Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

The Shawshank Redemption (1994)

The Shawshank Redemption sau “Inchisoarea Ingerilor”, sincer habar nu am de unde traducerea asta dar fie, este o drama, in adevaratul sens al cuvantului, care il prezinta pe Andy Dufranse, interpretat foarte bine de un Tim Robbins in plina ascensiune in vremea aceea, un foarte bun bancher la inceputul anilor 40′ care primeste o dubla condamnare pe viata pentru uciderea sotiei sale si a amantului acesteia, chiar daca el sustinea ca este nevinovat.

Dupa proces Andy ajunge la inchisoarea Shawshank acolo unde timp de 2 luni nu scoate un cuvant dupa care se ataseaza de Red, interpretat de Morgan Freeman, un negru care ispasise deja 20 de ani din pedeapsa si care era cunoscut pentru faptul ca putea face rost de unele lucruri din afara. Andy ii cere sa ii aduca un ciocanel special pentru sculptat, nimeni nu credea insa ca poate sapa un tunel ca sa poata evada cu acel ciocanel.

Ca in orice inchisoare primii ani sunt cei mai grei pentru Andy fiind mereu agresat sexual de 3 detinuti. Cand probabil nu se astepta i se ofera sansa sa isi arate abilitatile foarte bune in domeniul bancar in fata liderului gardienilor pe care il invata cum poate pacali statul in ceea ce priveste impozitele reusind astfel sa capate anumite avantaje.

In tot acest timp Andy reuseste sa se adapteze vietii din inchisoare, reuseste sa creeze o biblioteca, iar dupa ce trimite in fiecare saptamana cate o scrisoare, timp de 6 ani, consililului american reuseste sa creeze cea mai mare biblioteca dintr-o inchisoare de stat din America. In continuare directorul inchisorii il pune pe Andy sa ii falsifice multe documente astfel facand-ul incredibil de bogat.

Insa dupa 20 ani, intr-o dimineata Andy dispare din celula sa, parca se evaporase. Reusise sa sape un tunel cu acel ciocanel si reuseste sa evadeze si sa fuga din America, nu inainte de a retrage toti banii din conturile directorului inchisorii si a dezvalui presei toate faptele de coruptie care erau in aceea inchisoare, astfel a iesit ca o alta persoana si a devenit si foarte bogat.

Lasand la o parte povestea tipica a unui detinut intr-o inchisoare, Shawshank Redemption reuseste sa prezinte o poveste incredibila care in final se dovedeste a fi o drama cu happy end. Regizorul filmului este Frank Darabont care dupa acest succes a facut o pasiune pentru filmele cu detinuti drept dovada The Green Mile care a fost un succes la fel de mare. Inchisoarea ingerilor este primul in topul de IMDB, nu ca asta ar fi extrem de relevant, dar va pot spune ca este un film superb care merita urmarit.

Un lucru as mai avea de zis, s-a riscat foarte mult ducand actiunea atat de tarziu in timp ( 1940 ), astfel au aparut si multe greseli in ceea ce priveste melodiile sau afisele prezente in film, inclusiv tigarile detinutilor erau MarlBoro cu sigla din anii 90 si o mare eroare, aveau si filtru ca cele de acum.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
Gabriel Goga
Gabriel Goga

Gabriel Costinel Goga, are 17 ani, nascut si crescut in Craiova, de ceva vreme locuieste in Spania, nu pentru ca Romania nu ar fi o tara frumoasa, ci pentru ca asa a fost nevoie. Este pasionat de IT&C si abordeaza subiecte de acest gen pe alte bloguri. Pe Dojo Blog, o sa gasiti articole despre blogging cu tot ce inseamna el ( SEO, Promovare, Trafic .. ), dar si subiecte sociale, lucruri pe care le intalnim cu toti in viata de zi cu zi. Lucruri legate de personalitatea mea si de trasaturi de caracter o sa descoperiti in articolele mele. Contact GcGabriel18@ymail.com.

Articles: 4

10 Comments

  1. Gabi, saru’mana de review. Mi-a plăcut mult de tot filmul, deci îl recomand şi eu cu cea mai mare plăcere. 🙂

  2. Este unul din cele mai bune filme pe care le-am vazut.Ca toate ecranizarile dupa Stepheb KIng este deosebit dar cu cel mai mare succes la public.
    Este primul pe Imdb datorita voturilor date de utilizatori.
    De fapt filmul are in palmares si un Oscar, acordat lui Morgan Freeeman pentru suporting actor.Il recomand si eu, merita vazut.

  3. Eu am vazut un trailer cu ani in urma si mi s-a parut boring.
    Dar acum, cand ma uit din nou, imi pare foare tare filmul. Il voi vede cu siguranta in zilele urmatoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.