Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Polemici in mod civilizat vs. nesimtire neaosa

Simt azi nevoia de a mai scoate din putul gandirii niste chestiuni care ma framanta de vreo 6 ani asa. Probleme pe care le observ in modul in care multi dintre noi stim sa discutam in contradictoriu. Voi merge mai departa in calcatul pe bataturile sensibile si voi plusa: este o problema a romanilor .. am mai intalnit (cazuri foarte izolate) prin alte locatii, dar noi romanii stim sa ne dam in stamba.

Cine naiba sunt eu sa spun asta?

Pai doar o maniaca, membru in peste 200 de forumuri, detinator de 15, moderator pe te miri unde etc. Am clar o obsesie cu forumurile, asa ca in 6 ani mi-am bagat nasul peste tot. Iar acum am intrat si prin “blegosfera” de pot vedea cat de dodoloti sunt romanii si in acest domeniu.

Am inceput munca de forum management acu aproape 6 ani cu primul meu proiect ever (prietenii stiu care) .. un forum care si in acest moment sta bine infipt in domeniul artelor martiale din romania, cu destui utilizatori si mesaje incat sa iti dea cat de cat de lucru. Cu instructori care, pentru un student in plus la sala, se injura uneori ca la usa cortului. Se batjocoresc, se “smetesc” de parca un limbaj “tare” va convinge. In toti anii astia am stat si m-am gandit daca studentii lor stiu ce poame acre sunt senseii lor. Daca stiu cum se exprima acestia, cum se ataca numai pentru ca unul este in federatia x si altu in y, de parca practicantul obisnuit de arte martiale da o ceapa degerata pe politicile lor de impartit ciolanele.

Sunt ei diferiti? Pai nu prea … Stiu sa se injure, sa se ia la “mistouri fine”, cand ii duce creierul, sa ameninte. Asta cand se simt lezati, in rest, culmea, stiu sa si scrie interesant, sa ofere informatii de calitate. De ce nu raman la “faza” asta?

Sunt ei singurii? Ei, cum puteti crede asta? Intrati pe siturile de web design de pilda: tot timpul vor fi “desteptii” clasei care vor gratula orice incercare cu comentarii de genul “penibil, de rahat, iti pierzi vremea” etc. Nu conteaza ca un feedback constructiv se porneste de la o discutie de genul: “situl este interesant, imi place cum ai rezolvat aceasta problema de layout, dar culorile nu sunt chiar atat de bine alese, contrastul intre text si background este prea mic si este greu de citit etc.” Asa se discuta civilizat. Nu cu “fraieri”, “rahat” si alte cuvinte frumoase.

O alta situatie similara a aparut zilele trecute si a fost semnalata de oradeanul .. o discutie “civilizata” intre hosterii romani de pe un forum care mie chiar imi place in mod normal. S-a ajuns de la un plan de hosting neverosimil pentru multi dintre noi (poate prea inchistati in ideile noastre) la tot felul de sfinti si acuze. La discutii despre orice altceva decat web hosting si un plan de business care poate sau nu sa functioneze corect.

Am spus inca de la inceput ca discutii atat de “belicoase” nu prea vad dincolo. Am avut si eu paruieli minore, discutii in contradictoriu, dar atata ura si pana la urma nesimtire nu am vazut. Un ultim “scandal” pe care l-am urmarit a fost legat de un serviciu “unique blog designs” tinut de un nenea care i-a facut noul skin lui JohnChow. Nu comentez aici ca skin-ul imi pare suparator de similar cu unul free folosit de Whitehill (cel care conduce business-ul in cauza), de faptul ca exclusive in cartea mea de bucate inseamna ca un client are designul si gata, nu se mai vinde ulterior etc. S-a ajuns la discutii destul de urate pe aceasta tema, dar culmea este ca, desi e vorba de business si reputatie, oamenii aia au polemizat in limita bunului simt.

O discutie in contradictoriu la noi trece de la argumentele logice si legate de situatia in discutie la chestii de genul “ma’ta-i grasa”, “esti o tarfa”, “esti analfabet, retardat etc”. Ce treaba are maica-sa (obeza sau nu), preferintele sexuale si eventual frecventa “actului” si alte “argumente” de genul cu faptul ca in acea situatie omul in cauza NU are dreptate sau poate are.

Imi dau seama cu spaima ca suntem prea slobozi la gura. Ca ne place sa ‘nimicim’ cu un cuvant si ne simtim stapani pe situatie. Ca inca mergem pe un site si ii lasam autorului mesaj de genul “e penibil”, “e o tampenie” etc. Ca nu suntem in stare sa ii spunem ca proiectul ne-a atras atentia (clar, ca altfel nu ai pierde timpul sa ii vezi defectele), dar ca ii putem propune eventual niste modificari in bine. Nu cred ca este om in lumea asta atat de inchis la creier incat sa nu accepte un feedback constructiv. Un sfat binevoitor si bine argumentat. Normal ca pana la urma fiecare decide daca sa puna sau nu in practica acele idei (unele poate ca nu ne plac atat de mult, incat sa le punem in aplicare), dar un sfat binevoitor este oricand bun.

De la asta insa pana la comentarii “penibile” pana la urma, cred ca este cale destul de lunga. Nu trebuie decat sa citesti pe unele situri romanesti (de stiri, blog, forums) cateva articole si deja “spiritul critic” al romanului incepe sa se simta. Eu imi propun pe anul asta de pilda (ca tot suntem la faza de “ce vrem sa facem in 2008”) sa imi tin nasul departe de asemenea discutii, sa IGNOR nesimtirea si sa incerc sa imi moderez si eu eventualele suparari. Poate se mai schimba ceva

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

11 Comments

  1. Nush cum se face ca exact astazi ma gandeam la un subiect similar intalnind aceste manifestari lipsite de orice control si bun simt chiar in mijlocul de transport in comun. Desi si eu am frustrari, nervi, nemultumiri, parca nu mi le exprim cu atat ura si desi imi vine sa te injur cand imi spui proasta dupa primele doua cuvinte totusi nu uit ca nu ma cobor la nivelul tau.
    Oricum, pana acum mentionez ca nu am avut parte de nici un fel de certuri online cu nimeni si nu ma pricep la ce intorsaturi pot lua acesta, insa imi doresc nici sa nu aflu 😛

  2. Chiar zilele astea ii povesteam puiului meu ca romanii sunt mult prea agresivi pe internet! In blogosfera sa spunem ca inteleg, sunt unii bloggeri frustrati pentru care singura modalitate de a obtine trafic e aceea de a improsca peste tot cu noroi. Vezi Zoso, el e tinta sigura mereu!
    Insa pe forumurile ziarelor, singura explicatie pe care as putea sa o gasesc ar fi ca fiecare ziar isi are cititorii sai! Oricum romanii sunt agresivi cam peste tot pe unde merg si chiar nu mai pot inghite scuza ca de vina sunt anii de comunism care i-a salbaticit!

  3. Si totusi pe net e cel mai usor sa-i elimini pe certareti.Totul se face cu un simplu clic.

  4. 🙂 Astept cu nerabdare ziua in care oamenii vor da semne clare de bun simt si buna crestere si pe net. 🙂 Da’ nu am sperante sa o apuc, desi sunt tanar. 🙂 Devine din ce in ce mai rau. Mereu.

  5. Nu stiu de ce te mai miri de gazduire.info, 90% dintre discutiile de-acolo sunt certuri… De-aia nici nu mai citesc decat ce ma intereseaza din forumul ala, adica foarte putin.

  6. Dojo, certurile sunt “benefice”. creşte numărul de afişări, scade bounce-rate-ul, mai urcă şi numărul de vizitatori…
    cât despre feedback, eu îl consider cea mai de preţ răsplată pe care ţi-o oferă vizitatorii/cititorii.

  7. @A.Faith: Nu cred ca certurile sunt eficiente, iti scade si moralul. E altceva ce a facut Dojo cu BleegooFest, s-au impacat inapoi rapid, sunt oameni.

    E o diferenta 🙂

  8. 1. Va pot da cel putin 20 de exemple despre discutii si mai tari decat asta. De unde doriti sa aleg exemplele: bloguri? forumuri?
    2. Pe gazduire.info am facut cont mai demult; am avut ceva probleme cu transferul unui site si baietii au fost foarte receptivi cu ajutorul solicitat.
    Cu aceasta ocazie am mai rasfoit cateva pagini si m-am amuzat de show-urile de pe forum (oricum, nu le aprob, da nu era forumul meu)

    3. Trebuie sa intelegeti un lucru: pe gazduire.info se duce o adevarata batalie de promovare, baietii au afaceri online, vand direct, au produse, nu sunt ca noi sa punem reclame contextuale.
    Acum, fiecare isi construieste propria imagine dupa cum il taie capul. Am gasit f multe info interesante, printre injuraturi.
    Scuzatii, sunt si ei oameni!

    4. Despre serviciile de hosting din Ro, pot face review-uri absolut obiective despre 4 firme, cam atat.
    Despre alte firme pot da linkuri catre pagini unde clientii si-au exprimat parerea critica despre serviciile lor.

    PS Si apropo de injuraturi: vreti un link cu cel mai tare audio xxx show marca Gigi Becali?
    Veti ramane uimiti cat de modesti in exprimare sunt acesti oameni, in comparatie cu dansul.

  9. Zilele trecute colega mea, Ada, a scris un articol despre Monica Columbeanu, si despre faptul ca domnisoara reprezinta Romania pe coperta unei reviste din Italia… lucru cu care nu prea suntem de acord.

    A doua zi am aflat de pe alt blog ca eu si Ada suntem niste frustrate grase, fara bani de silicoane, care am votat cu Basescu si care aruncam hartii pe strada… totul pe baza articolului cu Monica Columbeanu.

    Nu intrebati care e legatura, fiindca nici eu n-am descoperit-o inca… Insa ilustreaza perfect ce ai spus tu mai sus.

  10. vorbeam acum doua zile cu niste amici, la o petrecere. Ne dadeam oarecum seama de ce unii ca noi, care traiesc de ani buni in strainatate, suntem deseori perceputi ca “aroganti”: ca la injuraturi sau epitete nu raspundem in acelasi fel 🙂

    Textul scris de tine e bun, nimic de zis. Problema e ca fiecare avem mereu in vedere pe unii, niciodata aceiasi (ca si in unele din comentariile de mai sus). Personal, nu-mi plac texte de-acestea, “neutre”, in care autorul da si putina dovada de lipsa de angajament (de genul “eu doar arat cu degetul, dar nu ma bag”) . Prin semnalarea concretului, poti sa aduci informatia exacta, sa diseci logic o discutie aprinsa si sa subliniezi unde/cine/de ce a gresit etc.

    Subiectul cu injuraturile e ca in cazul semnalarii prostiei la romani. Fara legatura cu cineva de pe aici, ai zice ca toti sunt fini observatori in a vedea prostia la toti ceilalti, dar niciodata la ei insisi. Toti suntem mesteri in detectarea defectelor la altii, dar niciodata la noi insine. In final, e ca in “hotii stiga hotii”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.