Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Cateva motive clare SA NU cumperi un smartphone

În ultima perioadă mai mulţi bloggeri au scris ‘ode’ minunatului lor smartphone, fără care nu mai pot organiza nimic, face o poză sau găsi un moment de plăcere. Sunt probabil unul dintre puţinii IT-işti care, deşi conduce o afacere online (deci teoretic necesită un smartphone) preferă să investească banii şi nervii în chestii mai interesante. Un masaj thailandez de pildă 😀

Din ce am observat eu la fericiţii posesori: oamenii ăştia se transformă în ‘castori’, stau cocoşaţi peste device, cu mâinile împreunate, de parcă ar ţine ceva de ronţăit în ele, aproape ‘autişti’ la tot ce se întâmplă în jur. Mai nou, la câte un blogmeet, am impresia că vorbesc unor creştete, că oricum posesorii au ceva mai interesant de făcut, decât să se uite la interlocutor.

Mai mult de jumătate din respondenţi susţin că au folosit un smartphone în timp ce socializau cu alţii, aproape un sfert l-au folosit în timpul mesei şi peste 20% .. pe budă.

De aici.

Ar fi şi câteva metode de a mai scăpa de dependenţă, dar probabil majoritatea celor care le deţin sunt mulţumiţi de situaţie şi ferm convinşi că ăia de nu vorbesc de bine ‘sculele’ astea nu şi le permit de fapt 😉

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

35 Comments

  1. Nu folosesc un smartphone din simplul fapt ca il consider inutil, fiind conceput sa faca putin din toate. Practic, sa accesezi internetul este greu, sa citesti un articol e greu datorita display-ului, sa scrii un comentariu e imposibil datorita tastaturii virtuale, GPS-ul nu poate fi comparat cu un dispozitiv GPS dedicat deoarece pierde semnalul foarte des, etc etc etc.

    Practic, vrei portabilitate? Cumpara-ti un netbook! El e solutia perfecta, nu tableta, nu smartphone-ul, si ti-o spune asta un posesor de tableta. Oricat ar fi ea de “dragalasa” nu isi face treaba nici macar 30% decat un netbook, probabil mai ieftin decat ea.

    In plus, haideti sa fim realisti, provoaca dependenta si nu stiu de ce. Prea vad oameni la semafor cu smartphone-ul in mana, pe canapele in parcuri, in casa, in magazine, in supermarket, la restaurant etc etc etc. Acum serios…

    • Multumesc ff mult pentru lamuriri , deoarece eram convinsa sa-mi cumpar un smartphone . sau restul .. Stau bine merci pe lap-ul meu . O zi buna !, Mihaela

  2. Pai sa nu incurcam lucrurile, una e tableta/smartphone-ul si alta e PC-ul. Nu sunt dispozitive concurente, sunt complementare. Laptopul poate face orice, dar cu penalitatea ultra-portabilitatii. Am avut un Sony-Erricson cu WinMobile, SO fara viitor, nu puteam face mai nimic pe el, era limitat rau de tot din cauza procesorului si SO-ului cretin. Un singur lucru era OK, GPS-ul, mergea bine-bine. Am trecut la Android, alta viata, chiar are utilitate. Unul cu ecran de 3.5-3.7 inchi e mic pentru orice altceva decat sms. Samsung Galaxy II are 4.3 inchi si e maricel pentru un telefon, cam mic pentru o tableta, dar are ecran suficient pentru browsing, email, citit carti, etc. Eu am ales un Dell Streak 5, cu ecran de 5 inchi (sa nu fie nici un dubiu asupra dimensiunii). Colegii fac misto de mine sa jucam un ping-pong, ca oricum am paleta la mine, dar e absolut ok de tinut la ureche ca telefon, iar ecranul e generos. Browsing, banking, email, video, audio, citit carti, cumparaturi online, torent (16GB de memorie), GPS beton (e mai bun decat cele dedicate ce merg pe WindowsCE, eu pot rula orice aplicatie, nu doar cea dedicata) si are un procesor de 1GHz de generatie veche (ARM 8), ca astea dual core sunt mostri. Singurul lucru pe care nu-l pot face pe acest telefon-tableta este accesul la resursele companiei (adica verificat starea unor aplicatii ruland in sesiuni remote de windows sau linux) din cauza lipsei Java VM adevarat, dar am acces la mail-ul de serviciu si comunicatorul intern. Cand ai de citit mail-ul si raspuns rapid sau verificat calendarul ca sa stii daca ai intarziat la vreo sedinta dimineata, sa te vad cum te tii de bara in metrou si bootezi ca sa scrii tu la netbook 10 cuvinte. Da, face din toate tableta-telefon atunci cand ai nevoie, in tramvai, in metrou, in parc, in supermarket si suplineste bine tot laptopul in acele necesitati de comunicare. In supermarket poate fi util sa poti compara niste preturi de pe net la o carte, la un gadget, la un router, un tv, o oala, o aplica, o bormasina. Dar hai sa nu le confundam una cu alta si sa spunem ca telefonul destept face nitel din toate si prost, sper ca nu ai pretentia sa editezi documente office in metrou sau supermarket. Am vazut pana acum vreo cativa nerds din astia portabili cu netbook-ul in metrou uitandu-se la filme, da, la filme cu niste casti din alea de studio, cat strachina de mari. La ce se uita unul? La Robotzi si radea singur, mai-mai sa franga stick-ul 3G de bara de metal.

  3. Zise Ramo, care a sms-uit de la un live event..parca..j’de’mii de posturi intr-o singura zi. Relax, trolez si eu 😛
    Eu nu mai vad utilitatea unui smartphone, dar asta mi se aplica doar mie…fiecare cu viziunae lui 🙂

  4. @Madmike să mori tu! Şi tu ai folosit un smartphone la capacitate maximă când? Hai să te uimesc: cu al meu citesc/scriu mailuri lejer, citesc/scriu pe blog (mai greuţ cu scrisu’), navigatorul funcţionează exemplar, internetu’ merge la fel. Şi asta îţi spune un posesor de netbook care îţi spune sigur că sunt situaţii când nu poţi scoate netbooku’ să te apuci de cine ştie ce! Sau, dacă e să generalizăm pot spune şi eu că nu e nevoie de laptopuri de 15”, tot ce face ăla face şi al meu de 9”! Sau?

    • Cred ca ratezi discutia.

      Mailurile pe care le scrii ce importanta au? Era sa pierzi vreo afacere de mii (sau macar sute) de euro fiindca n-ai avut acces la mail in oras? Mai mult decat o singura data, intamplator? Ce ai castigat sau pierdut prin accesul la bloguri din oras? Sau prin accesul la internet? Ai pierdut ceva la bursa sau la alta chestie in timp real? In loc de navigator nu poti lua un taxi?

      Pe scurt – omul important are la dispozitie unelte mai performante decat un TelefonIstet. Iar pentru omul neimportant nu se ridica problema sa “exploateze la maxim” masinariile din dotare. Nu vorbim de un proces industrial FFS.

  5. Sunt fericita posesoare de nokia 2000 toamna(cred)…am un iphone4, dar l-am lasat pe bara..mai usor ma descurc cu vechiturile decat cu el.

  6. pe mine ma inspaimanta gandul ca sunt monitorizat prin ele, am ctit in urma cu cateva zile si altundeva cum ca aceste super telefoane pot face poze singure si le expediaza catre anumite servicii.

  7. mi se pare ciudat ca sa mergi la un blogmeet si tu sa stai pe smartphone sa dai tweet-uri sau mai stiu eu ce minuni. dracu.. mergi la blogmeet sa vorbesti cu oamenii , sa te mai desprinzi de online,mai relax una alta..

  8. Ma tot bate si pe mine gandul sa imi iau un Smartphone… dar, totusi, este adevarat ce ai zis, ce-i ce au smartphone se transforma in castori, ghemuiti tinand acel ceva in mana timp de bune ore, fara sa socializeze face-face.

  9. Am dat de persoane care stăteau la aceeași masă și vorbeau pe wall-ul fiecăruia pe Facebook. Stai să se ieftinească tabletele să vezi ce nebunie va fi atunci.

  10. Nah ca tre’ sa fiu io Gica Contra….! Mie mi se pare absolut o necesitate un smartphone, mai ales după ce te-ai obișnuit cu el. Da, E bun pentru emailuri,web si GPS. Si vai ce bine imi prinde cand stau cu orele in traffic. 🙂 Nu trebuie musai sa fii nush ce om de afaceri, ca sa iti fie folositor. Probabil ca mai intervine si faptul ca acilea unde trăiesc eu nu e un efort financiar sa-ți cumperi unul.

  11. Ce-mi place de astia care nu pot trai fara un smartphone… Da n’au bani de un domeniu si-un hosting…

  12. No ghini bai Escu-le , vai ce prost mă simt ca nu am domeniu! Adevarul este ca $5 s-ar simti foarte tare in bugetul meu lunar lol! Cum era aia cu strugurii acri? Capra face bine, multumesc de întrebare! 😀

  13. Mai, de multe ori cacaturile asta se dovedesc a fi extrem de periculoase . Fostul meu sef avea mania de a trimite mailuri de la volan de pe autostrada, in timp ce rula cu 150 km la ora. Mi-a inghetat sangele in vine in dreapta lui. Sincer eu il consider o jucarie de care ne putem lipsi. Vrei mobilitate, ia-ti un notebook.

  14. Mai sa fiu sincer mi-am achizititonat si eu unu dar singura aplicatie ce am insalat-o este mailul…nimic mai mult..ca vreau doar sa stiu in timp real cine ma solicita si sa nu pierd vre-un client….! si da ai dreptate mi se pare foarte urat sa te duci la o intalnire si tu sa stai pe facebook in timpul ei!

  15. Astea nu mi se par “motive clare SA NU cumperi un smartphone”. Nu stiu de ce faceti confuzia intre a folosi un smartphone si a fi dependent de retele sociale. Am si eu un smartphone de un an si nu m-am transformat in “castor” nici nu stau toata ziua cocosat peste el. Chiar este folositor atunci cand vreau sa trimit un mail pe fuga, sa ascult muzica atunci cand merg undeva, sa citesc un articol pe internet in metrou, sa citesc o carte, sa fac o poza, sa ma uit cum ajung la o adresa cand sunt in oras. Mi-ar fi cam greu ca atunci cand vreau sa fac oricare din lucrurile care le-am mentionat sa scot netbook-ul sa trimit un mail, aparatul sa fac o poza, mp3-ul sa ascult muzica, sau sa umblu cu GPS-ul in buzunar. Cred ca nu intelegeti pentru ce sunt concepute aceste telefoane. Si daca stai la intalniri pe facebook sau pe chat atunci tu ca persoana ai o problema, nu e din cauza telefonului.

    • Radu, bun venit pe blog 😉

      Pai nu fac nicio confuzie: poze – am aparat pentru asta, video – am camcorder, citit – Nook Color (nu inteleg cum puteti voi sa va chirati in rahatul ala de telefon, sa cititi carti. Si asa stau prost cu ochii, i-as face praf de tot), mail – nu am de ce sa trimit mail din metrou. Sau din masina. NU ARDE NICIUNDE. Clientii mei rezista cateva ore, ca nu le pica barba. Oricum sunt online 14 ore pe zi. daca iau o pauza de 2 ore, nu arde niciunde. Am mp3 player de 3 cm pe 3 cm. Un Philips GoGear. Nu as asculta muzica la telefon, ca se descarca rahatul cand ti-e lumea mai draga. Prefer sa nu risc. Am stat anul trecut cu spaima ca ramanem pierduti prin Atlanta pe tema asta.

      singura chestie pentru care l-as lua ar fi GPS-ul, desi avem si scula din asta in casa. Are loc bine-merci in masina sau in geanta mea pentru camera foto.

      Raman deci la telefonul util ca sunat-vorbit. Ca nici SMS-uri nu ma prinzi sa dau 😀

      • Bravo bai! deci tu preferi sa cari 15 chestii diferite dupa tine cantarind un total de 30 de ori mai mult decat un telefon, doar asa.. ca nu vrei sa fii ca ceilalti.. tranteste-le pe toate in masina, ca nu scrie deloc in codul rutier ca in portbagaj sa pui doar ce ai nevoie si sa fie cat mai putine lucruri posibile. Si faci pozele din masina? Sau te apuci sa iei dupa tine in spate toate cele mentionate? :)))))

        cei pe care ii vezi pe strada cu tel in fata non stop is doar o parte din cei cu smartphones. Stai linistit ca sunt si oameni care stiu sa se poarta frumos in preajma altora fara sa-si etaleze telefoanele. Doar ca voua va place sa criticati, si sa vedeti doar ce nu va place. atat.

        Vai… cum sa folosesti un smartphone, care inglobeaza tot ce are omu’ de rand nevoie, si care incape intr-un buzunar.. de ce sa folosesti camera de la telefon, mai bine un DSLR de 10 kile, ca doar esti fotograf “profesionist”, nu? Si un mp3 player.. care e mai naspa oricum decat cel de pe smartphone, da’ e separat…

        Da-o naibii de comoditate si tehnologie noua.. mai bine ca pe vremea lu’ bunica.

        Si daca tu crezi ca te transformi intr-un cretin care sta toata ziua la tel daca iti iei smartphone, asta nu e vina telefonului, ci e vina ta si a felului tau de a fi.

      • Ex, repet, in caz ca nu intelegi ce am scris: nu fac poze cu telefonul, ca ies PROASTE. Si prefer sa car un DSLR (care nu este greu, nu stiu ce aparate foto stii tu de 10 kile, dar probabil ai cunostinta de alte tehnologii. Aparatul are un rucsac mic, in care intra tot ce trebuie (aparat, zoom lens, camcorder, tableta etc. Ca nu merg doar cu mainile in buzunar, cand vizitez un oras. Am nevoie de acte, de bani, de un ‘pet’ cu apa etc. Deci am nevoie de mini-rucsac, iar el e suficient de incapator sa intre totul.

        Nu citesc de pe smartphone, ca si asa sunt deja chioara. Nu vad de ce mi-as bate joc de tot de ochi. Nu port carti, pentru ca, daca pleci cate 6 luni din tara, cum am facut eu, nu prea poti cara o valiza separata pentru carti. Si costa bagajul suplimentar de nu face banii. Deci am nevoie de tableta, daca nu vreau sa ma rup total de citit.

        Am folosit si smartphone de ‘distractie’ si era sa nu mai ajungem la destinatie, ca ii crapa bateria dupa cateva ore. Si eram la mama dracului in Atlanta, mergand la un prieten pe care-l vizitam pentru prima data. Si zau ca nu e chiar usor sa ajungi la destinatie fara navisystem-ul in cauza, mai ales intr-un ditai orasul.

        Telefonul e pentru comunicat si eventual un navy ceva, nu pentru a sta sa citesti carti si sa asculti muzica (asa cum ai nevoie cand calatoresti). Pentru ca, daca faci prostia asta, ii crapa bateria exact cand ti-e lumea mai draga.

        Nu sunt un om de rand, am pretentiile mele. Doresc ca pozele mele sa iasa cat mai OK (si spre informatia ta si a altora am folosit 10 ani ‘sapuniera’, un an ‘bridge’ si acum DSLR si iti garantez ca, avand acelasi ‘pozar’ – eu – pozele ies TOTAL diferite, daca ai un aparat decent), filmarile sa fie OK si sa pot citi o carte in liniste, fara stres ca mi-am nenorocit bateria la telefon si ca am ramas fara posibilitati de comunicare. 🙂

  16. Dojo tu iti pui toate chestiile astea in geanta. Mie nu imi place sa stau toata ziua cu geanta sau rucsac dupa mine. Imi place sa fiu comod si sa nu stau sa caut cine stie ce prin ditamai geanta. Zici ca stai 14 ore pe zi online. Vezi, nu iti trebuie smartphone sa stai cocosat toata ziua pe net. Cat despre comentariul cu fitele… nu merg pe strada cu toate gadgeturile la gat sa vada lumea ca am eu nu stiu ce. Pur si simplu gasesc smartphone-ul folositor si imi fac treaba cu el. As putea sa traiesc si fara el, nu m-as duce sa stau 2 zile la cozi doar ca sa iau un model mai nou sau stiu eu ce accesoriu. Pana la urma vorbim doar de un telefon. Poate sa iti placa sa sa nu iti placa. Nu trebuie sa facem mare caz din asta. Si cum ziceam mai sus, problemele sunt la oameni nu la obiecte.

  17. Am prieteni carora le place sa se cacaie pe ecranul ala mic si amarat. Eu prefer un netbook ce sta mereu in torpedoul masinii. La telefoane ma intereseaza sa aiba camera buna si sa tina bateria.

  18. faptul ca niste forevariAloni stau la “meeturi” calare numai pe telefonu destept inseamna a telefonu destept te transforma intr-un prost? Logic

    stiu stiu, n-am domeniu deci n-am dreptul la opinie. Pe de alta parte am chiuveta neagra.

  19. Dojo, in ultimul tau comentariu ai atins punctul sensibil al unui smartphone: te lasa bateria cand ti-e lumea mai draga. Si numai eu am cateva exemple, ajuns cu copilul la urgente seara, dupa o zis de folosit telefonul intensiv. Am reusit sa dau un singur telefon. Am ramas in mijlocul noptii in Roma ca se inchisese metroul si habar nu aveam cu liniile de suprafata cum ajung unde trebuie. Insa aici am avut si un dram de noroc cu GPS-ul de pe telefon ca am reusit sa identific vizual unde sunt inainte sa isi dea obstescul sfarsit.

  20. Motivele expuse in articol si-n comentariile de mai sus sunt valabile DOAR pentru tine. Eu unul fac eforturi sa-mi imaginez aspectul IT-ului din viata mea fara un smartphone si nu prea reusesc.
    Argumentez astfel:
    1. partea de input text am rezolvat-o cumparandu-mi un smartphone cu tastatura fizica glisanta (nu suport ecranele tactile pline de unsoarea degetelor posesorilor)
    2. la cei 8 MegaPixeli si filmare HD pe care mi-o ofera partea foto/video ma declar mai mult decat multumit (oricum n-am fost niciodata fanul sculelor foto de jdemii de lei -> nu-mi castig existenta din fotografiat)
    3. GPS-ul – mai mult decat ok pe smartphone (pentru ce sa mai am grija unui gadget tamp care face doar o singura functie??? telefonul oricum il iau cu mine cand cobor din masina, GPS-ul daca-l las prin zona, risc sa ma trezesc cu masina sparta; in plus, ii trebuie si aluia incarcator, husa, etc= batai de cap suplimentare)
    4. imi este mai organizata viata de cand folosesc regulat un smartphone (agenda cu intalniri, termene limita, taskuri, zile de nastere, lista de cumparaturi, sau pur si simplu notarea unei idei sau a unui vis de care vreau sa-mi amintesc mai tarziu – toate le folosesc oriunde si oricand am smartphone-ul la mine – inclusiv pe buda)
    5. ma uit foarte mult la filme pe smartphone (am vazut mii de ore de filme, seriale intregi, seara, inainte de culcare); nu credeti vrajeala conform careia trebuie sa te holbezi la un ecran de 3,7 inchi ca sa poti urmari in conditii decente un film – ce ziceti atunci de ochelarii care afiseaza informatii pe interiorul lentilelor pe ecrane mult mai mici si totusi oamenii le vad foarte clar fara sa dea in strabism. Explicatia? Ecranul este mai aproape de ochi: televizorul sta la de 6x diagonala acestuia, smartphoneul la 40-50cm iar ochelarii la 1-2 cm.
    6. bateriile care se consuma repede? si la vechiul si la actualul smartphone am 2 baterii cu un incarcator mobil pentru cea de-a doua care se poate foarte frumos incarca atunci cand o consum pe cealalta. Rareori am ramas fara smartphone din cauza bateriilor si doar in conditii de exceptie. La fel de bine poti ramane fara baterie si la camera video sau aparatul foto chiar cand iti arde buza mai tare.
    7. ascult si muzica si radio dar mai rar pe smartphone. Cand alerg folosesc un mp3 player, este mai usor si mai comod.

    Numai bine tuturor utilizatorilor si non-utilizatorilor de smartphone 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.