Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Democratie pe forum

Prestam in scris pe un forum foarte interesant si a avut loc acolo o mica “revolutie”: un membru s-a apucat sa posteze mesaje cu “din alea” (imagini adica) raspuns frustrat la un mesaj lansat de un alt membru. Un moderator se pare ca nu si-a facut treaba atat de bine pe cat se astepta lumea si de la asta s-a ajuns la un mare circ.

Un alt membru, cu certe veleitati de organizator a venit cu ideea unei “democratii” pe forum, punand la cale un sistem de vot “democratic” al moderatorilor, controlati la randul lor de un fel de “sfat al batranilor”.

Am admirat ideea in sine si efortul urias pentru a pune totul pe “hartie” in forum. Este clar ca s-a preocupat serios de asta, dar din punctul meu de vedere (ca administrator de forum, nu va mai plictisesc cu numarul lor) ideea de democratie NU EXISTA.

Iata si de ce:

1. Am incercat sa dau mai multe libertati, s-a abuzat de ele.

Este clar .. nu toata viata am fost “nazista” de acum. Acum 5 ani am inceput munca de forum management cu un forum care nu mai exista in forma initiala, dar care se pastreaza insa ca idee in toata aceasta perioada. Acum 2 ani am luat-o de la capat, “started fresh” dupa cum s-ar spune.

Pe vremea aceea am considerat ca un regulament nu isi are rostul, ca pana la urma suntem adulti. Mare greseala. Am considerat ca este bine sa le las mai multa “marja” de miscare .. din nou .. aceasta a dus la abuzuri.

Deci .. been there done that .. nu merge.

2. In mod normal eu stiu ce este mai bine

Daca argumentul anterior de genul “am facut asta si nu merge” nu va convinge, hai sa trecem la altele. In mod normal un admin de forum are ceva timp in aceasta postura. A instalat script-ul, a modificat cate ceva, a conceput continutul, a vazut primii utilizatori inregistrati. In cel mai fericit caz si-a mai bagat nasul prin articole de specialitate si a invatat mai multe despre community management. Daca nu, oricum va invata in timp, din toate intamplarile ce vor urma.

In mod normal intr-o comunitate echipa administrativa de langa admin (am numit moderatorii si super-moderatorii – cei care au acces de moderatie in tot forumul, nu doar in cate o categorie) sunt alesi pe baza experientei lor de moderatie sau pe baza faptului ca scriu bine si sunt destepti. Daca se aleg pe alte considerente, ghinion.

Avem deci un membru “obisnuit” cu experienta numai de membru si o echipa de administratie care in mod normal stie ce sa faca.

Mi se pare normal ca fiecare sa isi vada de “oala” lui: membrul meu de replies interesante si moderatorii de “curatenie” .. ei raspund pentru fiecare miscare in fata mea, administratorul care (in cel mai fericit caz) am si mai multa experienta decat ei si pana la urma detin proiectul, deci si dreptul de “veto”.

3. Eu platesc pentru totul, eu raspund legal

Daca nici argumentul competentei dovedite de echipa mea de moderatori nu este suficient pentru a indeparta ideea de “democratie” pe forum, hai sa fim si mai “mitocani” si sa punem piciorul in prag in stilul “I pay for the damn thing, I chose what I do with it”.

Eu platesc pentru domeniu (este pe numele meu), eu platesc gazduirea, eu platesc design-ul (sau in cazul meu, il fac personal), eu mai platesc uneori continut, daca este nevoie, eu platesc campanii de publicitate online, eu raspund penal pentru toate chestiile care se intampla pe site.

Iata de ce ideea de a da libertate de decizie membrilor mei mi se pare ilara, in ideea in care acestia nu participa la plati, nu au nici o obligatie financiara pentru a se folosi de acest proiect, dar nici un drept financiar de aici.

Suna mai rau decat este, dar o anumita ierarhie decizionala este necesara. Democratia este un ideal frumos. Pana la urma insa un forum nu are nevoie de asa ceva. Un forum are nevoie de un proprietar cu capul pe umeri, ajutat de o echipa buna de moderatori (alesi de el pe baza competentei dintre cei mai buni membrii ai comunitatii), de un buget OK cu care sa se poata face toate platile pe care le presupune aceasta comunitate si de niste utilizatori care sa fie dispusi sa respecte un minim de regulament si sa creeze continut interesant.

Membrul in cauza, care dorea pe acel forum democratie, uita faptul ca el, ca si membru are foarte multe de facut. Nu este necesar sa faca parte din comitete si “comitii”. Are de lucru si el foarte mult: pentru a ajuta comunitatea trebuie sa intre cat mai des pe forum, sa participe la discutii, sa spuna bun venit noilor membri, sa ajute cu un feed-back constructiv administratorul.

Democratia pe forum insa, in opinia mea NU exista. Voi ce spuneti?

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

2 Comments

  1. Bine te-am gasit, La multi ani!
    Te citesc de ceva vreme, I like your style 🙂

    Sunt moderator pe un forum mare, cu ceva vechime (si eu si el) si cateva zeci de mii de vizitatori unici zilnic din care cel putin cateva sute, apreciez eu, activi zilnic.

    Parerea mea este ca daca un admin isi propune sa modeleze forumul dupa vointa userilor isi condamna la moarte ideea in care l-a creat.

    In concluzie, ai dreptate: NU (poate) exista democratie pe forum.

    Succes!

    • Althea, BUN VENIT pe blog. Multumesc pentru apreciere. Sper sa te vad activa pe aici.

      Inca una care si-a rupt dintii in ‘democratia’ de forum. Se pare ca singurii care sustin ideea is aia care nu stiu ce haos poate sa apara pe acolo.

      PS: la multi ani 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.