Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

CEC Bank ca pe vremea bunicii

Ani de zile am trait cu “spaima” povestilor pilduitoare ale partii batrane a familiei: “sa pui bani deoparte, sa nu ii strici pe toti”. Mi-au facut un carnetel din ala amarat de CEC la 10 ani pe care erau 5 mii de lei. Noroc ca dupa Revolutie am avut nevoie si am scos banii. Nu vreau sa ma gandesc cat as fi pierdut dupa inflatii.

Dupa ce am crescut si am inceput sa am conturi ca tot muncitorul la patron (deh, firma mare de plateste cu cardul) povestile cu “tine banii” s-au intetit, la fel si drumurile mele pe la banci. Conturi de euro si dolari (pentru plati online, ca doar avem paypal), cont de salariu, cont de firma etc. Distractie lunara, comisioane si dureri de cap. Intre extrasul de cont lunar si tot felul de OP-uri “economiile” mele cresc si scad, revenind la cativa lei/dolari/euro de fiecare data .. ca doar avem multe de achitat.

Tot fataindu-ma prin banci (mai mult BRD), m-am obisnuit cu un anumit “stil”. Racoarea de la arerul conditionat, mobilierul impecabil, fetele de la casierie cred chiar mai tinere decat mine, stralucire si de obicei o atitudine respectuoasa (poate am eu norocul asta).

Si iata ca azi am trecut si la “tabara” cealalta, CEC Bank, pentru a achita vreo suta si ceva de lei taxe pentru noul pasaport. “Iote, bre, a dat brendingul pe astia”, am comentat malitios cu Adi, mirate ambele sa vedem usa larg deschisa. Noul “nume” nu aduce insa mai nimic nou. Sediul in cauza este chiar in ombilicul targului, recte langa Mec (Centru). La 1 pas facut in CEC, m-am simtit transportata in anul 1980 (aveam vreo 2 ani pe atunci, nu cred ca imi amintesc prea multe, dar hai sa zicem anul asta).

Caldura unei zile toride m-a pocnit din nou. Nu caldura de afara, ca acolo mai bate vantul si clima nu poti astepta in plina strada. In sediul CEC insa era cald de sa ametesti. “Pultul” avea o culoare inchisa si ne desparteau neste “termopale” de lucratoarele cu o atitudine departe de incantator (poate le-a pocnit caldura si pe ele, ca nici eu nu eram in deplinatatea calitatilor mentale la asa zapuseala). Cate un “flatron” dovedea ca macar la sectorul “compuri” CEC-ul a investit ceva.

Media de varsta a lucratoarelor: 45 cel putin, chestie pozitiva daca e sa iei in considerare faptul ca sunt inca lucratori mai mult decat valabili si ca prea toti vor tineri absolventi. Platitudinea lor insa dovedea ca au ramas mental in vremea liceului, cand mergeau la cules porumb (munca patriotica) si trebuiau sa poarte sarafanele alea ingrozitoare.

Antebratele transpirate de la caldura ingrozitoare, pe care nici usa deschisa ca la aprozar nu o domolea, se odihneau pe niste mese de “pal” cu vopseaua COJITA de ani si ani de folosinta. Scaunele model vechi (din astea aveam in laboratorul de bio la gen.22) erau si ele murdare si vai de capul lor. Este cred prima data cand intru intr-o institutie cu niscaiva pretentii si nu vad un scaun din ala “ergonomic”. Pana si eu am un rahat din ala de 2 bani, ca e mai confortabil decat scaunul din sufragerie.

Tavanul fals se “umfla” intr-o parte si teama mi-era de povestea drobului de sare sau ce mai putea cadea de pe acolo. Podeaua insemna un “ciment” din ala de moda foarte veche si caloriferele de fonta cereau si ele o vopsea proaspata, cojindu-se elegant, pentru a se vedea toate straturile anterioare.

Mi-am facut “vant” cu buletinul (ciuda fiindu-mi ca am lasat toate actele in masina. Cu un dosar din ala teapan in mana, chiar faceam ceva aer) si i-am aruncat lui Adi un nou comentariu de genul “la peste 9% cat au astia dobanda anuala la credite, poate puteau lua un rahat de aparat de aer conditionat .. ca nu e atat de scump. Sau poate fac astea cheta, ca le ia mama naibii sarmanele pe asa caldura.

Nici nu am auzit cand mi-a strigat de 3 ori numele doamna de la casierie, eram ametita deja de caldura si transportata pe vremea lui “ceasca” de care imi aminteau mobilierul invechit si prea putinele “innoiri”. Asteptam dupa cineva, in fata mea, asa ca m-a mirat faptul ca au sarit-o pe doamna din fata. Am platit si am plecat, mormaind din nou, ca orice blogger maniac “this is so going in my blog”.

Caldura de afara mi se parea agreabila. Macar bate vantul.

CEC Bank s-a “innoit” ca si nume, este la zi cu marimea comisioanelor, dar poate se mai innoieste si in alte aspecte. Oricum, de cate ori voi dori sa imi retraiesc copilaria, intru in sediul din Centru si am 10 ani din nou.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

12 Comments

  1. […] spun pensionarii intre ei. Mda… Bonus, vreti sa stiti cum era prin anii 1980 la CEC? Va spune Dojo, desi e la fel ca acum. CEC Bank – Nimic nu s-a schimbat! Etichete: Marketing, mizerii, Romania […]

  2. Am fost acum cateva luni la CEC, o zi de practica. Rebrandare pe naiba! Au schimbat o sigla nenorocita.. ca in rest aceeasi atmosfera macabra si invechita.

  3. @Henrich .. da, din pacate 😀

    @George .. sa stii ca si eu simteam asa o atmosfera “macabra”. Din pacate un logo modificat nu inseamna nimic, oamenii de acolo sunt la fel. 🙁

  4. In Iasi. In Timisoara insa, la cel mai central punct nu se gasesc nici mobilier OK si nici aer conditionat. Amplasarea a cateva scaune noi si a 2 unitati de AC iau CATEVA ORE. Si fonduri exista cu siguranta. Se pare ca voi iesenii la faza asta sunteti mai norocosi 😉

  5. de ce va grabiti sa aruncati cu noroi? in Iasi se gaseste aer conditionat precum si scaune ergonomice, birouri dragute… ca sa schimbi o unitate asa de mare nu o poti face peste noapte…

  6. Azi am fost la sediul central!al CEC Bank la orele 17 40 pentru ca la celelalate sedii mai mici programul se incheie la ora 16 si 15! si surpriza, mai toate lucratoarele erau plecate!
    Am incercat la singura persoana existenta la birou la ora aceea, desi pe usa scria mare ca programul este pina la orele 18 si 30!… si aceasta, cu o mutra acra vizbila de faptul ca am avut tupeul sa o deranjez, mi-a spus ca daca vreau detalii despre un credit de nevoi personale, imi face programare pentru _ATENTIE_ tocmai Luni 27 ianuarie, de parca era o multime de persoane dornice de credite!…brusc mi-am adus aminte de vremurile comuniste, de privirile de sus ale lucratoarelor CEC si de faptul ca neocomunismul este in floare si la noi…nici nu stiu pentru ce platim comisioane la banci: oare pentru faptul ca in fiecare zi suntem tratati cu dispret???

  7. un lucru este cert
    sa nu faceti ca mine sa faceti imprumut la cec bank in lei
    dupa lupte seculare in care au calculat la virgula rata la care ma incadrez, mi-au trantit un contract in fata pe care sa-l semnez si desfasuratorul. toate bune si frumoase. la 30.000 euro o rata de 1242 lei pe luna.
    dar… nu am apucat sa platesc prima rata ca hop s-a marit la 1500 lei
    cum au facut. au calculat robor la valoarea din 2006 cand era de 8.48 si au pus in contract ca este valabil pana in luna in care urmeaza sa platesc prima rata dupa care se ia valoarea roborului de la acea data undeva pe la 11%. cand am intrebat la cec nimeni nu stie sau nu vrea sa-ti dea informatii despre rate, comisioane etc. din experienta evitati CEC

  8. ultima oara cand am scos bani a fost pe vremea cand aveam 11 ani si mi-au mai ramas 25 de lei exista vreo sansa sa se mai fi adunat cv pe acolo in contul meu?astept raspuns!

  9. buna ziua!vreau sa stiu si eu dakca am depus bani prin ani 78-84 cand se depunea pentru a castiga o masina cum era atunci ,ce s-a intamplat cu depozitul mai e ,nu mai e ,se poate scoate banii?va rog insistent sa imi raspunde-ti!va multumesc anticippat.

  10. Intr-adevar la CEC se lucreaza ca pe vremea bunicii, sotia mea a fost angajata lor si folosea PAISPREZECE stampile, ba chiar erau formulare pe care aplica de doua ori stampila, desi formularul nu trebuia sa fie rupt ulterior in doua (atunci ar fi avut o logica) si mai multe nu comentez.
    Ba mai comentez ceva – asta e chiar tare – acum vreo doi – trei ani profesorii au inceput sa primeasca salariul pe card CEC – asa ca au adus la CEC la noi in comuna (stau la sat) un automat bancar, PE CARE L-AU MONTAT DINCOLO DE “TERMOPALE”, ASA CA II DADEAI CARDUL FUNCTIONAREI, EA IL INTRODUCEA IN BANCOMAT SI APOI TE INTREBA CARE ESTE PIIIINUUUUUUUL! Ma rog, nu a durat mult, dar asa ceva si o zi este prea mult!
    Acum chiar nu mai comentez nimic!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.