Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Blogging: Cum să atragi comentatori de calitate pe blog

Una dintre modalitățile prin care noi, bloggerii, ne dăm seama dacă am scris un articol interesant sau nu este studierea comentariilor pe care le lăsați voi. Există însă comentarii care ajută un articol să crească din punct de vedere calitativ (oferă mai multe detalii despre subiectul în cauză, experiențe proprii ale cititorilor, sunt amuzante etc.) și comentarii care distrug comunitatea și strică plăcerea cititorului (atacuri personale, injurii, ironii de prost gust).

Pentru mine personal comentariile voastre sunt la fel de importante ca și articolul. Raportez fericită că, din 25 de mii de comentarii câte are dojoblog în acest moment (e mult, puțin, nu contează) majoritatea sunt comentarii interesante și de bun simț. Monitorizez la sânge tot ce se scrie și șterg comentariile abuzive. Din fericire nu am avut decât foarte rar de făcut asta, în majoritatea cazurilor cititorii mei au o conduită excelentă. Iată câteva idei din ce aplic și ce se poate face pentru a scăpa de comentarii „slabe” și a crește calitativ și contribuția comunității.

comunitate-blog

1. Fă tot posibilul să oferi un conținut care atrage comentarii de calitate

Principala influență pentru cititorii tăi ești TU. Cum sunt articolele tale? Echilibrate? Informative? Scrii agresiv și înjuri? În momentul în care oferi articole scrise cu grijă, cu un limbaj civilizat, pline de informații, comentatorii tăi te vor imita în comentarii. Interesant este că, dacă unii sunt mai slobozi la gură pe alte situri, dacă simt că pe blogul tău se scrie într-un anumit fel, vor încerca să se integreze în comunitate și își vor schimba atitudinea.

2. Spune clar ce așteptări ai de la comentatorii tăi

Dacă pierd din vedere stilul în care se comentează la tine pe blog, e bine să aibă un mini-regulament înainte  de secțiunea de comentarii. Scrie acolo în câteva cuvinte ce așteptări ai de la ei. Chiar dacă ar dori să facă „valuri”, dacă au acele mici reguli în fața ochilor, majoritatea se vor abține, pentru că se vor aștepta să nu li se permită un limbaj agresiv sau atacurile personale (plus orice altceva consideri tu, ca „gazdă” că este un comportament nedorit).

Oricât de importanți sunt cititorii tăi (și sunt), nu uita că blogul este „casa ta”, iar ei sunt invitații tăi. Așa cum ai pretenții de la oaspeții tăi să nu-ți spargă prin casă, așa este normal să ai pretenții de la cititorii tăi să nu-și bată joc de munca ta.

3. Fii ferm când acest regulament este încălcat

Blogul tău nu este sat fără câini și, dacă un comentator a încălcat regulamentul respectiv, ia atitudine. Editează comentariul respectiv și spune clar unde consideri că a călcat pe bec, șterge comentariul, contactează cititorul pe email. Fă cum știi tu mai bine, dar nu lăsa o atitudine ce contravine regulilor tale să se păstreze pe blog. Așa cum un forum are o echipă de moderatori (sau doar tu, adminul faci munca asta), așa este normal ca și conținutul postat de cititori să fie moderat.

4. Comunitatea ta are nevoie de siguranță și de o mână fermă

Voi da din nou exemplul forumurilor, că acolo mi-am făcut ucenicia, mult înainte să deschid blogul. Am încercat la început să fiu blândă chiar și cu cei care erau agresivi și, în loc să se potolească, au realizat că-s liberi să facă ce prostii doresc. Chiar mai rău, am început să pierd membrii cei cuminți, sătui de abuzuri și de „flame wars”. O situație conflictuală în comunitate, chiar dacă îți aduce o creștere de trafic/activitate (că toată lumea vrea să vadă ce se întâmplă și să facă scandal), nu face altceva decât să-ți distrugă comunitate pe termen lung.

Oamenii vin pe situl tău pentru a citi niște informații. Fiecare are categoriile care-l interesează, unele articole li se par inutile, altele sunt savurate de la cap la coadă și promovate. Oamenii aceștia nu vin pe blogul tău să fie abuzați de x și de y, nu vin să se certe, nu vin să-și strice ziua. Nu uita niciodată de ce ai deschis blogul (bănuiesc că pentru a împărtăși niște idei și pentru a-ți construi o comunitate), nu-ți bate joc de cititorii tăi și, mai important, nu le permite altora să o facă.

5. Spune-le „bun venit” noilor comentatori, fă-i să se simtă speciali

Comentatorii noștri sunt importanți pentru noi, pentru că ne oferă un feedback imediat în ceea ce privește conținutul nostru și reprezintă până la urmă „ținta” articolelor noastre. Nu strică să le amintim, din când în când cât sunt de importanți pentru noi. Am setat pe blogurile mele primul comentariu lăsat de un cititor să intre la moderare. Este o măsură anti-spam, până la urmă, avantajul este că-mi permite să-mi dau seama cine e nou prin zonă. Așa că, după ce le aprob comentariul, le spun și bun venit pe blog. Oamenilor le place să li se observe prezența și acest simplu „bine ai venit” le dă senzația că nu sunt de umplutură.

6. Răspunde la comentarii, fii activ în comunitatea ta

Nu ne iese mereu să dăm reply la orice comentariu, dar e bine să te vadă lumea și în sectorul respectiv. Munca de blogging nu înseamnă doar să trântești un articol și să-ți ignori comunitatea, exact această comunitate are nevoie să te simtă activ. Dă replici, acolo unde consideri necesar, oferă idei alternative sau doar spune că ești de acord cu comentatorul respectiv. Activitatea naște activitate, cititorii vor reveni pentru a vedea ce ai mai scris și vor aprecia implicarea ta.

Un blogger este un lider de opinie și un mic conducător de comunitate, nu doar o mașină de publicat articole sau un calculator de trafic/încasări. Scrie pentru cititorii tăi, încurajează-le comentariile, fii atent la respectarea unui minim regulament, ai grijă ca membrii comunității tale să se simtă în siguranță pe situl tău, departe de neplăceri și de abuzuri. Vei observa că tot mai mulți cititori prin curaj să comenteze, iar comunitatea ta va crește pas cu pas.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

38 Comments

  1. Foarte interesant articolul, mi-ai dat o idee tare bună pe care să o aplic în sistemul de comentarii al blogului. Mulțumesc! 🙂

      • De ceva timp tot lucrez la o tema mai profesională pentru site, doar că ști cum e din lipsa de timp și alte prioarități, am tot amânat-o.:) Mă gândeam ca un feature al acestei teme sa fie scoaterea în evidență a comentatorilor noi veniți – gen cum cum sunt scoate în evidență comentariile adminului de blog. Acest lucru ar atrage după sine mai mulți comentatori noi știind că de exemplu link-ul site-ului din semnătură va fi mult mai vizibil sau de ce nu, dofollow. 🙂

    • Cu mare placere. Sa stii ca e o chestie care ii bucura pe oameni, mai ales daca sunt destul de noi prin blogosfera si inca nu sunt in largul lor. Plus ca sunt unii care sunt timorati de ideea de a comenta pe un blog mai activ, desi nu inteleg de unde spaima asta, ca nu-i musca nimeni.

      Treaba e similara cu forumurile pana la urma, oamenii noi au nevoie de un mic imbold sa se simta acceptati in comunitate.

  2. La asta cu bun venitul, chiar nu m-am gandit 🙂 Sunt idei foarte bune, eu moderez fiecare comentariu, deocamdata cred ca asa e cel mai bine. Uneori tratez subeicte mai delicate si nu imi doresc sa las latul din mana.

    • Cu tot respectul, tu ai articole care ar trebui moderate – nu știu, de bunul simț poate. Nu o lua în nume de rău, nu pornesc o ofensă. Îți dau ca exemplu povestea cu stația de epurare. Nu numai că e extrem de superficial și prost scris articolul, dar ai ales să ocolești orice formă de documentare pentru cazul respectiv. Eu personal nu aș putea să comentez la acel articol pentru că practic aș rescrie cum trebuie articolul. Mai mult, la cultura, cunoștințele și logica predominante în comentarii, nota mea ar fi din altă galaxie și, prin urmare, irelevantă.

      • Nu este un articol de presa, este o parere personala, in stil propriu. Nu aveam ce sa documentez, din moment ce am simtit (si simt in continuarea) duhoarea. Nu sunt perfect, dar tind sa fiu mai bun cu fiecare postare. Uneori imi iese, alteori ba. Dar iti multumesc ca m-ai citit si te mai astept.

    • Moderezi fiecare comentariu?! Există un singur blog care face asta și unde comentez, în rest nici nu vreau să aud de asta. Ar trebui să fie un blog extraordinar ca să stau 100 de ani până mi se publică comentariul.

      Și ce dacă scrii subiecte controversate? Ce se poate întâmpla, să te înjure cineva? Și cu moderare tot înjurat rămâi.

  3. Foarte interesant articolul. Intotdeauna un continut de calitate atrage si comentatori / vizitatori de calitate. 🙂

  4. Pe blogurile de calatorii e mai greu cu comentariile calitative, lungi si la obiect fiindca comentatorii sunt in general bloggari si nu toti ajung in fiecare destinatie a mea!

    Apoi ar mai fi de spus faptul ca majoritatea comentatorilor sunt bloggari deci ai grija cum comentezi tu ca sa stii la ce comentatori sa te astepti! Mai ales atunci cand esti la inceput cu blogul, in timp comunitatea se strange, raman doar cei care chiar au ceva de spus

    Ai grija cum iti inveti comentatorii, daca raspunzi la fiecare comentariu (asa cum ar fi normal) cand ajungi la 30-40 de comentarii zilnice timpul pt a raspunde (la subiect si calitativ fiindca nu vrei sa jignesti comentatorul) poate sa iti i-a mai mult timp decat sa scrii un nou articol, care pana la urma e mai important …. Marea de cititori ar trebui sa fie oameni fara blog, iar comentatorii sunt in general bloggari, multi nici nu mai revin sa vezi ce ai raspuns!

    • Nici eu nu apuc sa raspund la fiecare comentariu si unii vizitatori nu-s chiar incantati de obiceiul meu. As merge pe ideea de a da reply, cand simt ca am ceva de adaugat, dar e de ‘bon ton’ sa le acorzi tuturor atentie. Normal, is lupul moralist la faza asta, ca nu-mi iese mereu.

  5. Toate bune și frumoase, până la aia cu liderul de opinie. Dacă pe un blog expui o părere, personală sau nu, nu înseamnă că ai și convins pe cineva sau că ai o influență asupra cuiva. Așa cum într-un grup poate fi unul care convinge lumea și are o pondere mai mare asupra deciziilor, cititorii tăi pot fi convinși sau nu.

    Comunitatea și oamenii care se învârt în jurul blogului depinde de statutul pe care ți-l dorești tu: dacă ești o persoană publică atragi o categorie, dacă ești mai retras, altă categorie.

    Da, poți interveni la comentarii pentru a conduce discuția într-un anumit fel sau poți lăsa liber. Moderarea comentariilor incomode denotă doar slăbiciune.

    Punctul 1 nu ține deloc de blogging. Prin urmare, foarte mulți nu-l ating. E foarte normal și logic ca un articol de calitate să atragă comentarii de calitate. E foarte greu să scrii ceva de calitate atunci când nu te documentezi – 95% din blogosferă.

    • Depinde de blogger. Eu de pilda incep sa apar destul de ‘sus’, cand cauta lumea sfaturi despre freelancing. Fac asta de 4 ani, castig un trai decent, am deja experienta. Sunt oameni care imi scriu in privat, cerand sfaturi, sunt oameni care cer ajutor deja pe blog. Pe sectorul asta incep sa fiu un mic ‘lider de opinie’ pentru ca prin experienta mea de viata dovedesc ca freelancing nu inseamna sa iei doar tepe si nici sa mori de foame.

      Sunt de asemenea unii cititori care, pornind de la articolele mele, au avut curajul sa inceapa munca online si unii dintre ei au succes poate chiar mai mare decat mine. Nu mi se pare putin acest lucru si pe sectorul asta vreau sa cred ca am fost un mic ‘influencer’.

      Absolut de acord ca multe dintre articolele noastre sunt umplutura, daca le iei la purecat, dar sunt si oameni care cauta ajutor si il gasesc pe un blog.

      Tu garantat ai oameni pe care ii ‘influentezi’ prin pozele traznet pe care le faci, prin peisaje (dandu-ne de inteles ca-s locuri misto si in Romania si chiar inspirandu-ne pe unii sa le luam in atentie), prin detalii de tehnica fotografica.

      Prin calitatea unui articol inteleg si un articol elaborat, nu 2 cuvinte aruncate acolo, sa fie la numar. Chiar si heituielile tale, chiar daca nu mi se par mereu productive, sunt articole de calitate. Iti expui un punct de vedere si o faci bine organizat si chiar cu argumente 😀

    • nu neaparat, sunt articole bune care merita citite si atat, sunt articole din care se poate porni o dezbatere interesanta…

  6. Cum spunea și Cronicarul, articolele de calitate atrag comentarii de calitate. Contează stilul, contează documentația/argumentele, dar mai ales contează tonul.
    Una dintre regulile de bază pe care mi le-am impus atunci când am început să mă gândesc serios la blogging e: „Nu scriu niciodată când sunt tristă sau supărată.” Nu vreau să scriu când sunt tristă pentru că nu-mi permit să-mi întristez cititorii (au problemele lor, cu ce drept aș mai aduce și eu un gând negru în plus?). Și nu vreau să scriu când sunt supărată pentru că folosesc cuvinte dure (nu vulgare, dar atac foarte dur când ceva îmi pare incorect sau nedrept), iar lucrul ăsta nu poate duce decât, evident, la răspunsuri dure și contrări.
    Desigur, asta nu înseamnă că nu mai scrii deloc, ci că lași să se sedimenteze trăirile tale interioare și abia apoi, cu calm, purcezi la transmiterea mesajului tău.

  7. Excelent articolul. Se citește experiența din spate.

    Și o întrebare: caseta cu regulamentul este un plugin sau ai modificat tema?

  8. […] a scris despre Cum să atragi comentatori de calitate pe blog. Nu l-aș numi un articol cu sfaturi, ci mai degrabă unul cu idei pentru cei care vor să dezvolte […]

  9. cel mai interesant e cand expui o idee, vine unul cu o parere si urmatorii nu indraznesc sa-l contrazica sau nu se mai obosesc sa faca asta.

  10. Păi, în afară de chestia aia cu a-i ţine din scurt când o iau pe arătură (o mai fac şi eu, dar extrem de rar), cred că îndeplinesc cam toate celelalte puncte. Sau aşa vreau să cred cel puţin… 🙂
    Bun articol!

  11. A fost o politică impusă încă de la bun început să răspundem fiecărui comentariu și asta pentru că ne-am dorit ca blogul să fie „viu”, să implice dialogul să nu creeze impresia atunci când suntem vizitați că nimeni nu este acasă și că, pentru a intra în legătură cu noi nu rămâne decât varianta bilețelului lăsat în ușă. Regula de a da binețe fiecărui nou venit este iarăși una care nu ar trebui impusă de experiența altor bloggeri care au constatat că „dă bine” și sunt un picuț mâhnit că ea nu se impune de la sine fiecăruia dintre noi. Dar dacă ne referim strict la o politică de atragere a comentariilor ar fi credem noi de adăugat și regula feedback-lui : vei primi comentarii de la bloggerii cu care, la rândul tău, alegi să intri în dialog pe blogurile lor. I-ai vizitat, le-ai dat bună ziua, ați comentat pe marginea subiectului propus de ei, se vor simți obligați măcar de etichetă să procedeze în același fel.

  12. Bun gasit!
    Mi-am facut curaj sa-mi las si eu amprenta aici, pe un blog de “maestru” fiindca am vazut ca nu-ti etalezi un aer de superioritate fata de incepatori si oameni mai neexperimentati. Sfaturile tale sunt foarte bune dar sunt destui care nu pun pret nici pe calitatea articolului si nici pe cea a comentatorilor, tot ce conteaza e traficul.Da, e incurajator pentru un nou-venit sa fie remarcar de gazda, chiar si cu un salut formal, nu are sentimentul ca i se inchide o usa in nas. De-asta nu mai intru pe bloguri de “vedete” unde vorbesti de unul singur, nici nu stii daca ti s-a semnalat trecerea pe acolo. Cat priveste calitatea comentatorilor eu am avut noroc, nu m-am lovit de badarani iar micile derapaje am incercat sa le corectez cu usoara ironie nu cu intransigenta si “n-am taiat macaroana” nimanui.Sper nici sa nu fie cazul…

    • Adelina, bun venit.

      Nu-s niciun maestru, is doar o dama care mai arde gazul si pe bloguri. Nici ‘aia mari’ nu sunt atat de ‘negri’, chiar daca par.

      E normal ca in timp sa alegi siturile pe care te simti cel mai bine si acolo vei fi mai prezenta. Fiecare blog are comunitatea lui si oameni care se simt bine acolo, asta e partea frumoasa a domeniului.

      Sper sa te mai vad pe aici. Acu’ iti scanez si eu blogul 🙂

  13. Eu am un ”pitic” cu punctul 6. Nu ma deranjeaza cei care nu raspund la comentarii pentru ca nu are sens, ci acei bloggeri care nu raspund nici macar cand le sunt adresate intrebari.
    Wow, ma scot din sarite. Mi s-a intamplat de cateva ori sa intreb chestii de care chiar eram interesata pe diverse bloguri si sa nu primesc nici un raspuns, absolut nimic.
    N-am mai dat pe acolo, evident.

  14. Am mai trecut pe blogul tau, adica intru aproape zilnic cum intru pe alte 100. Cand citesc articolele de foarte multe ori ma uit si la comentarii, si cam la majoritatea am vazut ca ai comentarii de calitate, nu “doi la leu”, ai aplicat bine sfaturile. Ma bucur ca le-ai dat mai departe intr-un mod frumos, daca nu erau aplicate de tine, cu siguranta nu le luam in calcul 🙂

  15. Nu mi-am facut niciodata o strategie din a-i atrage.
    Pur si simplu au venit, i-am primit cu bratele deschise si ma bucur de cei care au ramas- si de faptul ca apar mereu oameni noi

  16. Sustin si eu ideea potrivit careia nu intotdeauna articolele de calitate aduc multe comentarii. Se intampla sa fie articole informative foarte bine scrise la care sa nu mai ai ce comenta, si atunci te multumesti sa-l apreciezi tacit sau in scris printr-un “Foarte fain articolul” sau ceva de genul. De obicei comentariile apar cand articolul ne prinde la emotie, atinge o problema sensibila pentru noi sau expune o parere clara si personala pe o anumita tema dandu-ne posibilitatea astfel de a fi sau nu de acord cu ea – si de aici discutiile. Comentariile de calitate si comentatorii de calitate vin pe blog-uri si catre bloggerii de calitate. Si din punctul meu de vedere, ideea cu regulile de conduita listate clar inainte de formularul de comentarii face toti banii.

  17. La mine este foarte greu sa atrag comentatori:))…nu mai zic de calitatea lor, cert este ca sunt mai la inceput cu blogul am aproape un an….apropo Dojo …refuzake.info este blogul meu!

    • Pai daca e al tau, nu prea esti la inceput. Refuzake exista e prin 2009-2010 daca nu ma insel, pe vremea aia jucam leapsa pe blog cu el 🙂

  18. […] Cum atragem comentatori de calitate pe blog […]

  19. Pana la urma si comentatorii “problema” aduc trafic. Poate ca la bloguri o fi un pic altfel (nu ma pot pronunta pentru ca nu prea socializez cu bloggeri-de fapt cu mai nimeni) insa in cadrul comunitatilor online (forum, chat sau alte forme), administratorii sau moderatorii sunt mult prea toleranti cu useri care fac panarama, tocmai pentru ca ei sunt cei mai activi.
    Toti ne dorim comentatori destepti si civilizati insa numarul celor necivilizati creste proportional cu notorietatea noastra (mai ales daca avem limba mai sloboda ca Visurat, de exemplu) plus ca exista categorii de subiecte care atrag marlanii ca un magnet, dintre care amintesc: cainii maidanezi, religie, avort si rromi.

  20. Asta cu “bun venit” e geniala, desi am moderat si eu ceva comunitati forumistice, nu am implementat ideia si pe blog.
    Folosesti un plugin sau are wp o setare sa bage in moderare comentatorul nou?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.