Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Scaunul de masina – moft sau necesitate?

Discuții foarte interesante la Prințesa Urbană despre scaunul special în care stă teoretic moștenitorul, când se află în mașină.

Recunosc că nu sunt la curent cu legislația privind puradeii în mașină, că acum 7 ani, când dădeam io de carnet nu mi se arăta de urmași (este chiar un detaliu care nu m-a interesat mai mult decât o zi, cât să dau examenul), dar în faza asta am încercat să gândesc ca un om care teoretic va duce în mașină unul dintre cele mai dragi suflete din lumea asta, plus ca un om care știe pe pielea personală ce înseamnă să te izbești de un parbriz și să te oprești cu un genunchi în bord, doar pentru că nu aveai centura pusă.

Și nu am 5 kilograme, să zici că zbor de colo-colo în mașină (acum e drept că în caz de accident, te duci ca autobuzul în direcția respectivă, nu mai contează nimic).

scaun-de-masina

Acum câțiva ani, ajunși la ai noștri prieteni de peste mări și țări, am văzut că fata lor (avea 4 ani pe atunci) nu era plimbată cu mașina decât în scaun, cu sistem de prindere serios. Chiar dacă făceau literalmente 200 de metri pe o stradă TOTAL necirculată, când ploua de pildă și nu doreau să o ducă pe jos. Pentru că au două mașini, în fiecare, în spate, tronează câte un scaun special, bine ancorat.

Pentru că puștoaica nu a stat în mașină niciodată în alt mod, nu se pune problema de isterii. Imediat ce intră în mașină se cocoțează pe scaun și începe să tragă de curele, să ne ajute să o legăm. Știe clar că mașina nu pornește decât dacă TOȚI suntem legați.

Aș dori să vă povestesc despre cum știu că au funcționat de bine aceste scaune în caz de accident, dar am doar un exemplu: patroana lui mon pere a avut accident acum câteva luni. S-a lovit serios la mână și a luat un airbag în plin în figură. Fata ei, în scaunul din spate, nici nu-și dăduse seama că au avut de fapt accident. Din fericire nu am nici exemple (de care să știu eu), despre copii morți sau puternic loviți pentru că nu au stat în scaun, sper sincer nici să nu aud asemenea povești, deși sunt sigură că există.

În cazul nostru, scaunul respectiv a fost printre primele lucruri pe care am dorit să le rezolvăm. Am avut noroc că l-am primit, dacă nu, cu toată „durerea” unui preț piperat, l-am fi cumpărat (așa cum am luat o groază de alte chestii pentru noi și copil). Știm că teoretic nu te prea ia nimeni de guler în țara asta, dar nu dorim să riscăm absolut niciun moment. Chiar și de la maternitate, tânăra domnișoară va fi transportată în condițiile respective, chiar dacă are program de urlat. Asta e, vom suporta câteva minute.

Pentru niște părinți deja cocoșați de sutele și miile de lei pe care le cheltuie imediat ce se preconizează copilul (și după ce se naște), un scaun de mașină aduce costuri serioase în plus, așa că, dacă nu te ia de guler omul legii prea tare și prea des, probabil că încerci să scapi de bătaia asta de cap.

Noi am decis că nu e loc de niciun compromis, vom folosi scaun până are dreptul legal (și e în siguranță) să stea normal pe scaun, legată în centură. Le vom schimba, când e nevoie, dacă vom avea 2 mașini, probabil vom mai lua unul sau vom trambala un scaun de la una la alta .. vedem noi.

Este scaunul de mașină un moft sau chiar un obiect vital pentru un conducător auto ce-și transportă copilul cu mașina?

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

40 Comments

  1. Ăăăă cum să fie moft? Adică cum moft? Cam cîți oameni ai văzut tu să se alinte sau să se dea mari cu măsuri de siguranță?
    Cum spuneam și în post, copilul TREBUIE să stea în scaun special în mașina cel puțin pînă la vîrsta de trei ani (cum e și legal), ideal ar fi pînă la 10-12, dacă se poate. Nu e nimic de negociat, de discutat, de dezbătut. Alternativa e riscul de moarte sau schilodire a copilului și mă îndoiesc că există părinți care vor asta (întregi la cap, desigur).
    Scuza cu nu am bani de scaun auto e stupidă. Dacă ai bani de benzină, ai bani și de scaun, unul bun la mîna a doua e 200 de lei.
    Dojo, nu trebuie să vă puneți scaun în amîndouă mașinile, puneți într-una și mergeți doar cu aceea cînd transportați copilul.
    Naștere ușoară, cît mai ai?

    • Bun venit pe bloaga 🙂

      Pai mai sunt din astia care considera ca e moft, stai linistita. Chiar si cand inca ne faceam lista, mai era cate unul sa ne intrebe de ce ne batem capul cu scaunul, ca doar nu iei amenda pentru el.

      Teoretic mai am vreo 2 saptamani si ceva. Practic depinde de a mica …

      • Nu e moft. Uneori (rar) face diferenta intre viata si moarte. Dar cea mai importanta e pozitia naturala si sanatoasa a copilului, nu-i deformezi coloana din primii ani.

        In prima perioada ai nevoie de scoica apoi de 2 scaune si apoi inaltator.

        Nu trebuie sa fie noi ci doar sa verifici sa nu aibe polistirenul deformat. Dai husa jos (da, husa demontabila sa o poti spala regulat si verifici. Dupa ce termini cu ele le dai altcuiva (pomana, imprumut sau vandute).

        Brandul nu conteaza foarte mult, nu iei nici cea mai ieftina marca dar nici Ferrari sau alte traznai care costa cat o Dacia 1310 in stare de functionare. Bertoni sunt un bun inceput. Sau un brand SH si-l speli (repet, husa e lavabila, la masina de spalat).

        Daca te bate gandul la IsoFix ai grija sa verifici daca masina are sa ceva inainte sa iei scaunul. Multi stiu ca au pe masina, majoritatea constata ca de fapt i-a mintit agentul de vanzari.

    • Io eram stresata ca nu avem deloc varsatori in familie si-mi faceam probleme ca puteam ‘planifica’ sa vina si asta mica intr-o luna mai de doamne-ajuta, nu in plina iarna. Dar asa s-a nimerit …

      Ma simt excelent si sincer nu pot spune ca abia astept. Imi vor lipsi suturile de la ea, mi-e tare drag sa o simt cum imi re-aranjeaza matzele. Dar nu pot sa o tin aici o vesnicie 😉

      Saru’mana de urari. Mi-a folosit ENORM tot ce ai scris pe bloaga de printesa a mica, foarte frumos si util.

  2. dacă ai bani de mașină, îți permiți și un scaun.
    Dacă nu iei unul cu isofix, există scaune măcar cu prindere cu centuri în 5 puncte la două – trei sute de lei. Nu e o avere.

    • Unele scaune fara isofix sint chiar mai scumpe decit cele cu isofix, conteaza mult brandul si alte caracteristici suplimentare.

      • Da, dar la același brand și în rest cu fix aceleași caracteristici, cel care are și isofix costă mai mult cu măcar 200 de lei.

  3. În Belgia sunt trei tipuri de scaun pentru copil, în funcție de înălțimea acestuia. Trebuie să le ai pe toate trei pe parcursul creșterii unui copil, asta dacă ai de gând să-l iei cu tine cu mașina. Scaunele nu sunt foarte scumpe, câțiva zeci de euro. Le poți păstra pentru viitorii copii, sau le poți vinde. În schimb, amenzile sunt colosale de ordinul sutelor de euro.

    Știu de la un profesor de la școală care are 3 copii. 🙂

  4. Nici nu s-a pus problema de scaun sau fara scaun. Am luat un cosi si un landou de la bébé confort/maxi cosi. Se fixeaza cu centura in masina si se clipseaza pe sasiul de la carucior asa ca nu tb sa scot copilul cand il transport. Astea sunt pentru sub un an dar avem si scaun pentru cand va fi mai maricel.

    Cunosc romani care isi feresc plozii de curenti de aer in masina dar nu ii pun in scaun pentru nu e comod si transpira…. Si vb aici de oameni educati.

  5. Noi am cumparat deocamdat o scoica( de la o la 13 kg)care se poate prinde in 3 pozitii si in masina. Nici nu concep sa stea asa de capul ei pe scaun. Este un dram de siguranta, iar daca exista, de ce sa nu profitam?

  6. Nu e un moft ,e o necesitate pentru a fi copilul in siguranta si apoi daca pleci singura undeva numai cu copilul si conduci cum faci, nu-l poti lasa de capul lui pe bancheta.

  7. nu-i moft, e ceva absolut necesar. eu am pus fetele e a primul drum in scaun si acum nu comenteaza nici una. culmea irniei e ca circulam cu matiz dar avem 2 scaune pe bancheta din spate:)

    • Saru’mana. Sa speram ca va fi OK. Planu-i facut, ziua stabilita, acu’ sa vedem sa nu se grabeasca 😀

  8. Necesitate clar!poate printre cele mai importante lucruri de achizitionat/facut rost.
    Sarcina usoara in continuare si nastere/recuperare usoara.odihna placuta:-) cred ca sunteti f nerabdatori sa o vedeti,oo si mirosul de nou nascut,acel miros unic,va asteapta momente superbe.

  9. MUST! fără îndoială!
    pe de altă parte și producătorii exploatează la maximum grija părinților. În ceea ce mă privește am luat la vremea respectivă unul dintre cele mai ieftine scaune. M-am uitat să fie solid, să aibă protecție laterală și … cam atît. Airbagurile mașinii mai salvează ce se mai poate salva în caz de Doamne ferește, dar dacă e să treacă autobuzul peste tine sau să ai cine știe ce imact pe autostradă … nu mai spun …
    Iar acum în prag de 7 ani am descoperit că respectivul scaun are și spătar detașabil care lasă numai „șezutul” pentru cînd junioara nu mai este așa junioară și s-a înalțat cît de cît.
    În rest cred că și în România scaunul este obligatoriu dpdv legal și cum atunci cînd îl iei, nu o faci pentru 2-3 drumuri, ci pentru cîțiva ani, este imposibil să scapi fără să fii prins. Și o amenda face cît un scaun … (asta dacă alt raționament nu funcționează!) 🙂

  10. Fiica-mea nu a tolerat scaunul de masina. Deci nu am avut desi incercasem.Dar sigur e foarte util si absolut necesar si securizant.

  11. Atunci cand ai o masina, scaunul pentru copil este foarte necesar. Asa esti sigura ca in caz de accident copilul este in siguranta.

    In al doilea rand, poti sa pleci linistita cu al tau copilas atunci cand esti la volan.

    • Te corectez putin Andreea. Niciodata nu esti sigura de nimic in caz de accident. Doar in mintea ta ai linistea ca ii conferi un plus de siguranta cu acel scaun si ii maresti considerabil sansele sa nu pateasca nimic, dar nu se pune problema ca poti fi sigura 😛

      • Ai dreptate, dar macar ai facut tot ce ai putut ca sa iti protejezi copilul si sa ii oferi ce este mai bun: atentie si protectie. Doar Cel de sus hotaraste ce se va intampla si ce nu.

  12. Scaunul de masina este un MUST. Nici prin gand nu mi-ar trece sa plimb un copil care sa nu fie ancorat bine in scaunul lui.

    Motivele sunt evidente zic eu 🙂

  13. cand eram in luna a 6a de sarcina, noua colega de munca a avut un accident pe DN1. 60km/h. 2 copii de 1-2 ani, fara scaun, au devenit proiectile, si zburat prin parbriz. Unul cu mana rupta, altul in coma.

    Apoi prietena mea medic pe salvare, a zis ca nici nu se discuta fara scaun.
    Apoi discutie cu florareasa: i-a murit nepoata, 5 ani. Aveau numai 40-50km/h. Si in final, o prietena, pleca la Galati, si ..un tir in fatza face manevre. Masina s-a rostogolit. Daune totale, ei integri. Ea si-a vazut toata viata inaintea ochilor, copilul de 2 ani dormea, s-a trezit plangand.

    Care e diferenta? Scaunul.

    Nu exista: nu vrea in scaun. Asta se invata de la primul drum. Si eu ca om mare mai obosesc sa stau intr-un loc, deic atunci fac pauza, coboram din maisna, ne plimbam, facem un pish si ne intoarcem. In scaun. Pana cand parcam!

  14. Problema copiilor mici e ca … sunt mici. Am fost martor al unui accident unde doar dupa ce adultii din masina au devenit constienti lumea s-a apucat de cautat copilul. Mai nou se gasesc second hand destul de ieftine pe siteurile de negot.

  15. In nici un caz nu este moft. Daca bancheta spate este dotata cu sistemul de prindere Isofix, atunci este un plus de siguranta in cazul unui eveniment neplacut.

  16. Parerea mea este ca e un moft scaunul de masina, si nu cred ca toti isi permit un astfel de scaun pentru o perioada atat de scurta…

    • Iulia, dar cateva pachete de tigari isi permit? Ca un scaun din ala mai ‘slabut’ sau un second in stare f.buna costa cam cat tigarile pe o luna. Si nu folosesti scaunul atat de putin, vorbim totusi de o perioada destul de serioasa. Asta sa nu pun la socoteala ca vorbim despre VIATA copilului tau. Daca asta nu merita protejata … fiecare cu prioritatile lui 🙂

    • În 2001 cînd fata noastra avea 1 an, eram în drum spre Praga
      iar pe soseaua ce intra în Pilsen (la ca. 80 KM/H) un stop se pune pe galben.
      Sotia mea frîneaza, camionul din spate accelereaza (uzual în Cehia :-)) si ne pocneste facînd praf fundul masinii. Pe noi ne-au tinut centurile de siguranta, sotia mea a avut reflexul bun sa ramîna cu piciorul pe frîna iar fata noastra nici nu s-a trezit din somn. Daca nu era în scaunul de copil corect legata devenea fie proiectil sau o strivea centura mea (daca o tineam dedesubt, în brate).

      Si nu, scaunul de copil NU este un moft iar perioada nu este asa de scurta (si în România pîna la vîrsta de 12 ani). Iar daca îti permiti o masina îti permiti si un scaun de copil!

      @Dojo: Sa fiti sanatoase si sa va lase sa dormiti noaptea :-))

    • un scaun e echivalentul a 2-3 plinuri de benzina. E echivalentul abonamentului la cablu pe un an. E jumatate din pretul unui televizor. E pretul asigurarii anuale a masinii.

      Eu nu imi permit masina. Dar mi-am cumparat scaun, la mana 2a. Pt ca ocazional, calatorim cu vecinii cu masina. Se intampla de 10 -12 ori pe an, dar eu prefer sa am grija de copil.

    • Iulia, din ce ai citit pana aici inca esti de parere ca este un moft? E un moft siguranta copilului tau? Nu, este o foarte mare necesitate, un produs care face clar diferenta; si scaunele de masina nu sunt deloc pe o perioada scurta.
      Scaunele se impart pe diferite grupe de greutate (asadar se folosesc cativa ani, cu exceptia scoicii de 0-13 kg).
      Asadar sunt scaune si de 0-25 de kg, cu perne reductoare pentru nou-nascuti, care apoi se detaseaza si se inalta spatarul, tetiera pentru a se adapta cresterii copilului (astea se gasesc si la 3-400 lei). Iar dupa scaunul de 0-25 kg iei un inaltator de 50 Lei si cam asta a fost.

  17. Centura de siguranta pentru tine e un moft sau o necesitate…banuiesc ca prin asta ti-am raspuns cu privire la opinia mea asupra acestui aspect.

  18. Nu pot sa spun ca este un moft, dar cred ca majoritatea celor care comenteaza au fost la randul cu masina cand erau mici si nu aveati scaun special. Atata timp cat oferul are grija cum merge un scaun nu face diferenta.

    • Pe vremea aia nu erau atatea masini si nu se circula la vitezele astea.

      In ’99 am avut accident. Eram pe ‘locul mortului’, ma ducea soferul la radio, sa-mi fac emisiunea. Ne-am infipt intr-o masina ce venea perpendicular pe sensul nostru, pentru ca era galben intermitent si zabaucul asta se grabea. Aveam 50-60 la ora. M-am ales cu capul spart si o ruptura de menisc. Capul spart pentru ca m-am infipt cu el in parbriz. Aveam 20 de ani si in general am oase destul de tepene. Nu vreau sa ma gandesc cu ar zbura un bebelus si in cate bucati l-as culege.

      Nu este un moft, este o NECESITATE, daca iti iubesti copilul. Daca iti place riscul, e posibil sa regreti toata viata, doamne fereste …

      Eu cel putin (si barbatu’miu) nu ne asumam riscul asta. Fata sta in scaun, nu are nicio problema cu asta .. e bine legata, se joaca, iar eu stau linistita ca in caz de ceva mai avem o sansa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.