Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

De ce ne batem joc de batrani?

Observ un “trend” destul de suparator atat in alte blogs cat si in general; suntem prea rapizi in a ne bate joc de batrani, a face misto de parul lor carunt (sau de calvitia ce s-a instalat pe unele crestete batrane), le spunem “babe” si “mosi” si suntem convinsi ca sunt prea prosti pentru a sta de vorba cu ei.

Am crescut cu bunicii in familie, am cunoscut si fata “matura” a batranilor care, de la o anumita varsta, incep sa nu mai poata tine pasul cu noi. Am avut norocul de a locui cu ei, niste oameni bine infipti in viata si destepti. Destepti pe cat le-a permis faptul ca au avut televizor de la 30 de ani (cand si-au permis asa ceva), ca de calculator au aflat dupa ce am inceput eu sa ma joc pe el si ca niciodata nu au putut tine pasul cu mine in tehnologie, avand marele dezavantaj de a avea niste ani in plus, lipsa unor cunostinte de limba straina (engleza mai ales), prea multe griji pentru a fi “techy”.

Discutiile noastre sunt uneori un monolog al meu: explic ce am mai facut si incerc sa reduc totul la termeni si idei pe care ei le cunosc. Nu sunt dobitoci. Mai uita unele lucruri, dar inteleg. Si cel mai important: ajuta. Asa cum pot ei.

Ma intristez cand discutiile “deraiaza” la batranete si la moarte. Ma socheaza cat sunt batranii nostri de pregatiti pentru asta. Pe mine ma sperie si gandul ca nu mai am 19 ani, ca mai am un pas pana la 30, in timp ce oamenii acestia se gandesc ca au trecut peste ei atatia ani. Eu imi amintesc cu placere de vremurile pe cand fugeam fara sa obosesc atat, ei isi amintesc de vremurile in care puteau umbla normal, fara carje, vremurile in care rontaitul unui mar era chiar posibil, pe cand urcau scarile repede, fara ca acesta sa fie un eveniment ca acum.

Nu pot discuta cu ai mei despre cum am convertit un phpBB la un VBulletin sau despre masurile de optimizare on page pe care la iau. Dar stiu ca nu ma joc pe net, le prezint cat ma costa pe luna siturile si cat fac din publicitate. Se bucura, pentru ca si ei inteleg ca sunt “pe plus”.

Facem planuri de “home improvement” si ne cicalim care sa plateasca mai mult din costurile in cauza. Au si batranii nostri orgoliul lor. Chiar si cand veniturile nepotilor sunt mult peste pensia lor, se bucura sa “participe” la costuri. Le da sentimentul ca au totusi valoare, desi nu banii sunt cei care le dau valoare (in opinia mea), ci puterea lor de a iubi si de a ierta.

Spunem uneori ca sunt plictisitori: ceea ce pot ei povesti are mereu legatura cu viata lor si ce au invatat in 60-70 de ani. Ne povestesc cum au plecat multi pe vremea “foametei” de prin 40-50, majoritatea cu hainele de pe ei. Au muncit ca niste sclavi, au cate un apartament sau macar o casuta, au crescut copii si nepoti. Multi nu s-au instruit prea mult, pentru ca scoala pe vremea aceea era un lux pentru cineva care trebuia sa iasa din foamete.

Au idei “invechite” .. in ceea ce priveste relatiile sunt inca in evul mediu, pentru ca marile “revolutii” s-au petrecut prea tarziu pentru ei. Au invatat clar valoarea banului si a muncii pe branci. Si o predica de cate ori au ocazia.

Stiu in amanunt tot felul de evenimente din tineretea lor, mi le-au povestit de zeci de ori. Le face placere sa vorbeasca, tocmai pentru ca noi, tinerii, evitam sa stam la “chat”. Ne povestesc despre parintii nostri, cand erau mici, inca ne mai alinta ca pe niste copii de 5 ani, chiar daca suntem acum adulti. Se bucura ca niste copii cand le povestim cate ceva sau cand nu ii ignoram.

Inca nu am inteles de ce ne place sa ii umilim si sa ne batem joc de ei.

Nu inteleg care este vina lor fata de societate, in afara faptului ca timpul trece peste ei si efectele se vad mai brutal decat in cazul nostru. Nu au facut altceva decat sa traiasca si sa dea viata. Si acum isi asteapta resemnati moartea. Oamenii acestia traiesc o tragedie. Au spiritul inca plin de viata si isi vad trupul murind in fiecare zi. Au amintiri clare despre tineretea lor, despre puterea lor de odinioara. Si ei au fost tineri, si ei au iubit, au crescut copii si au avut obligatii si preocupari.

Acum asteapta doar sa moara. Am putea macar sa le facem asteptarea asta mai usoara .. pentru ca urmam si noi …

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

7 Comments

  1. M-au luat fiorii la mesajul asta. Nu mi-am batut si nu o sa imi bat niciodata joc de un batran, dar o sa fiu mereu tare in gura cu cei care merita, adica batranii care zic “tineretul din ziua de azi” si persoanele care ma obliga sa ma dau de pe scaunul din tramvai sa stea ei pentru o statie, 5 minute … cu toate ca mai sunt 15 locuri libere. Respect pe cine merita, nu pe cine ma injura sau ma blesteama.

  2. Cum a spus si “skreach”, i-a luat fiorii cand a citit acest mesaj. Iata ca m-au luat si pe mine, chiar ca ai talent de scriitor 🙂

    Gandeste-te ca si ei au fost tineri, ca si noi vom fi ca ei. Eu unul urasc batranii care beau pana nu se mai satura, pe romana: beti mort!; ii urasc pe cei care se uita urat la tine ca nu le dai scaunul, injurandu-te in gand.

    @ “skreach” Cat despre “tineretul in ziua de azi” de cele mai multe ori au dreptate batranii. Nu vezi cate sute de hartii sunt arucate pe jos? Nu vezi cati tupeisti s-au facut acuma? Cu cercei in urechi, in buze, geluiti in toate felurile, cu tigara in mana, etc. (prin asta nu ma refer la toti) Nu vezi cati fura in ziua de azi?

    Cel mai frumos lucru este sa iti traiesti copilaria cum trebuie, nu sa te apuci de fumat de la varsta de 8 ani, nu sa porti cercei in urechi de la 10 ani, nu sa iti bati joc de altii cu un handicat de exemplu.

  3. raspuns, daca vrei, am eu: unora li s-a deschis in fata mult prea brusc un drum, iar drumul ala este atit de larg incit au devenit prea mici ca sa mai inteleaga.

  4. Eu aveam o baba in scara la etaju 1 care mereu cand stateam eu pe banca incepea sa ude asfaltu … si ma stropea. La un moment dat am luat’o un pic la injuraturi si am plecat. Cand ajung acasa imi zice batranu cica de ce am injurat’o pe vecina. I-am explicat cum sta treaba si la sfarsit i-a umplut si batranu frigideru.
    Cum a zis si skreach … respect pe cine merita.

  5. Din păcate din ce în ce mai mulţi oameni îşi bat joc de bătrâni.Până la urmă nu avem ce face,este vorba de românia în care trăim şi de respectul ce ni-l acordăm unii altora..Se zice că într-o zi va venii iadul pe pământ dar lumea constată că ei îşi fac singuri iadul

  6. In primul rand vreau sa te felicit pentru blog si pentru efortul depus in realizarea acestuia. Articolul despre batranii e foarte real, chiar asa se intampla in Romania noastra, o tara cu sperante mai mici de evolutie decat Mozambic. Imi pare rau ca ajung sa spun asta, dar ma gandesc in fiecare zi cum gresim involuntar, la fiecare pas , fie ca vrei sau nu, pacatuiesti. Prin jigniri sau alte metode foarte populare… Referitor la faza cu moartea, nici eu nu pot intelege cum pot vorbi asa relaxati despre moarte. Pe mine ma apuca tot felul de ganduri cand ma gandesc ca e doar o chestiune de timp pana ne vom duce si noi, iar ei sunt prea “entuziasmati”, nu pot intelege, poate va trebui sa ajung la maturiate(d.p.d.v legal cel putin) sa inteleg lumea in care traim… Felicitari inca odata si sper sa citeasca cat mai multi postul tau.

  7. ne batem joc de batrani pentru ca o sa ajungem si noi ca ei, nu ne batem joc de handicapati pentru ca nu ne-ar conveni sa fim ca ei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.