Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Cel mai bun ketchup si este natural

Probabil nu multi dintre voi s-au gandit vreodata sa isi prepare ketchup pentru ca il putem gasi la orice magazin, nu? Dar aceasta este o reteta mai speciala si nu contine conservanti, coloranti si tot felul de alte procarii care se gasesc in ketchup-ul din magazin, iar daca urmati intocmai aceasta reteta o sa obtineti probabil cel mai bun ketchup pe care l-ati mancat vreodata.

Ingrediente :

– 4 cepe
– 2 lingurite de seminte de anason
– 2 lingurite de coriandru
– 4 cuisoare
– 4 samburi de usturoi
– 1 bucata de ghimbir ( cam cat degetul mare )
– 1 ardei iute ( daca vreti sa iasa mai picant puneti 2 sau chiar 2 si jumatate )
– 1 kg de rosii proaspete
– o legatura mare de busuioc proaspat
– 1 litru de piure de rosii sau 800g rosii din conserva maruntite in blender ( atentie piureul de rosii nu este acelasi lucru cu pasta de tomate, desi la noi in Romania, chiar arata la fel nu exista diferenta intre ele, decat pretul )
– 250ml otet ( de preferat de vin rosu )
– 200g zahar

La prima vedere par cam multe ingrediente si probabil aveti impresia ca este si destul de greu de facut, dar o sa vedeti pe parcurs ca totul este foarte simplu si tocmai din acest motiv nu se merita sa dati 10 lei pe o sticla de ketchup plin de chimicale, cand in mai putin de 1 ora puteti sa va faceti singuri un ketchup delicios fara prostii in el si daca ne gandim putin nici nu este prea mare diferenta de pret. Am auzit odata de la un bucatar, ca in viata in fiecare zi vom manca 3 mese pe zi asa ca de ce nu ar trebui sa invatam si sa ne preparam singuri mancarea?

Se toaca ceapa marunt si se caleste la foc mic in putin ulei, pana devine aurie si dulce. Apoi tocam, nu foarte marunt, usturoiul, ghimbirul si ardeiul iute ( ardeiul il punem cu tot cu samburi ) si le punem peste ceapa. Semintele de anason, coriandrul, cuisoarele, sarea si piperul se amesteca intre ele ( in general gasiti seminte de anason si coriandru la orice supermarket sub forma de praf, la pliculet, daca totusi gasiti exact sub forma de seminte va trebui sa le sfarmati intr-un mojar sau merge si cu cutitul dar este mai greu ) si se pun la randul lor peste celelalte ingrediente.

Acum vine partea frumoasa taiem rosiile ca pentru salata ( adica exact asa cum va vin la mana, nu cuburi, nu fasii pur si simplu cum va vine sa le taiati ) si le adaugam si pe ele in amestec, punem apoi si piureul de rosii sau rosiile maruntite si amestecam bine. Separam cozile de la busuioc de frunze ( sa nu aruncati frunzele, le vom folosi mai tarziu ) si le tocam cat de marunt putem si le adaugam si pe acestea in amestec. Mai adaugam si otetul si zaharul, dam totul la foc mediu si le lasam la fiert cam 35-40 de minute, sa nu uitati sa mai mestecati din cand in cand.

Dupa cele 35 de minute ar trebui sa fie lucios, moale si sa aiba o culoare de rosu cu o tenta spre portocaliu, daca arata asa este perfect. Acum este momentul sa adaugam si frunzele de la busuioc taiate marunt, opriti focul si amestacati putin.

Acum totusi avem un amestec cam gros nu il putem numi chiar ketchup, toata combinatia asta trebuie trecuta prin blender sau prin ceva asemanator care marunteste, nu umpleti pana sus daca nu doriti sa mai petreceti inca 1 ora curatand bucataria. Il tine-ti in blender 10-20 de secunde pana cand devine o pasta omogena apoi treceti amestecul printr-o strecuratoare ( mai mare putin decat cea de la un ciur de faina ). Il puneti in sticle sau in borcane si aveti cuvantul meu ca o sa tina minim 2 luni in camara la maxim 15 grade sau la frigider probabil si mai mult. Eu am facut in vara anului trecut, in iunie, iar in august a fost la fel de gustos, fiind tinut intr-o magazie.

Va garantez ca nu o sa mai doriti sa auziti niciodata de ketchup-ul din magazin o data ce o sa faceti aceasta reteta si o sa vedeti ce minunatie o sa obtineti.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
Gabriel Goga
Gabriel Goga

Gabriel Costinel Goga, are 17 ani, nascut si crescut in Craiova, de ceva vreme locuieste in Spania, nu pentru ca Romania nu ar fi o tara frumoasa, ci pentru ca asa a fost nevoie. Este pasionat de IT&C si abordeaza subiecte de acest gen pe alte bloguri. Pe Dojo Blog, o sa gasiti articole despre blogging cu tot ce inseamna el ( SEO, Promovare, Trafic .. ), dar si subiecte sociale, lucruri pe care le intalnim cu toti in viata de zi cu zi. Lucruri legate de personalitatea mea si de trasaturi de caracter o sa descoperiti in articolele mele. Contact GcGabriel18@ymail.com.

Articles: 4

17 Comments

  1. Gabriel, apreciez efortul tau de a scrie, dar cita vreme nu ai cunostintele elementare de limba romana, care se capata prina prin clasa a V-a, renunta, te rog! Este jenant sa scrii incorect, cu asemenea greseli. Uite citeva, sesizate la o citire pe diagonala a articolului tau:

    Am auzit odata de la un bucatar, ca in viata in fiecare zi vom manca 3 mese pe zi asa ca de ce nu ar trebui sa invatam si sa ne preparam singuri mancarea ?!?!?!?!?!?!?! profunda fraza , altfel nu stiai ca maninci zilnic? Chiar de 3 ori pe zi?!?!?!

    Il tine-ti in blender!!!!!!!!!! WOOOOWWW! Se scrie corect IL TINETI!
    minim 2 luni, maxim 15 grade CORECT ESTE MINIMUM, MAXIMUM

    o data ce o sa faceti aceasta reteta CORECT: ODATA ce o sa faceti…
    din acest motiv nu se merita sa dati 10 lei CORECT este NU MERITA (a merita nu accepta reflexiv)

    Si last, but not least, NU postezi fotografii de la banci de imagini pe care nu le-ai cumparat (se numesc preview). ori cumperi poze, ori cauti pe internet si ceri permisiunea sa le folosesti. pe flicr gasesti multe si sunt destui care-ti dau voie sa le folosesti daca mentionezi sursa.

    Ma mir, sincer, ca Ramona, care scrie foarte corect si are un simt al corectitudinii deosebit, te-a lasat sa scrii pe blogul ei. sincer, fara suparare, nu vreau sa jignesc, dar carentele tale in cunoasterea limbii romane sunt greu de “reparat” acum si denota ca nu prea ate-ai omorit cu invatatul. Intentiile tale sunt minunate, dar n-ai sa ai credibilitate in rindul “scriitorilor” de bloguri daca nu stapinesti limba romanne. Eu iti doresc succes!

    • Hahahaaa! Sorry,dar nu ma pot abtine!
      Deci” Si last, but not least,…” se incadreaza la “diana, crezi ca daca folosesti “romgleza” pari mai desteapta sau mai interesanta”? Ama nu stiu daca pe mine m-a facut mai desteapta sau mai interesanta, dar pe tine cu siguranta te-a facut ipocrita( pe langa anonima)!
      I rest my case!:)(de aici https://dojoblog.ro/2012/04/16/outsourcing-sau-de-ce-le-doresc-eu-unora-falimentul/)
      La postul de mai sus, iti dau dreptate in mare. Nu sunt insa de acord cu tonul agresiv pe care-l folosesti si modul in care pui stampila pe Gabriel! Fiecare poate sa-si depaseasca limitele, dar trebuie sa existe o motivatie puternica. La 17 ani, Gabriel are toata viata inainte sa-si corecteze din carentele anterioare! Si eu sper ca o va face! Gabriel, nu uita vorba francezului(de balta)(sarc): Sky is the limit, but I’ve seen footprints on the Moon!
      Oare de ce marea majoritate a romanilor din RO sunt tristi, frustrati si agresivi? Intrebare retorica!

      • mda… era de asteptat… “Oare de ce marea majoritate a romanilor din RO sunt tristi, frustrati si agresivi?” trebuia sa platesti o polita, nu?
        N-ai inteles nici tu, nici ceilalti care au sarit in apararea lui Gabi, ideea: daca pina la 17 ani nu ai invatat sa scrii corect romaneste… e o problema. si daca mai vrei sa scrii pe blog in aceste conditii… e o problema si mai mare. “La 17 ani, Gabriel are toata viata inainte sa-si corecteze din carentele anterioare”!!!!! Cam tirziu. Educatia de baza se face in cei 7 ani de-acasa, iar cunostintele de gramatica, asa cum am mai spus, le aduni pina in clasa a V-a.
        Inchei aici “polemica”. Este inutil sa mai incerc sa va fac sa intelegeti ca daca ai ajuns la 17 ani, ar trebui sa stii sa vorbesti si sa scrii corect in limba materna. Si ca daca n-ai reusit asta, dar stai in banca ta, nu-i nicio problema; dar daca vrei sa fii “scriitor pe bloguri”… atunci e o problema. Atit! “DECIT”!

  2. Nu neg ca as scrie perfect, dar de legi de unele lucruri care sunt ..
    1. Ideea cu fraza aceea era un citit, asta a spus el si eu am transpus-o exact asa cum e.
    2. Esti sigura ca decat varianta ta e corecta si a mea nu ?
    3. Cu odata ai dreptate .. de ce nu se merita nu ar fi corect ?

    Repet nu neg ca as scrie perfect, dar te legi de niste lucruri care nu ai in totalitate dreptate.

    se capata prina – cred ca prin si atat
    ate-ai omorit – te-ai si cred ca e omorat cu I din a.
    in rindul – aceeasi poveste, randul
    limba romanne – romane

    Accept critici de orice fel, nu neeaparat doar constructive, dar macar tu scrie corect daca ma critici pentru asta.

    • 1.gabi, scuze pentru greselile de typing, NU de gramatica (cum ai facut si tu in raspunsul pt mine “Ideea cu fraza aceea era un citit,”, CITAT ai vrut sa spui… se intimpla). Nu toata lumea a adopat scrisul cu “i din a”, sunt publicatii care si acum scriu cu i din i. Greselile mele, repet, au fost de dactilografiere, nu de gramatica.
      Mai grave sunt greselile de gramatica. Te-ai repezit sa-mi dai peste nas si sa ma corectezi si in doua rinduri iar ai facut greseli.
      2.”Esti sigura ca decat varianta ta e corecta si a mea nu ?” DECAT se foloseste in propozitii negative: N-am decat 2 mere. DOAR se foloseste in propozitii afirmative: Ana are doar 2 mere. In gramatica nu exista varianta ta si varianta mea, exista doar varianta corecta. E ca la matematica. Reactia ta ma face sa cred ca n-ai nici cea mai mica idee de cit de gresit scrii si nici cea mai mica intentie sa repari ceva, sa umpli lacunele existente in cunostintele tale de gramatica.
      3.uite ce spune DEX-ul: Formele impersonale cu aspect reflexiv ale lui a merita, a risca și a exista (adica “nu se merita”, “nu ma risc” si “nu se exista”, de ex.) NU sunt corecte.

      Inchei cu acelasi sfat: apreciez intentiile tale, dar pina nu ai sa faci o recapitulare prin cartile de gramatica nu ai sa scrii corect in veci. Daca iti place sa scrii pe bloguri (si vad ca iti place)atunci invata sa scrii corect, vei avea numai de cistigat (in mai multe privinte) si vei putea, asemeni Ramonei si altor bloggeri, sa transformi pasiunea intr-un mod placut de a-ti cistiga existenta.
      Dar pentru asta trebuie sa faci un efort. Nu sa te burzuluiesti la cel care “te-a tras de urechi”, ci sa-ti dea de gindit si sa actionezi.

  3. Nu exista hrana sanatoasa pe planeta asta! Cat despre gramatica… Ramona, ar trebui sa verifici corectitudinea articolelor scrise de colaboratori, inainte de publicarea lor.

  4. Dojo, imi datorezi o tastatura. Pe-a mea am spart-o…
    Gabriel, oamenii e rai. Tu nu-i baga in seama. Merci pentru aceasta “reteta mai speciala” care “nu contine conservanti,coloranti si tot felul de alte porcarii…”. Nu dezarma. Keep walking !, cum zice un bun prieten de-al meu, Johnnie W. (black label)

  5. O fi natural dar nu cred ca este prea gustos. Foarte bun articolul pentru cei ce prefera o alimentatie eco.

    • Daca e eco asta nu inseamna ca e lipsit de gust. Cel din comert nu contine nici jumatate din condimentele trecute acolo. Si de fapt nu e eco, e facut in casa. Pentru a fi eco fiecare din ingredientele de acolo trebuie sa fie eco (care inseamna niste standarde destul de clare de obtinere) si procesul de productie eco.
      Un articol interesant Gabriel, am sa revin cu un comentariu mai bine informat dupa ce incerc reteta. Dar serios, mare grija la scriere, mare, mare grija ca apoi se concentreaza cititorii pe greseli in loc sa se concentreze pe continutul articolului.

  6. Cris, multumesc de corecturi si idei. Gabi poate sa-si editeze articolul sa fie OK. Eu apreciez curajul lui si interesul, va fi tot mai bine pe masura ce capata si exeperienta. Nu-i chiar usor sa te ‘afisezi’ pe un site, asta e clar 🙂

  7. Cârcotașilor, nimeni nu e perfect.

    Dacă Gabi v-ar fi scris rețeta în spaniolă, ați fi strâmbat din nas că e snob filfizon și c-a uitat limba. Dacă sunteți așa porniți pe găsit niduri în papură, ce-ar fi să traduceți frumușel articolul ăsta în spaniolă ?
    Dup-aia îl dă Gabi la analiză gramatical-semantică și vedem ce iese.

    Vă băgați ?

    Gabi, felicitări pentru ce faci.

  8. Acum scuzati-ma ca ma bag si eu ca musca-n…., dar acum vreo 3 ani cand m-am apucat de scris pe bloguri cei care greseau din punct de vedere gramatical erau “executati public”, dar acum vad ca sunt incurajati, sustinuti, etc. – nu vorbesc doar de cazul aici de fata. Prost am fost eu ca dupa ce am fost porcait, batjocorit, improscat cu de toate, injurat de toti si toate, m-am apucat de invatat gramatica limbii romane pentru ca am inteles ca am cateva carente ce imi pot dauna pe viitor. E drept, nu am asimilat ca in clasa a V-a, dar macar mi-am dat silinta sa scriu corect fata de cititorii mei.
    Eu nu spun sa-l “executati” pe Gabriel, dar nici sa-l aplaudati atunci cand greseste.

  9. @constantin, pe un ketchup din magazin o sa gasesti maxim 20% rosii deci gandeste-te cam ce mananci defapt.

    @GDS, la tine deja observ ca este ceva personal.

    @Gupi, nu e vorba ca am uitat de unde am plecat sa zic asa, dar noi si in casa vorbeam numai spaniola ca sa il ajutam pe fratele meu mai mic sa invete repede, deci 10 luni nu cred ca am scos prea multe cuvinte in limba romana din gura.

    @Dragos Bunea, asta a fost cel mai bun comentariu la articolul asta, ai perfecta dreptate in tot ce ai spus acolo. ( nu sunt ironic )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.