Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

WordPress.com vs. Blogspot.com

O întrebare FOARTE frecventă pe forumurile de web development şi nu doar: “pe ce să-mi construiesc blogul? Pe wordpress.com sau blogspot.com?”

Există şi alte soluţii, dar cei doi “mamuţi” sunt în fruntea clasamentului şi a preferinţelor noilor bloggeri, aşa că despre această alegere voi scrie astăzi. De obicei răspunsul meu îi cam dă peste cap pe bloggerii începători:

Pe niciunul

Înainte de a începe un blog, stai şi cugetă: despre ce vrei să scrii? Cât timp crezi că vei avea subiecte? Ce scop ai cu blogul în cauză? Te vezi păstrându-l activ şi peste 1 an? Dacă ai măcar 10% intenţii serioase cu blogul, nu-ţi bate joc de el de la început. Ia un domeniu şi un plan mic de hosting şi porneşte CUM TREBUIE. Un domeniu .info e 3 dolari/an. Nu e necesar să plăteşti 200 de lei pe un .ro, nici eu nu m-am omorât să mut dojoblog de pe .info. Încă nu a tuşit. Un cont de hosting e şi 1 dolar pe lună.

Ai deci de plătit 15 dolari pe an, un dolar şi ceva pe lună. Nici 5 lei pe lună pentru blogul tău, care să fie pornit aşa cum ar trebui, nu pe platforme gratis, pe care nu vei avea niciodată facilităţile unui cont de hosting cu domeniul tău pe el.

Repet: dacă ai minim de interes faţă de proiect, investeşte în el din prima zi. Un domeniu înseamnă că nu te mai muţi de pe locul respectiv, înseamnă că setezi DE LA ÎNCEPUT permalinks către articole şi toate treburile de SEO, înseamnă că promovezi din prima zi un domeniu şi implicit brandul tău.

Am folosit hosting gratis la viaţa mea, am mutat situri pe domeniu, am pierdut trafic şi toată munca de SEO s-a dus naibii. Am restartat un forum DE 3 ORI. Aveam însă scuza că pe vremea aia un cont de hosting cu suport PHP/MySql costa enorm de mult. Acum găzduirea e super-ieftină şi planurile mai mult decât “încăpătoare”, deci nu prea mai sunt motive s-o dăm la întors.

Şi totuşi … dacă nu sunteţi încă atât de porniţi pe ideea de a avea un blog, hai să vedem care dintre cele 2 variante ar fi mai bună.

Blogspot.com – este alegerea multora.

Nu ştiu de ce. Poate pentru că este al lui Google, poate că le e mai uşor să dea de el, poate pentru că mulţi prieteni îl folosesc. Nu am o explicaţie. Cert este că lumea se înghesuie să-l folosească. Am testat blogspot.com acum 3 ani jumate, cu 1 lună înainte de a porni dojoblog. Cugetam că e OK să aberez acolo, să nu mai plătesc pentru un domeniu doar aşa de fantezie. Nu am fost deloc impresionată nici de platformă, nici de teme. Aşa că am cumpărat domeniul ăsta şi am trecut la chestii serioase.

Marea problemă cu Blogspot din punctul meu de vedere este că s-a transformat într-o colecţie de gunoaie. Nu cred că greşesc dacă spun că peste 90% dintre blogurile de acolo sunt mizerii. Conţinut furat, conţinut prost, spam, gunoi. Porcării deschise pentru a arunca un banner adsense şi cam atât. Trist este că există şi o mână de bloguri bune, care însă se “bucură” de lipsă de încredere tocmai pentru că sunt într-o astfel de companie.

Un alt motiv pentru care eu cel puţin evit asemenea bloguri este sistemul de comentarii destul de ciudat, mai ales că mulţi nu ştiu cum să facă setări “user friendly”. Şi probabil cea mai mare greşeală a unor bloggeri de pe blogspot este că nu lasă posibilitatea comentatorilor de a seta nume/adresă de site. Oricât de bun este un blog, lumea comentează şi pentru a-şi promova proiectul. Tu comentezi la mine, mă ajuţi astfel în construirea conţinutului şi a comunităţii, eu te las să-ţi promovezi linkul.

WordPress.com

Dacă ar fi să aleg între aceste 2 opţiuni, pentru că aş testa apele în ceea ce priveşte blogging-ul, aş alege WordPress.com. Marele dezavantaj al acestei variante este că nu permit să pui reclame. Deci cei care doresc să facă bani fără să investească măcar 15 dolari, nu vor alege acest sistem. Prea multe limitări. Nu poţi umple blogul de tot felul de bannere, de zeci de butoane care cântă etc.

În ciuda limitărilor în cauză (sau poate datorită lor), wordpress.com atrage un alt gen de bloggeri în general. Cei care doresc să scrie şi să-şi testeze talentul, dar încă nu au curajul să treacă la pasul următor: domeniu/hosting. Pentru mine, ca simplu vizitator, procentul de bloguri bune este sensibil mai atrăgător decât pe blogspot. Dacă pe blogspot am maxim 5 bloguri pe care le citesc (şi le iert faptul că sunt pe această platformă de care cam stau departe), pe wordpress.com sunt destule. Chiar şi în lista mea “de citit” sunt câteva pe care le vizitez cu mare drag la orice oră.

Pe lângă un plus de imagine (când e vorba de snobi ca mine), un blog pe wordpress mai are un avantaj: ajută bloggerul să se familiarizeze cât de cât cu platforma în sine, mai ales că, în momentul în care va trece pe domeniu, e aproape sigur că-şi va instala wordpress să ruleze blogul. Pentru un om fără prea multă experienţă în ceea ce priveşte acest script, mă gândesc că orice ocazie de a-l testa (chiar şi cu limitele impuse de sistemul de pe .com) este binevenită.

Dacă e deci să concluzionez, după atâta poliloghie, concluzia e .. două: dacă vi se arată să blogaţi, aţi putea lua în serios ideea de a începe direct pe domeniu. Dacă totuşi încă vă jucaţi şi aveţi de ales între aceste 2 oferte, jucaţi-vă pe wordpress.com

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

76 Comments

  1. Dojo rulez!! De cind ma muncesc sa imi dau seama care-i treaba cu comentariile astea pe blogspot si credeam ca eu mi-s de vina! Nu-mi venea sa cred ca nu pot lasa adresa blogului acolo … credeam ca imi scapa ceva … Plus captcha, alta chestie pe care o intilnesc preponderent acolo si mi se face parul maciuca de cite ori o vad. Intr-adevar, am renuntat la a mai citi citeva bloguri fix din pricina asta si … imi placeau!

  2. Eu sunt lenesa, recunosc. Desi ma gandesc la wordpress, mi s-a parut mereu complicat de folosit si eu nu inteleg si pace (dar nici nu imi bat capul, recunosc)

  3. Daca ma gandesc bine, nici eu nu stiu de ce am ales blogspot la inceputuri.

    Dupa prima saptamana mi-am si cumparat domeniu si mi-am instalat wordpress.

    Cred totusi ca argumentul cel mai puternic era “powered by google”.

    Si mie mi se pare uratel blogspot.

  4. Eu as fi spus ca marele AVANTAJ al wordpress-ului este ca nu permite reclame… 😉

    Am renuntat a mai citi multe bloguri care promiteau mult, insa erau pe blogspot si ma inecam in reclame la clisme, creme de pantofi si produse miraculoase de slabit (blogurile avand cu totul alte teme)…

  5. Mie mi-ar fi plăcut mai mult dacă detaliai un pic de ce a rămâne pe o platformă gratuită înseamnă să-ţi baţi joc de propriul blog.
    Bătaia de joc nu prea o înţeleg. Eu citesc blogurile pentru că mă interesează ce se scrie acolo, nu ce domeniu au. Până la alte idei, continui să cred că domeniul este irelevant.
    Pot să-ţi întorc argumentul şi să îţi spun că am văzut o sumedenie de bloguri cu domenii proprii complet irelefante. După cum, dacă ai blog, nu e şi musai că trebuie să trăieşti din el.

  6. Ma doare fix in piciorul prost sudat al mesei de reclame. Marele dezavantaj la wordpress este ca nu poti sa-ti modifici tema fara sa platesti. Poti sa alegi intre niste teme, dar nu poti sa-ti faci tu o tema asa cum iti tuna. De asta am ramas pe blogspot.

    Si un dolar ala n-o fi mult, dar intrebarea e: cum il platesc? Eu nu platesc online nici sa ma tai.

  7. blogspot e mai bun decât wordpress free. De ce?
    Pe blogspot ai mult mai multă libertate. Poţi edita tema cum vrei, ai foarte multe teme gratis, dar şi premium. Blogul e “al tău” în sensul că faci ce vrei cu el. Pe wordpress free nu poţi face nimic. Ai 100 de teme şi poţi schimba doar head-erul şi fundalul.
    Eu folosesc wordpress cu domeniu cumpărat de la ei. Am făcut mare prostie, trebuia să mă chinui puţin şi îl instalam eu.
    Nu pot instala pluginuri, am tot aceleaşi teme ca pe wordpress free. Mă costă 17 dolari pe an.

    • Renunta. Muta domeniul de la ei (sau ei il detin si pe asta?), ia un cont de hosting si instaleza dracia. Dureaza 3 minute. Sau, daca ai host pe cpanel poti instala AUTOMAT de acolo. Mai nou si io fac asta, ca mi-e lene sa tot urc fisiere pe FTP.

      Instalarea de pluginuri e chestie de un click. Sa mor daca inteleg spaima asta. Acum cativa ani, pe cand lucram pe forum PhpBB, stateam si 2-3 ore sa instalez cate un plugin. Ca asta insemna sa matrasesti prin baza de date si sa tot modifici cod prin toate paginile forumului ce aveau sa fie afectate de plugin. Daca si sa dai un click e greu …

      Ceea ce nu intelegeti multi este ca sunt servicii FREE si ca de fapt blogul NU E AL TAU. Ei iti dau un loc sa te desfasori, pe baza unor conditii la care casti ochii inainte de a da accept si pe care le accepti, daca le folosesti sistemul. E foarte simplu.

      Ca si teme … Ana, tu esti cred singura pe care o stiam pe blogspot cu o tema misto. In rest majoritatea arata ca dracu. Repet, AM FOLOSIT BLGOSPOT ACUM 4 ANI si in 2 saptamani m-am saturat de el. Si de temele lui, asta e clar. Chiar si o tema “default” pe wp.com arata de 10 ori mai OK decat una de pe blogspot. Poate si pentru ca acolo nu se pot baga jde bannere si butoane, mare pasiune a multor bloggeri incepatori.

      Deci Copilu’, ia taurul de coarne si misca-ti fundul de acolo. In max. 2 zile inveti ce si cum, ca nu iti trebuie masterat sa gestionezi un wordpress. Slava alui de sus, ca is cateva sectoare pe care lucrezi, in rest il lasi in pace 😀

      • Da, domeniul le aparţine. E cumpărat de la wordpress (din setări). Am pe acolo niste setări dns, dar nu stiu la ce ar putea să îmi folosească.
        Eventual aş putea să mă trec pe .com cu acelaşi nume. Am citit câteva tutoriale şi nu e greu. Am făcut chestii mai grele şi m-am descurcat.
        Oricum, singurul lucru care mă deranjează e că nu pot urca teme.

      • Daca ai setari de DNS, teoretic ai putea sa te muti. Problema este daca poti reinnoi domeniul sau nu.

      • Inseamna ca nu stii nici pe lume traiesti daca dura doua ore sa instalezi un plugin pe phbb. Si scriptu il instalezi in 5 minute si tu spui de plugin-uri.

      • Cosmin, in anii de gratie 2004-2006, pe PhpBB 2.x se faceau instalari de plugin in felul urmator: urcat fisiere, MODIFICAT enspe fisiere cu cod nou. Nu era ca la wordpress, ca dai click si e gata. Daca instalai un plugin care dadea punctaj membrilor pentru posturi sau unul de ‘shop’, modificai cateva zeci de fisiere. Daca tu esti in stare sa faci asta in 5 minute, bravo tie, noi astia eram mai tampiti si aveam nevoie de ceva mai mult timp 😀

  8. Am început pe blogspot. Îmi plăcea că puteam să modific cât de cât o temă, dar nu m-a impresionat. Am încercat wordpress după insistențele unor bloggeri. Mi-am făcut blog pe wordpress și am renunța imediat, mi se părea prea greoi pentru capul me. Doar că după o lună, sătul de blogspot am zis că-i cazul să rămân definitiv la wordpress. Și nu am regretat. Așa că, îndemn cu plăcere pe toți bloggeri ce nu vor domeniu propriu să posteze de pe wordpress.com.

  9. Scuze de off: Am uitat să te întreb în finele comentariului, de ce nu pui un plugin pentru a putea cititorul să-ți trimită articolele pe twitter și facebook?

  10. aș spune că se justifică investiția într-un blog (domeniu propriu + hosting) doar dacă se dorește monetizarea acestuia cândva în viitor. dacă nu, că e blogspot, că e wordpress (sau tumblr, am văzut mai nou) e irelevant din punct de vedere al conținutului. nu m-am gândit niciodată că un .ro, .com, .eu sau .info oferă credibilitate suplimentară conținutului; e doar ceva mai…estetic, din perspectiva linkurilor.

  11. @copilu: WordPress este mult mai user friendly. Permite o interactionare mai usoara intre cititori si autori, si invers.
    Pe blogspot totul este urat. Pana si interfata de admin arata ciudat rau, iti ia ceva pana sa te prinzi ce trebuie sa faci acolo

    @Ana: Sunt multe firme prin care poti sa iti inregistrezi un domeniu si sa iti iei un hosting si sa le trimiti banii prin virament bancar. Solutii exista.

    Recomand tuturor sa treaca pe domeniu/hosting platit, si acolo sa instaleze wordpress.

  12. Poti sa cumperi domeniu de la WordPress, ca sa salvezi macar permalink-urile si inca niste treburi, si sa scapi de toata problema cu FTP, crearea bazei de date, instalarea scriptului, si alte chestii pe care le faci daca stii cu ce se mananca.

    Blogspot e alegerea multora pentru ca poti sa umbli prin cod, dupa cum a zis si Copilu’. Si e mai minimalist, si eu l-as alege. Ah, da, si 90%+ din blogurile de pe WordPress.com sunt gunoaie.

    In alta ordine de idei, as recomanda Tumblr. Are si un sistem gen embed, cu care iti poti integra blogul in propriul site cu niste JS. Apare ca HTML simplu si foloseste CSS-ul global. 🙂

  13. Nu stiu ce sa zic. Recent am mai vazut in alta parte un articol asemanator, dar eu, ca simplu utilizator (si cititor) nu sunt atent la domenii; ma uit numai la continut si atat.

    De ce sunt pe blogspot ? Pentru ca e mai usor de utilizat. Nu vad momentan rostul sa invat tot felul de lucruri ca sa ma misc usor pe wordpress. Iar treaba cu costul mic pentru un domeniu personal, este un cost. Dau bani, nu iau. Si 10 $ pe an, daca ii dau, nu ii primesc.

    Ca o concluzie finala, cred ca fiecare trebuie sa vada ce doreste de la un blog (si nu numai :D) si, in functie de acest lucru sa ia hotararile necesare.

    • Darael, wordpress are un meniu pe stanga aproape ca pentru prosti. Daca io ca femeie ma descurc 😀

      Ai sectorul de posts/pages, categoriile se fac simplu, tagurile le bagi din articol, temele se instaleaza cu un click, poti cauta pluginuri din admin panel si dai “INSTALL”. ATAT. Si se instaleaza. Ai cateva setari de facut (cred ca max 10) care iau 3 minute. Dupa asta iti ruleaza bebelusul de s-a terminat discutia. Ai mii de teme free pe net din care sa alegi, multe care arata incredibil de bine. Daca te tine bracinarul sa faci modificari bine, daca nu le lasi asa.

      Absolut orice update presupune un click. Si magadaul isi face singur treaba in cateva secunde. Mai simplu de atat nu se poate 🙂

  14. […] sa-mi fac, ce sa-mi fac ? Sa-mi fac un mare blog! Bine, bravo, dar unde […]

  15. Eu mi-am început blogul pe blogspot, apoi am trecut pe o platformă gratuită (uv.ro) unde am instalat wordpress. După ce am experimentat cu wordpress-ul cât am putut de mult și după ce host-ul mi-a făcut peri albi, mi-am cumpărat domeniu, am rezolvat cu hostul și acum sunt pe domeniu propriu 🙂

  16. Nici eu nu prea știu ce să zic. Urăsc blogspot-ul :)) ( ca platformă, nu ca blog-uri ) și am preferat wordpress-ul. Nu pot să zic că nu am posibilitatea să-l personalizez acuma, mna, depinde de temă. 🙂

    Nu că n-aș vrea să trec pe un domeniu propriu, dar n-am timp, sincer, să mă ocup de asta, cred că ți-am mai zis. Abia apuc să țin blog-ul așa cum e el acum 😀 Dar în viitor !!!!

  17. Eu am inceput pe blogspot. Si-am tinut-o asa aproape 5 luni. Dupa care… citind mai multe articole (si comentarii) pe tema asta (printre altele si pe acest blog), am decis sa trec pe domeniu propriu, unde am instalat wordpress (https://banipenetok.com/). Daca e mai bine sau nu… inca n-am decis. Dar pot sa va spun atat: daca va ganditi sa treceti la un moment dat pe domeniu propriu, facati-o cat mai repede! Cu cat asteptati mai mult, cu atat pierzi mai mult si ai mai mult de actualizat!

    • Nu m-as grabi sa numesc .TK-ul “domeniu propriu”… pentru ca pur si simplu nu il detii tu (decat cu cont Premium, care oricum nu vor face prea mare diferenta pentru cititori, toti stiu ca astea sunt cele mai slabe)…

      .TK-ul gratuit e doar un fel de URL redirection.

  18. In urma cu un an si ceva am facut un blog personal. Nu prea logic am gandit eu, dar am ales timp de 2 zile sa pun exact acelasi continut pe ambele platforme free. Am intrebat cativa cunoscuti, “la rece”, care li se pare mai ok de citit, formatari, paginari, etc, pe niste teme similare. WordPress a castigat detasat si peste 2 zile am luat domeniu propiu pe ro.
    Oricum sfatul tau mi se pare cel mai corect – domeniu propriu. Daca nu-ti permiti 15-20 de dolari pe an, mai bine stai pe facebook si gata.

    • Eu nu-mi permit. Nu judeca aspru pe cei care se uita la fiecare banut.

      Pentru ca acei 15 $ / an imi consuma in 10 ani cam 150 $. Stiu, sunt 1 cola / luna, dar sunt bani dati, nu primiti. Eu personal nu m-am gandit niciodata ca blogul sa imi aduca un venit in mod direct sau promovandu-mi o afacere.

      • atata timp cat tii un blog pentru simpla ta placere de a scrie si de a impartasi cu ceilalti unele ganduri, mi se pare ok ce spui

        iti faci un blog pe o platforma free, fara domeniu propriu si fara hosting si scrii zi de zi lucruri faine (de fapt, cred ca asta a insemnat blogging la inceputuri 🙂 )

        in clipa in care iei decizia sa faci o treaba mai serioasa cu un blog (bani, persdonal branding, promovare etc) lucrurile se schimba nitel, dar daca nu pui stacheta sus, nici costurile nu sunt exagerate

        de fapt, adevaratele costuri nu tin de domeniu, hosting, tools etc, ci de timpul alocat bloggingului (iar aici intra nu doar scrierea articoleleor si moderarea comentariilor pe blog, ci si participarea la diferite evenimente, implicarea in retele sociale, campanii etc) vezi mai multe detalii aici: https://chinezu.eu/2011/02/15/tu-cat-investesti-in-blogging-leapsa-si-sondaj/

  19. Eu ma aflu printre aceia care ti-a urmat sfatul si mi-am luat domeniul meu (.info)
    Este adevarat ca dau bani, dar pentru cei 15 dolari pe an nu meritau nervii si frustrarea traita pe platforma pe care avusesem blogul initial. Acum ma simt oarecum “acasa”, am bajbait putin la inceput dar nu mi s-a parut deloc greu. E nevoie doar de putina rabdare. Acum sunt incantata de site-ul meu, de cat pot sa il personalizez, si de cat de liber si ok este totul.
    Dojo, eu iti multumesc si pe aceasta cale pentru sfaturi si ajutor.

    • Dana, cu mult drag. Nu am avut ce lucra,ca ai prins atat de repede miscarea, mai ceva ca un developer experimentat. Asta ca sa dovedim ca nu e chiar atat de greu sa folosesi un self-hosted wordpress. 😉

  20. Eu intotdeauna am preferat wordpress-ul ! Sunt un fan ! Un an am avut blog pe .wordpress.com si am fost foarte multumit, chiar si fara partea de reclame.

    Oricum, e muuuult mai bine pe domeniu propriu. Casa ta, regulile tale, viata ta !

  21. Cand am inceput aceasta “aventura”, nu stiam ca o sa fac o pasiune pentru blogging, asa ca bugetarul din mine si-a zis ca mai bine sa exerseze, sa testeze daca ii va place, inainte sa investeasca. Asa ca am decis sa investesc numai suflet, nu si bani. Si uite asa m-am orientat spre un domeniu gratis.

  22. Dupa ce ti-am citit randurile, m-am gandit ca fiul meu m-a invatat de bine. Eu inclinam spre blogspot, stiind ca este gratis, si asta pentru ca sa am motiv sa abandonez. Nu mi-a iesit smecheria, iar intre timp bloggingul m-a si “prins”.
    Concluzia: vai de parintii care nu asculta de copii !!!

  23. Cu hosting free am inceput si eu, cu blogspot apoi am trecut la wordpress.com ca mai apoi sa am vreo sapte domenii de tot felul: co.cc; .eu; .info si .ro. Am facut reclama la blog cu adwords, pe forumuri etc… insa tot e mai fain sa iti atragi citiorii prin continut de calitate… parerea mea. Nu inteleg pe acele persoane care se ascund in spatele fricii de online, in speta de plata online dupa cum am citit prin commuri… Risti si castigi, nu? adica iti faci cunoscute parerile si ideile si asta e doar ce se poate vedea la suprafata…

  24. Domeniul îl pot reînnoi.
    Pe mine nu prea mă interesează cu blogul personal. E bine acolo cum e. Am găsit o temă bună, am modificat-o în limita posibilităţilor.
    Dar următorul proiect vreau să fie ceva serios. Şi atunci voi folosi wordpress pe hosting propriu.
    De joomla nu zice nimeni nimic? Am văzut site-uri destul de reuşite bazate pe el.

  25. Buna!
    Eu am blogul pe wordpress de 1 an. Am scris multe articole aici si mi-e tema ca ele se vor pierde daca voi trece pe un domeniu propriu.
    Pe de alta parte sunt tot mai mult tentat de a trece pe un domeniu propriu pentru ca doresc sa continui proiectul pe care l-am inceput.
    As avea nevoie de ajutor pentru ca nu am cunostintele necesare si ma intreb daca decizia mea nu vine totusi cam tarziu.
    Sper sa ma ajute Dojo sa ma hotarasc 🙂

    • Te duci în panoul de control. În bara din stânga, penultima opţiune este “utilitare”. Dai click pe ea. Se vor glisa 4 subopţiuni. Dai click pe a 3-a adică “exportă”. În pagina ce se deschide vei selecta “all” la toate opţiunile. Apoi dai click pe “descarcă fişierul export”. Vei avea pe hdd toate articolele tale.
      Ca să le imporţi pe noul blog: Te duci la utilitare, dai click pe butonul “preia”. În pagina ce se deschide selectezi pe ce ai avut vechiul blogul (pe wordpress în cazul tău. Ti se va deschide o pagină unde îţi cere să încarci fişierul generat la exportare. Îl uploadezi acolo şî gata 😉 Ai toate articolele pe noul blog.

  26. si eu folosesc tot wordpress din simpul motiv ca e mai usor de utilizat si mai “friendly” despre optimizare asta e… tre sa mearga so wordpress ul nu degeaba e asa puternic

    • Deci de cand s-a mutat pe WP, am inceput si eu sa comentez pe blog. Continut excelent a avut mereu, partea proasta era ca ma dispera platforma pe care o folosea 😉

  27. Eu am avut întâi un blog pe blogspot.com, apoi altul pe wordpress, pe care în două trei săptămâni, la sfaturile bune ale lui Dan https://dan-blog.ro/ l-am mutat pe domeniul propriu si merge struna. Mai târziu am mutat şi blogul de pe blogspot pe wordpress.com. Blogspot e pe lângă wordpress ca o grădiniţă din Ferentari pe lângă Universitatea Harvard 😀
    Dar e adevărat că până la urmă nu contează foarte mult pe ce e, ci conţinutul blogului.

  28. Pentru ca s-a discutat destul de mult despre greutatea de a face comentarii pe blogspot cand se descopera un subiect interesant, pot sa spun ca totul tine de o setare banala, poate nestiuta de multi:

    La setari – comentarii – plasarea formularului pentru comentarii – se bifeaza “incorporat sub postare” si gata.

    La setari – comentarii – cine poate face comentarii ? – Oricine – include utilizatori anonimi.

    • Am uitat ! Eu spun ca este important sa se scoata acea verificare a acuitatii vizuale prin cuvinte, selectand astfel:

      La setari – comentarii – “Vreti sa afisati verificarea cuvintelor pentru comentarii ?” se bifeaza NU !!!

      Spor la scris tuturor !

  29. WordPress va fi mereu cel mai bun mijloc de construire a unui blog, deoarece este simplu , concret … arata mult mai bine . a…da si poti comenta mult mai uşor blogurile wordpress decât cele blogspot 😉

    • @ Alexandru – e foarte usor sa comentezi si pe blogspot daca sunt facute setarile corecte. Poti sa tropai la mine sa vezi cat de usor iti este.

      Si nu e reclama, treci numai sa vezi ca se poate si usor (poti sa nici nu comentezi) si apoi spune-ti aici parerea daca e simplu sau nu.

    • Ana, crede-ma ca l-am testat. Asa cum am precizat, am facut cont pe blogspot cand jumate din blogosfera romaneasca nu stia ce e ala blog. Si am decis atunci ca nu e o solutie. OK, ai rezolvat cu partea de comentarii. Dar nu ai rezolvat problema cea mare: lipsa de incredere pe care mi-o inspira blogul tau, fiind pe un domeniu free. vad ca ai umplut pagina de reclame. Pasul OK ar fi sa iei un domeniu si sa te muti, eventual dupa ce primesti primul cec adsense. As putea intelege ca blgospot e un inceput pentru tine, nu as intelege incapatanarea de a ramane pe un sistem prost, cand poti face mai mult.

    • @ Ana Dan – mi-am aruncat si eu o privire la tine in ograda.
      Spre deosebire de multi utilizatori de blog, este evident ca tu urmaresti si aspectul pecuniar al problemei. Pentru aceasta, e recomandat sa ai propriul tau site.

      Cat despre alte detalii, design, promovare, paginatie si multe altele, nu ar strica sa investesti un pic intr-o colaborare cu un specialist – pare mult prea incarcata pagina ta. Este o parere subiectiva, evident.

      Nota: eu stau pe blogspot, dar pentru mine traficul, aspectul pecuniar si lupta cu competitorii nu sunt factori de stres.

  30. Am trecut recent pe domeniu, dar nu e chiar asa usor cum spui tu. Sunt unele plugin-uri care trebuie integrate in tema blogului, cum ar fi edit comment. Iar eu nu ma pricep sa fac lucrul asta. Altele, cum ar fi commentluv, pur si simplu nu sunt compatibile cu host-ul. Pe de alta parte, am fost incapabila sa-mi instalez google analitycs. Nu regret ca am facut pasul asta, dar nu ma ajuta cu nimic…

    • Orice plugin are un “tutorial”. Si scrie acolo sa mergi in APPEARANCE, EDITOR si sa selectezi pagina in cauza (probabil comments.php in cazul tau sau loop.php). Si unde sa bagi codul. Majoritaeta pluginurilor se instaleaza cu un click.

      Daca nu-ti accepta hostul commentluv, muta-te si cauta un host mai decent data viitoare. Unde e blogul hostat?

      La analytics: iei codul, mergi in wp-admin, APPEARANCE / EDITOR / deschizi din dreapta pagina header.php si te uiti in cod, SUS, pana vezi < / head > Bagi codul pe linia de peste.

      Exista google, exista situri de tutoriale, ca asa am invatat si io. Doar nu crezi ca am aflat de altundeva. Si acum caut pentru fiecare prostie tot felul de tutoriale si e plin netul de ele 🙂

  31. Am inceput si eu prima oara cu Blogspot pentru ca la vremea respectiva vroiam doar sa testez putin blogosfera si recunosc ca imi placeau mai mult temele oferite de Blogspot, mai ales ca se instalau foarte usor si aveam posibilitatea de a alege dintr-un numar destul de mare. Insa, WordPress-ul e de o mie de ori mai bun, chiar si platforma gratuita,si chiar daca temele sunt intr-un numar limitat, cu putina imaginatie le poti face niste modificari reusite. Acum apreciez articolul de mai sus pentru ca la cate oferte de hosting sunt pe piata, chiar nu stiam ce sa aleg…si as vrea mai degraba sa-mi transfer domeniul decat sa-l creez din nou.

  32. In cazul in care ma hotarasc sa imi cumpar un domeniu, pot muta intreg continutul blogului de pe wordpress fara sa pierd ceva din el? (comentarii poze etc?)

    • Anca, bun venit pe dojoblog. Da, exporti continutul blogului vechi si-l importi in wordpress-ul nou instalat.

    • Asta am facut eu acum. Am cumparat un domeniu unde am instalat wordpress-ul apoi am mutat continutul blogului de pe platforma gratuita in domeniul nou. Ii dai export blogului vechi apoi il introduci in cel nou. La mine a iesit bine…mai putin unele postari care trebuie introduse iar pentru ca si tema e diferita…singura problema e ca trebuie sa introduci animte pluginguri daca vrei subpages si sa introduci iar meniul.

      • Am vazut in wordpress ca exista posibilitatea cumpararii domeniului de la ei. Asta ar garanta oarecum transferarea continutului si aspectului blogului pe noul domeniu fara sa pierd ceva din el?
        Si mai am o nelamurire: ce se intampla daca dupa un an nu mai pot plati taxa pentru domeniu?

  33. Nu e nevoie sa cumperi domeniul neaparat direct de la wordpress. eu am facut contract cu cei de la Claus, care mi s-au parut cei mai profesionisti de pe piata, iar in momentul in care mi-am rezervat un domeniu, am ales ca platforma wordpress-ul. Indiferent ca iti iei domeniul direct de la ei sau printr-o alta firma de hosting de aici din tara, odata ce ai activat platforma de wordpress iti poti transfera tot continutul de pe platforma gratuita pe cea platita, inclusiv paginile. La subpagini iti trebuie activat un pluging, ca si pentru alte cateva lucruri minore, gen meniu, widgeturi, etc. Dar asta se poate configura foarte simplu si ai posibilitatea de a adauga cate astfel de pluginguri vrei. Nu stiu la alte firme cum e, dar la Claus in cazul neplatirii domeniului acesta ti se suspenda, dar e pastrat in baza lor de date si activat odata cu plata. Daca vrei un exemplu intra pe blogul meu si poti vedea diferenta dintre o platforma de wordpress gratuita si una platita.

    • Multumesc pentru informatii. Totusi mie nu imi este clar care ar fi avantajele pentru care ar fi bine sa ma mut pe un domeniu platit. In afara de numele domeniului care este mai usor de tinut minte, si de posibilitatea modificarii aspectului paginii, exista avantaje in ce priveste securitatea? sau siguranta ca site-ul nu poate fi sters daca platesc anual abonamentul? Este posibil ca taxa anuala sa se modifice de la un an la altul?
      Multumesc pentru rabdarea voastra si ma bucur daca ma puteti lamuri. Cristina, mi-ai spus sa intru pe blogul tau dar nu stiu adresa…

  34. scuze de eroare: am vrut sa zic ca la o platforma platita ai avantajul de a avea mult mai multe teme din care poti alege una pe placul tau 😉

  35. Nu stiu de ce nu mi-a aparut comentariul anterior dar in fine…Da un click pe numele meu si te va redirectiona la site. Ai sa observi ca pe o platforma platita poti instala orice tema vrei, din cele o mie si ceva disponibile, poti adauga widgeturi flash ( ceea ce e imposibil in wordpress-ul gratuit ), de asemenea poti instala nenumarate pluginguri utile pentru optimizarea blogului si multe altele. La cei de la Claus platesti domeniul in avans pe 3 luni, iar in momentul in care nu mai efectuezi nici o plata contul ti se suspenda, dar este pastrat in baza lor de date. Asta scrie in contractul lor.

  36. Salut,

    Desi e vechi postul sper ca e ok ca adaug un comentariu aici. Iti dau dreptate in ceea ce spui.
    Am inceput sa scriu de putin timp in urma. Am ales wordpress si am fost multumit. Mi-am cumparat domeniu si am hosting moca de la blogger/google.
    Inevitabil, am ales blogger pt asta.
    Insa, a fost greseala vietii mele. Il urasc maxim si ma incurca enorm.

    Imi poti spune, daca pot instala in conditiile astea o platforma wordpress peste blogger? Sau ce ar trebui sa fac sa scap de blogger?
    Mersi.

  37. La multi ani!
    Am o problema si nu ma dumiresc de ce.
    Am cont de email pe gmail si cont de G+, mai nou am initiat chiar si un blog fara articole publicate, pe Blogspot.
    Dar blogul meu adevarat e pe WordPress.
    Inainte puteam comenta oriunde, de cateva luni nu mai pot comenta pe Blogspot.
    Nu stiu de ce. Poate imi dati o idee. Multumesc.

  38. Buna,

    Inteleg ca asta-i un site de cunoscatori. Dar ce facem noi incepatorii ?
    Eu am un Blog pe blogspot.com si ma bate gandul sa-l mut ori pe WordPress, ori exact asa cum ati sugerat la inceputul articolului, sa cumpar un domeniu.
    Mie WordPress si se pare greu, mai greu decat Blogger. Problema mea cu ei este exact partea de comentarii pe care nu stiu s-o setez deloc. Adica, as fi vrut sa am posibilitatea sa pun Leave a Comment iar cititorul sa aleaga prin care metoda comenteaza. In plus sa pot modera in vreun fel comentariile.
    Intru pe alte Bloguri si au asa ceva. Eu insa am zapacit de tot blogul astazi si tot nu i-am dat de cap. Mai mult, cred ca am stricat si ce aveam bun inainte.
    Ce ma sfatuiti sa fac ? Am deja peste 50 de postari … nu ma pricep nici macar sa-l trec pe un domeniu :(.
    Astept sfaturile voastre…
    Ah, si apropo’.. Disqus ar fi o varianta buna pentru a nu mai schimba adresa blogului sau a pierde postari, comentarii etc. ?

    • Bun venit pe blog, Daniela 😉

      WordPress e simplu de setat, isi gestioneaza automat comentariile. Singura treaba pe care e bine sa o faci e sa pui comentariile in moderare, daca respectivul comentator inca nu a publicat ceva pe site.

      Daca ai mai multe nelamuriri (sau eventual ai vrea sa muti totusi blogul), da un semn pe dojodesign la gmail punct com, poate rezolvam cumva

  39. Buna! Tin sa te felicit pentru site-urile tale, pentru munca depusa si pentru efortul pe care il faci pentru a-i ajuta pe incepatorii in ale bloging-ului! Te citesc din cand in cand si am gasit la tine raspunsuri la problemele cu care m-am confruntat.

    Mai mult din curiozitate, am avut de-a lungul timpului cateva bloguri pe blogspot si pe pe wordpress.com. Am vrut sa iau bloging-ul in serios acum un an si mi-am cumparat domeniu pe .ro, am inchiriat spatiu si am instalat wordpress. Am pus in stand-by proiectul din motive care nu fac subiectul comentariului, dar imi amintesc ca aveam o problemă pentru ca nu reuseam sa integrez Facebook Like Box in blog.

    Recent am decis sa am un blog pentru placerea mea, pe wordpress.com, si ma simt limitat. Nu pot sa modific/customizez foarte multe. Spre exemplu, nu reusesc sa instalez plug-in-ul prin care la sfarsitul articolului sa imi apara cateva poze si titluri ale altor articole scrise. Nu stiu daca sa cred ca tema este de vina pentru aceste limitari sau daca platforma gratuita este mult prea limitata.

    Nu vreau sa fac bani, nu vreau sa ma promovez sau sa-mi construiesc un brand. Vreau doar sa scriu pentru placerea mea si daca sunt pe placul altora fara sa apelez la SEO si alte instrumente m-as bucura. Desi poate asta ar fi solutia cea mai simpla, nu vreau sa cumpar un domeniu, avand deja hosting dupa cum ti-am spus, considerand, poate gresit, ca o platforma gratuita iti confera ceva mai multa protectie a anonimitatii.

    Ti-am scris cu speranta ca vei citi acest mesaj si ca vei gasi timpul necesare pentru a-mi da un sfat. Iti multumesc!

  40. Decat sa cumpar un domeniu si apoi sa-l abandonez mai bine raman pe blogspot. 😀
    Am dat click pe numele unui comentator de mai sus si am nimerit pe un site necuviincios. :)))))))))))

  41. Uită-te un minut, te rog, pe blog-ul meu (blogspot) și spune-mi ce ar trebui să schimb la el ca să fie mai prietenos cu cititorii. Mulțumesc!

  42. Buna ziua…asa se zice cand dai buzna in casa omului 🙂
    Asa, ca nu am reusit sa-fi fac o parere, nu de alta, dar sunt destul de paralel cu ce e sub capota la capitolul blog, in concluzie, intreb:
    -Avut blog gratuit pe wordpress, ultimul din cele doua articole, scris acum 2 ani.
    -Ieri, cautam ceva prin arhiva mail si am dat de parola de la wp.
    -intrat si printre altele, am platit 18 dolari, chitanta pe numele meu pentru .com si gazduire.
    -sincer, nu vad nicio diferenta intre ce era inainte si ce este acum legat de panou sau modificari ale temei…doar .com la final.
    pe undeva, am prins ceva mesaj cum ca ar dura 72 de ore pana se activeaza ceva…asa o fi?
    Merci

  43. Foarte tare articolul! Chiar a fost cel care m-a inspirat sa renunt la Blogspot in favoarea unui domeniu, desi la acel moment nu aveam prea mare habar cu ce se mananca asta.
    Sper ca toti cei ce citesc randurile scrise mai sus sa-ti ia in considerare sfaturile!

    Toate cele bune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.