Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Investim bani sau ne batem joc?

Am fost ieri prin Malaga. Azi şi mâine citiţi ‘conserve’, pentru că suntem plecaţi în excursii de o zi în Tanger şi Gibraltar.

Dar mai avem în memorie plimbarea din Malaga, plecarea din Fuengirola cu un Mini, închiriat de prietenul nostru ‘american’ (mică maşină, Corsa mea e cât un camion pe lângă ea) şi ‘rularea’ pe autostradă; un tunel din ăla ca-n filmele SF, să ne bucurăm de cele câteva decenii ce ne despart de orice înseamnă civilizaţie. Multe chestii făcute cu bani ‘europeni’ care nu ne-au lipsit nici nouă. Diferenţa este că unii au spart banii aiurea, alţii au făcut ceva cu ei.

Îmi amintesc diverse discuţii cu tot felul de amici, care plănuiau să prindă fonduri europene. Proiecte? Contează? Proiectul cel mare era să pună mâna pe nişte bani, munca mare era pentru a le prinde, nu pentru a avea un plan de ceva. Din fericire (pentru banii europeni zic) nu au apucat să-şi vadă scopul atins, dar m-am lămurit încă de atunci cum văd unii ‘dezvoltarea’ asta.

Dovada o avem în fiecare zi. Încă mergem în genunchi, inaugurăm cu mare fast 30 de kilometri de autostradă şi aia făcută prost, mai reparăm 2 clădiri şi eventual mai avem câte un om de afaceri sau edil cu minimă iniţiativă. Iar restul … bate vântul. Să furăm cât putem, să luăm bani nemeritaţi, fără niciun plan viabil, în afară de şpăgi şi mizerii, să spargem totul pe prostii, în loc să existe un efort consistent şi o organizare decentă.

Autostrada asta de pe Costa del Sol nu este cea din Atlanta (unde ne-am făcut planul la şosele suspendate şi autostrăzi pe sfântul mai ştie câte benzi; cred sincer că, dacă nu aveam navy-system şi acum căutam casa prietenului nostru de acolo), dar este un exemplu de cum se pot face unele lucruri. Banii pe toate prostiile în care am ‘investit’ noi s-au dus pe canal în jos, oamenii ăştia au ceva făcut.

Dacă tot vorbim de lucruri sfinte, să-mi amintesc plimbarea noastră în Atlanta. Este un clip filmat la ‘grămadă’ din maşină, dar merită să vedem ce au putut unii să facă şi ce promit alţii la noi şi vor realiza probabil peste 200 de ani, când restul lumii civilizate se va teleporta probabil.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

11 Comments

  1. Ce-ti pasa, fataaaaa… Tara arde si Dojo de plimba ! Stai linistita, nimic care sa merite sa-ti intrerupi sederea iberica ; te-as fi anuntat eu… Plimbare placuta si asteptam fotografii. Dar te rog eu mult, baga printre ele si una “miscata” sau mai putin reusita, sa am si eu macar un coltz amar de rontzait… Aaaaa, si sa nu uit… Mie-mi plac fotografiile in care, pe langa ambientul care merita sa ocupe un loc pe cardul de memorie, apar si localnici, suprinsi in exercitiul cotidian al preocuparilor. Ma rezolvi ?

    • Cristian, nu-s prea incantata sa pozez oameni, dar am inceput in ultimele ‘iesiri’ sa fac si asta. Poze ‘proaste’ de tot nu ies din simplul motiv ca Niki e un aparat prea bun, ca io oricum sunt varza calita la faze din astea.

      Abia am revenit din Maroc (Tanger). TRAZNET a fost. Ciudat si pitoresc. Acu’ trebuie organizate 600+ poze. Si tre’ sa ne culcam devreme, ca maine plecam in Gibraltar.

  2. totusi trebuie sa tii cont ca ei au ceva inaintea noastra, poate si politicienii lor sunt mai satuli, la noi sunt lacomi, chiar daca au averi pe care nu le poate cheltui un om normal intr-o viata. Nu conteaza care partid, toti sunt la fel. ei au acumult in ceva timp. Lacomiua este si o caracteristica a celor care au trait in lipsuri pe vremea comunismului.
    Un var de al meu a plecat in italia si si-a cumparat 3 masini ca sa aiba sa se dea mare, cu toate ca este destul de sarac, dar pentru el a avea masina reprezinta un statut, si daca are 3……….

    • Trei masini in Italia pot insuma chiar mai putin de 1.000 de euro. Dar daca asta e standardul omului si, chiar mai important, daca asa se simte el important si bine, nu poti sa il condamni.

  3. Spania face parte din tarile care au absorbit cele mai multe fonduri UE, insa au cam fost luati prin surprindere cu criza si din acest motiv au un somaj ridicat(parca vreo 30%). Nemtii au cel mai bun model economic, in fiecare an o crestere modesta si uite asa fac fata cel mai bine crizei( sursa:din auzite 😀 )
    La noi dupa 50 de comunism cu o economie pe baza de C.A.P, cartele, rationalizari si cozi(in timp ce la altii era pe baza de cererea si oferta)…:| rezultatul de azi era inevitabil.

  4. Am avut sansa de a ajunge in grecia de multi ani, cu toate ca aici este cea mai mare criza din europa sa vedeti ce lucreaza la infrastructura de nu va vine sa credeti.Pai la noi cand ies astia si taie o pamblica la fiecare bucata de stada imi vine sa plang. Pana si bulgarii au luat-o inaintea noastra jos palaria si lor. Mie mila de romania cat de in urma a ramas.

  5. Acuma, ca sa fiu si eu ontopic, ar trebui sa spun ca am o oares’care idee despre domeniul accesarii fondurilor europene, la nivel de tari. Si, din ceea ce am inteles eu, aprobarea dosarelor la Bruxelles este la fel de josnica ca o negociere la un talcioc din margine de Bucuresti. Mai exact, totul depinde de numarul de membri pe care fiecare tara il are prin comisiile de specialitate, recurgandu-se la trocuri ieftine de genul : “Tu mi le sustii pe alea doua ale mele, eu ridic mana si votez cu ale tale !” . Noi fiind prospaturi in institutie, inca suntem priviti ca un copil nedorit, adoptat cu oarecare sila, nu atat ca n-a mai putut cineva de dragul nostru cat pentru ca, numeric, reprezentam o piata de desfacere importanta pentru produsele CE. De aici si valoarea mica a fondurilor absrorbite. In cinismul lor, oficialii CE aproba o suma impresionanta dezvoltarii unor proiecte in Romania dar, resping apoi pe banda rulanta, dosare intocmite fara cusur (cunosc exemple). Astfel ca, ceea ce ajunge totusi ca pomana UE in tara, sunt firimituri aruncate cainelui de la ospatul stapanului.

  6. Da mai trebuie cateva secole bune, pana cand se vor dezvata oamenii sa nu fure !!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.