Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Desktop vs. Laptop

Zic să mergem pe un subiect mai lejer azi, că doar îi duminică şi nici iarba nu creşte cum trebuie (bun, o fi şi de la zăpadă, dar înţelegeţi unde bat) …

Azi povestim despre ce ne place mai mult: un comp “normal” sau un laptop. Ideea mi-a venit săptămâna trecută, când “soarele” a concluzionat că ar trebui să pună de un upgrade pentru compul lui, iar eu am aruncat aşa ca din tren “pai ia-ţi şi tu un laptop”. Fază la care şi el şi cumnatu’ au replicat că nu suportă un asemenea trocarici şi că le place la orice oră să aibă un PC “tradiţional”.

Culmea e că eu n-aş renunţa la laptop nici pe bani. Am avut primul acum 6 ani şi a ţinut săracu vreo 5 ani fără prea multe discuţii. Pe vremea aia era o diferenţă destul de mare şi de preţ şi de performanţă, dar mi-am foarte făcut treaba cu el. Mi-a plăcut faptul că dintr-o dată aveam mai puţine “maţe” pe masă, ocupă mai puţin spaţiu decât un turn plus monitor, chiar şi “flat screen”, plus că mobilitate îl face absolut util.

Atât de îndrăgostită am fost, că am luat după vreo 4 ani şi unul mic, un Acer Aspire One, ceea ce nu recomand nimănui (Acer-ul în cauză nu-l recomand, un mini-notebook e mişto la orice oră). Dacă tot am fost în Obamaland, la preţuri pe bulectrice de genul ăsta de vreo 2-3 ori mai mici decât la noi, m-am cadorisit cu un HP de 17.3 inchi, o bijuterie de tractor, plus un mini-notebook de la Dell, când trebuie să am vreo întâlnire şi nu aş căra 5 kile de laptop după mine.

Între timp diferenţele de performanţă s-au redus, laptopul meu principal stă umăr la umăr cu un “sistem” fără prea multe greţuri, preţurile se cam apropie. Dacă acum 6 ani mi se părea lux să iei un laptop, acum e probabil chiar o idee bună, măcar nu se mai umple masa de tot felul de chestii, nu mai dai cu piciorul în unitatea centrală etc.

E clar votul meu. Voi cum votaţi?

[poll id=”27″]

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

105 Comments

  1. Animaloo: Eu am laptop pentru Dragon Age si Black Ops la detalii maxime (ma rog, close to the maximum). Cu racire n-am avut probleme, n-am trecut de 60 de grade (in conditiile in care Toshiba-ul clocea la 80 in Starcraft si Disciples II).

    Astept inca aprobarea unui comentariu, dar nu vine 😛

      • Stai linistit, nici pe desktop nu e ”maxim”. Din nou, daca vorbim de sisteme de producator, preturile nu sunt cu mult diferite. Pana la urma laptopul e un ‘sistem de producator’ si ar trebui analizat in consecinta cand vorbim de pret.

  2. Altfel, cand faceam comparatia anterioara de pret, nu ma refeream la ”desktop facut din cele mai ieftine piese gasite la 50 de magazine” vs. ”laptop de calitate” ci la ”desktop de producator” vs. ”laptop de producator bun”. Nu de alta, dar poti si acum sa comanzi laptopuri barebone si sa cumperi piesele aditionale de pe ebay sau siteuri similare.

  3. Mihai: Ti-am raspuns mai sus. Uita-te la comentarii. Un al doilea comentariu nu a fost aprobat, din pacate (erau multe linkuri, apropo de cota de piata).

    Cam tot ce joc, joc la 1366×768, o rezolutie wide, micuta (de-aici poate si lejeritatea)…si mai tot la AA/Anisotropic 4X si detaliile la maxim. Supreme Commander 2, Dragon Age – Awakening, Black Ops – ultimele jucate. In general mai scot din umbre, particule (n-am destul pe zona Cuda cat sa le tin la maxim oricum) si efectele marginale, dar poligoanele, texturile, iluminarea si altele raman la maxim. Vorbim de un laptop care are deja un an si jumatate.

    Vorbesc de pret, pentru ca e aparent un factor decisiv in Romania. Despre componente discutam intr-un alt mediu, daca asta iti doresti (desi ma indoiesc ca poti duce discutia pana acolo). Dupa cum subliniam si prin linkul de pe http://www.notebrother.com (unde articolele nu-mi apartin), e nevoie de putina educatie la nivelul publicului pentru a discuta despre hyperthreading si frecventele memoriei video.

    Altfel, e destul de trista dezbaterea. Daca o aveam acum 3-4 ani, mai discutam. Acum e pur si simplu inutila. E la fel ca discutia cu ”smartphone-urile” care sunt un trend, etc, cand piata spune altceva. Desktopul e ok dar nu mai are vreun viitor pe segmentul ‘consumer”. O groaza de oameni care tin cu dintii de cele 30 de cabluri din desktopul lor si care nu se intreaba daca ”batalia” nu-i deja pierduta de vreun an.

  4. ^ Uitasem de Fallout New Vegas. Totul e jucat la minim 30 FPS, iar rezolutia 1366×768 e nativa pentru laptop, asa ca nu e o alegere.

    • In primul rind o rezolutie de 1366×768 este foarte mica. Nici macar filme HD nu poti vedea decent pe un asemenea ecran. Al doilea rind, 30 FPS la asa o rezoluite e extrem de putin cind o un desktop te duce lejer la 60 si unul mai bun ajunge la 100. In cazul unui desktop o asemenea rezolutie/FPS ar inseamna ca un upgrade e necesar.
      Black ops, are un motor grafic vechi 5 ani de zile si implicit numarul de calcule este mai scazut fata de jocurile noi (sa spunem Bad Company 2 care are un motor grafic nou).
      Un computer de 3 ani, sa spunem un dell de $1000 (ecran inclus) iti ofera ~60 FPS la o rezolutie de 1680*1050 fara probleme pentru acelasi joc.

  5. Omule, e vorba de un minim de FPS, suficient pentru a rula cursiv jocurile. Bad Company 2 nu face nici el probleme, desi jocul in sine are lacune serioase. De fapt, daca mi se aproba commentul, rezolvam mai elegant controversa.

    Rezolutia de 1366×768 e noul standard pe notebookuri, nu o alegere. Nu e o rezolutie foarte mica, e un standard pentru laptopurile consumer/multimedia si e relativ de convenabila pentru ca permite spatiu orizontal de lucru suficient. Da un ochi pe magazinele de-aici si de-afara si ai sa vezi ca pot fi numarate pe degete modelele noi (sub 4000 RON/1000 eur) care nu-s fixate pe rezolutia asta.

    Nu spun ca laptopurile nu au dezavantaje sau ca n-ai putea juca la calitate mai decenta pe un desktop. Si eu prefer sa ma proptesc prin HDMI intr-un display extern cand am unul la dispozitie, dar asta e altceva. Ma irita afirmatiile de gen ”desktopurile au prea multe avantaje ca sa dispara”, afirmatie tembela cat timp ele pierd masiv teren si vor continua sa piarda.

    Totusi, in 2005-2006 mai toate laptopurile se tarau pe placi video Intel si fierbeau la 70-80 de grade. Doi ani mai tarziu gaseai jucarii decent racite cu placi video in SLI. E clar ca majoritatea inovatiilor sunt indreptate spre sectorul mobil si ca desktopul a devenit mai degraba platforma de test, destinata fie impatimitilor, fie sectorului business (unde 30 de kg de fier sunt clar mai avantajoase).

    • Tu chiar insisti sa dovedesti ca nu stii ce vorbesti. MAa uit pe Bestbuy.ca la laptopuri si ce vad? Gramada de rezolutii de 1600×900 la 17″ si preturi de 6-800$. Firme: Acer, HP, Sony, Toshiba, Dell, tot ce-ti vrea sufletelul. Toate produse pentru consumeri.
      Rezoltuie de 1366×768 o gasesc pe jucarele de 14″ pe care trebuie sa fi tare naiv sa incerci sa joci ceva si sa ai fi si multumit.

      Nu stiu cum e in Romania dar aici computerul (HTPC sau gaming) legat la un tv full hd (1080) de 40-50″ este ceva obisnuit. Cite laptopuri pot produce un semnal de 1920×1080 si la ce pret? Un desktop o face fara probleme si asta la un pret relativ scazut.

  6. Vorbim de Romania. Ia emag, evomag, ce vrei tu la puricat. Cat despre BestBuy, as prefera un link la un laptop de 600 de euro, cu placa grafica decenta si rezolutie mai mare de 1366×768. Nu, nu vreau ceva de 17 si de 8kg.

    Ia totusi in considerare ca un laptop de 900 de euro ca asta:http: //www.bestbuy.com/site/Dell+-+Inspiron+Laptop+/+Intel%26%23174%3B+Core%26%23153%3B+i5+Processor+/+15.6%22+Display+/+8GB+Memory+/+750GB+Hard+Drive+-+Mars+Black/1697111.p?id=1218281188971&skuId=1697111 (pe 1366×768)costa vreo 1300 de euro in RO!

    Tu in afara de argumentul ”am gasit ceva afara mai ieftin” si nu poti juca la rezolutia asta, ai ceva? Nu de alta, dar inca astept un argument concret pentru care as pune in casa o hurdugaie de 30 de kg?

    Ti-am dat linkul, ti-am aratat cum sta treaba cu cotele de piata. Stii foarte bine ca in 5-7 ani nu vei mai gasi consumatori normali cu dekstop in casa si n-ai avea de ce. Pana si bestbuy-ul tau listeaza categoria laptop imediat dupa siteul principal in Google. Nu de alta, dar discutia ma irita deja. Ti-ai asumat o pozitie de superioritate pe care nu o argumentezi si s-ar putea sa o incheiem cu un ”Mars la ca**t” pe care ti-l meriti de la replicile de troll din pagina trecuta.

    • 1) Cum traiesc pe continentul nord american dau preturi din bestbuy pentru ca habar nu am care sint preturile in Romania.
      2) Linkul care-l ai tu are pretul de 900USD si nu euro. Deci in euro ar fi mai putin.
      3) Greutatea desktopurilor a ajuns de ceva timp sub 20 de kg.
      4) Linkul tau unde prezinti cotele de piata nu valoareaza doi bani atita timp cit nu e sustinut de nimic.
      5) Asa cum am mai spus pentru HTPC se utilizeaza desktopuri si nu laptopuri. Iar HTPC este des intilnit pe acest continent si multi prefera sa joace jocurile pe tv de 40-50″ si nu pe 14″.
      6) bestbuy plaseaza laptopul pe prima pozitie pentru ca le aduce profituri mai mari decit desktopurile.
      7) Daca nu suporti discutiile in contradictoriu e problema ta dar nu arunca cu noroi ca se intoarce impotriva ta.

  7. ^Nu de alta, dar toate argumentele aduse sunt pro desktop si aproape complet ignorante la ce se intampla pe piata laptop si la cum evolueaza lucrurile. Vorbesti de rezolutii dar nu iei in considerare raportul rezolutie/ecran/capacitatea placii video. Dai expemple fara linkuri. Tind sa cred ca singurul laptop pe care ai pus mana e Toshiba-ul ala pe care-l aminteai…

    • Tu poti crede ce vrei.
      La momentul actula netbookurile sint foarte populare mai ales la generatia tinara care il cara peste tot, iar pretul accesibili le face usor de inlocuit in caz de probleme.
      Am spus undeva ca acum am doua laptopuri acasa si un desktop. Si da, am lucrt pe computer cam tot atita timp citi ani ai tu. Desigur ca nu stiu ce vorbesc.

      • Nu intentionam sa pornesc o discutie in contradictoriu, dar tendinta chiar poate fi observata si demonstrata cu cifre. Netbookurile au cam murit in popularitate in UE (cifrele erau oricum pentru spatiul UE) din cauza smartphone-urilor si a tableturilor.

        Ce ma irita este in continuare lipsa unor argumente clare. Daca veneai din start cu HTPC-ul si ceva in genul : Uite, un Quad Core Sandy Bridge pe laptop te aduce la 100 si ceva de milioane, era altfel discutia.

        Desktopurile trec din ce in ce mai mult spre zona de ”pasionati/gameri inraiti” si spre zona de business. Asta se poate vedea si in magazinele retailerilor.

      • Nu vorbeam de netbookuri.

        Desktop a ajuns deja sinonim cu ”hardcore gaming/specializare” pe cand laptop devine sinonim cu zona ”consumer”.

  8. ^Am spamat cam mult blogul lui Dojo, asa ca nu strica un triplu comment. In esenta, am sarit peste cal mai sus, dar ideea e simpla: daca tot iei apararea desktopurilor, da-mi cateva argumente sanatoase pentru care un consumator normal, care nu e complet obsedat de a juca la 1900 x 1200 pentru ca 1366×768 e o rezolutie ”foarte mica” (uitand ca pana prin 2006-2007 85% din rezolutii erau la 1024×768), ar cumpara un desktop si nu un laptop.

    Vorbim de un desktop de producator si de un laptop de producator, nu de ceva cumparat din x locuri vs. un laptop barebone echipat dupa ureche. Merg si cele de OEM cat timp sunt branduite ca atare (Clevo de exemplu).

  9. Asta cu statistici cu nu stiu ce poate fi verificata mai usor. In orice Altex, Domo sau ce vreti voi, mai sunt maxim 1-2 desktopuri si in rest zeci de laptopuri. E la fel si online si e destul de clar de ce.

    Controversa oricum n-are niciun scop, mai ales ca e intre doi oameni din total alte lumi. Krossfire e clar genul care sare pe toate tehnologiile de viitor pe cand mihai e mai reticent. N-o sa ajungeti la niciun consens.

  10. Laptop pentru că nu mai ai atâtea fire prin casă şi priză. Şi dacă ţi se pare mic ecranul atunci poţi cumpăra un monitor şi le legi între ele prin HDMI.

  11. Am votat desktop categoric! Nu as putea sa imi fac treaba pe un laptop. Subliniez ca lucrez numai pe online. Prefer sa stau cu fundul pe scaun si sa imi fac treaba, pe laptop imi distrage atentia una alta pentru ca exista mobilitate si cel putin pe mine ma distrag foarte multe..

  12. Daca nu ai nevoie de portabilitate cu siguranta desktop,este mult mai putin obositor si mai usor de depanat. Daca vrei sa l iei si in excursii, clienti atunci laptop

  13. Le am pe ambele. Un Desktop mai depasit (1.9 Ghz, 3GB Ram, 256 Video, 500GB HDD) si un laptop nou achizitionat, HP ProBook 4720S (Intel i3, 320GB HDD, 3GB RAM, 1GB Video).

    Fiecare isi ia un desktop sau laptop in functie de ce are nevoie. Eu am preferat un laptop pentru ca vreau portabilitate si din necesitatea de a lucra la birou si fara a lua virusi sau a imparti calculatorul cu altcineva.

    Laptop-urile nu sunt pentru jocuri asta sa se intelega. Daca vrei jocuri, i-ati desktop. De exemplu, cu 2500 Lei cat am dat pe laptop, imi faceam un Desktop mult mai bun, dar ce folos? Cand mie imi trebuie altceva.

    Deci, in functie de necesitati iti alegi ce ai nevoie.
    Eu am ales LAPTOP!

  14. Cel mai bine este sa ai si laptop si desktop . Le folosesti dupa necesitati .Laptopul iti creaza dependenta si ai vrea sa-l ai oriunde te deplasezi, lucru care nu este tocmai indicat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.