Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Oricum, dar sa fie organic

La nemţi se chemau “bio” tot felul de mâncăruri cică mai puţin “nocive” şi mai  … naturale. La americani e boala cu organic. Boală curată, nu oricum.

Tot facem mişto de prietenii noştri care cumpără pentru a mică vegetale organice, carne organică, suc organic, lapte .. aţi ghicit .. organic, până şi unt, orez, zahăr. MIERE organică. Care, aşa cum le stă bine unor  chestii atât de deosebite, costă măcar cu 5-10% mai mult decât chestiile “anorganice”, că zău dacă ştiu cum să le zic.

Acum marea mea nelămurire este unde se termină adevărul şi unde începe prosteala naţiunii. Că eu nu pot ştii că mierea aia organică e făcută de albine ce ascultă Mozart şi bâzâie într-un câmp întins de salcâmi. Dacă mai există aşa ceva. Sau că orezul ăla organic e chiar aşa. Chiar, cum este orezul organic? Unde soarele meu creşte? Celălat creşte pe balcon în Manhattan?

Avem deci fructe organice. Lubeniţa e gustoasă (unul dintre puţinele fructe CU GUST), dar n-are seminţe. După câte ştiu, bunul dumnezeu le-a făcut cu seminţe, bunul om a mai apucat să modifice un pic prin genetică, să ne fie mai uşor de tăiat şi halit. Bostani de California, să ne înţelegem. Zahărul de trestie de zahăr nu ştiu dacă e chiar organic. Sau poate măcar ăsta l-au cumpărat normal. Sarea e din mare, nu din ocnă, probabil şi ea organică.

Ah, că vorbeam de fructe. Avem nişte prune cât pumnul meu, cu un vag gust de prune. Şi, deşi teoretic intră în categoria fructelor ce-mi prilejuiesc imediat un sejur unde şi împăratul merge fără alai, din astea de aici cred că pot mânca un kil fără .. efecte. Căpşunii (parcă-s la masculin) sunt şi ei cât o minolă sănătoasă, au un parfum de-şi pică părul din nas, atât de puternic e (îi suspectez că au un parfum cu care dau fructele). Gustul? … Mda, e OK, nu atât de intens însă.

Ce este ţeapăn însă … porumbul. Acu’ nuş’ dacă-i organic sau nu, dar are un gust de leşini de plăcere. Iar cartofii sunt mari şi făinoşi, aşa cartofi buni încă n-am întâlnit.

Eu şi “soarele” îi tot stresăm pe prietenii noştri că e mare prostie cu organicul ăsta, ei ţin însă morţiş să cumpere produsele cu eticheta în cauză.

Acu’ întreb şi io ca omul .. e ceva de capul lui Bio-Organic ăsta? Sau e doar niscaiva strategie de a mai scoate bani de prin pungi credule? Cine crede în chestiile astea?

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

35 Comments

  1. E și nu e ceva de capul mâncării organice. N-o să mori imediat de la niscavai ierbicide și pesticide, dar în timp cine știe ce efecte pot avea mai ales dacă sunt în cantități prea mari. Iar carnea, mai ales cea de pui e plină de antibiotice și hormoni de creștere. De asta a și ajuns carnea de porc să fie mai sănătoasa ca cea de pui.

    Bineînțeles că e și multă vrăjeală cu organicul ăsta, dar măcar americanii sunt destul de stricți în privința etichetării. Dacă un produs e etichetat ca fiind organic sunt șanse mari să fie pe bune organic. La noi în schimb se cam exagerează cu legumele și fructele românești care e drept că nu sunt etichetate ca fiind organice, dar sunt judecate ca și cum ar fi. Comuna Matca din județul Galați era foarte cunoscută pentru tomatele produse acolo, însă numai organice nu erau. Cum se făceau mai mari, cum se injectau cu o substanță și în câteva zile se făceau roșii. De asta e plină piața de roșii vopsite.

    Merită să mănânci organic sau nu? Eu sunt de părere că decât să mănânci mult și prost, mai bine mănânci puțin și bine. Mai degrabă ciugulești ca un francez decât să te îmbuibi ca un american. Uite spre exemplu eu prefer ouăle micuțe de găină de la bunică-mea unor ouă babane de avicolă tipică. Poate că beneficiile nu or fi așa de mari, dar de ce să riști mai ales că efectele negative ale unei alimentății proaste se văd în timp îndelungat. În orice caz agricultura asta „forțată” cu fructe coapte pe vapor și pui crescuți într-o zi cât alții într-o lună e cam săracă în nutrienți pentru că nu are de unde să ți-i ofere. Ăștia n-au cum să apară din neant. Fructul trebuie să se coacă sub lumina soarelui, iar puiul să zburde și să halească iarbă și gângănii. Din păcate agricultura organică/bio/eco nu cred că are cum să raporteze producții la hectar la fel ca cealaltă și prin urmare va fi mai scumpă. Uneori stau și mă întreb dacă poate susține întreaga populație a globului.

  2. Din cate am inteles eu la un curs de nutritie la facultate, FDA reglementeaza chestia asta. Adica chiar se verifica daca mancarea organica respecta anumite reguli. Una dintre reguli parca era ca abia dupa 3 ani dupa ce pamantul respectiv nu a mai vazut pesticide se poate chema recolta organica. Dar poate ma insel…a trecut ceva timp de cand am luat cursul ala. Si cica ideea din spatele pretului ridicat e ca recolta organica se lasa sa creasca in voie, timp in care ar putea produce 2-3 recolte ‘ne-organice’. Si cica pierd mult din productie din auza ca nu folosesc pesticide, si mediul trebuie sa fie controlat etc… Insa, ma repet, memoria poate ma inseala si vorbesc prostii.

    • Și la noi e aceeași regulă. Trebuie să treacă 3 ani de la ultima „contaminare” ca să poți spune că faci agricultură ecologică. Am găsit aici niscai informații pe această temă.

  3. Si eu consum aproape exclusiv mancare organica.
    Cand am ajuns in State,am avut o problema foarte mare cu mancarea.Pur si simplu nu-mi placea.De ce? Am crescut la casa,si tatal meu are o gradina mare si 2 sere unde cultiva legume pentru familie.La fel si cu fructele.Direct de la sursa:) Iar lapte,oua,carne etc. le cumparam direct de la niste cunostinte de la tara.
    Calvarul meu cu mancarea s-a terminat cand am gasit Trader Joe’s si Whole Fooods Market.
    Pros:gust incomparabil mai bun , fara chimicale(sanatatea deh),plus ca nu ingrasa. Eu nu m-am ingrasat nici macar cu un kg de cand am venit aici,si sunt de ceva ani.
    Cons: Pretul este mai mare.
    Chiar si acum prefer sa conduc 120 mile dus-intors ca sa ma duc sa-mi culeg portocale,lamai si avocado de la niste prieteni in Camarillo.
    Eu personal nu o consider fitza,ci pur si simplu consider ca am grija de mine, si de sanatatea mea.Exista restaurante unde poti manca afara mancare organica.Plus sushi,sashimi,pe care io le devorez cu multa placere:))
    P.S. gateste un pui “normal” si unul organic.Si vezi a 2-a zi care este inca mancabil,si cum arata carnea.Asa poti sa vezi diferenta.

  4. Oare mai există ceva organic, ceva bio, ceva 100% natural? Stăm un pic să ne gândim? Gazele emanate de maşini, nu-s sursă de poluare? Nu poluează aerul, nu ating oare şi recoltele de pe câmpuri? Sau recoltele-s scutite de poluarea de la maşini.

    În plus, chiar credem că îngrăşământul e natural? Singurul îngrăşământ natural e cel care este eliminat prin partea din spate a animalelor. Dar oare animalele n-au mâncat tot nişte furaje numai naturale nu? Ba da. Deci, îngrăţământul e natural?

    Şi, din câte am mai auzi, pentru a le da gust fructelor şi legumelor, le injectează o substanţă asemănătoare cu gustul natural a fructelor şi legumelor.

    Deci, unde-i organicul? Unde-i naturalul? Unde-i bio-ul? Nu prea este.

    • Pavel, ai dreptate. Adaug ca apele care uda culturile alea bio, organice,naturale, ecologice etc. sunt poluate chimic si ca aerul, din care isi iau dioxidul de carbon pentru fotosinteza si oxigenul pentru respiratie,este poluat radioactiv. Ca si solul. Ca si apa. Ca si tot…

  5. chestia cu increderea in eticheta cred ca ne depaseste. Singura speranta este ca cei care controleaza sa o faca serios. Mai sper ca producatorii se mai controleaza intre ei … Odata acceptata valabilitatea etichetei, trebuie sa-ti permiti. Daca ar fi vorba de 5-10% sa zicem ca ar fi ok. In Germania procentul merge catre 50% and up! Ceea ce la o familie de 4 insi poate insemna inca vreo 2-300 de euro pe luna. Ma rog, amanunte. Ideea e ca in Germania nu am probleme cu gustul. Chiar si rosiile de iarna, aduse din Olanda, sunt foarte bune. OK, nu ca ales luate de la Buzau de pe cimp, dar sunt bune. Ce au in ele … naiba stie.
    Revenind la porumbul tau american: mie mi s-a parut terifiant de dulce. La fel si mazarea: cosmarul meu! 🙂

  6. Si eu am aceeasi problema cu tot ce inseamna “organic”: ce garantie am eu, cumparatorul, ca organic nu inseamna doar un ambalaj mai pompos decat restul alimentelor “neorganice”? La cate minciuni ni se spun zilnic, oare ar trebui sa avem incredere in ei, fara sa putem verifica nimic sigur? Ca sa nu mai zic ca diferenta de gust nu exista intre organic si restul, deci ajungem la vechea dilema ‘cumperi, dar nu stii ce cumperi’…

  7. Fă un test,găteşte acelaşi fel de mâncare,1 cu produse organice şi 1 cu cele normale,cheamă-ţi prietenii bio şi pune-i la test.

  8. Ma rog, glumita asta cu ”bio” si ”organic” a icneput sa capete proportii sanatoase. Vad ca nici atunci cand oameni sunt intoxicati (mai ales in cazul cerealelor), vasnicii militanti ecologici nu inteleg ca exista anumite modificari si anumiti aditivi de productie care chiar au un efect benefic si sunt meniti sa faca planta mai rezistenta si sanatoasa.

    Desigur, stramosii nostri cum traiau? Pai aveau speranta de viata la jumate, cam asa traiau.

    • Da mai, aveau speranta de viata la jumatate pentru ca mureau dintr-o banala gripa, mai erau razboaie, mai cate-o ciuma, etc.

      Oricum mancarea din supermarket e plina de tot felul de substante care n-as zice sa sunt tocmai bune pentru organism, dar n-ai ce face daca nu esti fermier si nu-ti cultivi tu mancarea.

    • Aveam un link, dar a intrat in moderare. O sa fii surprins, dar cea mai deasa cauza a mortii era abcesul dentar.

      Mancarea era departe de a fi sanatoasa. Otravirile cu ergot erau la ordinea zilei.

  9. Nu am “expertiza” in acest domeniu – se pare ca hrana “bio” (“organic”) este ceva mai mult decat “nu este cu ingrasaminte”. Dar am expertiza in ceea ce inseamna şopingu’ de bio – pârleste, Naică; arde, Bibicule, momentan tot, tot, si mai ales punga ! Nu am incredere in ceea ce se povesteste despre grija pentru consumator. Exista o grija dar este in primul rand (numai ?) pentru profit.
    Ne inmultim al dracului de tare, pamantul cultivabil este din ce in ce mai putin (iar la noi din ce in ce mai putin cultivat) asa ca trebuie sa faca ceva – nu ne pot omorâ in masa si nici nu pot intinde de pamant ca de ciunga. Asa ca se folosesc diferite metode pentru a avea 3 recolte pe an, maslina cat pumnul, porumbul cu de trei ori mai multe boabe, vaca cu doua ugere si plopul cu de cinci ori mai multe pere.

    Imi este greu sa cred spusele despre bio” (“organic”). Sunt realist – traiesc in aceasta lume si vad ce se intampla. De ce ar fi produsele “bio” o exceptie de la ceea ce se intampla ? Doar fiindca eu am o speranta ?
    Sunt eu mai pesimist ?

  10. nu stiu ce inseamna organic la americani, dar la noi, in UE, comisia europeana a dat voie la 14 E-uri..chipurile “bune” ce au voie in produsele bio/organice.
    organic e in gradina bunicii de la tara…pe pamant netratat cu chimicale…
    pofta buna.

    • Stai tu linistit, ca nici alea nu mai sunt organice. Se cumpara la sate furaje combinate cu ”vitamine” de zici ca nu-i adevarat.

  11. Un aliment organic nu e neaparat mai gustos decit cel neorganic. Principala caracteristica este ca nu contine chimicale (de multe ori toxice) care “imbunatatesc” gustul, aparenta sau durata de expirare expirare.

  12. Cu 5-10% mai scump?!???? La dracu’, norocosi americani! In Romania stiu ca unele is si de peste 20 de ori mai scumpe decat.

    Being a health maniac is unhealthy.

    Si nu ma refer doar la sanatatea mentala.

    Primul meu contact cu un produs din asta “sanatos” a fost in 2005. A doua zi dimineata am facut timp de cateva ore bune ture pat-wc. Legatura n-am facut-o insa, asa ca povestea s-a repetat. A treia oara n-am mai comis-o.

    In toamna lu’ 2008, mi-au facut cu ochiul doua parfumuri bio, unul cu aroma de citrice, unul cu aroma de vanilie (Florame, ecological & organic, google it if you’re curious). Am dat pe ele mai mult decat am dat pe cea mai scumpa haina de iarna luata vreodata. Dar eu sunt o fata care tine la propria piele, nu? 😀 Intr-o zi m-am trezit cu bubite pe piept si pe gat. Panica, n-am facut instant legatura. Cand m-a pocnit ideaea ca poate e de la unul din parfumurile bio, am zis sa testez. Tot pe prpria piele, ca altceva n-aveam. Rezulatatul? Pozitiv. In ambele zone de test, bubite identice cu primele.

    2010. O cutie de ciocolata calda Naturata. 30 lei. Nu prea stiu cum e la gust ca de-abia am atins ciocolata calda cu buzele – mi s-a facut rau de la miros.

    Octombrie 2010. Am incercat o tableta de ciocolata cu lapte din cora (Nature bio Chocolat Lait superieur 40% de cacao). Aia o fost chiar buna.

    Noiembrie 2010. Primul contact cu alt neam de ciocolate bio, Dolfin. In cazul tabletelor, mi-ar placea sa-mi placa pentru ca ingredientele sunt ok, insa lucrurile nu stau deloc asa. In primul rand nu-mi place granulatia lor, ciocolata se simte smilgher pe limba. Anul asta am incercat si ciocolata Tohi, cu care am aceeasi problema. Insa fulgii de ciocolata care se topesc in lapte ca sa rezulte ciocolata calda (tot de la Dolfin si fulgii) mi-au placut mult.

    Ianuarie 2011. Am incercat niste degeteje de ciocolata Rausch. Nu stiu daca sunt organice… insa cu siguranta sunt orgasmice 😛

    Februarie 2010. Am aflat ca se gasesc in Bucuresti si am incercat pentru prima data doua sortimente mai cumintele de Zotter (scortisoara, mar + miere si nuca + martipan innecat in rom; ambele in ciocolata neagra 60%). Al dracului de scumpe, 18 lei tableta de 70g, dar sunt de-men-ti-a-le. Apoi mi-am luat ciocolata calda Zotter in prima zi a lui Martie. Si aia mai mult decat delicioasa daca se ignora instructiunile de preparare prost traduse de pe eticheta in romana si se respecta alea scrise in neamta pe interiorul cutiei. Deci un deget la max 100 ml lapte, nu unu’ la 200 ml lapte. E drept ca-i trist ca in felul asta dintr-o cutie care costa 38 lei iese doar un pahar mare de ciocolata calda…

    Martie 2010. Am incercat tablete de ciocolata organice Vivani si Naturata. 11, respectiv 14 lei. Meh. Mancabile. Pentru mine, gustul de lapte e prea puternic spre neplacut de puternic.

    Aprilie 2010. Primul contact cu o cicolata Blanxart (dap, tot produs bio). Ma holbam de mult la ele, aratau interesant, dar foarte scumpe. Mdeah. Nu-i rea, e ok. Ce nu e ok e ca-i 26 lei o tableta care pentru papilele mele gustative e la nivelul aleia bio luate anul trecut din cora cu 6 lei.

    Daca e sa trag linie, din tot ce am incercat pana acumdin categoria produse din astea cu mot organic, ciocolata Zotter e singura care merita 100%. Si Rausch, insa alea habar n-am daca sunt organice. Si ar mai fi fulgii de ciocolata calda de la Dolfin, care au avantajul pretului – 200g la 23 lei (vs 100g la 38 lei in cazul cutiutei cu degete Zotter).

    Nu ma deranjeaza sa dau in plus pe un produs daca eu sunt multumita de el. Fie ca produsul ala poarta eticheta de organic sau nu. O cutie de 125g de Petits Desserts de la Lindt e 40 lei. Si nu-s organice. Dar sunt singurele chestii de ciocolata pe care le-am gustat repetat din proprie initiativa (adica nu mi le-a cumparat altcineva a doua oara).

    M-a deranjat in schimb sa-mi fac sperante care sa se faca praf apoi. Chiar am sperat ca parfumurile alea o sa fie ceva deosebit. Au ajuns in detergentul lichid cu care spala tati masina (mum’s idea, don’t ask…)

    [PS – If anyone from Zotter or Lindt reads this, please pay me. In chocolate 😛 ]

    PS#2 @krossfire: thanks for the link!

    • Organic nu înseamnă neapărat mai gustos sau chiar sănătos. Dacă bagi în tine cucută, poate să fie și mama cucutei organice că sigur n-o să-ți facă bine. Pe lângă asta sunt unii care zic de produse că sunt organice sau naturale, dar nu sunt în întregime organice.

      Apropo de parfumurile alea, poate că n-am intrat eu pe site-ul care trebuie, dar sigur era varză cel pe care am intrat. În meniu existau parfumuri cu citrice și vanilie, dar când dădeam click pe ele mi se zicea că de fapt nu există 🙂 Oricum la cosmetice se știe că nu strică o testare prealabilă.

      P.S. Experiența ta nefericită cu parfumuri mi-aduce aminte de o caricatură de pe xkcd.

  13. *unele is si de peste 20 de ori mai scumpe decat cele normale.
    *propria piele
    *pana acum din categoria

  14. Dojo, scrii “Lubeniţa e gustoasă dar n-are seminţe.” Lubenita e pepenele rosu? Si INTREBAREA cea mare, in Ro exista (de mai de demult?)pepeni fara samburi? Am eu o cearta cu cineva aici care-mi spune ca in urma cu 25 de ani manca in Ro pepeni fara samburi, iar eu zic ca viseaza:)) Ma poate lamuri cineva?

    • Liliana, nu stiu. Io in tara am mancat pepene rosu (da, de el e vorba) cu samburi prin el. Astia de aici ai niste ametituri de samburi albi, dar mult mai putini si foarte mici.

  15. mancarea organica nu cred ca se face la vrac… asa ca aia de prin supermarketuri numai organica nu e….organic, bio, eco, etc, cred ca numai la bunica la tara poti gasi…unde se plimba gainile in voie prin gradini si merele au vermi in ele… daca vermii o duc bine in mere e clar ca nu sunt pesticizate

      • Nu am incredere oarba in alimentele provenite din gospodariile taranilor. Sa nu uitam ca intr-o vreme ei dadeau in casa cu verde de paris pentru plosnite. Sau foloseau in excess DDT.
        Stai linga ei cind prepara solutia cu care stropesc cartofii si apoi citeste instructiunile. Sa vezi diferenta.

        Mincarea organica este certificata de organisme guvernamentale. Asta in America de nord. Habar nu am cum e in europa.
        Nu de multe ori produse obisnuite sint botezate “bio” si sint vindute la pret mai mare.

  16. Cand legumele, fructele, puiul sau porcul au crescut in curtea ta poti avea certitudinea ca stii cat de “organice” ar fi. Cand le iei de la altcineva nu mai ai aceasta garantie. Acum cateva saptamani, la Pro-tv s-a dezbatut tema asta cu alimentele asa-zis naturale 100%.
    In ceea ce priveste comerciantii trebuie avut in vedere ca, de cand a existat pe pamant, capitalismul nu are nici un punct comun cu increderea, corectitudinea sau alte idei nobile. Managerul capitalist vrea profit si pentru a-l avea iti spune ceea ce vrei sa auzi pentru ca tu, cumparator, sa iei marfa lui si sa-i bagi bani in buzunar.

    • Bre Cristiane citesti prea multe almanahe:) Confunzi capitalismul cu mult-iubitul comunism si cu socialismul. Tocmai ca in capitalism “clientul nostru este stapanul nostru”. daca clientul este cu adevarat satisfacut,inseamna ca are toate sansele ca business-ul sa mearga. In capitalism lumea este foarte atenta la feedback-uri si chiar incearca sa le corecteze.Sunt multe chestii date pe gratis pentru greseli.Si stii de ce?Pentru ca eu ma uit la ce au zis altii despre business-ul respectiv,si daca au review-uri in majoritate negative,nu folosesc acele servicii.(Amazon,yelp etc).Plus ca nu am inteles ce este gresit ca un business sa aiba profit???
      Ama io ma gandesc ca daca tu-ti iei informatia de la PRO Tv…mai bine ramai la almanahe:)
      Ete ca io-s mai credula,si am incredere cand ma duc la TJ si cumpar produse organice,ca-s intr-adevar organice. Si gustul este incomparabil mai bun decat al produselor ne-organice:) De fapt e gustul pe care-l stiu din copilarie:)
      Just my 2 cents!

      • @Diana: ceva mai multă atenție la nume dacă se poate. Almanahe n-am citit, dar almanahuri da. „Urzica” și „Știință și tehnică” dacă nu mă-nșel.

      • Cristian imi cer scuze.Nu stiu ce mi-a cashunat pe tine…sorry:(.
        Mesajul era adresat de fapt lu’ Liviu:D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.