Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Voi stiati ca Dumnezeu e roman?

Trebuie sa fie roman, pentru ca noi, romanii suntem buricul pamantului, capul si picioarele lui, ca toti pana la urma se trag din noi, chiar daca s-au nascut acum 1000 de ani pe un continent cu care nu am avut niciodata treaba. Toti oamenii mari pana la urma se descopera ca au niste “gene” romanesti, orice apare pe altundeva avem si noi de mult, numai ca ne-am amintit abia acum.

De ce scriu asta? Pentru ca m-am saturat de “romanizarea” fortata a tuturor chestiilor. De faptul ca orice spui sau faci, cineva ti-o da peste bot ca “la noi e mai nu stiu cum”, ca noi avem aia de 20000 de ani de fapt, ultimele descoperiri arheologice sustin asta sau naiba stie ce descoperiri.

Ne lamentam de zor ca Valentine’s Day e naspa, ca e de altundeva, ca l-am importat pe nemestecate etc. Normal ca ne-am trezit, ca de obicei la spartul targului (adica acu’ vreo cativa ani), ca de fapt si noi avem un fel de Valentine’s Day, Dragobetele adica. Nu conteaza ca de la Revolutie incoace, in primii ani cel putin nici naiba nu a amintit de asa ceva, ca nu este atat de celebra ca Boboteaza de pilda sau alte chestii de genul asta, ce ni se baga pe gat cu traditie. Nu conteaza ca o scoatem de la naftalina suparati ca “vine americanii” si ne fura dom’le frumusete de datini. Ce datini, daca nu am auzit de ele, dacat in ultimii ani, ca inca un exemplu ca romanul pur si simplu nu suporta ideea ca el nu a inventat roata inaintea aluia de a patentat-o (vorba vine, ca nu se punea problema de OSIM si patente, intelegeti voi).

De cate ori nu ati citit prin presa ca nu stiu ce mare celebritate este de fapt (prin stramosi) si roman. Ca la noi s-a rasturnat carul cu destepti si ca tot ce se intampla in lumea asta mare, se invarte de fapt incepand de la noi.

Nu neg valorile, nu neg faptul ca avem clar un cuvant de spus in multe domenii, ca sunt oameni “mari”, care au fost romani etc. Dar ma deranjeaza atitudinea asta (pe care o regasesc si la batranii mei), ca toti sunt de rahat, numai noi romanii suntem breji. Ca niciunde nu e ca la noi in tara, oricat de mult ne innecam in dejectii si saracie. Nemtii sunt niste idioti reci, tara lor e de rahat, ungurii sunt niste escroci etc. Si cand intri in tarile lor te simti mic si ai dori sa aduci macar niste idei de “rahat” de civilizatie in buricul pamantului, A.K.A. Romania.

Si, cand le povestesti romanilor ca nu ai auzit un claxon in zile intregi pe la nemti sau austrieci, ca Hauptbahnhoff (sp.) din Munchen, este atat de curata si de eleganta, incat te sochezi ca groapa de gunoi din Timisoara (am numit Gara de Nord) are de fapt cam aceeasi utilitate (adica vin niste idioti pe trenuri neincalzite sa miroase pipi de la boschetari, in conditiile in care Gara “Mare” din Munchen arata mai bine decat un aeroport .. nu discut cum arata aeroportul lor, ca ma ia plansul, cand ma gandesc la sutele de ani pe care ii avem de parcurs pana la gradul ala de civilizati)… ei .. cand le povestesti despre curatenia aia, despre liniste si faptul ca NIMENI NU PUTE acolo, primesti un ranjet sarcastic, printre dintii plini de tartru si carii (e greu si cu dentistii astia) si comentarii de genul “pai, da, ca nu esti patrioata, ca tara in sus si tara in jos”.

Ce legatura are patriotismul asta idiot (cum ca totul incepe si se termina cu Romania) cu faptul ca TREBUIE SA CRESTEM, sa invatam de la altii, sa aplicam si sa devenim mai buni. Nu sa ne complacem, ca asa e “patriotic”.

Asa ca, va scutesc de efortul de a citi viitoarele stiri (pentru ca sigur niste noi descoperiri arheologice vor sustine asta) si va zic de acum: DUMNEZEU E ROMAN!.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

15 Comments

  1. Si mie imi place enorm de mult sa scriu corect in comunitati mari, unde majoritatea au un limbaj mirc-uist 😀
    Eu m-as amuza pe cinste daca as avea feedback-uri, insa chiar si asa, e super sa vada ceilalti ca esti un “prof’ de romana”.

  2. şi totuşi, dacă noi nu ne apreciem valorile, atunci… cine?
    după părerea mea, există 3 tipuri de persoane când vine vorba de patriotism:
    1. dumb people, care ar fi în stare să-şi pună o centură cu TNT şi să se detoneze în autobuz pentru ţară
    2. oamenii inteligenţi, care susţin ceea ce merită susţinut şi blamează obiectiv ceea ce nu e chiar de pus în frunte.
    3. dumb people, varianta 2a, cei care dau dracu’ orice valoare şi spun mereu : cu prima ocazie plec unde văd cu ochii! şi ori n-ajung niciodată mai departe de-o aruncătură de băţ, ori după un anumit timp, se întorc cu coada între picioare
    bună însemnare!

  3. e observabilă chestia oriunde.
    cum stau pe DC mult, mai intru la o vorbă pe mainchat, în special pe rospot, că tot îs rds’ist.

    ei bine, câteodată mă apucă dracii în ce hal de limbă pot scrie unii pe-acolo. şi îi corectez. să vezi atunci turma de bad feedback, gen “iar a venit profu de română”, “şi ce nu înţelege-ai altfel” (pun intended), “laso mă, că oricum suntem români, ce-ţi trebe să mă corectezi”. and so on and so forth.

    suntem ca şi copiii mici care facem un rahat în mijlocul camerei şi ne uităm la el încântaţi, pentru că e al NOSTRU. dixit 🙂

  4. no stai.
    showul fain a fost când s-a luat un OP de mine, pentru că folosexc diacritice. chestie default. partea proastă este că unii folosesc versiuni de nişă, gen rmdfkDC, şi nu sunt setate fonturile pe Central European.

    i-am arătat cu print screen că merge la mine, că aşa poate şi le să îşi regleze .. duamne, mult i-a luat să se prindă. tot o ţinea că eu trebuie să îmi schimb, deşi nimeni altcineva nu se plânsese.

    în fine, câteodată mă cobor şi eu din turnul de fildeş, şi mă kkshtzuiesc pe mess, mai ales când interlocutorul n-ar rezista la altceva. poate de asta am 130 de contacte în listă şi vorbesc curent cu 20- ?

  5. Măi, adevărul e că am rezistat o mulţime de ani în mijlocul furtunii europene şi mulţi istorici se miră că încă existăm ca popor… Şi o groază de chestii s-au inventat pe la noi sau de către români în alte părţi, aşa că eu consider că avem suficiente motive să ne mândrim. Ce dacă avem şi părţi rele? Tot timpul au fost părţi rele, dar ast nu ne-a împiedicat să ne afirmăm. 😐

  6. Piry nu e de acord cu ce ai scris tu mai sus …

    Sa o iau in ordine …
    In primul rand celelalte tari sunt mai civilizate ca noi, dar nu sunt asa multe … Pe planeta asta avem in jur de 200 de tari, din cate majoritatea ne sunt inferioare. As putea sa spun chiar un 70%. Ma refer aici la cele din Africa (alea mai din centru), America de Sud si Asia centrala.

    In al doilea rand, tarile mai civilizate ca noi sunt cele care au purtat razboaie (Spania, Portugalia, SUA, Regatul Unit al MB, Franta, Germania, Austria, Elvetia, Italia, Grecia, Olanda, Danemarca, Rusia si Turcia.
    Bulgarii, Ungurii, Ucrainienii, si aia din nord (poate chiar si Polonezii) mie nu mi se par a fi mai civilizati ca noi, mai evoluati ca noi sau in mai putina mizerie ca noi.

    Romanii sunt un popor inteligent pot sa zic. Suntem inteligenti pentru ca sistemul nostru educational, oricat de cacat ar fi el, ne indoapa cu cate 15 materii (in loc de 4 materii ca la Americani, si sincer 4 materii imi suna mai normal ca 15) pe care suntem obligati sa le invatam (macar putin de tot sa stim din ele) si asta ne ajuta sa ne gasim pasiunea adevarata, sa ne decidem viitorul si sa vrem sa facem ceva in viata. Nu vorbesc de toti romanii, vorbesc de un procent mic din ei, dar un procent important.

    Tara noastra e de rahat pentru ca:
    1) nu ne ocupam de ea cum trebuie si suntem un popor nesimtit rau (aici dau vina pe tigani si oameni care asculta manele sau house si chiar si pe rockeri), si rupem cosurile de gunoi, aruncam pe jos tot felul de chestii …
    2) oamenii care lucreaza in servicii publice (gunoieri, politicieni) nu isi fac datoria cum trebuie (si nu cred ca e vorba de bani, ca nu le-ar da nimeni mai multi bani sa isi faca treaba)
    3) restul oamenilor vor sa nu faca nimic si sa ia bani pentru asta. Aici ma refer la batranii care vor pensie si medicamente gratuite, care sunt incredibil de multi.

    Eu sunt de parere ca Romania este o tara cu mult potential, care trebuie doar exploatat. Si cat timp avem presedinti ca Iliescu, Basescu sau orice presedinte cu “escu” in coada, cat timp avem prim-ministri care numara oua sau in cazul de fata fac accidente cu motocicleta, cat timp avem un popor care nu depune un efort in a face tara mai buna …. nu o sa avem o tara mai buna.

    Din ce ai zis tu mai sus, am dedus ca nici tu nu esti dispusa sa faci un efort pentru a avea o Romanie de care sa fii mandra.
    Si da, Dumnezeu e roman. Google it. 😉

  7. Era un mass care circula pe mess: Ce faci daca vine sfarsitul lumii? Raspuns Vina in Romania, noi suntem cu 100 de ani in urma.

    Dupa cum observ eu, multa lume tinde spre extreme. Unii cred ca Romania este geniala, altii cred ca Romania e de rahat.

    Pirahna, nu am inteles care unde e potentialul? Probabil e cel prezentat la punctele 1,2,3.

    Eu zic sa incetam sa mai avem pretentii de la cei din conducere si sa incepem sa avem pretentii la noi insine. Domnii *.escu eu fost si ei la randul lor niste cetateni care critica pe cei de sus…

    Ganditi-va cate orbit-uri ati aruncat pe jos, cate hartiute, cate mucuri de tigara … etc. Si mai avem tupeu sa ne plangem de conducere si de cei care se ocupa cu “curatenia”.

  8. Pirahna, esti varza
    ai fost vreodata in budapesta, la ungurii aia necivilizati ? pariez pe un camion de bere ca nu. pai bucacatrestiul vostru nici peste 100 de ani nu o sa fie la nivelul budapestei
    cat despre razboaie, cam in ce hal era germania dupa al doilea razboi mondial ? din cate stiu nu a iesit prea bine din el. deci cum iti explici civilizatia de acolo ?
    si in plus, si de fapt, ce legatura are civilizatia cu bogatia ? crezi ca in vest vine cineva si iti da ceva pe gratis ? tocmai asta e unul din motivele pentru care vestul este unde este azi, ca acolo SE MUNCESTE, iar in rromania se freaca menta la greu.
    iar daca pe tine te face sa te simti bine ca sub rromania sunt 70% de tari din africa si asia …. jos palaria …. te invidiez
    aaaaaa, si imi explici si mie cum totusi un procent mic e in acelasi timp un procent important ? sau poate nu mai sunt eu la curent cu semantica limbii rromane de cand am plecat de acolo ? might be ……. never know ….

  9. canadianu`, o singura observatie: ESTI CUMVA RRR-IT? Romania, Limba Romana, Romaneste! Daca ai plecat din tara de mult, renunta si vorbeste in engleza, dar nu “rrraii” pe aici, sau ia o carte in limba romana si mai citeste, poate iti mai vin mintile la cap.

    Romania = O tara frumoasa, pacat ca e locuita.

  10. Nu stiu cum o fi in Munchen, dar in Hamburg ai cam belit-o daca te sui in autobuz cand da caldura(da tati..pute..)

  11. Sunt locuri bune si locuri rele, comparativ cu romania.
    Sunt de parere ca cei mai “mici”, dar cu potential, ar trebui ajutati sa “urce” (in topuri), ca la randul lor, sa ajute pe altii… sau sa te ajute pe tine, cel ce l-ai “lansat”…
    …daca noi, romanii, nu suntem uniti, nu putem ajunge nicaieri , din cauza … asta:https://dojoblog.info/2010/08/01/o-lume-fara-tigani/
    …Sunt multu romani, care renunta la o cariera, fiinca se simt “pustii”, fiindca se cred “in deseert”, unde apa este “ajutorul” altora…
    Deasemenea, cred ca ar trebui lansat un site unde romanii sa fie invatati meserie… adica un fel de index al celor mai bune site-uri pentru anumite domenii, site-uri de unde poti invata meserie… (a se vedea webdesngerbox.ro community.extaziuss.ro/ si invatam.net pentru webdesing)

    Si astfel de site-uri, mai pot fi gasite… ar fi bun un director de site-uri dintr-astea… si site-uri de resurse, deasemenea…

    Sa schimbam, macar putin, in bine, imaginea romaniei… ca ea ne-a facut cum suntem acum… sceptici… ca, de! orice roman stie ce pericole sunt in romania… pe strazi… daca nu, poate nu se uita, la stiri, destul…

    @dojo, daca acest post este spam, te rog sa-l stergi.

    O zi buna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.