Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Thread necromancy .. readucerea la viata a subiectelor moarte

Un forum se bazeaza pe topics, deschise pe toata perioada sa, de la inceput si de preferat in fiecare zi. Un membru nou sau chiar unul vechi, cand au ceva timp de studiat continutul, mai nimeresc peste cate un subiect postat in urma cu cateva luni sau cativa ani si raspunde. In multe forums incepe apoi nebunia. Membrul este luat la “misto” pentru thread necromancy, mai exista si forumuri atat de “stricte” incat dau warning sau ban pentru asta.

Care poate fi logica in toata treaba asta?

In mod normal un thread se considera relevant sau nu pentru un anumit timp. Exista subiecte despre Craciun de pilda, care nu prea au rost sa fie reluate in timpul verii. Dar se poate discuta de pilda intr-un forum despre “thread necromancy” chiar, si acest subiect, din punct de vedere al timpului poate fi relevant oricand.

In opinia mea, toata chestia asta este “prea mult” pana la urma. Am intalnit administratori care blameaza un membru pentru ca a readus la viata un thread vechi, chiar daca in mod normal subiectul putea fi discutat si la timpul de creere si la timpul mesajului care l-a readus la “viata”. Care este atunci durerea? Ca s-a dat un reply interesant pe un topic lasat sa moara? Sau ca nu a creat unul nou?

Iata cum sta treaba la mine in forums si cum vad eu situatia, ca admin de forum si ca membru activ:

1. Ca si administrator de forum incep sute de topics pentru a-mi inspira membrii sa posteze. In timp tot mai multi intra si pentru ca multi dau numai “new posts” la intrare, este posibil ca foarte curand subiecte deosebit de interesante sa ramana la “fund” si sa fie uitate. Ce sa fac? Sa le las in “plata Domnului” sau sa le readuc cu eleganta in actualitate? Daca tot este discutia relevanta, de ce sa pierd un topic numai pentru ca ultimul reply a fost acum 5 luni?

2. Membrii nostri nu stau cu gura cascata sa vada data postului. Zau daca eu fac asta. Si postez zeci de mesaje zilnic. Daca un thread este interesant, intru si il comentez. Daca am timp, intru mai adanc in categorii si dau reply acolo unde consider ca este un thread interesant si inca relevant. Daca adminul face “bot” sunt mari sanse sa nu mai intru. Daca este suficient de destept incat sa foloseasca readucerea la viata cum trebuie, se face cu cateva sute de mesaje in ziua aia (pentru the topic-urile in cauza revin in actualitate si lenesii aia de intra numai pe “new posts” le vad si poate dau reply).

3. Daca te doare atat de mult relevanta ca timp a mesajului, inchide frate toate topic-urile care sunt mai vechi de 2 saptamani. Ce conteaza ca tot forumul va fi plin de “closed” icons. Sau ca ai 30 de topics care toate merg pe aceeasi chestie? Macar asa stii sigur ca nici un prost de membru, care credea ca iti face un serviciu, nu mai poate posta. Atat timp cat un thread este deschis, nu vad de ce sa sar in gatul membrului in cauza.

4. De multe ori se cearta un membru pentru ca nu a cautat mai multe informatii inainte de a deschide un thread despre ceva ce s-a mai discutat. Pai se cam bat in cap astea. Adica sa caute si sa posteze intr-un thread mai vechi .. si daca este prea vechi, nu sare nici un membru ca a facut “thread necromancy”?

5. In nici unul dintre forumurile mele nu exista aceasta “obligatie” de a nu readuce la viata topicurile. Am forumuri in carea am deschis mii de subiecte. Ce sa fac cu ele acum, ca vin omeni noi? Sa le sterg? Si odata cu ele toate mesajele cu care au contribuit oamenii mei? Sa discut o chestie de zece ori pentru “freshness”?

Va spun sincer ca nu am asemenea preocupari. Nu cred sa fi avut situatii “neplacute” cauzate de faptul ca am readus un topic la viata. De cele mai multe ori am avut de castigat. S-au castigat alte mesaje si discutia (interesanta pana la urma) a putut continua. Pentru mine “thread necromancy” nu exista. Ma bucur cand oamenii mei readuc in atentie topics lasate balta. Eu mai fac asta din cand in cand. Oricat de talentata sunt la a deschide subiecte de forum, zau daca pot deschide cateva zeci in fiecare zi. Din cand in cand mai intru pe cele vechi si plasez un raspuns. It makes the ball roll again 🙂

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

3 Comments

  1. De acord cu tine. Am vazut si eu cazuri in care “esti aratat cu degetul” cand readuci la viata un subiect mort fara sa iti dai seama. Dar de obicei asta se intampla cand subiectul nu mai este de actualitate si respectivul da dovada de “noob”-ism acut cu, sa fara, tenta de “spammer”.

    La mine pe forum chiar imi place sa readuc la viata topicuri mai vechi, mai ales alea care pot continua la nesfarsit, dar nu numai 🙂 (forumul e de discutii generale, de aia se poate asa ceva, nu cred ca ar merge si in alte domenii). Spre bucuria mea am observat ca si membri mai veche fac chestia asta 🙂

    Insa am vazut si cazuri fericite cauzate de asa ceva. Chiar acum cateva zile pe phorum, cine a readus la viata un topic din asta si pana la urma s-a gasit o solutie, ceea ce l-a uimit si pe autorul topicului, care isi luase de mult gandul de la el.

    Nu-mi place sa inchid topic-uri, decat cand aceastea incep sa se transforme in discutii care nu fac bine comunitatii si care nu mai pot fi “readuse” on-topic.

  2. Unii fac miÅŸto când cineva dezgroapă cu topic vechi de 1 an în care cineva întreba urgent cum să…ÅŸi a ÅŸi primit răspunsuri ÅŸi a rezolvat treaba.
    Totuşi, poate folosi răspunsul aceluia şi pentru alte persoane.
    Eu una închid doar topicuri care iscă ceartă, cele cu reclamaţii aiurea doar pt scandal (am câţiva astfel de clienţi). După ce le răspund şi îi lămuresc mai las un pic să mai spună ce au de zis şi apoi închid, considerând că i-am răspuns la problema sa.

    Uite că ţi-am dat o idee pt un nou articol. De ce face lumea scandal pe un forum? De ce mereu sunt câţiva useri problema, care e clar că au ceva cu forumul acela (unii au şi zis: băăă ce forum de kkt) dar totuşi rămân ACOLO.

  3. Da, e o mare baliverna chestia asta. Eu unul n-am inteles niciodata de ce ar fi – concret – o problema.

    Dojo, glad to see I’m giving you ideas for posts… 😆

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.