Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Mesaje de calitate in forum: puterea exemplului

Orice administrator de forum este preocupat (sau ar trebui sa fie) de calitatea mesajelor de pe forumul sau. Oricat de “cool” ar fi o exprimare din aceea de gen mIrc sau SMS, cu maltratarea limbii romane si fara pic de grija in ceea ce priveste stilul de exprimare, pentru un forum aceasta este o “boala” care i-ar afecta foarte mult credibilitatea si valoarea in cele din urma.

Dar cum sa iti convingi oamenii sa scrie normal si sa inceteze a silui limba aceasta? Foarte simplu: prin puterea exemplului personal.

Primul atu al nostru este ca “oamenii sunt ca vitele” .. sau hai sa nu fim atat de rai: sa spunem ca oamenilor le place sa aiba un model pe care il vor recunoaste ca autoritar si vor incerca sa il imite pe cat posibil.

Am “defectul” ca scriu mult si uneori prea elaborat. In viata reala sunt o vorbareata si jumatate si in scris tastez repede .. ca alta explicatie nu mai gasesc 😉

Acest “defect” este insa si un atu intr-o comunitate. Imi doresc sa am mesaje bine gandite si scrise frumos, idei prezentate “intelectual”, discutii “destepte”. Nu pot sa cer oamenilor mei sa imi ofere asa ceva, daca nu ofer eu personal un exemplu de urmat.

Primele mesaje postate pe un forum sunt foarte importante. Pentru ca ele atrag primii membri pe care ni-i dorim “dupa chipul si asemanarea noastra”. De aceea topic-urile trebuie frumos prezentate si primele reply-uri elaborate. Eventual niste articole de specialitate bine scrise vor ajuta si mai mult.

Primii veniti “miros” care este atmosfera si sunt primii care isi asuma un anumit standard stabilit deja de exemplul administratorului. In timp, din acesti membrii ne vom alege moderatorii si echipa administrativa.

Este foarte important sa ii alegem pe cei care, ca si noi, ofera un exemplu prin stilul ingrijit de exprimare.

In urmatoarele saptamani/luni noi utilizatori se vor inregistra. Si ei isi vor alege un model pe care vor incerca sa il imite. Si astfel se poate ajunge la cateva sute bune de membri, care toti scriu cu grija si devin exemplu pentru altii.

Este poate una dintre cele mai simple metode de a determina o anumita reactie pe forum si un stil de creare de continut. Este eficienta si rezultatele sunt astfel usor de previzionat si de controlat.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

4 Comments

  1. Cunosc problema, e foarte grava.

    Ironia la mine a fost ca aveam un admin care nu stia ce face tasta Shift in combinatie cu alta tasta sau ca tasta CapsLock are intrebuintare si la scris, nu numai in jocuri. Noroc ca scrie super rar si putin (de obicei ii “aranjez” eu sau celalalt coleg posturile).

    Oricum, problema nu e legata doar de exemplu personal. Multi chiar nu sunt capabili sa se lase de limbajul de mIRC (cred ca incearca sa-si ascunda incultura si faptul ca nu stiu sa scrie in spatelor unor prescurtari si combinatii de litere ce ar face orice prof de romana sa se ia cu mainile de cap).

    Tin minte ca un user s-a atacat atat de tare i-am reprosat acest lucru incat a plecat. Pur si simplu scria “hieroglific”. A avut fraze pe care am stat 15 min sa le descifrez si tot nu am reusit sa-mi dau seama nici macar despre ce este vorba.

    Inteleg ca mai greseste omu’. Eu, de exemplu, fac niste gafe cand ma grabesc de imi vine sa rup tastatura in 2 cand citesc (si sunt o persoana foarte calma de felul meu), dar pentru asta exista buton de “Edit”, pe care putini stiu sa-l foloseasca.

  2. Să ştii că ai dreptate dojo. Înainte şi eu scriam gen mIRC pe toate forumurile, până când am dat de forumuri(gen http://www.invatam.net) în care oamenii se intelegeau foarte bine scriind corect. Iar acum, de la limbajul mIRC pe care îl scriam pe forumuri, am ajuns la limbajul normal, chiar si cel cu diacritice, pe care îl folosesc atât pe forumuri cât si pe Yahoo Messenger sau mIRC.
    Deci ai perfectă dreptate in acest articol. Nu ca în altele nu ai avea

  3. Ai dreptate in privinta exemplului personal, dojo. Si eu sunt un ,,maniac al scrisului corect din punct de vedere gramatical (daca iti spun si de partea cu importanta diacriticelor, iti stric moto-ul). Insa am observat ca nu este o legatura absoluta intre cultura / inteligenta unei persoane si scrisul de tip messenger. Ti-l pot da exemplu pe Alex Leo Serban, un destul de celebru si erudit om de film (a publicat numeroase cronici si articole apreciate in diverite reviste de specialitate) care scrie pe forumuri mai rau decat pe messenger. Motivul – nivelul cultural ii permite sa isi asume aceasta excentricitate… Desigur, am intalnit si forumisti dintr-aceia care nu aveau efectiv habar sa lege cuvintele intr-o propozitie coerenta. Deci, ideea este ca extremele, de obicei, au atipicitatile lor de scriere… Exista, desigur, si exceptii care confirma regula.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.