Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Prostia si ciuda la romani

Prima dată am “mirosit” că se poate câştiga ceva de pe net prin 2004-2005. Aveam deja de 2-3 ani un mic site şi munceam pe el ca orbetele. Iniaţial doar de plăcere şi pentru a oferi informaţie, apoi am început chiar să mă gândesc că e posibil odată să primesc şi un ban de pe munca  mea. A mai trecut ceva timp până m-am mutat pe oferirea de servicii de web design, mişcare nu chiar proastă în condiţiile în care încă aş muri de foame din advertising.

Modelul, dacă doriţi să-i spun aşa, a fost un puştan ce ţinea karateforums.com (cum situl meu era de arte marţiale, bănuiţi că eram toată ziua călare şi pe situl omului), phpBBhacks.com etc. Un puţoi care la 13-14 ani şi-a pornit primul forum şi care pe vremea aia era prin liceu (teoretic, că era “home schooled”) şi făcea bani cam cât părinţii ce mergeau la un “job normal”.

Atunci m-am gândit eu că, dacă un puştan poate să facă bani, creier am şi eu, deci nu e imposibil. Drumul nu a fost şi nu este uşor, am văzut şi rezultate bune, am dat şi cu capul de asfalt de câteva ori. Tot ce ştiu acum se bazează pe prostiile personale, pe lucrurile pe care ŞTIU că le-am făcut bine, pe muncă multă şi o pasiune totalmente nesănătoasă (sunt genul de imbecil pentru care 8 ore de “desenat” în Photoshop sunt relaxante). Am avut norocul să dau de asemenea exemple de reuşită, am avut norocul să dau de articole bine scrise şi de sfaturi din partea celor care fac asta şi o fac bine.

Este plin de informaţie, e plin de articole care-ţi pot literalmente schimba viaţa. În loc să lucrezi prost şi puţin, înveţi să-ţi drămuieşti timpul, să pui la punct un portofoliu, să atragi clienţi de calitate, să ţii un blog bun, să atragi trafic serios etc. Trebuie doar să caşti ochii şi să înveţi. Sunt sfaturi oferite GRATIS de oameni care se pricep la asta şi simt nevoia să împărtăşească ceva din experienţa lor. Poate pentru că şi lor le-au prins odată bine nişte idei pe care alţii la rândul lor le-au făcut publice. Nu-ţi dă nimeni mură-n gură soluţii, dar, dacă ai ceva între urechi, poţi folosi nişte “strategii” pentru a face paşi mai rapizi în domeniul vizat.

După ce am început să prind şi eu nişte idei, m-am gândit tot pe principiul “şi mie mi-au dat alţii informaţii” să mai ofer un sfat sau măcar să vorbesc despre subiect, încât să înţeleagă şi alţi tineri că noţiunea de bani pe net nu e doar idee. Nu scoţi bani din nimic şi nici nu este un drum uşor şi fără obstacole, dar se poate. Asta contează.

Eu am văzut acum câţiva ani că unii au reuşit în domeniu şi succesul lor m-a motivat. Aşa sper că alţii acum văd exemple de oameni care trăiesc din munca aceasta şi realizează deci că nu e doar un vis. Şi poate cel mai important aspect ce doresc să se desprindă este că, în ciuda unor ştiri cretine din presă, care ating doar factorul infracţional, pe net faci bani şi fără să te ţii de fraude de carduri sau să te dezbraci pentru toţi nespălaţii la vreun sex video-chat.

Şi contrar sfatului omului meu “dar lasă-i, frate, să-şi rupă nasul, ce te tot omori să-i înveţi”, mai fac şi prostia de a petrece timp facturabil pe articole care sper că deschid nişte căi pentru alţii după mine. Şi normal că insist cu încăpăţânare pe nişte idei, cum ar fi că banii pe net nu se fac din soare şi lună, ci din MUNCĂ şi că multe situri de “mini jobs” şi alte rahaturi sunt o pierdere de timp.

Concluzia care se trage pe tema asta, când insist ca nou-veniţii în online să nu piardă timpul cu prostii, ci să găsească repede o nişă pe care pot face o anumită performanţă, este că “lu’ Dojo îi este ciudă pe noi că facem asta.”

Da, dom’le, aici era misterul. Mi-e ciudă. Asta e problema românului. Dă-i un sfat, spune-i că greşeşte, şi, în loc de mulţumesc sau un mai cinstit “băi, lasă-mă să-mi dau singur cu capul de pragul de sus”, concluzia este că ăla de-l trage de mânecă nu poate dormi de grija lui şi de invidie. Da, lumea vă duşmăneşte, ăla de vă oferă sfaturi GRATIS crapă de ciudă.

Europei îi este ciudă pe noi, bogaţilor le e ciudă pe cei săraci, bloggerii mari crapă de necaz pe cei cu 100 de vizitatori pe zi. Lui Trump îi e ciudă pe mine, care nu-mi permit nici măcar o cafea într-unul din zgârie-norii lui din Manhattan, Nadiei Comăneci îi este ciudă pe orice copilă de 5 ani, ce are măcar un deceniu de muncă sisifică în faţă până să poată face, dacă va face, performanţă, mie mi-e ciudă pe orice puştan de 17 ani care câştigă din prostii pe net de câteva zeci de ori mai puţin decât câştig eu. Aşa e, m-aţi prins, fir-ar ea de ciudă să fie.

Probabil soluţia ar fi să-mi bag şi eu picioarele şi să refuz să mai ofer orice informaţie. Că doar informaţia, spre deosebire de ce crede românul amator de copy-paste, COSTĂ. Sunt alţii care dau bani pe consultanţă şi noi, unii boi, o dăm gratis. Nu dăm secrete de stat, dar cine are urechi să audă şi cap care să-i folosească şi la altceva decât la stabilirea semnalmentelor, poate face un pas important. Din sutele de oameni care citesc articole de genul ăsta o mare parte vor ignora subiectul, pentru că nu este pentru ei. O parte vor încerca şi ei să intre în domeniul acesta şi doar o parte vor ajunge să trăiască din munca online.

Revenind la subiectul iniţial, absolut niciun om care are un business pe net NU FACE BANI DIN RAHATURI din astea. PUNCT! Orice om care trăieşte de pe net are un site sau o reţea care generează venituri de pe reclame sau oferă servicii serioase: web design, SEO, programare, traduceri, creaţie de conţinut. Niciun individ care câştigă mai mult de 500 de euro/lună nu face banii ăştia dând click pe onbux sau completând chestionare. Şi majoritatea nici nu şi-au pierdut vreodată timpul cu asta, pentru că timpul trebuie folosit pentru muncă şi învăţat. Dar despre asta într-un articol viitor …

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

23 Comments

  1. Eh, păi oamenii sunt fel de fel…Chiar tu ai spus că ai beneficiat de articole bune ale unora care dădeau sfaturi gratis. Sigur că sunt şi din ceilalţi, invidioşii care mor de necaz că te-ai remarcat acolo unde ei nu fac prea multe parale. Important e să nu pui la suflet răutăţile şi să îţi vezi de treaba ta mai departe. Câinii latră, ursul trece !

  2. Treaba cu consultanța pe bani e benefică atât pentru tine cât și pentru cel consultat.

    Pentru că atunci când omu’ plătește, are impresia că informația aia valorează mai mult, drept urmare va băga la cap mai mult, mai ușor, mai curat și mai plăcut uscat 😀

  3. Eu, una, iti sunt recunoscatoare pentru toate articolele in care impartasesti din experientele tale.
    Eu zic sa ii muti pe respectivii indivizi intr-o categorie (la mine e “ignore”) – la figurat vorbesc, bineinteles – si sa iti vezi de treaba ta in continuare, ca o faci bine. Dar cine sunt eu sa zic, ca sunt sigura ca asta faci deja 🙂

  4. rationamentul respectivilor mi se pare absolut corect; cum sa nu iti fie tie ciuda cand tu muncesti de iti sar capacele si creierasii iar ei fac averi dand clickuri pe niste bannere??? click, click, click – pac bmwu’

  5. un articol care mi-a mers la creier (a nu se intelege ca este un lucru rau), ma gandesc foarte serios la o nisa pe care sa o abordez si de care sa ma tin, pentru ca asa scriind ce-mi trece mie la un moment dat prin cap, nu fac decat sa satisfac curiozitate unui numar mic de cititori, pe cand o nisa cum spuneai si tu ma focuseaza pe un subiect. Sper sa ajung cat mai repede sa gasesc aceasta nisa pentru ca fiecare zi care trece fara sa am ceva concret stabilit este o zi pierduta. Multumesc pentru articol si pentru faptul ca ai impartasit cu noi din vasta ta experienta

  6. Consultanta “pe bani” este benefica dar nu trebuie sa se ajunga la stadiul de “pentru banii astia nici nu imi dau ghetele jos din cui”. Exista o limita de la care serviciul facut trebuie platit dar pana la care este “neprietenos” sa ceri vreun fel de remuneratie.
    De exemplu, unui tip care se tot chinuie (fara rezultat) sa isi aduca site-ul un pic mai sus ii poti spune, pe gratis, ca sta rau de tot cu SEO si optimizarea il poate ridica, dandu-i si locuri de unde sa ia informatie folositoare pentru a invata. Poti sa ii si corectezi unele stangacii. Dar daca vrea sa ii optimizezi site-ul, ii spui clar : “atat” face treaba asta.
    Cineva se poate astepta ca, gratis, sa ii spui cum este cu SEO pentru WP (nu-i asa Dojo ? 🙂 )si poate si sa i se corecteze rapid ceva neatentii dar daca vrea sa ii se configureze plug-in-ul se poate astepta sa auda “asta face “atat” …”.

    “Probabil soluţia ar fi să-mi bag şi eu picioarele şi să refuz să mai ofer orice informaţie” – hai Dojo, nu mai fi atat de radicala, stii si tu ca nu poti. Daca asa esti “construita” nu te poti schimba doar fiindca X sau Y este “ofticos” :). Ai invatat ca este normal sa dai inapoi fiindca si tu ai primit odata. Nu poti sa devii anormal doar fiindca X sau Y nu are idee de normalitatea relatiei interumane.

  7. Io as zice sa nu-ti bagi picioarele si sa nu renunti la articolele tale cu si despre “bani pe net”! Stii care e faza cu cei care te critica? E mult mai usor sa ne manifestam atunci cand suntem nemultumiti de ceva decat atunci cand suntem multumiti. Din cauza asta s-ar putea sa auzi mai multe voci critice, dar asta nu inseamna ca nu ai inspirat pe multi altii! Stii doar ca ti-am mai spus, eu am intrat in freelancing datorita articolelor tale! Deci peste 100 de ani cand iti da santu Petru formularul cu “ce am facut eu pe pamantul ala”, poti bifa ca ai inspirat cel putin un om 😀

    Aaaah, si alta chestie: eu niciodata nu ma duc la un dentist care are dintii stricati. Deci cand incearca sa-ti dovedeasca unul ca nu contezi intr-un domeniu, intreaba-l ce realizari are el in domeniul respectiv. Ca asa sfaturi despre ingineria nano-nucleica si eu pot sa dau!

    • +1. Ai inspirat cel putin 2 oameni. 😀

      M-am apucat de freelancerit dupa ce am citit cateva postari pe aici (multumeeesc! 😀 ) si pe alte cateva bloguri romanesti. La inceput a fost greu, dar dupa cateva luni am inceput sa fac ceva banuti… cam cat sa imi ajunga. Cu putin mai mult efort, probabil ca o sa pot sa traiesc din bani `facuti pe internet` cam toata viata. La altceva nu ma pricep, oricum..

      Probabil ai dreptate site-urile gen onbux, dar totusi vreau sa vad pe pielea mea cum e sa iei teapa de la un PTC. 😀

  8. Lasa ca stim noi mai bine, ti-e ciuda. Cum poti sa dai un asemenea sfat romanilor? Auzi,cica sa muncim. Pai daca in Romania s-ar munci, sute de mii de oameni si-ar pierde slujba.

    • “daca in Romania s-ar munci, sute de mii de oameni si-ar pierde slujba” =))=)) mor de ras!!!!! dar asa e, cel mai mare adevar pe ziua de azi!

  9. Un alt post foarte bun… Te apreciez si te respect foarte mult, iti apreciez talentul. Tot ceea ce faci, are o amprenta “Dojo” foarte puternica. Putini sunt cei care au o “personalitate online” si pot genera idei proprii(vezi case mai mari). N-am vrut sa par “periuta”, aceasta este parerea mea.
    Dojo, multumim frumos pentru sfaturi!!!

  10. nu stiu cum da chiar daca scrii articole luuungi tot stau si le citesc pana la capat… cred ca ai talent la scris:P

  11. Din cite inteleg facutul asta de bani pe net e un fel de consulatanta. Acuma daca o oferi gratuit consultanta inseamna ca numarul clentilor scade. De ce ai face asa ceva?

    • Mihai, eu nu traiesc din consultanta online, deci nu ma deranjeaza numarul mare sau mic de clienti. Sa zicem ca e un fel de “karma”. Io am prins la vremea mea (si inca prind) sfaturi de la altii, sfaturi care mi-au dat un sut in zona corecta si m-au ajutat, incerc si eu sa impartasesc ceva din ce stiu si poate va folosi altora. Domeniul este atat de vast incat ceea ce discutam noi aici nu se califica la consultanta platita, pentru ca nu e atat de specific.

  12. Atunci când lângă „muncă“ îl pui și pe fratele „învățat“, dragă Ramona îți spun că bagi spaima-n oameni și știi că așa este. Eu nu mi-am propus să fac niciun ban din blog pentru că, slavă Cuiva, sunt mulțumit cu ceea ce câștig. Cu toate astea, nu fac rabat sau compromisuri în ceea ce privește calitatea conținutului pe care îl public și fac exact ceea ce spuneai tu despre perfecționarea pe o nișă. Culmea, abia după ce am citit rândurile tale mi-am dat seama de asta 🙂 DAR, nu voi strâmba din nas dacă într-o bună zi acel blog va avea potențial de a genera venituri suplimentare. Deocamdată am plăcerea de a scrie ceva ce nu pot scrie, culmea, acolo de unde-mi vin banii. În ziua când va dispărea plăcerea, atunci va dispărea și blogul, nu neaparat fizic/vizual.

  13. Eu n-am înțeles de ce articolele cu sfaturi sunt contrazise sau aruncate la gunoi de diferite persoane. Să dai un sfat nu e un ordin, sau o lege, deci nu văd unde se cramponează niște indivizi.

  14. Sa oferi consultanta este cea mai mare greseala, si m-am convins pe pielea mea. Dupa un raport amanuntit SEO la care am lucrat peste 3-4 zile, l-am predat clientului, si s-a facut nevazut, spunand ca va reveni… Si acum, va ca intreg procesul seo este facut de catre “altcineva”, cu toate punctele subliniate de mine.
    Deci, este o mare greseala, consultanta se plateste una la mana. In cel de-al doilea rand, invidia este in floare in romania. Cum, ala are BMW, eu am Dacie, de ce?? Pentru ca ala munceste sau il duce capul! Asta este raspunsul.

    • Sa stii ca merge si consultanta daca respecti 2 reguli simple:
      1. nu lucra cu romani
      2. la primul client 70% avans, daca revine, 50% avans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.