Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Cum îți poți organiza mai bine pozele digitale pe computer și online

Majoritatea avem aparate foto digitale cu care pozatul este tot mai ușor. Faptul că nu mai suntem limitați la 36 de poziți (sau cât are filmul în cauză) și că folosim un card de memorie de câte ori este nevoie, ne face să fim ceva mai relaxați, când e vorba de pozat. Eu de pildă nu am nicio treabă să pozez ceva de 5 ori, că doar nu mă costă nimic. Nu discutăm acum despre calitatea pozelor sau faptul că limitarea filmului te obligă să fii mai atent, discutăm acum despre „șeptelul” de poze făcute, pe care de acum trebuie să le gestionăm.

Nu scriu asta cu titlu de adevăr absolut, dar, pentru că în ultimii 3 ani am făcut cel puțin 15.000 de poze, voi încerca să explic cum le pun eu în ordine.

1. Fac poze câte sunt necesare

Exact pentru că am un card (mic, față de altele) de 16GB, fac și 900 de poze într-o zi de plimbare (cum s-a întâmplat la Barcelona) nu prea-mi pun problema să mă opresc. Dacă vreau să pozez de 100 de ori o chestie, o fac. Probabil o poză va fi decentă. Deci cu un card decent (chiar și 2-4GB sunt OK pentru un utilizator normal) nu stau să tremur că nu mai am loc de poze. Da, e indicat să și golești în calculator imaginile respective, treabă pe care nu o prea fac întotdeauna.

2. Scot pozele și le organizez pe foldere

Cel mai important, după ce ai venit acasă cu câteva sute de poze, este să le pui pe foldere și de preferat să denumești aceste foldere cum se cuvine. Pentru că acum te descurci printre ele, dar, când vei avea 10.000 de poze (și se strâng), să găsești una va fi crimă și pedeapsă (mai ales pedeapsă). De asta eu de pildă le zic ceva de genul:

– SUA

— New York

— Central Park 21-05-2012

— Battery Park 31-10-2011

— Atlanta

— Piedmont Park 23-04-2010

etc.

Ce încerc să arăt mai sus este că am foldere mari pe țări: SUA, Spania, Croația, Germania etc., apoi fiecare folder conține un oraș (Barcelona, New York, Dubrovnik) și fiecare folder-oraș conține atracția pe care am surprins-o în poze. Cum am mania să nu fac doar 10 poze pe zi, se cam adună. Îmi place să pun și data acolo, pentru că nu strică niciodată. Se poate și fără, depinde de preferințele voastre.

Așa, dacă vreau să mă laud cu pozele de la Statuia Libertății, în loc să caut într-un folder cu 15.000 de poze (chestie de care nici calculatorul nu se chiar bucură), intru în SUA, New York și imediat am găsit folderul cu Statuia Libertății.

Poate voi vă găsiți alt sistem, ideea este să împărțiți pozele respective pe foldere de max. 300-500 de poze, nu să le țineți grămadă într-unul singur.

3. Puțină curățenie

Nu sunt genul de om care să pozeze la calitate minimă. Dacă aparatul meu duce 16 megapixeli, pozele vor fi făcute la calitate maximă. Mediile de stocare sunt tot mai ieftine, cu 100 de dolari ai 1-2 TB de spațiu, până și unui turbat care face multe poze îi ia ceva să ocupe atâta spațiu doar din imagini. Deci pozez la calitate maximă și fac o grămadă de poze.

Imediat ce am trecut la organizarea pe foldere, intru pe fiecare și șterg pozele care nu mi-au ieșit. Nu-s nici eu chiar genială, așa că sunt poze mișcate, „arse” etc. Nu-mi place să le țin, așa că le șterg. Rămân apoi pe hardul extern doar cu arhivele verificate și organizate.

4. Pentru online NU pun pozele la mărimea inițială

Îmi place să-mi țin „sursele”, așa că nu voi micșora niciodată pozele inițiale. Deci voi avea versiunile „sursă” și versiunile pentru urcat pe net (pe care le micșorez la aprox. 1400/1000 pixeli sau ceva de genul). Nu vreau nici să le țin prea mici, dar nici să fie mai mari decât un display normal. Cum al meu are 1600/900, mă raportez la normalul meu 🙂

Să dai „resize” pe sute de poze e cam nasol, așa că recomand un „tool” care le micșorează la grămadă. Dacă dați pe google „image resizer power tools” (eu așa îl găseam acum câțiva ani), dați prin rezultate și de situl lor: imageresizer.codeplex.com. Mă gândesc că există ceva similar pentru alte sisteme de operare, eu sunt fericit utilizator de Windows (8 mai nou), așa că mi-e potrivit.

Instalați minunea și, când sunteți într-un folder cu imagini de redimensionat, selectați toate imaginile în cauză (Ctrl + A, dacă doriți să le selectați pe toate), dați right click cu mouseul și veți avea o opțiune: resize pictures.

Înainte de asta, pentru a nu avea surprize (să dați resize la surse și să vă blestemați apoi rapiditatea clickului), eu prefer să fac un folder în respectivul folder pe care-l numesc web. În el copiez imaginile respective și doar pe alea le voi redimensiona.

Lista mea va arăta ceva de genul

– SUA

— New York

— Central Park 13-05-2010 (aici au rămas imaginile la dimensiunea inițială)

—- web (aici am copiat imginile din Central Park și le-am redimensionat).

Fiecare face cum dorește, ideea este ca 1. să nu urcați pe net imagini uriașe (că-s inutile și ard spațiu amboulea) și 2. eventual să păstrați și sursele, că nu se știe niciodată.

Cu șmecheria asta de progrămel se pot redimensiona automat sute de poze, așa că nu mai stați să pierdeți timp cu fiecare poză.

5. Fișiere cu nume „SEO”

Dacă nu doriți să urcați pe blog poze de genul DSC0027, se poate face o redenumire la „grămadă” a fișierelor respective. Pentru plimbat printre foldere și mici updates pe FTP folosesc Total Commander. Se poate descărca gratis și permite o explorare mai ordonată (așa mi se pare mie cel puțin) a fișierelor de pe calculator. Pentru că nu am nicio intenție să pierd 20 de minute redenumind fiecare poză, intru cu el pe folderul dorit (unul web, cu poze mici pentru urcat online), folosesc opțiunea lui MULTI RENAME TOOL (selectez toate fișierele respective, apoi click pe FILES și MULTI RENAME TOOL).

Îmi place în general să schimb partea cu DSC (sau cum denumește aparatul pozele) cu un nume mai adecvat, să spunem empire-state-building. Lista mea de poze nu va mai fi: DSC0234.jpg, DSC0235.jpg, va fi empire-state-building-234.jpg, empire-state-building-235.jpg etc.

Nu e obligatoriu să procedați la o asemenea redenumire, dar, dacă aveți timp și chef, puteți încerca.

În momentul în care doriți să urcați pe blog sau pe facebook niște poze, luați ce este în folderele web din fiecare folder-locație/eveniment și va fi mai ușor să vă descurcați printre ele.

Voi cum procedați? Ce sisteme preferați?

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

32 Comments

  1. Eu stau si modific fiecare poza sau aproape fiecare poza, eventual mai scot cate un detaliu sau modific putin lumina, etc.
    Photoshop si Lightroom folosesc. Iar daca vreau pentru web, doar folosesc optiunea lor care imi optimizeaza destul de bine poza…

    • Io-s prea lenesa pentru asta. Fac editari grafice pe web design, pozele in general le cam las cum le-a batut al de sus. Nu-i chiar o idee buna, dar mi-e lene 😀

  2. Ăi – e greu aici. O să spun pentru început o părere despre ce spui tu în articol, apoi cum fac eu. 500 de poze într-o zi mi se pare foarte mult. După ce ai acumulat puțină experiență, nu ar trebui să aduni atât de multe. Știu că tendința e să apeși pe buton și să vezi apoi dacă ștergi sau nu – nu e chiar așa. Un prim test pe care îl poți face e să privești obiectul/peisajul/persoana etc. prin vizorul aparatului. Dacă arată ciudat încă de acolo, nu merită. Pot spune (inclusiv din propria experiență) că astfel de practici conduc la cantități enorme de date, nu și de amintiri. Știu că te gândești că în 3 martie 2052 vei găsi vreo poză printre ele din care vei scoate bici, dar nu e așa. Cu atât mai mult, orice colecție sau album foto cu un număr mare de poze mi se pare obositor pentru ochi – un fel de piticu21. Ideal e să surprinzi amintiri, nu cantitate. Ulterior, procesul de triere va fi și el obositor. Ca să eviți toate astea, poți evita neplăceri prin:

    – puțină atenție la setări: la pozele făcute pe stradă, timp de expunere de maxim 1/200, recomandat 1/400 și o diafragmă uzuală de f/4.5 … f/8. De obicei e nevoie de un ISO 400 – în timpul zilei e foarte ok;

    – folosirea formatului .RAW sau echivalentul Nikon pentru cadrele mai complicate – formatul oferă posibilități mai mari de prelucrare, fiind posibile corecturi la balans de alb, culori, contrast, expunere;

    – la unele aparate, există grupuri de setări – moduri C la Canon – accesibile de la rotița ce schimbă modul de fotografire (auto, M, A, P, Tv etc.);

    – o triere a cadrelor la sfărșitul zilei. Hai să fim serioși, toți cărăm un laptop sau un netbook după noi, iar seara, la o bere sau înainte de masă se pot șterge cele care nu merită nici prelucrare.

    Acum ce fac eu. Eu folosesc un card de 8 GB și un backup de 2 GB – mi-a fost tot timpul suficient, mai ales că eu fotografiez de multe ori RAW. În vacanțe încerc să surprind esența și experiența în ansamblu – prietenii, peisajele, obiectele care ne-au impresionat, iar dacă găsesc ceva deosebit aloc puțin timp în plus. Acord atenție setărilor pe cât posibil, iar unde nu sunt sigur aleg cu încredere RAW – de obicei 2 cadre consecutive, excepție fiind obiectele în mișcare unde declanșez rafala. Mai nou aleg să mă uit și în jur înainte de a fotografia și privesc apoi prin vizor – o fotografie banală nu va declanșa amintiri nimănui. Deși nu tot timpul se poate, e bine să facem 2-3 fotografii de test, pentru setări, la începutul unei plimbări.
    Eu am 3 moduri customizabile pe rotița cu moduri de fotografiere: C1, C2 și C3. Pentru formatul RAW, diferențele sunt numai la expunere, diafragmă și ISO – aici se poate folosi un P modificat, adică cu ISO stabilit, expunere și diafragma fiind automate. La jpg e mai complicat pentru că trebuie setat balansul de alb, saturație, contrast etc. și deci pică bine acele cadre de test. Pentru simplitate, un mod poate fi RAW, celălalt jpg.

    Ca sfat general, ziua filtrul de polarizare pe cât se poate.

    • Saru’mana de informatii si de sfaturi. De bagat la tartacuta 🙂

      Prefer sa fac 400 de poze la o iesire, ca de obicei sunt calatorii destul de departate si stiu ca nu sunt mereu sanse de a ma intoarce exact acolo. Asa ca incerc sa prind cat mai mult. Daca as fi intr-un loc in care sa revin maine, as face 10 poze si gata.

  3. Super benefica treaba cu group resize. Mersi mult.
    Pe langa toate cele prezentate de tine aici, eu
    mai am un fix : la fiecare 6 luni pun totul pe dvd ca backup storage, si asta dupa ce mi-s-a bunsit un external hard drive si am pierdut cevadin fotografiile si filmele din cateva vacante.

  4. Mda…mi-ai dat de gandit cu articolul asta. Aveam nevoie de un imbold. De luni bune ma chinui sa imi organizez pozele asa cum se cuvine..dar.. De-a lungul timpului, le-am plimbat de pe un hard disc pe altul, de pe laptop pe hard disc extern, apoi hard disc-ul extern a murit in ziua de revelion luand cu el toate backup-urile mele. Am mai ramas cu o parte de poze la laptop, dar chestia e ca nu stiu care imi mai lipsesc. Copiez din laptopul iubitei, tot ce e facut in ultimul an. Bun, dar sunt vreo 5 000. Eu cate mai aveam in laptop? 13 500. Ok. Foldere cu nume care nu imi mai dau seama ce inseamna, poze cu dcs3323.jpg.. .

    Pozele cele mai vechi sunt facute cu telefoane (2 MPx, 3.2 Mpx), apoi cu compacte de 7 Mpx, si 12 Mpx. Mai nou cu DSLR D3200 la 24.2 Mpx. Cu orice aparat am facut, am lasat la rezolutia maxima. Acum am o gramada la 6,016 x 4,000, “deci ocupa ca sa fie”.

    Cred ca o sa-mi rezerv noaptea ce urmeaza, nu cred ca as avea treaba la serviciu, si stau sa imi gestionez toate pozele. Si daca nu ma insel, acolo dispun si de net mai bun in cazul in care imi calc pe inima si o sa le urc pe cloud, tot am 125 Gb free (cu toate ca nu prea am incredere).

    • Pai ia-le pas cu pas. Faci cateva sute azi, cateva sute maine etc. Io asa ma iau de par cu cate o chestie din asta masiva. Ca altfel nu mai fac nimic 😀

  5. Eu am aranjate fotografiile mele pe date. Am cateva foldere pe ani (2010, 2011, 2012, 2013…), apoi in fiecare folder am alte foldele cu luni (01 Ianurie, 02 Februarie etc.) – motivul pentru a pune 01, 02, 03… in fata este pentru a ramane asezate in ordine – si apoi bineinteles am foldere cu date. Mi-e destul de usor asa, mai ales ca dupa ceva vreme ma ajuta sa-mi amintesc cand s-a intamplat un anumit eveniment.

    E o idee buna asta cu resize-ul pozelor pentru web, n-am stiut ca exista un astfel de tool, o sa-l caut 🙂 Multumesc de idee.

  6. Dacă mă întrebai acum vreo 3-4 ani cum îmi țin organizate pozele cu siguranță că ti-aș fi spus că la voia întâmplării, prin toate folderele posbile și imposibile. 🙂 După ce am început să mă plimb și să văd locuri faine am zis că e timpul să le organizez cât de cât pentru că peste câțiva ani să am un fel de bookmark-uri în șirul aminitirilor foto. Chiar dacă o fi să nu îmi amintesc circumstanțele exact când o fotografie a fost făcută, dar măcar să știu unde și când a fost făcută. 🙂
    Când nu am avut prea mult spațiu de stocare la dispoziție, mai făceam și eu resize la grupuri de poze care nu era chiar așa de interensante… Momentan când spațiul de stocare nu mai este o problemă pentru mine, țin totul organizat pe sisteme de foldere de genul urmator NumeleTării/LocațieGenerală/LocașiaExactă-Data. În acest fel sunt sigur că nu mai pierd șirul peste ani…

    La capitolul backup, sincer nu stau destul de bine, nu din lipsă de resurse ci dintr-o mare lene. Sper totuși să nu ajung să plâng după backup-uri.

  7. Eu imi permit sa mentionez ca am doua spatii de stocare, unul pe calculator si unul pe un hard extern. Nu de alta dar am mai pierdut poze ca s-a dus Windows-ul.

  8. Cei ce folosiți photoshop, încercați photoshop actions. Așa zisele ”acțiuni” sunt un șir de comenzi ce formează un algoritm de prelucrare. Eu folosesc asta pentru resize&sharpen pentru web. După cum probabil știți, un simplu resize face ca uneori să se piardă informație din fișier, lucru compensat prin sharpen adaptat la rezoluția finală. Acești algoritmi se găsesc gratis pe net, sau, vă puteți face singuri dacă aveți timp și răbdare.

    În ceea ce privește stocarea, fotgrafii recomandă multe cadre, având în vedere că unitățile de stocare sunt tot mai ieftine și mai performante. Sigur, discurile ce conțin backup-ul pot fi la rândul lor indexate (cred că sunt și progrămele care țin evidența) pentru a fi la îndemână atunci când cauți anumite cadre.

  9. De cand tot zic ca fac si eu putina curatenie, dar am atatea ca nu stiu de unde sa incep
    Si da, mi-am propus sa fac mai putine poze , incep sa pierd din minunatia peisajului, mai ales in concedii tot stand cu ochii pe obiectiv

    • Bun venit pe bloaga 🙂

      Io nu mi-am propus mai putin poze, mereu am senzatia ca fac prea putine. Dar organizarea prin foldere nu strica nimanui. De nu stiu cate ori am cautat de bezmetica vreo poza si, exact cand imi blestemam zilele ca am sters-o, aparea de pe cine stie unde.

  10. La capitolul aranjat de poze eu le am pe fisiere, pe date cunume si pe ani…si dupa o perioada de timp cand nu mai am loc pe harduri incep sa le sterg!

  11. Sunt programe care te ajuta la organizare – Lightroom, de exemplu, sau PhotoMechanic, chiar si ViewNX are ceva. Din pacate sunt costistoare (adica nu-s gratutite, poate cu exceptia ViewNX care vine de obicei cu aparatul). Ideea lui Coolnews este foarte buna si eu o folosesc de mult timp. In general cind cauti ceva cam stii prin ce perioada de timp ai facut fotografiile respective si poti limita cautarea. Iar copiile de rezerva pot fi facute pe HDD exetrne si pe DVD. Sunt foarte utile cind se intimpla ceva cu HDD-ul sistemului.

  12. Chiar intampinam problema asta si m-am tot gandit cum sa organizez nu doar pozele, ci toate diversele din calculatorul meu. Thax pt. sfaturi.

  13. Decit
    “Central Park 21-05-2012
    Battery Park 31-10-2011”
    mai bine
    “2012.05.21 – Central Park
    2011.10.31 – Battery Park”
    pentru ca astfel le am in ordinea lor cronologica…

  14. Salut:) o discutie interesanta.. eu fac peste 150 000 de declansari anual. in concedii fotografiez doar cadrele pe care as fi dispus sa le imprim in format mare.. niciodata nu pastrez mai mult de 150 poze dintr-un concediu. per total sunt stocate pe hard pe ani, luni, zile.. D://work/evenimente2011/02febriarie/09maria_si_gigel/..

    la o sedinta foto pastrez maxim 35 poze, o nunta sau alt eveniment 120. restul… la cos:)

    • Marius, interesanta chestie. Acu’ e drept ca e normal sa tii chestii de calitate, dar mie tot imi place sa tin un ‘harem’ intreg de poze. Incepe sa ma cam bata gandul sa imprim niste poze, unele chiar merita investitia 😉

  15. Salut,

    Eu recomand combinația dintre IrfanView și Picasa, despre care am scris pe blog:
    https://olivian.ro/100-poze/

    Procesul e așa:
    – Fac poze.
    – Când dau import photos în Windows am setări și se preiau automat în formatul
    [an][lună][zi]Tag
    și pozele au formatul
    Tag [nrcrt]
    – Pun în folderul Watched din Picasa pozele.
    – Trec odată prin poze cu Star photos.
    – Fac copie de siguranță la pozele cu Star (le trec în alt folder).
    – În noul folder dau I’m feeling lucky pe tot folderul.
    – Trec din nou prin poze – luminozitate, îndreptare poze, crop.
    – Upload (Picasa redimensionează automat la best for web, e uriaș, nu știu pe de rost cât e ceva gen 2.000 de pixeli x 2.000 de pixeli).
    – Salvat ambele foldere (! Selctie + Original) și mutat în anul 2013 din folderul Poze.

  16. Va rog sa ma ajutati: mi-am importat pozele de pe telefon pe laptop. S-au descarcat prin Windows live photo. Problema e ca dupa ce le-am importat le-am dar si erase iar in acest program pozele se vad foarte mici. Nu stiu cum sa fac sa le vad normal….

  17. Cum sa-mi gasesc pozele descarcate pe calculator ,care s-au salvat in F.Nu gasesc acest F.
    Ma lamureste cineva?
    Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.