Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

ORDA: care drepturi? care autor?

A explodat buba peste tot si ORDA dovedesc ÎNCĂ o dată că în posturile de decizie din ţara asta sunt tot felul de cretini care nu au habar despre ce vorbesc, dar troznesc legi şi idei “monetare”, cu aceeaşi dexteritate cu care se şterg la popou (chestie importantă pentru unii, se pare că are un important rol în gândirea lor logică).

Aberaţia este simplă (cel puţin pentru ei): dacă pui embed de videoclip pe blog sau ai bannere pe site plăteşti o “taxă” de cel putin 1000 lei pe lună (şi chiar mai mult, dacă este trafic mai mare).

Faza cu embedul este simplă: pun foarte rar aşa ceva pe situri (pentru că până la urmă sunt situri de conţinut şi am pretenţia ca deţin capacitatea neuronala necesară pentru a presta câte un articol .. mai nou chiar cu diacritice); dacă trebuie să plătesc … mă lipsesc. Normal că banii în cauză nu merg în buzunarul cui trebuie ci pentru alte Loganuri tunate sau şmecherii de genul conducătorilor noştri ferice, că doar nu vor da banii celor de la Metallica sau (chiar mai bine) răposatului Morrison (Jimmy pentru prieteni).

Ma trozneşte însă în moalele capului cretinismul cu bannere şi promovare de servicii sau produse.

Da domnilor de la ORDA, unii dintre noi avem clienţi şi consideraţi dvs. oportun să MĂ IMPOZITAŢI ÎNCĂ O DATĂ? Publicitatea în reţeaua Dojo Design se face pe bază de facturi şi contracte, plătesc deja impozite şi chiar în seara asta mă văd cu contabila care culmea lucrează la negru.

Siturile despre care vorbim (undeva la 35 de bucăţi cred) sunt realizate integral de mine, pe scripturi free sau cumpărate cu licenţă, sunt pe domenii şi hosting plătite tot de mine. Nu doriţi să ştiţi cât costă toată distracţia asta pe lună, dar până la urmă este un business şi îl tratez ca atare.

Articolele sunt create de mine: EU SUNT AUTORUL. Dvs. cu ce drept faceţi ordine în coteţul meu, furând din banii pe care îi câştig pe MUNCA mea şi pe drepturile mele de autor? Cum îmi reprezentaţi MIE interesul, în condiţiile în care EU SUNT AUTOR?

Unde sunteţi când mi se fură câte un design de site? Unde sunteţi când mi se plagiază câte un articol? Dacă tot sunteti justiţiarii internetului, DE CE NU MĂ APĂRAŢI PE MINE de cei care îmi încalcă aceste drepturi?

Hai să o întoarcem pe aialaltă parte: deţin undeva la 35 de situri, care se promovează în primul rând unele pe altele. Ce fac, plătesc 35.000 de lei pe lună numai pentru a-mi pune banner inter-reţea?

Situaţia este mai mult decât absurdă, concluzie la care au ajuns majoritatea celor care au blogat deja pe tema asta. Dacă această idee aberantă va prinde viaţă (zău dacă mă mai mir), singura soluţie este să plecăm in Sri Lanka sau orice altă locaţie în care nişte idioţi nu au drept de a decide. Cât de mult aţi gândit această măsură domnilor? Cât de mult cunoaşteţi web-ul? Sunteţi măcar în stare să vă deschideţi căsuţa de email? Când aţi descărcat ultimul torrent şi mai ales câte programe FĂRĂ licenţă aveţi pe calculatoare?

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

5 Comments

  1. da-i ma in spanac.
    realitatea este ca nu vor putea aplica legea asta, ever.
    din simplul motiv ca web’ul e prea mare.

  2. Chestiunea asta cu ORDA am auzit-o prima date prin 2000. Cica a dat ORDA iama prin Observator, caminul nr 7 informatica din CLuj. Baietii, destepti de mama focului, au luat fain frumos hardurile si si le-au bagat pe undeva, stiu ei pe unde. Astfel ca in tot caminul celebra ORDA n-a gasit nimic dubios.
    Noi nu ne putem kka ce foame in Romania si ei cer drepturi de autor. Pai sa lase autorul sa se bucure ca cineva il asculta. In general, cantaretii fac bani din concerte, care vin in urma difuzarii la radio a melodiei, gratis, poate chiar cu ceva spaga la dj.
    Iar cat despre licentele programelor… Vai de capu lor. Sa ia institutiile la rand si in 10 ani vor ajunge la primul consumator particular.

  3. dojo,daimon,iviu
    Voi nu aveti idee ce este acela un autor si ce inseamna sa ii copiezi creatia. Autor este acela care creaza cev ORIGINAL
    (ceva plin de originalitate) Cele luate de ici si de colo, mai mult sau mai putin identificabile nu sunt copii ale originalelor. O copie trebuie sa indeplineasca doua conditii:
    1. sa fie identica originalului
    2. sa aibe aceleasi dimensuni cu originalul (sa poata fi suprapusa originalului)
    Nimeni nu e atat de tembel incat sa copieze (identic si la fel incluzand si textul) o creatie webdesign.

  4. ORDA este o inginerie a guvernului Tariceanu menita sa stoarca de taxe si sa “controleze” (manevreze) domeniul drepturilor de autor. S-a inceput prin construirea ordonantei astfel incat sa includa clauza de obligativitate pentru entitatile autor ale unei opere (in special PFA si firme) si nu de solicitare optionala cum drept si liber ar trebui sa exite ca judecata.
    Odata devenita institutie totalitara incet si sigur orizonturile ei se vor mari si spre creatiile persoanelor fizice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.