Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Administratoru’ roman de forum si frica de link-uri

Am pierdut 2 minute din viata mea inregistrandu-ma pe nu stiu ce forum destept de web design din Romania. Trec peste partea cu tema default inca nemodificata, care pe mine ma deranjeaza la orice ora si ajung la posibilitatile mele de editare de profil.

Imi place sa imi pun avatar si cate un link in semnatura.

Nu, nu sunt spammer.

Scriu de cele mai multe ori mesaje bine gandite si folositoare. “Prestez” in sute de forum-uri de aiurea si cateva de la noi. Am reusit in 5 ani sa nu ma fac chiar de ras, asa ca nu se pune problema ca as abuza de pozitia mea de membru si de posibilitatea de a afisa un link.

De ce mi se pare normal sa se poate pune macar un link clickable?

Pentru ca forum posting-ul este poate una dintre metodele de trafic cu mare succes. Oamenii vad ce scriu si viziteaza. Nu fur pe nimeni, contribui ca si continut la dezvoltarea comunitatii in cauza. Si in schimb am posibilitatea de a afisa un link discret in semnatura. Nu flash, nu imagini, nu mesaje de genul “viziteaza-mi situl” .. ca nici eu nu le suport.

Cu toate acestea multe forum-uri romanesti nu te lasa cu link. Ca le e teama ca esti spammer. Asta din start. Nici nu apuci sa dovedesti contrariul. Se merge pe prezumtia de vinovatie din start.

Poate le este team ca le “furi” trafic. Mi se pare stupida o asemenea teama. In mod normal, daca au un forum bun, nimeni nu fuge. Romanu’ insa e precaut. Nu risca el ca eu, dojo, sa vin cu mesajele mele si sa link-ui la un site de al meu. Nu ma deranjeaza daca mi se refuza de pilda un link catre un site de al meu direct concurent. Hai ca asta o pot intelege. Dar zau ca am 19 situri, cred ca destule sunt pe alta nisa, asa ca nici gand de “furat” oameni de pe forum.

Suntem foarte speriosi … credem ca avem de-a face numai cu spammeri, poate pentru ca multi romani sunt spammeri. Poate ca multi au furat membri cum au putut si le este teama ca altii vor face la fel.

Poate ca nu isi respecta atat de mult utilizatorii. Asta se poate vedea prin faptul ca multe nu au o tema grafica unicat, ca doar nu sunt tampiti sa piarda timpul cu asa ceva, cand e mai usor sa numere banii de pe Adsense. Ei cred ca fac un bine utilizatorului si uita ca de fapt utilizatorii lor le fac un bine. Un forum inseamna membrii sai si nu poate trai fara.

Ce fac eu in acest caz?

Ignor cu eleganta asemenea forum-uri. Postez foarte rar in comunitatile in care nu mi se permite macar un link. Nu sunt acolo sa ma promovez. Mesajele mele de calitatea AJUTA acea comunitate. Nu mi se pare insa “normal” ca numai eu sa “dau”.

De ce spun ca este o chestie “romaneasca”?

Pentru ca sunt membru activ in peste 200 de forums din strainatate. De la web design, pana la arte martiale si entertainment. Pot numara pe degete forumurile in care nu ti se lasa link in semnatura. Marile forum-uri din toate topic-urile permit link. Si nu le mai este teama ca pleci cu membrii lor. Sunt activa pe Site Point, Digital Point, Web Hosting Talk, Name Pros, The Admin Zone, Martial Arts Planet, Karate Forums, Rotten Tomatoes etc.

Nu sunt un membru ignorat. Si nici ignorant. Nu am adus lezari niciunei comunitati, am contribuit cu mesaje bune, apreciate de administratori si de ceilalti utilizatori. Pentru toate aceste mesaje am avut si sansa de a promova un link in semnatura.

Nu am furat oamenii de acolo, dar am mai primit o vizita – doua si de pe acel forum. Comunitatea in cauza nu a pierdut nimic. Nici nu avea ce sa piarda. A castigat un membru deosebit de activ (sunt comunitati in care am peste 1000 de mesaje, altele in care am postat cateva sute) .. si sute de mesaje de mare calitate.

Eu am 14 forum-uri in acest moment. Si permit link. Este un minim compromis pe care il fac pentru a aprecia munca oamenilor mei. Si merita. Am membri care au scris mii de mesaje. Am comunitati care se dezvolta superb pe munca lor. Eu deschid niste topics si ofer o locatie de desfasurare. Dar fara oamenii mei, sunt zero.

Pana si pe blog comentariile voastre trimit link catre situl/blog-ul pe care il detineti. Intr-un fel, este o semnatura prin care va promovati.

Atunci nu vad de ce sa nu las link in semnatura? Si inca nu inteleg de ce romanu’ administrator de forum este atat de sperios in acest sens.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

10 Comments

  1. Am si eu aceeasi sensibilitate la forumuri romanesti … spre deosebire de tine eu am sa dau si nume, pentru ca din punctul meu de vedere magaria a ajuns mult mai departe: forumul softpedia unde asa cum spuneai si tu, eu am considerat ca am facut posturi de calitate.
    Nu am mai intrat pe forumul respectiv de ceva vreme, forumul nu dadea voie sa-mi pun un link in semnatura drept pentru care eu, ca user cinstit ce sunt am pus adresa in format text(fara http si www). Recent mi s-a modificat semnatura de catre un admin care a considerat ca am … ATENTIE … link extern softpedia in semnatura.
    Mi-am luat frumos bagajele si: I rest my case 🙂

    • Suntem in 2011 si pe Forumul Softpedia treburile stau in continuare la fel. Acelasi regulament comunist, fara link extern, mai nou au scos si topicul de site review.

  2. Cam asta e mentalitatea romaneasca, nu ai ce sa-i faci. Si eu am lasat la mine pe forum link-urile din semnatura.

    Zilele trecute insa am fost dezamagit sa vad pe cineva care si-a facut 2 conturi (nu are rost sa va plictisesc povestindu-va cum mi-am dat seama) doar pentru reclama. Si respectivul(a)a ales cele mai rar folosite categorii (e bine sa apari ca ultimul care posteaza), a postat 3 mesaje (in total, de pe cele 2 conturi) si bine inteles ca avea la semnatura 5 link-uri.

    In “bunavointa” (pun ghilimele pt cei care nu o vor considera bunavointa) mea, i-am trimis un mesaj privat si i-am spus ca ne deranjeaza faptul ca abuzeaza de semnatura pentru a-si promova site-ul (toate linkurile erau catre acelasi site, doar ca indicau catre sectiuni diferite) si i-am zis ca are 2 zile sa-si modifice semnatura sau sa ne explice situatia. Bineinteles ca nu s-a intamplat asa si i-am editat noi semnatura.

    De scos link-urile din semnatura nu am de gand, e ceva ok pentru utilizatorii tai.

    Mai e un aspect, pe care acum il sesizez. Useri au optiune (in majoritatea scripturilor de bb) unde sa-si introduca site-ul. Acel site este afisat de obicei langa avatar, sau langa post.

    Putem considera ca acel site sa fie de ajuns ?

  3. Mi se pare deşteaptă treaba cu ” dacă depăşeşti nr. X de posturi ai voie link în semnătură”, celor care se înregistrează pe forum doar pentru reclamă le va fi lene să posteze de 10 sau de 20 de ori ca să aibe voie să pună colo şi dincolo un link, iar cei care au ceva de zis depăşeşc relativ repede nr. ăla de postări.
    În genere cei care deţin forum cu o regulă de genul ăla (nu e voie link la semnătură) sunt oameni foarte zgârciţi şi obsedaţi de gândul că poate un user care a contribuit la creşterea comunităţii lui s-ar putea ar putea să câştige şi el de pe urma lui 1 sau maxim 2,3 vizitatori pe zi. După părerea mea pe forumuri ca astea n-ai ce căuta de cât atunci când ai nevoie. Nu se merită să-ţi faci o plăcere din a posta pe forumul unui zgârcit care pe lângă faptu că profită de tine ar putea să-ţi tragă ţeapă oricând oricâtă vechime ai avea

  4. Administratorii de forum isi fac forum ca sa aiba forum unde sa fie stapani pe tarla.

    Prea putini inteleg fenomenul socializarii in adevarata lui forma si beneficiile pe care le aduce un utilizator caruia ii dai voie sa se afirme cat mai mult si primeste in schimb un link-doua catre site-urile lui.

  5. Merci tuturor de mesajele de coment 😉

    Nu am dorit sa intru in detalii sa spun nume de forums, in ideea ca nu imi doresc neaparat sa calc pe prea multe bataturi sensibile, desi mi-ar aduce mult trafic un asemenea scandal 😀

    Eu nu apar in multe dintre asemenea forumuri, tocmai pentru ca nu imi place “approach”-ul in cauza.

    Nu sunt de acord cu promovarea unui site prin mai multe links diferite. In fiecare regulament se specifica faptul ca nu se permit mai multe links catre un site. Un link este de ajuns. Nu accept publicitate in links, sau “hai pe site”. Nu accept referral links (sunt si eu “nazista” pana la urma).

    Este buna si ideea cu no links in signature pana ai 10 mesaje. Prea multe descurajeaza, dar cateva mesaje vor face diferenta intre “spammeri” si cei care chiar doresc sa contribuie la munca de continut.

    Sunt de acord si cu ceea ce spui tu, Adrian. Multi sunt on a power trip si cred ca munca de amin inseamna numai sa fi dumnezeul comunitatii. Recunosc ca ma simt bine in postura de lider, dar asta presupune insa atata munca, incat de multe ori ma simt ultimul sclav. Este un echilibru greu de mentinut si am avut nevoie si eu de 5 ani de munca pentru a ma rafina putin. Si inca invat, pentru ca am in continuare atat de multe de invatat.

    Ma bucura comentariile voastre. Si faptul ca articolele mele starnesc altceva decat plictis 🙂

  6. Eu mă ocup de un forum (curioşii pot vedea pagina Susţin de la mine) şi permit linkurile în semnătură (evident nu o mulţime, doar 2) şi este şi o arie specială pentru promovarea site-urilor userilor. Acolo primesc feedback, sugestii, etc. Am umblat mult pe forumuri până să ajung să mă ocup de ăsta şi am fost şi eu (şi încă sunt pe multe altele) în pielea de user. E aiurea să fii îngrădit aşa. De parcă ar da din buzunarul lor voie să se pună un link.

  7. E totul de trafic! Sunt niste nesimtiti, auzi 50 de posturi pentru a putea pune un link, asta pe forum-ul celor de la LX. Dar fac 50 de posturi si dau link fara “_blank” 😀

  8. Nu stiu daca tine neaparat de frica ci de bunul simt. Goana dupa trafic ii face pe multi sa interzica o simpla semnatura – de multe ori comparata cu reclama neplatita pe forumurile lor. Ce nu se intelege este faptul ca ea “semnatura” devine platita. Prin munca. Este un ajutor reciproc.
    Evident nu este vorba numai de acel potential vizitator care-l castigi prin semnatura ci si de link-urile catre tine – page rank. Dar daca pui umarul la dezvoltarea unui site, devine o regula de bun simt sa iti pui discret un link catre munca ta.

  9. Acum depinde si de forumuri, hai sa nu le bagam pe toate in aceeasi oala. De ex. eu frecventez foarte mult 2 forumuri de sport si pe amandoua se permite link in semnatura. Intradevar si mie mi se pare o prostie sa ceri unui user un anumit nr. de mesaje pentru a i se permite un link in semnatura.

    Nici eu nu-i inteleg pe cei care nu lasa userul sa puna link, oare ce s0ar face ei fara useri, ar mai exista, asta ar trebui sa se intrebe un administrator de forum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.