Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Blogging: raspundem la fiecare comentariu?

Una dintre chestiile ‘de făcut’, dacă doreşti să-ţi creşti comunitatea, este să răspunzi la comentarii. Sunt unii bloggeri care răspund foarte rar, alţii care raspund LA FIECARE comentariu. Cum o fi mai bine?

1. Răspunzi la fiecare comentariu: avantaje

  • comentatorii tăi se simt importanţi. Este clar că urmăreşti fiecare mesaj al lor, că nu le poţi răspunde altfel. Se bucură că sunt ‘băgaţi în seamă’, pentru că totuşi ‘donează’ timp şi energie blogului tău.
  • creşte inter-activitatea pe blog. Se deschid discuţii, toată lumea participă. Blogul tău zumzăie de activitate şi de informaţie
  • creşte numărul de comentarii. Până la urmă şi asta contează. Creşte numărul prin comentariile tale, probabil mai mulţi cititori se simt atraşi să comenteze.

2. Raspunzi la fiecare comentariu: dezavantaje

  • discuţie ‘împănată’ cu destule comentarii uşor inutile. Este greu să dai comentarii pertinente de fiecare dată. Sunt destule cazuri când un comentator plasează un comentariu complet, încât poţi doar să spui ‘nota 10’. Probabil nu moare blogul, dacă nu spui asta.
  • pare probabil puţin forţat. Tocmai pentru că ţi-ai impus să nu laşi niciun comentator fără un ‘reply’ şi pentru că nu mereu ai ceva deştept de spus, unele comentarii pot lipsi până la urmă. Să nu vorbim despre faptul că ai de consumat o groază de energie pentru asta şi, dacă ai câteva zeci de comentarii, ţi-ai cam aranjat ziua.

Comentarii blog

Există o cale de mijloc?

Nu cred că este normal să-ţi ignori comentatorii. De asta consider că e vital să apari şi prin secţiunea respectivă, nu doar ca un Moise care a citit ‘legile’ şi s-a cărat de pe blog până la următorul articol. Comentatorii nou veniţi pe blog merită puţină atenţie şi un ‘bun venit’. În general sunt oameni care probabil te citesc de ceva timp şi abia acum au avut ‘curajul’ să scrie ceva. Nu-i o idee rea să le spui bun venit şi să le dai de înţeles că te bucuri de ei.

Sunt mulţi care consideră că, dacă nu le-ai răspuns, nu-ţi pasă. Staţi liniştiţi. CITESC ABSOLUT ORICE COMENTARIU ŞI MĂ BUCUR DE EL. Na, că am şi urlat un pic la voi. Nu există vreun comentariu sau trackback pe care să nu-l ‘scanez’. Este treaba mea de blogger până la urmă şi mi-o iau foarte în serios. Mă bucură fiecare comentariu de-al vostru, mă bucură fiecare ‘inactiv’ care-mi scrie că mă citeşte şi că a decis să şi comenteze.

MULŢUMESC pentru interesul faţă de scriitura mea şi pentru timpul acordat.

De ce nu răspund chiar la fiecare comentariu? Pentru că mi se pare ‘forţat’ şi uneori chiar nu am ce să spun deştept. Sunt cazuri când ideile noastre sunt absolut diferite şi probabil ne-am lua de păr, sunt cazuri când spuneţi o chestie atât de deşteaptă că pur şi simplu nu am ce să mai adaug. Decât ‘bravo’, dar mi se pare aiurea să scriu 20 de bravo la fiecare articol (da, comentatorii mei sunt atât de buni :D).

Prefer deci să nu apar peste tot în comentariile mele, deşi SUNT AICI şi vă ştiu pe fiecare. Mă bucur de fiecare dată când comentaţi, apreciez absolut orice opinie, chiar dacă nu suntem pe aceeaşi lungime de undă. Singura regulă seriosă aici este că nu permit atacuri personale şi injurii, ceea ce oricum comentatorii mei nu fac. Deci în rest fiecare este liber la opiniile lui şi, dacă mi-s un pic mai încăpăţânată pe câte o idee, rog înţelegeţi şi ignoraţi.

Care este deci calea cea dreaptă (pentru voi ca şi comentatori şi/sau ca bloggeri)?

 

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

54 Comments

  1. Personal ma bucur de fiecare data cand imi dai reply dar nu pot sa zic ca se inflameaza fierea in mine daca acest lucru nu se intampla, mai ales ca sunt constient ca toate comentariile mele sunt aproape perfecte si nu prea ar fi mare lucru de adaugat… (aici ar trebui un emoticon din ala care se hlizeste dar inca nu am reusit sa aflu cum se face chestia asta). Deci relax Dojo, atitudinea ta este mai mult decat de bun simt asa ca nu ai de ce sa iti faci griji. Parerea mea, cum ar zice nea Nicu Vacaroiu.
    P.S. Un text teribil de bine scris. Felicitari !!!

  2. Cand eram mai mica (cu blogul adica) si raspundeam comentariilor (care in mare parte veneau de la diversi tipi), conversatiile respective se terminau aproape inevitabil in “Ce-ai zice sa nu mai conversam asa, ci pe mess/telefon/fb/etc?”. De atunci sunt mai atenta la ce fel de oameni comenteaza si cum le raspund, mai ales daca sunt tipi.
    In alta ordine de idei, sunt de parere ca unele comentarii merita dezvoltate, cum faci tu, spre exemplu. Imi place relatia cu cititorii tai, te urmaresc de mult timp, dar pana anul asta nu am comentat. E important sa mentii un echilibru, sa le raspunzi, fara a cadea in banal cu replici de genul “da, asa e”. Si cred ca tie iti iese foarte bine acest lucru. Felicitari! 🙂

  3. Sunt nou in blogosfera, dar asa cum spuneai , cred ca dezavantajul raspunsului la fiecare comentariu, doar de dragul raspunsului, e acela ca apar insiruiri de idei, cuvinte, care nu totdeauna isi au locul in comentarii.Cand e ceva de spus cu adevarat, la comentariu, merita raspuns, cand e doar vorba prin scris, ramane la alegerea fiecaruia!

  4. Da, eu cred ca trebuie sa existe o cale de mijloc. La unele comentarii chiar ai ce sa spui, dar la altele nu. Consider ca nu trebuie raspuns doar de dragul de a raspunde, pentru ca atunci exista tendinta de a ajunge in zona dezavantajelor nominalizate in articol.

  5. perfect deacord cu tine.
    PS: oare ce mi-ai putea raspunde la comentariul anterior? ceva inutil evident.

  6. Pai cam asa este ca sunt bune articolele si depinde ca sunt unele articole la care poti raspunde dar la altele nu.Si daca raspunzi doar asa ca sa te afli si tu pe acolo nu are rost.

  7. Mi-am facut un obicei in a raspunde la toate comentariile, insa la unele chiar n-ai cum.. daca imi zice “interesant..” sau ceva de genul, pai mi-ar fi naspa sa scriu mersi la fiecare comentariu dat cam… ca sa fie dat (si nu e la mine cazul sa dau de 20 de ori ‘mersi’ la un articol :D)…

  8. Din punctul ăsta de vedere Trilema rulz! Iubitul nostru conducător Mircea Popescu răspunde aproape tuturor comentariilor. Există doar câteva excepții, comentariile monosilabice sau cele la articole uitate de negura timpului. De altfel acolo mi se pare că au loc cu adevărat discuții, spre deosebire de alte bloguri unde în cel mai fericit caz discuția ține 4 comentarii. Cu ocazia asta, transmit felicitările mele și copilei blonde care răspunde aproape fiecărui comentariu, deși la ea discuțiile sunt foarte scurte.

  9. Eu raspund tot timpul la comentariile pertinente, chiar si cu un simplu multumesc. La cele de genul “Cool story bro” ma abtin, pentru ca nu am ce sa adaug, dar nu le sterg. Pana la urma cineva si-a rapit cateva secunde din timpul sau pentru a-mi spune in felul lui ca a apreciat ce am scris. Cred ca nu am sters mai mult de 3 comentarii de cand am blogul, asta pentru ca apreciez si parerile haterilor. Orice feed-back e util pentru mine. Si daca stii cum sa ii vorbesti, orice hater se inmoaie :)))))

  10. Daca tot scrii pe un blog cu intentia sa fii citit,cred ca a raspunde celor care te citesc si care au o parere despre articolul tau ar fi util.Totusi asa cum ai spus si tu,sunt unii care te lasa fara replica,ori au un comentariu foarte bun,ori o dau in sf-uri si mai bine il lasi in pace decat sa intri intr-o polemica inutila.Eu comentez sa imi spun parerea daca am ce spune,daca nu…nu

  11. Lucian, desigur, e bine sa interactionezi cu cititorii, defapt e chiar indicat, daca vrei sa ii revezi la tine pe site. Din pacate, nu iti permite timpul, fizic, sa raspunzi tuturor. Ni nici nu stiu daca ar fi ok.

  12. Nu cred ca e chiar bine sa raspunzi tuturor celor care comenteaza. In primul rand, cred ca devii obositor pentru cei care citesc respectivele comentarii. Si-n al doilea rand, asa cum nu orice articol merita comentarii (fie ca-i prea prost, fie ca-i prea complet), asa sunt si comentarii la care n-ai ce sa le spui.

    De exemplu, daca omul iti da dreptate in comentariul sau, fara sa vina cu prea nimic nou (nu ma refer la banalul “Ai dreptate”, dar poate sa spuna exact acest lucru sub forma unor 2-3 propozitii, fara a spune nimic concret insa) ce faci? Vii si-i spui si tu iar ca are dreptate (ca ti-a spus tie ca ai dreptate? :)) ).

    In schimb, raspund tuturor comentariilor care ma contrazic, care nu-s de acord cu mine (cu ideea preferabil), etc. Acolo arati ca-ti pasa si ca citesti totul 🙂

    • Cam asta e si senzatia mea uneori: parca e fortat sa raspunzi la fiecare comentariu si pentru mine, maniacul care le citeste pe toate, uneori sunt redundante si obositoare, asa cum spui.

      • Dojo, ti-a fost frica sa il contrazici, asa-i ?
        P.S. Nu vreau raspuns; il banuiesc deja…

  13. În prezent răspund aproape tuturor comentariilor. Cu unii dintre comentatorii mai vechi am ajuns să mă şi împrietenesc. Probabil că aş fi mai selectivă dacă aş primi multe răspunsuri zilnic, dar acum le pot răspunde fără să-mi fac probleme.

  14. Eu am o comunitate mica, dar foarte “inchegata” pe blog. Raspund aproape la toate comentariile, mai ales ca imi place sa am ultimul cuvant:))) Este un defect:)

    Am patit-o de 2 ori in viata mea – sa-mi scrie cineva si sa ma injure/critice dur si inutil/sa comenteze “anonim”, agramat si cu injuraturi. Nu am publicat acele comentarii si nu imi pare rau.

    Insa eu am parte si de alte comentarii, private, pe e-mail direct. Imi scriu oamenii si ma intreaba despre vremea din Tenerife, despre preturi, despre avioane, insule exotice, destinatii, cum sa ajunga in Caraibe si altele din astea. Unele dintre informatii sunt deja pe blog, altele le gasesti usor pe net. Insa le raspund la toti, la absolut toti. De ce? Asa m-am obisnuit si am reusit sa cunosc oameni draguti cu ocazia asta. Alteori am avut experiente nasoale si am pierdut timp de pomana. Insa nu ma invat minte:))

    • Ioana, sper ca transformi raspunsurile alea in articole, ca ar fi pacat sa dai informatii doar pentru 2 oameni. Io cam asa fac pe blogul de orto. Daca am oameni care intreaba, transform intrebarea si raspunsul lor intr-un articol si de le dau link 😀

      Na, ca nu mai ai ultimul cuvant 😉

      • Yep, in mare parte asa fac. Insa de cele mai multe ori informatiile exista deja pe blog, insa unii prefera sa intrebe si pe mail, sa fie siguri:))) Stiu persoane care dau raspunsuri foarte dure la astfel de mesaje, de genul: “Cap sec, nu vezi ca scrie pe blog? Citeeeeste!” Eu n-am sa fac niciodata asa…

  15. Eu ma straduiesc sa raspund (aproape) la fiecare comentariu, dar si pentru ca sunt relativ putine comentarii in general. Si fac tot posibilul sa grupez raspunsurile, adica sa nu raspund decat seara, de exemplu, in conditiile in care este adunat deja un mic calup.
    Ca experienta de cititor de bloguri, iti pot spune ca ma intorc in general la comentariile mele si nu am avut pretentia sau nu m-am simtit in nici un fel “lezata” daca nu am primit un reply chiar de la proprietarul blogului. Pana la urma el e cel care scrie articolul, zona de comentarii este dedicata celor ce citesc – isi pot expune parerea vizavi de blogger. Cand mi se pare logic sa se si raspunda, chiar de catre proprietarul blogului, este atunci cand se pune o intrebare, se cere o lamurire, o informatie suplimentara… asta cere, dupa parerea mea, implicarea bloggerului. Plus atunci cand se incing spiritele pe stiu eu ce subiect, e nevoie de un arbitru.

  16. Intotdeauna extremele creaza precedente periculoase,decat sa par indiferenta sau mai rau obositoare prefer sa raspund la cele care chiar solicita un raspuns de la mine.Echilibru in toate,asta-i deviza mea.

  17. Dojoooooo, heeeeeelp !!! Am o problema… Mai e un “Cristian” si nu sunt eu… Ce fac ?

  18. Eu ma simt un pic vinovata cand nu raspund chiar fiecarui comentariu, dar intr-adevar, uneori nu mai stii ce sa raspunzi in afara de “multumesc”, “de acord”, samd.

    De exemplu acum – tu, ca propritar de blog, ce ai putea sa-mi raspunzi la comentariul asta? “Da, Anca, asa e, extraordinar raspuns, multumesc”? 🙂

    Insa daca pun o intrebare autorului si ala nici ca ma baga in seama, atunci da, e cam urat din partea lui…

    • Da, Anca, asa e, extraordinar raspuns, multumesc 😀

      De asta zic ca uneori e bine pur si simplu sa nu scriem nimic. Comentatorii nostri ar trebui sa stie ca-i iubim si ca le apreciem fiecare participare la discutii, chiar si cand nu le spunem asta. 😉

  19. Eu raspund in momentul in care, contextual, comentariul o cere. Din pacate, am foarte putini vizitatori care mi se intorc pe site. Mai raspund si cand comentariul nu o cere. Mi se pare de bun simt.

  20. Conteaza foarte mult continutul comentariului, de exemplu desi ar trebui sa am comentarii la obiect, majoritatea comentariilor nu au nici o legatura cu articolul si chiar nu am ce raspunde.

    • Daca respectivul comentariu este offtopic nu il aprobi. Persoana respectiva a lasat acel comentariu doar pentru link. Spam, nu? E cat se poate de simplu.

      • Cu exceptia celui pe care il cunosti si scrie ca este offtopic nu..trebuie sa-l respecti pe cel care te citeste frecvent!

      • Ceva de genul “fain site” sau “o zi buna” e clar ca zboara, insa nu vad de ce as sterge un comentariu off-topic, dar de interes pentru mine si poate si pentru altii care citesc.

  21. Cred ca modul de abordare a comentariilor depinde si de vechimea in blogosfera. Daca esti la inceput cu blogul, probabil tendinta de a raspunde la toate comentariile este mai mare pentru ca in primul rand sunt in general mai putine decat pe un blog deja consacrat, prin faptul ca sunt putine sunt cumva mult mai valoroase din punct de vedere emotional. In al doilea rand daca le raspunzi poti sa generezi comentarii de raspuns la raspunsul tau si astfel cresti numarul de comentarii care la un blog aflat in faza de inceput conteaza, si nu in ultmul rand, vrei sa te asiguri pe cat posibil ca se simt apreciati si se vor intoarce. O data cu castigarea unei anumite notorietati si definirea unui public tinta, aproape sigur, cea mai buna varianta e cea de raspuns selectiv.

  22. habar n-am cum va fi daca vreodata voi avea zeci multe de comentarii si nu-mi bat capul. deocamdata, sunt putine si am timp sa le raspund la toti. am senzatia ca unii dintre ei, sunt sensibili la multumesc-ul ala spus de mine. daca au avut timp sa citeasca sau sa vizioneze ce am postat, ma straduiesc sa nu-i ignor. stii treaba aia cu: la ce sa-ti mai spun “te iubesc”? doar stii! 😀

  23. Ce-mi place mie cel mai mult este că ți-ai precizat atitudinea. E plăcut să știm că ”ne vezi ” de fiecare dată când te vizităm. De multe ori am avut impresia că nu se întâmplă asta, dar am revenit pentru că îmi place cum și ce scrii, nu te vizitez special ca să facem conversație. Recunosc însă că mă simt mai bine când îmi răspunzi ! 🙂

  24. Eu încerc să răspund tuturor comentariilor. Cu unele excepţii. Cele care nu au nici o noimă şi sunt lăsate doar pentru link.

    Şi totuşi interactivitatea pe al meu blog a scăzut, comentatorii au cam dispărut. Tre să recurg la o măsură de a-i aduce înapoi. Să să-mi fac alţi comentatori fideli. Probabil prin inserarea de comentarii prin fb. Dar mi-s încă în dubii.

  25. Deocamdată răspund la toate comentariile, fiindcă nu sunt aşa de multe. Comentariile cu înjurături le şterg fără drept de apel, recurs sau alte contestaţii. E adevărat că îţi creşti blogul şi prin numărul comentariilor, dar esenţială e calitatea articolelor. Aşa cititorii tăi se vor întoarce cu plăcere pe blogul tău. Ei, da, nu în ultimul rând te-am adăugat în blogroll. E opţiunea mea şi nu trebuie să faci la fel 😉

  26. Nu raspund la toate, dar raspund la majoritatea pe cat se poate… sunt unele care nu mai lasa loc d comentarii dar altele care pot lansa discutii constructive, care sa dea plus de valoare articolului!

  27. Daca as fii fost blogger as fii raspuns doar la comentariile la care as putea avea raspunsuri pertinente. Nu cum fac unii bloggeri scriind de pe doua nume sau trei si certandu-se intre ei pentru link bait. 🙂

  28. Poti oricand sa-i lasi sa se desfasoare, pentru ca mai apoi sa le raspunzi intr-un comentariu tuturor. Mie mi se pare super fortat, daca ma pot exprima asa, sa raspund chiar de fiecare data … si asta in conditiile in care nu am un numar atat de mare de comentatori 🙂

  29. Cred ca trebuie adoptata o solutie de mijloc: se raspunde doar la o parte dintre comentarii…

  30. eu, fiind la incept, raspund la toate comentariile, consider ca e de bun-simt sa-mi tin cititorii aproape. pe de alta parte, ai dreptate in legatura cu dezavantajele. cel mai mult ma deruteazaacela comentarii frumoase, de nota 10, dar la care cuvintele sunt inutile (raspunsul meu la ele). oricum, sa fie asta singura problema a bloggerilor!:)

  31. La început fiecare comentariu este o sărbătoare, așa că un nou cititor trebuie primit ca atare. Dar pentru a evita monotonia, există diverse soluții: pe lângă salut, bloggerul poate face o invitație, poate veni cu o informație suplimentară, poate adresa chiar o întrebare pentru a invita la dialog și a păstra noul cititor.

    Câteodată e chiar iritant vizual să vezi că după fiecare comentariu ai răspunsul bloggerului și comentariile din exterior devin greu de urmărit.

    Și da, bloggerul citește toate comentariile, că doar nu vrea haos la el “în casă”.

  32. Ofer atenţie fiecărui comentator în parte.Dacă se merită să îi răspund,îi răspund iar dacă nu,spun pas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.