Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Tehnica panoramarii in fotografie

Am sa explic in cele ce urmeaza o tehnica foarte simpla cu rezultate de impact maxim, si anume tehnica panoramarii. Aceasta tehnica este utila si usor de facut pentru orice fotograf,amator sau profesionist, de nunta, sau orice alt fotograf. Avem nevoie de un aparat foto dslr orice clasa poate fi si low class, sau chiar si un compact dar care ne permite sa lucram in “prioritate de timp” ,  TV – la canon, pentru ca eu sunt canonist. Mai avem nevoie de o “invartitoare” din aceea care gasim in parculetele de copii cu caluti, sau diferite animalute pe care ne putem invartii sub un impuls dat de cineva din exteriorul rotii sa zic asa. Ideea este simpla setam aparatul pe prioritate de timp, la 1/20 s sau 1/30 s ne pozitionam diamentral opus fata de subiect si in timp ce roata se invarte focalizam si fotografiem. Este important ca subiectul in raport cu fotograful sa nu se miste, pentru ca timpul de expunere este unul destul de mare si poate iesi si subiectul miscat. rezultatul obtinut este un subiect clar si un fundal in continua miscare. Un mic pont este ca atunci cand fotografiem sa tragem mai multe cadre in timp ce roata se invarte ca sa avem siguranta ca unul va fi foarte bun. Atat subiectul cat si fotograful trebuie sa se invarta pe roata, si pe cat posibil subiectul sa stea nemiscat in raport cu fotograful. Nu este nevoie de un aparat foto foarte performant intrucat la cel timp de expunere diafragma pe lumina naturala ar fii intre 11 si 22, deci un camp de profunzime mare, ceea ce va da o claritate foarte mare fotografiei, in schimb efectul obtinut pe fundal va fii unu cu impact pentru ochii privitorului.

Aceasta tehnica o folosesc faorte des la sedintele foto de nunta sau logodna si credeti-ma ca impactul este “WOW” toti sunt foarte impresionati de ceea ce poti scoate prin aceasta tehnica fotografica. Exersati si daca aveti intrebari va astept. Daca veti respecta cu strictete ceea ce v-am spus nu are cum sa nu va iasa.Promit ca urmatorul articol sa explic cate ceva despre reguli de compozitie in fotografie.

Cu stima, Joita Lucian.

 

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
Lucian-fotograful
Lucian-fotograful

De meserie jurist dar in suflet artist, iubesc fotografia si arta scrierii cu lumina incercand prin fiecare fotografie sa spun o poveste.

Articles: 4

12 Comments

  1. Cone on. Mi-a ieșit și mie cu un Canon PowerShot S100. 😀 Doar că eu am fotografiat pe fereastra trenului, că n-aveam nici o învârtitoare la îndemână.

  2. Aici este cheia succesului: “setam aparatul pe prioritate de timp, la 1/20 s sau 1/30 s.” – Adica alegem functionare pe pozitia T,(fotograful stabileste un timp de expunere iar aparatul calculeaza automat luminozitatea pentru o fotografie perfecta). Alegem un timp de expunere mai scurt ca sa nu “prindem” subiectul miscat, sau un timp de expunere mai lung, care permite obtinerea efectului de mai sus, prostind astfel aparatul 🙂

  3. Da, frumoasă realizare! Într-adevăr însă, e necesar un aparat care să permită focus manual şi timp de expunere reglabil. Pe un optic e simplu dar pe digitalele obişnuite, expunerea e automată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.