Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

A-ti permite vs. a merita

De fiecare dată, când încerci să explici unora că nu faci o anumită alegere financiară, se vor găsi cel puţin câţiva români sadea, care să-ţi bage sub nas ‘da, bă, nu-ţi iei/faci asta pentru că nu-ţi permiţi’. Asta în modul elegant, când nu te consideră un ratat, doar pentru că nu eşti dispus să dai din banii TĂI pe chestii ce-ţi sunt relevante.

Pentru românul rupt în fund să-ţi ‘permiţi’ este principala chestie. De asta ne facem credite pentru mâncare, să vadă vecinii ce Crăciun îmbelşugat avem, conducem maşini ce valorează cât jumătate din garsoniera pentru care avem rate pe următorii 30 de ani, ne cumpărăm telefoane ‘deştepte’ şi plătim un sfert de salariu pe abonamente de date. Cum să aibă toată lumea iPhone 4S şi noi să n-avem? Cum să ieşi la un brifcor să nu dai update pe facebook, să vadă lumea ce tare eşti, că-ţi PERMIŢI 5 lei un suc.

Imediat ce mai prinde un leu în plus la salariu, românul începe să arunce aiurea bani pe prostii. Da, românul ăsta am fost şi eu. Cu leasing la maşină, că doar îmi permit rata, cu ieşit prin oraş, cu aruncat bani în fiecare zi pe prostii, că doar nu voi fi mai fără moţ decât colegii mei. Ce mi-a rămas după ani de trăit ‘bine’? Nimic.

După ce treci (dacă treci) de faza asta idioată, începi să-ţi pui altfel problema. Da, foarte posibil că-ţi permiţi orice produs Apple, dar poate găseşti produse similare la o fracţiune de preţ. Îţi permiţi chiar ultimul iPhone şi la preţul fără abonament, deşi probabil de aia ai prieteni în State, să-ţi ia la preţ decent şi să-l facă pachet. Normal că-ţi permiţi şi un abonament de date lunar, dar oare merită? Ce bine e să plăteşti doar 15 lei pe lună. Chiar dacă-ţi permiţi un asemenea telefon, dacă nu-ţi este vital în muncă (şi eu încă nu văd să-mi pice afacerea că nu am aşa ceva), te gândeşti că sunt bani aruncaţi.

M-am plimbat ore întregi pe 5th Avenue, pe lângă magazine de lux. Dacă stau să mă gândesc, mi-aş fi permis o geantă de la Vuitton. Puneam ban pe ban şi tot revenean în ţară cu una. Sau o Gucci. Nu ale mai scumpe, dar se găsea ceva. Ar fi o prostie în condiţiile în care 1. nu suport genţile şi 2. se găseau mişto de tot la 70 de dolari de pildă. Asta dacă nu intrăm în detalii despre faptul că port ori rucsacul de laptop (40 de dolari la un fel de Metro de-al lor) sau rucsacul pentru aparatul foto (tot undeva la 40 de dolari, luat de pe ebay). Ah, pardon, am şi o geantă din aia ‘stundeţească’ luată cu 19 dolari.

Am fost invitaţi de prietenii noştri la restaurant în Queens, unde am plătit mâncare foarte bună la o fracţiune din preţul din Manhattan. Şi-ar permite să ne ducă la unul de fiţe (gen London)? La salariile lor .. da. Merita să dai sute de dolari pe un meniu acolo, când tot cu o gură mănânci? Pentru unii poate că da, pentru noi mâncarea din Queens a fost senzaţională şi ne-am simţit nemaipomenit.

Avem amândoi pasiuni ciudate: el este înnebunit după fotografie şi are tot felul de daravele, de-ţi stă mintea-n loc. Eu sunt ahtiată după ‘scule’ de genul laptop, tabletă etc. Am din fiecare, dar luate având în minte un raport ideal calitate/preţ. Pentru că poţi să-ţi faci damblaua pe bani mai puţini, chiar dacă unii şi alţii îşi vor bate joc de tine că, dacă nu te declari fan Apple, înseamnă că nu-ţi permiţi produsele lor.

Ultima discuţie de genul ‘ce sărăntoci sunteţi’ a venit cu prilejul legii anvelopelor de iarnă. Dacă am deschis gura să explic că nu le consider utile, în condiţiile în care nu scot maşina la ‘produs’ când e zăpadă, tot s-au găsit destui să-mi închidă superior gura că, dacă n-am 2000 de lei pentru asta, de ce mai am maşină. Chiar dacă nu s-a pus problema că nu am banii respectivi, doar că nu consider oportună o asemenea investiţie pentru cele 5 drumuri pe care le voi face pe zăpadă într-o iarnă.

Să-ţi permiţi anvelopele este una, să îţi merite achiziţia lor este deja o altă discuţie. Lucrez de acasă, deci chiar ies când mă ‘arde’. Pentru asta există taxi, atunci când dojomobilul stă cuminte în parcare. Pentru că nu insist să-mi buşesc maşina pe patinoar, mai ales când NU trebuie să circul în fiecare zi. Deci 2000 de lei stau foarte bine în cont, alături de banii pe care nu i-am cheltuit pe un smartphone sau un laptop/tabletă de la Apple. Când începe să nu-ţi mai pese de faptul că nu eşti ‘cul’, apuci să vezi altfel banii. Să te gândeşti la economii, să ai bani pentru investit în propria ta afacere, să călătoreşti.

Pentru noi chestiile astea contează. Avem o mare plăcere de a călători şi preferăm să fim cuplul ‘uncool’ care deschide bine ochii atunci când cumpără ceva, chiar dacă şi-ar permite să facă ‘spectacol’ mai mult. Pentru că marea noastră pasiune comună este să vedem lumea şi am avut noroc cu carul să existe oameni care ne iubesc şi ne doresc alături de ei. Iar banii pe care nu îi cheltuim pe inutilităţile pe care alţii şi le ‘permit’, ne ajută în acest sens.

Înainte să mai daţi replici de clasa a II-a unui om care nu este de acord cu voi, încercaţi să gândiţi puţin mai departe. Poate respectivul nu consieră relevant un produs scump, doar pentru că este ‘cul’. Poate că respectivul planifică mai cu atenţie o ‘investiţie’ şi nu-şi cumpără diverse doar pentru ca voi să-l lăudaţi că e de-al vostru. Poate că unii, înainte să arunce 2000 de lei pe anvelope de iarnă, se gândesc cât îi costă de fapt cele 3-5 drumuri făcute pe zăpadă şi câţi ani ar trebui să facă drumurile respective pentru a justifica o asemenea cheltuială.

Oamenii care vă respectă doar pentru că aveţi iPhone 4S nu merită oboseala. Sunt banii voştri în joc, bani pentru care munciţi. Cumpăraţi-vă lucruri care să merite. Că de permis …

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

22 Comments

  1. total de acord cu tine, uite din aceleasi motive pe care le-ai enumerat mai sus am renuntat la netul pe mobil, nu se merita sa dau 4 euro pe luna pentru atrimite doua tweet-uri sau pentru a raspunde la un comentariu, lucrul asta il pot face si de acasa atunci cand am un calculator la dispozitie

    • Netul pe mobil e aur alb atunci cand esti inchis intr-un sistem din care nu ai scapare pentru o perioada mai lunga sau mai scurta de timp. Sistemul de care vorbeam poate fi format din timp, locatie si viteza. In rest de acord cu tine!

  2. Cum să aibă toată lumea iPhone 4S şi noi să n-avem?

    Uite-aşa. Eu de ce nu am? Nu m-a interesat niciodată niciun fel de “ifone”, de când a apărut până acum.

    Dacă am deschis gura să explic că nu le consider utile, în condiţiile în care nu scot maşina la ‘produs’ când e zăpadă, tot s-au găsit destui să-mi închidă superior gura că, dacă n-am 2000 de lei pentru asta, de ce mai am maşină. Chiar dacă nu s-a pus problema că nu am banii respectivi, doar că nu consider oportună o asemenea investiţie pentru cele 5 drumuri pe care le voi face pe zăpadă într-o iarnă.

    Cam aşa au zis şi oamenii Statului, de la Ministrul Transporturilor până la ultimul poliţai de pe stradă: nu se justifică impunerea obligaţiei de a folosi anvelope de iarnă decât atunci când condiţiile meteo o cer. Poate unul nu iese niciodată pe zăpadă, indiferent ce fel de anvelope ar avea, şi ce raţiune are să îşi pună anvelope de iarnă într-o zi cu 15 grade şi asfalt uscat, ca la Loviluţie?

    Avem o mare plăcere de a călători şi preferăm să fim cuplul ‘uncool’ care deschide bine ochii atunci când cumpără ceva, chiar dacă şi-ar permite să facă ‘spectacol’ mai mult. Pentru că marea noastră pasiune comună este să vedem lumea şi am avut noroc cu carul să existe oameni care ne iubesc şi ne doresc alături de ei. Iar banii pe care nu îi cheltuim pe inutilităţile pe care alţii şi le ‘permit’

    Pentru unul care nu vrea să ştie decât de cartierul sau de blocul lui, biletele de avion sunt “inutilitatea”…

    ~Nautilus

  3. cea mai proasta investitie de anul trecut a fost un smartphone cu care ma puteam conecta prin wireless la internet – cel mai ieftin la ora aia. zic “proasta” pentru ca l-am luat sa mai intru pe internet in timpul calatoriilor, insa calatorind am avut tot felul de probleme cu internetul wireless care exista, dar numai gratis nu era de cele mai multe ori. telefonul (LG) a dat tot felul de erori pana anul asta cand a inceput sa moara incet, da’ sigur. 700 lei (sau mai mult?) aruncati, zic acum, pentru un obiect de care n-aveam nevoie si care mai mult m-a enervat decat sa-mi fi folosit…

  4. Nu spun ca nu ai dreptate, dar cand vine vorba de electronice e un subiect sensibil, asta pentru ca sunt foarte multe lucruri pe care le doresti si foarte putine cele de care ai avea nevoie (utilitate se gaseste pentru toate).
    Laptopul e acum o jucarie, la fel ca si telfonul mobil. Orice copil de 12 ani isi doreste un laptop. Pe langa desktop. Adultii isi cumpara unul pentru ca e bun – pot sta pe net din pat. Eu unul am vazut putini oameni care isi aleg un laptop strict pentru munca. Principala calitate a unui laptop este mobilitatea, lucru oferit pana recent NUMAI de apple (nu intru in detalii aici). Pana la urma tine de limita impusa de fiecare dintre noi, insa parerea mea e ca e greu sa o sugerezi cuiva.

    Povestea cu anvelopele e alta. Mie mi se pare buna legea asta desi recunosc ca la inceput m-am strambat putin. E normal sa fii sanctionat doar daca circuli cu masina in mod iresponsabil, nu pentru simplul fapt ca intr-o anume perioada a anului ti se impune ceva. Daca te poti lipsi 4-5 luni/an de masina, poate ca n-ai nevoie deloc de ea.

  5. Sunt oameni pasionaţi de tot ce apare nou în materie de tehnologie. Dacă-şi permit, e treaba lor cum îşi cheltuie bugetul. Dacă nu-şi permit, iarăşi treaba lor. Iar atunci când îşi plâng de milă că n-au bani de alte lucruri necesare, lasă-i să se plângă şi atât. Nu eşti obligată să le cânţi în strună, să le faci morală, să-i ajuţi. Fiecare om e responsabil pentru acţiunile sale. Poate că ar fi bine dacă tot mai mulţi ar fi conştienţi de asta.

    Bag de seamă că îţi pasă prea mult de părerile unor oameni care nu te cunosc. Am în jur o mulţime de fani Apple, iPhone în special. Am un HTC Wildfire S pe care l-am cumpărat pentru că-mi e necesar şi pentru că atâţia bani mi-am permis să dau pe un astfel de echipament. Mai mult nu aveam, nu pt un telefon. Ei bine, fanii Apple din juru-mi mereu comentează cât de inutile sunt toate aparatele în afara iPhone, dar zău că nu-mi pasă. Telefonul meu funcţionează? Funcţionează! Şi-a scos o parte din investiţie? Şi-a scos! Mă ajută să-mi fac munca zi de zi, atunci când nu-s la calculator? Mă ajută! E tot ce contează!

    La fel am procedat cu laptopul pe care l-am cumpărat acum vreo 5 ani. Funcţionează şi acum foarte bine, chit că-i HP şi mulţi prieteni susţin că toate laptopurile HP sunt proaste! Or fi! Io l-am nimerit pe ăla bun, că atunci când l-am luat am avut grijă să cumpăr unul din clasa business, nu consumer. Da, am dat mai mult pe el, dar de 5 ani şi-a scos de 3-4 ori banii cheltuiţi! Momentan n-am de gând să strâng bani pt alt laptop, ci mai degrabă strâng pentru un obiectiv nou la camera foto. De rate, credite nici nu vreau să aud. Nu-mi permit acum? Mai aştept 2 luni, că nu arde nicăieri!

    Până la urmă şi lucrurile astea ţin de prioritizare.

  6. Mi-am permis un smartphone si a meritat. Cu importanta mentiune ca acum tre sa-l duc la resetat pt ca “desteptul” nu are o optiune de a reveni la setarile din fabrica. E C5-03

  7. Revin, pentru ca are oarecum legatura cu articolul, caut sa-mi cumpar un obiect total inutil, care sa nu-mi foloseasca la nimic, imi poate sugera cineva ceva.Eu am cumparat de tigari, dar l-am golit, deci tot l-am folosit. Altcevs?

  8. Numai la bani nu m-am gandit cand am citit titlul, am crezut ca e vorba despre ce iti permiti sa faci/ cum iti permiti sa te comporti vs cum meriti sa fii tratat…

    Complet off-topic: de ceva vreme mi se incarca foarte greu blogul + ca imi ingheata complet sistemul timp doua-trei secunde dupa ce deschid tabul. Si nu mai patesc asta pe nicaieri pe unde intru in mod regulat :-??

  9. Stiu minim 5 oameni care cheltuie pe masini mai mult de jumate din salar ca sa mearga cu ea 5 km pana la job, da’ au masina :D.

  10. Fiecare isi administreaza banii cum stie, cum doreste, dar la noi e problema aceea cu capra vecinului…
    sa nu se laude el ca vecinul n-are…?!

  11. Sa fiu sincer si eu am renuntal la multe lucruri inutile….si ma rezum strict la ce am nevoie…nu pt ca nu imi permit ci pentru ca vreau sa mai economisesc un banut!…ca nu stii ce-ti rezerva ziua de maine! nimik nu mai e sigur!

  12. Eu deobicei incerc sa-mi propun sa depasesc anumite praguri, daca reusesc sa o fac, ma simt indreptatit sa ma rasfat cu cate o chestie, mai mare sau mai mica depinde si de eforturile pe care le-am depus; uneori o sa fie o excursie pe care chiar mi-am planuit-o in iarna asta pentru simplul fapt ca am terminat anu’ universitar fara restante, alteori poate o sa-mi permit doar o bluzita 🙂

  13. sunt de acord cu tine daca iti permiti un lucru ar trebui sa te uiti si la calitatea acelui lucru , exemplu cei care au bani multi si isi iau masini de mii de euro nu spun ca nu au o calitate buna dar atunci cand fac boom stii ca ai pierdut o multime de bani 😛

  14. cata dreptate ai Dojo..foarte multi isi cumpara chestii inutile doar sa arate ca ei isi permit,dar defapt au la rate si la de toate ca nici sosetele care le poarta nu mai pot fi numite ale lui..mai bine iti cumperi doar lucruri pe care le folosesti si daca poti sa gasesti si ceva mai ieftin si folositor,e perfect..

  15. dar cum e cu oamenii care nu isi permit un lucru dar cu toate asta si-l iau pentru ca aia le face lor placere, chit ca pentru asta manca paine cu salam toata luna?
    Oare, faptul ca ii judeci, nu te face identica cu cei care te judeca pentru faptul ca nu ai anvelope de iarna?

    • @Dojo: cam asta au crezut si cei de la Samsung despre euforia Iphone. Uite aici o parodie: https://www.youtube.com/watch?v=tNxDd3l0lEU

      @Diana: treaba cu show-off-ul se numeste in marketing cultura de tip masculina si e predominanta in lume. Doar tarile scandinave sunt culturi feminine, in care nu conteaza (se presupune)sa ai capra mai cu mot decat a vecinului. No, acum sa tragem toti aer in piept si sa ne gandim de doua ori inainte sa cumpara,.

  16. Lately tot vad subiectul asta pe blogurile romanesti…si imi intareste convingerea ca romanii sunt show off. Io nu am intalnit aici pe nimeni care sa-mi dea replici de genul celor mentionate mai sus. Pur si simplu pe nimeni nu intereseaza ce telefon am, ce laptop folosesc, daca am Ipad1 sau 2…etc. Ca discutam cateodata despre ce tehnologii folosim in particular, e normal in mediul unde lucrez. Dar sa ma scuz pentru ca folosesc Apple si nu folosesc Microsoft(sau incers) mi se pare total anormal. Cu banii mei fac ce vreau, cumpar ce vreau. Nu am considerat pe nimeni niciodata sarac pentru ca nu si-a permis Iphone sau cauciucuri de iarna. NU E TREABA MEA! Este o chestie specifica tarilor estice sa se uite tot timpul in ograda celorlalti si sa ii judece! Grow up people!
    P.S. Ramona, fiecare are pasaricile lui si e pus pe cheltuiala cand vine vorba de ele.:)) Asa ca ce-ti place tie poate mie mi se pare inutil si invers. Si da, tot ce-mi cumpar merit cu varf si indesat. Parol!:)

  17. Eu am ajuns sa gandesc asa de foarte mult timp, cam de cand am si un copil si prioritatile mele (permisive) mi le-am schimbat, si au devenit mofturi pt copil si lucruri esentiale :))). Si eu prefer sa calatoresc 3 zile mai bine decat sa arunc banii (de obicei multi) pe lucruri inutile desi uneori ma extaziez prea tare in fata unei vitrine si mai uit de mine :))

  18. […] Periodic sunt luată la împus vagoane că nu am niciun produs Apple. Foarte sigur, sunt prea săracă să mi le permit. Am un rahat de telefon de 2 lei şi abonament de 4 euro. Nu am smartphone, nu am abonament de net […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.