Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Câteva dintre greșelile de SEO pe care le facem pe blogurile noastre

.. sau pe orice site, că nu doar blogurile pot fi afectate.

SEO (search engine optimization sau, pe românește, optimizare pentru motoarele de căutare) este în sine o specializare pentru oricine deschide un site. Chiar dacă nu suntem cu toții specialiști, există câteva greșeli pe care le putem evita, astfel ca siturile noastre să se „miște” mai bine în google și să primim trafic gratis de acolo. Chiar dacă Google tot schimbă algoritm după algoritm, sunt câteva reguli care totuși nu se schimbă și pe care, dacă nu le respectăm, numai bine nu ne facem.

Ținând cont că am situri din 2002, e clar că am făcut niște tâmpenii monstruoase în peste 10 ani de activitate, dar am și învățat câte ceva util. Așa că, fără prea multe adăugiri, iată lista mea de prostii ce pot fi evitate:

1. Lipsa unei pregătiri inițiale

Aici sunt dumnezeul lor, că am prins o idee pe budă și în 2 minute aveam și domeniul cumpărat. Un exemplu concludent ar fi un site pe care l-am planificat când eram cu „soarele” la mare. Asta era în 2005. Pe drum, că tot nu aveam ceva mai bun de făcut, tot planificam chestii de făcut, odată ajunsă la calculator, acasă. Și mă troznește să iau un domeniu care să deservească un listing de versuri de piese muzicale și un forum atașat. În engleză. Așa că, nici bine despachetată, am luat un domeniu de se chema lyricsandtalk, pentru a vedea peste 2 zile că de fapt siturile de „lyrics” nu-s ele chiar exagerat de legale.

Bun, am rămas doar pe forum, care se chema așa cum știți, în loc să fie musictalk sau musicforums (ori alte combinații mai intelectuale).

Sunt bune și numele de „brand” (bydojo.com, ladiesin.biz etc), scurte și eventual ușor de ținut minte. Dar poliloghia mea de domeniu chiar nu avea nici măcar calitățile astea. A doua tâmpenie (tot prin perioada aia .. probabil am mâncat ceva nociv, că nu-mi explic) a fost să pun un forum pe un domeniu de se chema talkingaboutmovies. Mda, cinematalk sau movieforums nu se asortau probabil.

Din fericire în timp am început să bag la „carcasă” mai multe detalii și să fac măcar un minim plan. Am urcat orthodontics-today.com pentru cuvintele cheie, l-am mutat acum pe bracesforum.org (mult mai potrivit pentru ce vrea să fie). La fel topadmin.net, care stă bine înfipt pentru ce am dorit eu să-l aduc în față.

Așa că, înainte de a vă arunca să luați un domeniu, faceți puțin studiu. Folosiți Google Adwords (Keyword Tool) sau alte tools (moca sau pe plată), studiați-vă concurența (mai ales pe siturile de nișă) și alegeți ori un „brand name” scurt și ușor de ținut minte ori un domeniu cu un keyword în el, dar iar bine ales.

Nu vă apucați de muncă la un site doar pentru a observa că ori nu e chiar legal ce faceți ori alegeți prost keyword-urile. E drept că se poate ridica orice site cu niscaiva muncă de SEO, dar de ce să vă împușcați singuri în picior, dacă nu e cazul?

2. Cod de doi lei, Flash, Java script și alte rahaturi

Majoritatea webmasterilor (mai ales cei care nu sunt web designeri/developeri) habar nu au ce „vede” de fapt Google pe situl lor. „Spiderii” respectivi nu văd animațiile voastre șmechere, toate sliderele și imaginile cu text în ele, oricât de frumoase vi se par. Dați click dreapta pe mouse și alegeți „view source”. Asta vede un „spider”, care teoretic va ajuta situl vostru să ajungă bine de tot sus în căutări. Ce vede el? Apucă să vadă și ceva conținut sau doar tot felul de prostii de care nu are nevoie?

Folosiți deci mai puțin java script (puneți codul în fișiere externe, nu în HTML-ul principal), lăsați Flash-ul pentru istoria internetului și plasați tot ce ține de aspectul sitului în fișiere separate. Toate porcăriile care vă apar în codul sursă vor face pagina să se încarce mai greu iar conținutul să se „piardă” prin balast.

Oricât de rapid este internetul astăzi, timpii de încărcare mari nu plac nici vizitatorilor și nici lui Google.

3. Punem cuvinte cheie la grămadă și scriem pentru motoarele de căutare

Orice „specialist” SEO știe că e bine să menționeze cuvintele cheie în conținut, dar mulți o iau razna și ajung să umple situl de mizerii, doar pentru a prinde o poziție cât de cât decentă.

Nu uitați niciodată că nu scrieți pentru Google. Scrieți pentru mine, pentru alții. Nu suntem proști, așa că un articol prost va fi primit cum se cuvine, fără să conteze că v-ați întrecut pe voi înșivă cu repetarea cuvintelor cheie.

Articolele bune sunt scrise PENTRU CITITOR. Ele ajută, rezolvă o problemă, informează. Scrieți pentru oamenii care vă citesc și veți vedea că nici motoarele de căutare nu vă ignoră. Să nu mai spunem că un articol bine scris reține oamenii pe site și tot acești oameni îl vor promova pe blogurile lor, pe social media etc.

4. Mutăm situl, schimbăm platforma, dăm peste cap structura de links

La asta sunt maestru emerit. În momentul în care pui un site la punct (că este blog, forum sau e-shop) și ai aranjat structura de links, așa să rămână. De asta vă recomand tuturor să dați un ban pentru un domeniu și contul vostru de hosting. Pentru că o redirectare nu face altceva decât să vă dea dureri de cap și să vă facă pierdut trafic și poziționare în căutări.

La fel cu alegerea unei platforme. Hai că WordPress e moca, dar sunt platforme care costă. Cele de forum sunt de la 160 și ceva de dolari în sus. DAȚI banii ăia la început, dacă doriți să faceți o treabă ca lumea, setați linkurile și nu le mai modificați. Migrarea de la o platformă la alta (în condițiile în care nu toate rescriu linkurile la fel), vă dă peste cap traficul de vă plângeți de milă.

La fel și cu blogul, setați niște „permalinks” cum trebuie și la revedere.

5. Șmecheriile nu sunt niciodată bune

Exită mai multe „culori” de SEO și destui care să încerce orice mizerii pentru a ajunge în față. Faceți-vă un pustiu de bine și stați departe de așa ceva. Puteți aduce un site în fruntea căutărilor și fără mizerii, cu acel conținut de calitate și util de care tot vorbim, plus un pic de link-building făcut cu cap.

Nu faceți spam, nu vă jucați cu tactici incorecte, că rezultatul s-ar putea să vă cadă greu la stomac. Un site bine pus la punct, cu articole frumoase și utile nu rămâne la coadă.

6. Gata cu munca de SEO

Nu, nu ai terminat niciodată. Optimizarea nu se face în 2 săptămâni și apoi stai cu burta la soare. Trebuie un efort constant, să scrii conținut bun, să-l scrii periodic, să te promovezi etc.

Nu aglomera motoarele de căutare cu 1000 de linkuri către situl tăut timp de 2 săptămâni și apoi nimic. Fii prezent online, fii prezent în social media, pe alte situri din nișa ta. Oferă informație de calitate, scrie articole utile, fii constant în eforturi.

Pentru mine acestea ar fi câteva dintre cele mai importante greșeli de SEO. Pentru că am și cititori specializați, dați-i cu sfaturile 🙂

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

33 Comments

  1. Am citit articolul si am zambit… Mi-am adus aminte de inceputurile mele 🙂
    Acum cativa ani in urma faceam greselile descrise in articol, dar cu timpul am realizat ca o astfel de dezvoltare nu va aduce un rezultat bun.

  2. Eu sunt încă praf când vine vorba de SEO. Mai citesc câte ceva, mai pun în practică, dar sunt tare departe de ceea ce ar trebui să am pe blog. Util articolul, am mai învățat ceva. Mulțumesc.

  3. nu-s experta in seo, dar citesc constant despre acest subiect. una dintre greselile stupide, dar usor de indreptat si pe care toti o putem aplica este redenumirea imaginilor, plus atasarea unui “alt” sugestiv. In loc de DSCF2098, de exemplu, sa punem “manastirea snagov”, ca atunci cand cineva cauta o imagine cu aceasta manastire, sa poata ajunge mai usor la noi.

  4. Am trecut mai uşor peste chestia cu domeniile, pentru că îmi plac dimiunutivele şi fug instinctiv de nume lungi. Poate şi de asta în loc de “serbanstanescu” mi-am ales “sserbanro”.
    Povestea însă e reală şi am fost tentat de N ori să iau domeniu cu nume lung.
    Am pus însă domeniul pe hârtie şi am calculat cam cât îmi trebuie să-l memorez… am picat la vreo câteva teste aşa că, am mers pe varianta “leneşă” mai bine mai scurt decât lung şi explicit.
    E un singur “clinci” aici…
    Tre’ să faci kw research până-ţi sar capacele. Dar am constatat că merită mai mult decât să iroseşti 10 euro de 10, ori până te lămureşti.
    Şmecherii? Le-am ocolit instinctiv. Când m-am apucat, erau pe bani şi mi-era frică să dau cu banul de-a azvârlita.
    Când a venit Pinguinu’ s-au deschis şi gurile şi am înţeles de ce suna clopoţelu’! 😉
    Ce mă năuceşte acum, e cum mama naibii poţi să obţii Google PR1 cu 4 articole? Şi blog abandonat vreo 6 luni, şi un trafic de groază (1/zi!)?!?
    probabil că mai am [groaznic de] multe de învăţat…
    Ştiu că limbajul pe care îl folosesc e unic în lume, dar… chiar aşa?

  5. Din cate am inteles, inregistrare de domenii cu un keyword inclus acole’ nu mai reprezinta un boost pentru SEO; Cel putin, dupa ultimele update-uri.
    Zic si eu.
    In rest…flash? Mai exista asa ceva? :p

    • Cam asa e. Cu toate astea, inca se mai folosesc multe domenii Keyword match pentru ca sunt usor de retinut.
      Ai punctat bine anumite aspecte si sper sa tina cont de ele cititorii tai.

  6. Adevarul e ca daca nu inveti din greseli, in SEO nu prea ai cum sa inveti. Bun articol, dar am o singura precizare de ultima ora: Google-ul nu mai pune pret pe cuvintele cheie din domeniu (the EMD – exact match domain – algorithm). Dimpotriva, s-ar putea chiar sa dauneze. asa ca cine isi ia domeniu nou, mai bine isi cumpara unul de brand.

    • Chestia cu Google nu mai pune pret pe keywordurile din domeniu este folclor. Desigur, au fost lansate o serie de discutii la un moment dat, in care s-a vehiculat ca au fost lovite grav domeniile keywordmatch. Total adevarat, doar ca au fost lovite doar siteurile slabe calitativ. Cele bune au ramas in picioare.
      Ideea este ca, in acest moment, este infinit mai greu sa faci linkbuilding pentru un exact match, fie si pentru simplu fapt ca ai tendinta de a exagera cu ancorele pe keywordul principal. Algoritmii sunt acum mult mai fini, si poti foarte usor sa fii penalizat de penguin, in cazul in care nu esti atent cu ancorele folosite.

  7. Greseli in SEO o sa facem cat traim, doarece orice surplus adus unui blog/site dauneaza. Prin greselile care le-ai mentionat si eu am trecut si cu unele ma confrunt si azi. In decurs de 1 an am achizitionat 12 domenii, insa mereu am fugit de cuvinte cheie din numele domeniului, si intr-un final Google a facut putina dreptate cu ultimul update. Mereu am cautat un nume brandabil, insa niciodata nu am fost hotarat ce anume sa fac. Am pierdut din cauza nehotararii si un blog cu vechime , iar acum din cate domenii am achizitionat am ramas cu propriul blog si cu un domeniu la care lucrez si de care m-am atasat foarte tare deoarece am bagat si ceva banii in el si mai trebuie sa bag, iar celelalte domenii inregistrate, au cu toate redirect catre actualele.
    M-am intins la vorba, insa recunosc ca uneori visez noaptea astfel de discutii si analize SEO

  8. Nu mă pricep la SEO (aproape) deloc, dar nu am putut să nu observ cum ai scris de căteva ori „java script”. Ceea ce este profund greșit, javascript neavând absolut nici o legătură cu java 😉

    • Deh, astia-s civilii 😀
      Saru’mana de mentiune. Deci java is toate smecheriile alea care se plimba pe site, fac slidere etc?

      • Nu știu pe ce site-uri umbli tu, dar pe unde umblu eu, alea se fac cu javascript 🙂

        Java a avut momentul de glorie prin 2000 sau așa ceva, când a fost era applet-urilor.

      • Limbajul de programare Java este folosit si el in proiectele web, dar este un limbaj server side la fel ca si PHP/ASP. Chestiile alea faine(slidere etc) alea sunt facute cu Javascript sau ma rog diferite framework-uri de Javascript, iar acesta din urma e un limbaj de programare client side.
        Sunt multi asa zisi programatori care nu disting java de javascript 🙂 e posibil sa fi citit pe undeva o informatie eronata. Oricum foarte fain articolul, imi place ca e scris pe intelesul tuturor. Ai mai putea adauga un lucru si anume ca si designeri pot face niste greseli de SEO uriase atunci cand fac template-ul pentru site. 🙂

  9. Pana la urma, ajungem la vechea vorba “continul de calitate conteaza”. SEO eu zic ca se va transforma in promovare pe retelele de socializare si branding cat cuprinde!

  10. Am si eu 2 intrebari:
    1.Daca am un blog si schimb hostingul dar domeniul ramane acelasi vor fi probleme cu linkurile?
    2.Ce inseamna sa faci link-building cu cap? adica ce trebuie evitat si ce nu?

    • In ceea ce priveste obtinerea de backlink-uri sau link building, eu unul merg in principal pe 2 reguli de baza:
      1) mai bine mai putine si de calitate
      2) cel putin una pe zi

  11. Ar fi bine daca am face toti munca asta fara greseli..Insa e imposibil..Eu consider ca aici invatam tot timpul…

  12. eu pur si simplu sunt capiat de SEO si link building. Pur si simplu ma invart in jurul cozii si atat. Incet incet observ ca am gresit anumite lucruri… dar asta este, se invata.

  13. Sunt de acord in principiu cu tot ce ai spus, doar ca nu cred ca stresul pentru SEO si topuri ar trebuie sa fie principalul tel pentru un blogger, ci continutul si ca el si cititorii lui sa se simta bine cand scriu/citesc.
    Daca vrei sa ajung in topuri sa faci bani cu caruta blogul personal sau de nisa nu e solutia ideala. Pentru restul e cancan vb aceea.
    Oricum google pierde mult incet si sigur. Eu foarte rar il folosesc duckduckgo.com, clusty si altele mult mai bune. Bine depinde fiecare pentru ce foloseste motorul de cautare..

  14. Cati experti dom’le, e plin internetu’ asta de ei! Dojo, iar le dai oamenilor franturi ? 😛 Spune-le tot, invata-i sa pescuiasca!
    Content is king. Bill a zis-o bine si inca are dreptate. Pentru restul, e cancan si noroc chior
    +1 Stefan

  15. Asta cu content is the king se aplica numai in cazul cautarilor fara concurenta…in rest linkbuilding-ul e la putere. Contentul si seo onpage este de ajuns doar in cazul cautarilor de tip “long tail”, adica formate din mai mult de 3 cuvinte…restul e cancan.

  16. Eu am testat metoda „SEO site” timp de 2 ani de zile și funcționează generănd la un singur articol peste 37.000 de vizite, chiar dacă este o metodă care ţine de aranjarea în pagină, nu de structura blogului ( aici recomand scripturi ), totuşi contează cel mai mult conținutul, no?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.