, plini de poze superbe şi de mare drag faţă de locurile acelea, am făcut un popas şi la Mostar, în ideea că, dacă tot e prin drum, ar fi păcat să nu ajungem şi acolo. Şi am ajuns.

Mostar

Era început de septembrie, multă lume şi o Neretva atât de verde că părea “vopsită”. Am prins podul după ce a fost reconstruit, că tot ni se părea ciudat că un pod cică atât de vechi are piatra atât de “proaspătă”.

Mostar

Plin de terase, tarabe şi oameni ..

Mostar

Am găsit şi o moschee şi un mic cimitir mai altfel …

Urmele războiului încă nu au dispărut, chiar dacă oraşul vechi a fost reconstruit ..

Am revenit în iarna 2008-2009. Era frig şi pustiu. “Soarele” şi sora lui s-au aventurat pe afară, eu şi cumnatu’ ne-am aşezat tacticos într-un “birt” şi ne-am cafengit, că  oricum ne îngheţase şi sufletul. Pozele deci sunt ale lui iubi, io n-am binevoit.

Nu pot spune că mă atrage tât de mult această locaţie, nu aş locui aici şi nici nu cred că mi-ar plăcea să petrec mai mult de 2 zile. Merită însă o incursiune de câteva ore şi sper să mai ajung pe acolo.

Restul de imagini sunt pe BWI, în albumul pentru Mostar. Ştiu că arată ca o ciumă, am renunţat la vechea platformă (Coppermine) şi am instalat acum 2 ore WP. Voi pregăti un skin mişto de tot şi va arăta bine. Un picuţ de răbdare numa’

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

13 Comments

  1. Dojonela iti recomand citirea articolului 😉 alex.mielus.ro/internet/nextgen-gallery-setup-all-albums-within-1-album.html . Wise move btw 😀

    • Saru’mana de link. Bine de stiut. Acum is in santier cu ze theme si inca mai cuget cum sa invart niste setari. Oricum super util. Misto situl btw 😉

  2. foarte misto, constructile imi lasa impresie de timpuri medievale, daca zic bine.. 😀

  3. Sper sa fac rost de vreun aparat foto pentru ca am si eu calatorii in program. Stai peste ani si ani si te uiti la poze si nu iti vine acredea pe unde ai fost si ce ai facut. Pozele sunt sfinte:D

  4. Superbe pozele si podul cum e realizat..si nici macar nu e foarte departe merita facut un drum pana acolo!

  5. Podul din Mostar a fost reconstruit din banii UE, care a administrat orasul dupa razboi pentru a putea facilita reconstructia, deoarece Mostar este inca divizat in partea croata si partea musulmana; sarbii din Mostar au fost expulzati in 1995 dupa ofensiva Storm care a incheiat razboiul; intre cele doua comunitati s-au dat lupte violente in razboi, soldate cu sute de morti de ambele parti, mari distrugeri in orasul nou, dar mai ales distrugerea podului si a centrului medieval, care au fost reconstruite cu migala pentru specia aia , cum se cheama… a, da, turisti. Exista un documentar a fost pe NGH ” Podul din Mostar”
    exact despre reconstructie, absolut fascinant vizavi de tehnicile arheologiei reconstructive. Din pacate, nimic din podul original nu este incorporat in cel nou, deoarece ramasitele podului au cazut in rau si au fost recuperate de genistii maghiari abia in 2003, cred ca sunt la vreun muzeu acum.
    Responsabilii politici croati si musulmani pentru crimele de razboi comise in timpul luptelor de la Mostar, inclusiv pentru bombardarea podului si a orasului medieval, sunt judecati acum la TPI. Exista un documentar facut de un jurnalist BBC care a filmat live luptele, daca n-aveti stomac nu va uitati, dar ar fi bine sa il cautati si sa il vedeti, ca sa va saturati de nationalism; de asemena, distrugerea podului de artileria croatilor bosniaci a fost si filmata si exista pe net.
    PS In timp ce musulmanii si croatii se bateau in Bosnia la Mostar, sarbii si armata croata musulamana se bateau precum chiorii la Sarajevo, iar croatii si sarbii se ucideau reciproc la Vukovar si Dubrovnik. Si azi TPI mai judeca crimele comise atunci. Doi inalti responsabili sarbi au fost primele persoane din istorie gasiti vinovati de distrugerea patrimoniului cultural al umanitatii, respectiv asedierea si bombardarea repetata a orasului Dubrovnik; monumentele asa cum sunt ele azi sunt restaurate.
    Vukovar ramane si azi un punct de mare tensiune intre croati si sarbi, dupa ce a fost distrus aproape in totalitate in razboi.

  6. Pentru nestiutori: nu tin cu nimeni, toti sunt vinovati in egala masura pentru razboaiele din fosta Iugoslavie. Ar fi interesant sa intrati ep site-ul TPI si sa cititi cate ceva, poate va veti ingrozi un pic…
    Razboiul din Bosnia a fost insa deosebit de ingrozitor pentru ca oameni care ieri au fost prieteni si au stat la o cafea(ad literam) s-au omaorat a doua zi fara remuscari, iar razboiul a fost deseori tripartit, si etnic, si religios. Si toate cele trei parti au capatat o deosebita fervoare de a distruge monumente: croatii podul din mostar, sarbii bisericile-monumente catolice si orasul dubrovnik, musulmanii manastirile ortodoxe; poduri medievale, biblioteci, ansambluri de cladiri vechi au fost arse, bombardate, demolate; peste ura etnica si religioasa s-a suprapus o furie a distrugerii patrimoniului cultural care rareori a mai putut fi recuperat; inclusiv in Kosovo s-au comis exact aceleasi tip de crime de razboi.
    Ar trebuie ca “desteptii de la noi” care arunca tot felul de petarde nationaliste sa reflecteze…

  7. vizavi de foto, sunt superbe.
    Vreau si eu cu familia sa mergem in Croati prin Bosnia, dar va mai va apa pe Neretva pana atunci.
    Late addition: odata m-a intrebat cineva de ce croatii au distrus podul in razboi. Motivul a fost dublu: de nebuni, deoarece podul este asociat cu istoria musulmanilor bosniaci, si militar; linia de front nu era pe rau, asa cum cred multi, desi azi raul indubitabil desparte cele doua comunitati(practic si azi orasul este administrat separat, la vest croatii, la est musulmanii), ci mai la vest, iar croatii au distrus TOATE podurile(erau vreo sapte, daca mi-aduc bine aminte) pentru a nu permite musulmanilor sa mai treaca raul si a-i sili sa se intoarca in partea de est, unde mai bine de un an au trait asediati peste 60.000 de persoane.
    Ca sa va dati seama cat rau a facut si face razboiul, o cruce este azi pe un munte langa oras, loc de unde croatii au bombardat orasul si au ucis oamenii care se deplasau pe strazi sa isi ia o paine; intoleranta inca exista la cote inalte in fosta Iugoslavie.
    Dojo, cam cate poduri mai au azi in Mostar, pe langa podul vechi?

  8. Ioan, nu stiu cum stau cu podurile, noi am vazut doar podul vechi, ca ala ne-a interesat. Merita sa faci un efort pentru Croatia, e absolut superba. In mai planificam sa mergem 3 saptamani iar in zona Dubrovnik-ului, sper sa ajungem si la Plidvice, ca tot lauda lumea locatia 😉

  9. plitvice este superb, au fost rudele nevesti-mii pe acolo, dar merita si pola, si split, si peninsula istria.
    Mostar avea ininte de razboi vreo 7-8 poduri moderne, pe langa podul vechi construit de Hayruddin, eram curios daca le-au refacut; daca nu asta spune multe despre cam cat de adanci sunt ranile razboiului.
    O cruce mare, imensa se vede pe un munte ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.