Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Nu înveți cum a fost în comunism după un joc

Planificam să scriu un comentariu kilometric la Dollo pe blog, dar mai bine dau link către articolul ei (pe care chiar vă invit să-l citiți înainte, să „facem” sens, dacă mi se permite să folosesc o replică ce mă tot distrează la prietenii noștri de peste ocean) și mă desfășor apoi la noi în ogradă.

Polonezii au scos un joc gen „Monopoly” de se cheamă „Coada” și în care se prezintă comerțul mai mult sau mai puțin oficial din perioada „de aur”. Cu tot ce a presupus asta: rații, cartele, penurie, cozi, speculă etc. Chestii pe care mulți și le amintesc oricum, iar alții vor putea să înțeleagă măcar puțin din drama oamenilor care trăiau pe atunci. Să înțeleagă puțin spun, pentru că un joc nu ține loc de experiență personală și nu prezintă nici pe departe copilăriile petrecute la cozi, lipsurile, greutățile și mizeria acelor ani.

E doar așa ceva „funny”, de care te poți debarasa închizând jocul, în timp ce zeci de ani oamenii care au trăit realitatea aceea nu s-au putut „deconecta”, iar unii nici nu au apucat sa vadă un magazin cu rafturile pline cu mâncare sau produse.

Am avut 11 ani la Revoluție, deci sunt departe de a avea o părere extrem de documentată, mai ales că pe vremea aia eram ocupată cu păpușile, nu să studiez viața socio-politică a țării. Dar sunt chestii care mi-au rămas în minte și pe care nici eu, copilul de atunci, nu le-aș putea ierta.

Am dezvoltat de atunci o mare pasiune pentru ciocolată. Pasiune ce se mai satisfăcea din Paște în Crăciun. Și de ziua mea. Aveam o mătușă la Kandia, așa că mai primeam câte un pachet cu bunătăți. Nu pot să uit cum primeam 2-3 pătrățele sau o „linie” de ciocolată, pentru că ai mei încercau să întindă cât mai mult bucuria. Poate de asta acum mănânc o tabletă într-o singură tură și nu prea iert asemenea bunătăți.

Nu am suportat bananele până pe la 18 ani, așa că nu am suferit aștetând să se coacă pe dulap. Dar am iubit mereu portocalele și le vedeam ca pe ciocolată. Mai rar chiar, că la Kandia nu se coceau portocalele, deci nu puteam face uz de „nepotisme”. Cu alte fructe era mai ușor, că mai aveam și rubedenii la țară.

Ai mei țineau zahăr și făină pe balcon și tot adăugau, cum dădeau de noi rezerve. Și erau extrem de iritați când se trezeau că „bunătățile” erau atacate de musculițe sau tot felul de „dăunători”. Pâinea se lua până la o anumită oră și, deși acum găsești și la 10 seara, dacă vrei, ai mei încă au „sechele” și nu înnoptează fără să fie pâine în casă. Am stat la coadă la carne și lapte, am văzut rafturile goale în restul zilelor, am asistat la certuri între ai mei, unul era iritat că mi se ia din timpul de joacă/studiu să stau la coadă, celălalt amintind că unul în plus la coadă înseamnă mai multă mâncare.

Aveam haine ca toți copiii, recunoșteam o groază de haine de la ații în mica mea garderobă. Erau câteva modele, toată puștimea le avea. Mama Ana îmi tricota diverse haine: paltonaș, pantaloni, veste, pulovere etc, așa că mă simțeam extrem de bine îmbrăcată în hainele respective, pentru că alea măcar erau „unicat”. Bun, trecem peste faptul că erau niște ațe absolut anoste în general și câteva modele, dar tot era ceva special.

Se mai croiau haine în casă sau pe la câte o vecină ceva mai pricepută. În general hainele erau destul de slab croite, poate de asta am și acum o puternică reticență față de orice croitor. Prefer la orice oră să dau mai mulți bani pe produsul finit, decât să aștept să văd ce „scoate” un croitor din material.

Ca mare pasionată de desenat/colorat (am prins fiorul artistic direct de la bunicul meu) eram mereu în căutare de carioci, creioane etc. Când văd acum seturi cu 100 de carioci simt că leșin, pentru că mie seturile alea infecte de câteva carioci prost făcute și care țineau prea puțin mi se păreau capăt de țară. Creioane colorate aveam iar cu „măsură”, iar unul dintre marile momente ale vieții mele școlare a fost când Tata Gheorge (cel cu fiorul artistic) mi-a dat stiloul lui chinezesc. Aveam un rahat de Pelican (cred că așa se numea) atât de prost că abia scriam cu el. Prin a II-a sau a III-a am primit stiloul „de domn” de la ăl bătrân și m-am bucurat de parcă mi-ar fi dat cheile pentru o mașină nouă.

Aveam un stilou bun (comparabil cu porcăria anterioară) și puteam scrie ușor și bine. Stau să mă gândesc că acum probabil nici gratis nu aș folosi un așa stilou și că în anul de grație 2012 „chinezesc” nu mai face pe nimeni să se bucure ca pe atunci. Aveam caiete cu același gen de copertă, urâtă, cu o culoare lipsită de viață. partea bună era că nu le vedeai prea mult, că imediat erau învelite în hârtia aia albastru-violet cu care aproape toți elevii ne țineam caietele și manualele învelite.

Se făceau cumpărături de rechizite periodic (de obicei înainte de începerea școlii) și iubeam zilele alea, pentru că veneam acasă cu caiete noi, creioane etc. Miroseau a fabrică și așteptam să înceapă școala, să pot scrie cu și pe ele. Pentru că erau de obice destul de bine numărate și planificate, așa că nu-mi puteam permite să folosesc un caiet doar așa de „sanchi”. Am învățat să am grijă de toate articolele personale de papetărie, pentru că nu mergeai mâine să mai cumperi un braț.

Aceleași penare anoste, vreo câteva modele de ghiozdane, uniforma. Cam asta a fost viața mea de școlar până în clasa a V-a. Am detestat uniforma în cauză și probabil este unul dintre motivele pentru care nu mi-ar fi plăcut să mai port așa ceva. Și afurisita aia de cordeluță, plus inelul de cravată pe care-l pierdeam ÎN FIECARE zi cred, de primeam tura de morală în fiecare dimineață, când îl căutam de bezmetică prin casă.

Erau produse pe care le vedeai o dată la an poate, erau produse pe care le achiziționai cu stres și eventual de la speculanți. Este drept că nu am murit de foame, este însă drept că MÂNCAREA era mereu un subiect fierbinte. Și acum, la peste 20 de ani de atunci, îmi văd familia încă stresată pe tema asta, deși nimeni în casa mea nu a suferit de foame. Încă sunt bătrâni pentru care un blid de mâncare este un lucru uriaș, care sunt stresați dacă nu au frigiderul ticsit sau dacă nu au pâine destulă peste noapte.

Mergem la cumpărături și-i văd cum se bucură pentru câte o chestie, cum încă nu au curaj să pună mâna pe o prăjitură și cât de stresați sunt că poate mă costă prea mult cumpărăturile respective. Mâncarea NU ar trebui să fie o problemă. Nu ar trebui să ne stresăm pe tema asta, nu ar fi trebuit să știm ce înseamnă rațiile, corupția și cozile ce ne-au marcat copilăriile (viața).

Este imposibil să-i explici unui copil de acum că existau vremuri când stăteai la coadă pentru un colț de pâine. Când acum e găsești pe toate drumurile. Fetița de 6 ani a prietenilor noști de aici a făcut ochii mari, când i-am spus că mâncam portocale de Crăciun doar. Pentru că ea le vede ÎN FIECARE magazin cu „subiect” alimentar. Nu știe ce înseamnă coada, mai mult decât cele câteva minute pe care le așteptăm să plătim produsele. Are de ales dintre 3-4 feluri de fructe cel puțin în fiecare zi, are sute de creioane și de carioci, nu mai vorbesc de haine, că doar garderoba ei de vară e de vreo 3 ori cât a întregii mele familii.

Un asemenea joc este trist. Este trist că milioane de oameni au trăit așa. Că s-au căciulit pentru un pantof mai decent sau pentru o ceafă de porc. Că salamul de Sibiu era o raritate, că ne răpeau din timpul de joacă sau odihnă pentru a sta la coadă. Că familia mea făcea eforturi să am totuși burta plină și numai ei știu de câte ori nu s-au atins de ceva ce le făcea poftă, „să aibă a mică”. Poate este motivul pentru care acum îmi place să-i răsfăț și să le cumpăr ORICE și-ar dori să mănânce. Poate de asta le spun că, dacă le e poftă de prăjitură, să o cumpere. Da, numai pentru ei. Fără teamă și fără regret. Și dacă asta înseamnă să scot eu niște lei pentru a le face o bucurie, e un preț prea mic pentru ani de lipsuri și pofte nesatisfăcute.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

13 Comments

  1. Fain articolul, ai atins o coardă sensibilă. Și da, e adevărat, oamenii care nu au trăit atunci sunt nostalgici după lucruri pe care alții și-ar dori să le uite.

  2. Si in Timisoara totusi viata era mai buna; eu stiu ce ochi am facut, ca si copil, cand am fost in vizita la niste cunostinte, in Drobeta Turnu Severin; m-am dus la un magazin de paine sa cumpar paine si mi s-a cerut cartela iar eu ma uitam la vanzatoare si nu intelegeam ce vrea, iar vanzatoarea se uita la mine si nu intelegea ce nu inteleg eu. Pana la urma am reusit sa ne intelegem; nu mai stiu ce i-am spus eu, ea m-a intrebat de unde sunt, iar eu i-am raspuns ca din Timisoara. Mi-a dat o jumatate de paine si mi-a explicat ca pentru a cumpara paine e nevoie de cartela si ca nu imi poate da mai mult de o jumatate de paine. Daca tot spui de ciocolata, spune si ce oribila era ciocolata romaneasca 🙂 erau ciocolatele alea mici, “Scufita Rosie” si “Piticot” parca le spunea, care erau atat de oribile, incat nici nu ma puteam uita la ele. Ce miracol era cand aveai o sticla de Pepsi sau niste blugi. Si la noi in Timisoara, totusi era mai bine, ca mai veneau sarbii cu micul trafic si se mai gaseau la ei tot felul de dulciuri care sa-ti mai gadile placut copilaria sau altele, sa-ti mai completeze lipsurile. Pana si apa minerala era o delicatesa pe atunci si o inlocuiam cu sifon. Telefon acasa? Televizor color? Masina de spalat automata? Vise taica, ce-s alea? Si cate si mai cate….
    Las pe altii sa continue…daca vor sa-si aminteasca

  3. @Marius Sescu: nu sunt nostalgici, pentru ca nu au trait vremurile alea. Sunt visatori si li se pare interesant, asa cum mie, tie, de exemplu, ni se par interesante reportajele de pe Animal Planet: suna bine, ti-ar place sa iei parte la un reportaj periculos, dar sa ai la indemana tot timpul butonul de Esc. Atata vreme cat nu ai trait ceva, nu poti stii cum e sa traiesti asa ceva, oricat ai citi din carti si ti-ar povesti altii. Nu cred ca nu ai vazut pustani butonindu-si telefonul mobil, cu masina in fata barului, emitind judecati de valoare de genul “era mai bine inainte, ca toata lumea avea de lucru si avea casa”. Acelor oameni li se par interesante astfel de jocuri, pentru ca ei le percep doar ca jocuri, nu pot sa isi inchipuie o astfel de realitatea cotidiana. Eu pot sa privesc un astfel de joc cu usoare nostalgii, ei doar cu romantism

  4. Totul se monetizeza in ziua de azi, banul trebuie scos si din piatra seaca. Sunt multe exemple de genul asta – cele mai crunte mi se par cele de genul
    “trib uitat de lume pe o insula uitata de lume, in curs de intrare in “rand cu lumea” folosind banii canstigati din teatralizarea unor obiceiuri deja ingropata”. Am vazut asta de curand pe un canal de calatorii (gen Travel) , mi-a venit sa plang . Jocul ce “simuleaza” comunismul este cam de acelasi tip. Poteial are ca subiectul e la moda , lumea-i curioasa sa “testeze” epoca respectiva.

  5. @Claudiu

    Că tot veni vorba de micul comerț, să le dea Dumnezeu sănătate sârbilor, că bune conserve de carne mai făceau! Conservele alea au cimentat prietenia româno-sârbească! =))

    În rest, a fost jale. Jale mare. Nu înțeleg cum oamenii regretă vremurile alea atât de negre…

    • …mulţi dintre “nostalgicii cu bască şi balonzaid ponosit” ar putea să te întrebe în ce partid ai fost de bunăvoie şi nesilit de nimeni în vremurile în care nu mai era un singur Partid… 🙂 😛

      ~Nautilus

    • @Robintel: de conservele alea nu-mi mai aduc aminte, dar dacă tot vorbim de lucruri sfinte :P, hai să povestim și de eurocrem sau cipiripi 🙂 sau ciocolata aia în formă de banană, sau de caramelele kikiriki….

  6. Aud mereu ca “pe vremea aia” nimeni nu murea de foame, in timp ce pe vremea “asta” chiar daca magazinele sunt goale, conturile sunt pline. Drept pentru care se trage concluzia ca era mai bine pe “vremea aia”. Bineinteles, concluzia asta o trag inadaptatii si lenesii, oamenii carora le pute munca, dar in schimb s-ar putea oricand descurca prin tot felul de smecherii, scheme si nepotisme.

    Stii ceva? Nu!!! Sincera sa fiu, mi se falfaie de cine are contul gol. Contul meu e plin. Si ramane asa nu multumita vreunei rude cu puteri in pcr, ci multumita muncii mele. Asa ca am mila 0 pentru cei care se plang ca “pe vremea aia” era mai bine.

    Aveam 6 ani la revolutie. Nu imi amintesc foarte multe, dar normal ca unele mi-au ramas lipite de cap. Tin minte indoctrinarea. Tin minte cum la gradinita ne spunea ca toata lumea vrea sa atace Romania, dar bunul Nicolae Ceausescu ne apara pe toti, ca daca n-ar fi el dusmanii tarii ar bombarda fiecare oras. Am fost absolut terorizata, saptamani intregi ma culcam in pat si noaptea ma trezeam si ma bagam sub pat de frica sa nu vina bombele.

    Tin minte cozile, tin minte lipsurile. Il tin minte si pe bunicul care a facut puscarie pentru ca s-a certat cu un vajnic membru de partid.

    Cartea asta e buna tare: https://www.goodreads.com/book/show/8928291-nothing-to-envy – nu e musai sa experimentezi comunismul printr-un joc, cititul poate avea un efect mult mai puternic.

  7. Citind postarea mea mi-am dat seama de ce-s fascinata de tot ce tine de papetarie. Cand eram eu mica nu se gasea mare lucru.

  8. EE….ce vremuri Dojo..cand aveam cartela pentru paine …si dadeam oua ca sa luam paine la tara…..spuneam poezii pentru “iubitul conducator”…..numai noi stim! Apropo de ce zice Oana si eu aveam o fascinatie sa am si eu un pix …frumos…!

  9. Nu inveti cum a fost in comunism dupa un joc – Blog…

    “Am avut 11 ani la Revoluție, deci sunt departe de a avea o părere extrem de documentată, mai ales că pe vremea aia eram ocupată cu păpușile, nu să studiez viața socio-politică a țării. Dar sunt chestii care mi-au rămas în minte și pe care nici eu, co…

  10. Dar nici nu cred ca ideea jocului e sa “invete” lumea cum a fost in comunism. Insa in aceeasi categorie cu excursiile/vizite/”pachete turistice” in foste (refacute sa zic mai bine) inchisori sovietice din tarile baltice, ideea e pana la urma de a oferi macar atat cat e posibil ca idee, cat de vaga, celor care nu au trait nimic asemanator si realmente nu au nici cum sa inchipuie propriu-zis. Si da, treaba asta cu n-au cum sa-si inchipuie e constatata la propriu, nu o zic doar din… inchipuirea proprie.

  11. Eu muream dupa ciocolata, uram ciocolatile cu Scufita Rosie, Bunicuta,si Lupul, erau tari ca piatra si imi spargeam dintii in ele. Nu suportam ciorba de cartofi, preferam sa fac foamea decat sa o mananc. Desene animate vedeam pecanalele de sarbi si unguri. Si acum la desene animate mai spun Crtani Film. Cred ca am ramas cu sechele 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.