Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Bunul simț al unora …

Că tot le zicea Vali despre gravide și despre cum sunt ele de surprinse când se mai găsește vreun politicos …

politete

M-am luat ieri pe la 18, să facem consultul de 22 de săptămâni. Ajung la clinică exact cu 5 minute înainte de ora programată (că-mi place să fiu la timp), dar e ceva lume. Medicii au avut vreo 4 intervenții în ziua respectivă și s-a decalat puțin programul. Nicio problemă, nu mă grăbesc niciunde și înțeleg oricum situația. Îi spuneam doamnei doctor că, dacă voi avea eu nevoie să lase totul baltă să-mi salveze copilul sau propriul dos, mi-ar plăcea să știu că este acolo pentru mine.

Intru în sala de așteptare, îmi dau jos geaca de piele și mă amuz încă o dată în sinea mea, privindu-mi „mingea” de la burtă. De vreo 2 săptămâni abdomenul meu aprox. plat (de tot nu le venea cunoscuților să creadă că-s totuși gravidă) s-a rotunjit frumos, deci nu mai e nicio îndoială ce se întâmplă pe acolo. Scot Nook-ul la bătaie și mă apuc de citit, din picioare.

În fața mea toate locurile ocupate. Erau 2 gravide, cu bărbații din dotare, plus încă vreo 2 doamne care păreau trecute de vârsta „propice”, venite probabil la un consult de rutină. Îi admir în gândul meu pe cei 2 vlăjgani pentru curajul de a călca pe acolo, în condițiile în care tot fac mișto de soțu’, că poate veni cu mine, nu de alta, dar nu-l pune nimeni pe masă pentru un tușeu vaginal. Nu-i place omului să stea prin „spitale” și asta este, așa că, dacă tot sunt oricum suficient de vioaie, merg io să aduc acasă poze și filme cu moștenitoarea.

Ambii se țin de mâinile partenerelor și mă privesc în gol.

Nu-mi fac probleme de genul „de ce nu se ridică, dacă văd clar o gravidă în picioare”, că nu sunt obosită și nici chef de bătut obrazul nu am. Apuc să mă așez peste vreo 3-4 minute, când una dintre doamnele pentru consult este invitată în vestiar, să se schimbe.

Mă așez și-mi văd de carte, în timp ce bebe Nadia face valuri, probabil surescitată să audă atâtea voci. Sau pur și simplu vrea fata să se dezmorțească.

Peste alte câteva minute intră încă 2 femei, dintre care una tocmai ce a născut acum 3 săptămâni și a venit să i se verifice „cusăturile”. Acu’ orice om cu o minimă capacitate cerebrală poate înțelege că un om care a fost tăiat nicio lună mai devreme nu e chiar în cea mai bună formă a vieții (să nu zicem de o proaspătă mămică). Domnii cei doi stau în continuare așezați, ignorând peisajul.

Mă gândesc să mă ridic eu să o las să stea (sunt clar într-o formă mai bună decât respectiva), dar este trimisă la al doilea vestiar să se schimbe, pentru a o putea vedea doamna doctor cât mai repede). Înțeleg că a născut natural, deci era vorba de o epiziotomie, caz în care probabil ar fi refuzat gestul meu, în condițiile în care nu prea putea sta bine așezată.

Oricum problema rămâne. Doi masculi, fără semne vizibile de sarcină sau o vârstă înaintată (nu cred că aveau 30 de ani), stăteau bine merci jos, deși erau paciente care chiar și pentru că erau femei (nu doar gravide sau mame), ar fi trebuit să aibă un loc pe care să se așeze.

Era deci Vali surprins că gravida lui dădea semne că nu e chiar obișnuită cu tratament preferențial. Acu’ înțeleg și eu de ce 🙂

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

23 Comments

  1. Si pe cat punem pariu ca aceeasi masculi ar fi inceput sa faca scandal daca ar fi fost locurile ocupate de altii ca ei? Si ar fi trebuit sa stea nevestele lor in picioare?

  2. Dumnezeule, daca acolo nu dadeau semne de bun simt, iti imaginezi in alte contexte?Pariu ca erau chiar senini, stand acolo jos.Dar barbati care se reped sa ocupe locurile in masinile de transport in comun, nu ai vazut? Acu tu mergi cu masinuta. Si eu, dar din cand in cand mai fac sauna in maxi taxi, sau autobuze. Mi-e jena mie,de jena lor.

  3. Cea mai tare reacție am văzut-o într-un concediu, când un domn a fost de-a dreptul revoltat că barmanul servește o gravidă înaintea lui. Și începe scandalul… și nenea nervos… și toată lumea se uită urât la el… și el nervos în continuare și scandal. Termină omu’ ce are des spus și barmanul cu un aer de om trecut prin viață zice “Mister, pregnant women always first”.

  4. Acuma sincer, daca se printeaza exact imaginea de la articolul tau, dar tradusa in romana si se pune pe perete in cabinetele respective, nu crezi ca ar fi suficient si eficient?

  5. si sotiilor trebuia sa le fie rusine, daca sotii lor sunt cum sunt ele trebuiau sa ii atentioneze se ridice de pe scaun ca sa ofere locul unei alte gravide. nu le`ar fi convenit daca ele stateau in picioare langa barbati care sedeau, nu?

  6. Eu am vazut la o doamna doctor in cabinet un afis maare de genul: domnii pot folosi scaunele puse la dispozitie doar in conditiile in care nu exista nicio doamna care asteapta in picioare + va multumim pentru intelegere.

  7. Nu va mai plangeti de “domni”, sunt crescuti si educati de voi, de femei. Nasteti, cresteti si educati barbatii pe care vi-i doriti.

    • Si domnul tata unde este? Nu e si el la fel de responsabil cu educarea copilului? Sau dupa ce isi depune ouale (ca sa vorbim in termeni ihtiologici, ca altfel nu meriti) dispare din peisaj?

      • Asa, dati vina repede pe barbati, ei sunt de vina pentru esecul mamelor.
        Da, au si barbatii rolul lor dar cel mai mult de cresterea si educatia unui copil se ocupa (sau ar trebui) mama. Nu asa, bre, il feti si gata, te doare undeva de el, sa il creasca tac’su.
        Ehe, cate mame n-am auzit ca “copilu’ tre’ sa fie tupeist, in ziua de azi daca nu esti tupeist esti un prost, un ratat”. Multe sunt femei de familie buna, educate. Nici n-are rost sa descriu cum sunt copiii lor.
        Mie mi s-a cam luat sa tot fiu politicos. O buna perioada de timp am calatorit cu un microbuz care intotdeauna avea toate scaunele ocupate si mereu stateau oameni in picioare. Intotdeauna se afla in picioare o femeie, o baba, etc. Niciodata in autobuzul ala n-am mers si eu ca omul pe scaun ca ma gaseau politeturile numai pe mine si era un drum de 2h. Bine ca acum nu mai folosesc mijloacele de transport in comun.

    • Io nu am educat niciun copil. Fii sigur ca fie-mea va fi suficient de plina de bun simt, chiar si daca ia numai de la ta-su respectivele invataminte. Al meu nu ar fi stat jos nici daca-l picam cu ceara, tocmai pentru a fi sigur ca femeile in cauza ar avea loc.

    • Adevarul este ca mamele ii alinta mult mai mult pe baieti chiar si pana la adanci batraneti(cate mame nu ati vazut care sa spuna ca nu se afla femeie pe cat de bun e baiatul ei).Decate ori nu ati vazut cum mamele si mai ales bunicile incurajeaza copii(chiar daca deja sunt marisori)sa ocupe cat mai repede locul in mijloacele de transport.
      Dojo te rog sa ma crezi ca este doar inceputul;vei mai trece sigur prin asa ceva si va veni vremea cand si tu pentru binele copilului tau il vei incuraja sa-si ascuta instinctul de supravietuire.

  8. Mie-mi plac vitejii ăia care, atunci când cineva renunţă la diplomaţie şi le atrage atenţia, se uită ca picaţi din lună: “Dar de ce nu mi-aţi zis că vreţi să staţi jos?” :)))

  9. :))) exact eceeasi chestie am patit-o eu, tot acolo, cand mergeam sa-mi puna perfuzii pt. ca nu puteam tine nimic in stomac. deci iti inchipui ca nu prea eram in stare sa stau in picioare prea mult.e adevarat ca inca nu se vedea burta, dar nah, regula ca barbatii sa ofere locul unei femei (chiar daca nu-i gravida) nu mai functioneaza? e adevarat ca daca nici la gravide nu se aplica e si mai mare nesimtirea. mi-au zis 2 prietene cu burta mai mare ca a mea ca nici in tranvai nu le lasa nimeni sa stea jos.

    • Oh, nasol cu perfuziile. Io am avut noroc sa pot manca pana la urma cate ceva si am reusit sa opresc scaderea in masa. E clar ca in faza aia erai ca un zombie pe 2 picioare 🙂

  10. Va agitati degeaba … ashea e ei ! Am ajuns la concluzia ca ipochimenii astia nu au nici cele mai elementare notiuni de comportament in societate. Era o situatie asemanatoare si i-am atras atentia individului ca locul pe care il ocupa il putea ocupa doar atat timp cat nu era prin preajma o persoana in varsta, o femeie gravida, o persoana cu disabilitati – era un loc “rezervat”. S-a uitat lung la mine, i s-au miscat rotitele si s-a ridicat – dupa privire si atitudine am fost inclinat sa cred ca era pentru prima data cand cineva ii spunea despre aceasta situatie.
    Am vazut ca la tigani el sta jos in timp ce ea sta in picioare, dar am vazut si copii de romani care alearga si se aseaza in autobuz iar bunica (bunicul) sta in picioare tinandu-le ghiozdanul de la “gradi” (inca o dovada ca nu este cazul sa-i blamam numai pe tigani pentru rahatul din societate).
    Cineva trebuie sa le aduca aminte ca exista niste reguli. Dar ma intreb : Mai exista cu adevarat aceste reguli ? Mai sunt aceste reguli valabile ? Daca esti in minoritate, alta este regula … doar este democratie adica regula este stabilita de cei multi.

  11. Din nefericire cred ca vor mai trece multe generatii pana se vor schimba romanii! Evident cei doi “domni” sufera de boala romanului care are prioritate pentru ca exista, chiar daca este evident ca unele persoane din jurul lor ar avea mult mai multa nevoie de un scaun pe care sa stea cateva minute.
    Astfel de comportament tine de educatie, respectiv de lipsa ei, dar si de caracterul omului – oricat de mult ar incerca un parite sa isi educe copilul, daca el este nesimtit din fire ignora orice a fost invatat.

  12. cred ca nici chiar daca cadea vre-o doamna pe jos nu se deranjau…vezi in autobuz batrani de 90 de ani care vin de la doctor si abea se tin de bara din autobuz si langa ei tineri care inca se amuza de starea lor…unde sunt oamenii din zicala ca “romanul este saritor”

  13. […] Am fost (și sunt) tratată ca o mică prințesă de familie și prieteni. Toată lumea are grijă de mine, sunt mereu întrebată cum mă simt, nu sunt lăsată să fac efort, dacă am vreo poftă (nu prea des, din fericire), se dau toți cu susul în jos pentru mine. La nivel social să zic așa probabil nu sunt în țara potrivită. Nu m-am bucurat de niciun tratament preferențial, de câte ori merg la medic posesorii de testicule stau pe scaun și ignoră orice chestie cu burtă vizibilă. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.