Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Am salariu de 500 de lei, deci e normal sa iau spaga

Acum câteva zile un “domn” a avut o reacţie la articolul cu OMV-ul, o reacţie la fel de “insuficientă” ca şi anii săi de studiu sau cei “absolviţi” din ăia 7 de acasă. Pentru el şi alţii, care cred că sunt pe maidan sau la birtul din cartier, pe acest blog nu se permit expresii licenţioase.

Aşa cum eu îmi bat capul să scriu decent şi comentatorii mei dau ce au mai bun în ei, mi se pare normal ca şi specia asta de comentatorus prostus să binevoiască a presta litere cu grijă şi respect. Dacă nu pentru mine, că nu e de acord cu articolul, măcar faţă de câteva sute de oameni care intră pe aici în fiecare zi, dintre care sunt poate destui copii sau doamne.

Concluzia offtopic-ului deci este că poţi combate ideile mele cât doreşti, atât timp cât nu jigneşti pe nimeni sau foloseşti limbajul de autobază. Dixit.

Revenim la oile noastre şi la ideea comentariului în cauză, care era interesantă. Şi grăitoare pentru nivelul de gândire al multor români: “Păi ce, am salariu de 500 de lei pe lună, de ce să nu iau mită?”

Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu când mă gândesc la familia mea şi ce şuturi în tender mi-aş fi luat pentru bani nemunciţi, simt aşa o mare durere. Dacă aş fi luat bani nemeritaţi, cred că ai mei mi-ar fi dat ocazia să probez first hand viaţa de sub podurile din Timişoara, cot la cot cu cerşetorii de se scălâmbăie toată ziua prin intersecţii, crezând că sunt chioară de îi ignor, nu pur şi simplu dezinteresată.

Printre marile învăţăminte în casa mea a existat mereu o poruncă foarte clară, pe care ştiu că trebuie să o respect, că focul iadului e midsummer night’s dream faţă de ce draci înghit de la familion. Porunca în cauză sună aşa: “să nu pui mâna pe ce nu e al tău”.

Nişte bani “atenţie” aşa cum sunt atâţia români obişnuiţi se califică pe loc fruntaş în zona “ce nu e al tău”. E la fel de adevărat că muncesc în 2 locuri pentru un trai decent şi că fiecare membru al familiei a facut asta sau încă face. Ştiu că la 20 de ani am decis (după 5 ani de studii pedagogice) că nu aş putea lua bani nemunciţi iar salariul pentru un educator-învăţător e dureros de mic, aşa că am trecut direct în media. Unde primul an a fost absolut magnific în ideea în care am învăţat meserie şi am muncit gratis, că doar eram şmecheră şi mă auzeam la radio.

Peste ceva ani ştiu că am avut salariul tot mai mic (făcea patronul, dragul de el, economie, că era scump merţanul nou cumpărat în perioada aia) şi chiar se apropia sensibil de ăla minim pe economie. În momentul respectiv am început să lucrez în al doilea job şi am ajuns la un venit ceva mai relaxat. Niciodată în 10 ani de muncă nu mi-a venit ideea perversă de a pune la portjartier valută pentru care nu am “fluturaş”.

Dacă la ora asta ai numai 500 de lei salariu, cred, dragă comentatorule, că ai de luat nişte decizii importante. Poate găseşti un seriviciu mai bun, poate încerci o specializare, ceva. Faptul că mulţi stau pe un salariu bun dovedeşte în primul rând că se poate şi în al doilea rând că au muncit mai mult şi mai bine decât tine, au învăţat mai mult sau au ştiut să îşi joace “cartea” aşa cum trebuie. Există ceea ce se cheamă “noroc”, dar o parte din ăsta ţi-l mai faci şi singur.

Mita nu justifică niciodată nimic, nu arată decât că nu poţi mai mult, deci te înfrupţi din acel “ce nu este al tău”, despre care părinţii ar fi trebuit să îţi vorbească prin pruncie. Corupţia nu rezolvă nimic, îţi va da numai impresia că meriţi banii ăia. Şi scuza că nu poţi trăi altfel, dovedeşte doar neputinţă.

Fiecare ne cam merităm soarta până la urmă şi chiar remuneraţia, mică sau mare. Dacă nu îmi place salariul, plec la mai bine. Nu stau pe un post, mă plâng toată ziua că e vai de el, apoi pun în buzunar nişte bani primiţi ca şpagă pentru a-mi face de fapt munca sau pentru a închide ochii la o ilegalitate, după care vin din nou acasă cu buzunarele pline de bani “negri” şi mă dau cu fundul de pământ că e jobul naşpa.

Şi pentru că respectivul comentator se lega de articolul cu angajaţii OMV care vin să servească de obicei clienţi din maşini mai bune, în defavoarea celor care vin în maşini mai “slabe”, să nu confundăm şpaga cu bacşişul pe care decidem noi dacă îl lăsăm. Una este să las băiatului care mi-a pus benzină sau umflat cauciucurile 2-3 lei, deşi ştiu că are salariu, dar sunt eu mulţumită de modul în care mi-a tratat maşina şi alta este să “ung” de la opincă la vlădică tot “lanţul trofic” de la o instituţie, pentru a ajunge să beneficiez de ceva ce mi se acordă prin lege poate chiar cu titlu gratuit.

Un ospătar simpatic, puştiul care îmi spală maşina (era unul în vară, care i-a făcut băiţă Corsicăi cu atât drag, de parcă era a lui), chiar taximetristul care m-a servit recent primesc acea mică atenţie, prin care doresc doar să le demonstrez că serviciile au fost calitative şi sunt mulţumită. Culmea este că niciunul dintre domeniile în care am ales să mă “afirm” nu permite ideea de şpagă (sau poate nu ştiu eu să iau), dar asta nu le-a făcut mai puţin dezirabile.

Voi consideraţi că este normal să luaţi bani “în plus” doar pentru că este salariul mic? Când aţi dat ultima dată şpagă? Când aţi luat? 😉

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

24 Comments

  1. Trebuie să munceşti mai mult dacă ai salariul mic. Dar câtă vreme la noi s-a inventat vorba că “mai bine stau degeaba decât să muncesc degeaba”… nu mai e nimic de comentat.

  2. Nu, nu consider ca e normal. Ori reduci cumva cheltuielile (da, se poate trai timp de mai bine de o saptamana si cu o eugenie de 17 bani pe zi), ori faci pe dracu in patru sa iti cresti veniturile. Si asta inseamna munca in plus.

    eu personal nu am dat niciodata spaga. am incercat insa sa recompensez cumva, intr-un mod dragut, oamenii care s-au purtat foarte frumos cu mine.

    nu as da spaga din mai multe motive:
    – daca am eu nevoie de exemplu de o hartie care sa certifice ceva fals, nu am suficienta incredere in oameni pentru asa ceva; prefer sa-mi fac eu falsul si mai departe sunt pe cont propriu, e riscul meu, nu depind de nimeni; tata bineinteles ca nu e de acord cu mine la capitolul asta; mi-a zis ca pana acum nimeni nu i-a refuzat spaga;
    – daca am nevoie de un serviciu pe care omul ala e platit sa il ofere oricum, as simti ca il jignesc oferindu-i bani ca sa… ca sa ce de fapt? ca sa-si faca datoria?!?!

    spaga nu am luat vreodata. am fost in schimb platita ca sa dau examene in locul altora, sa le fac proiecte, teme. oricum asta a fost la materii care mie mi-au placut. asa ca am facut-o cu placere si am si scos bani din asta. + ca daca nu ma plateau pe mine ar fi dat spaga profilor si rezultatul ar fi fost acelasi

  3. Nu dau şpagă, nu iau şpagă. Poate că mai las la taximetrist câţiva lei în plus, doar atât.

    Dacă ai salariu mic e doar vina ta. Nu e vina şefului, a sistemului sau a gărgăunilor din capul tău. Pui mâna la treabă şi scoţi mai mulţi bani, deci nu mai eşti nevoit să pupi în poponeţ şi să iei şpagă. Varianta mea.

  4. Eu n-am dat spaga niciodata; aici nu punem banii lasati la ospatarii care m-au servit frumos sau taximetristilor care merita, de exemplu. Mai mult de un buchet de flori n-am dat niciodata. Iar de luat spaga..nici atat, lucrez in vanzari, deci se presupune ca trebuie sa vand orice ar fi. Si ca tot veni vorba, nici la benzinarii nu dau bani daca vine vreun baiat de acolo sa-mi puna benzina. Oi fi nesimtita?

  5. Nici eu nu dau spaga, nici nu stiu cum, si cred ca m-as face si de rasul curcilor daca as incerca.
    Am fost si eu de craciun la o firma de cablu ca sa imi dea “pe recomandare” un decodor mai bun decat al altora. Ghici ce am facut: am spus la toata lumea cine m-a recomandat, de la simpla casiera pana la director, ca m-au tot trimis din om in om. Mie nu mi s-a parut mare lucru, dar se pare ca nu asa se face 😀

  6. Spaga de dat nu am dat, de luat nu am luat dar nici nu cred ca as putea lua. Sunt programator deci interacţiunea mea cu publicul este 0.
    Sunt destul de tinerel aşa ca societatea româneasca îmi va da, cu siguranţa, ocazia de a mă murdarii din acest punct de vedere

  7. Spaga ca sa mi se rezolve ceva, sa iau vreun examen sau pentru vreun job nu am dat niciodata. Chiar ma enerveaza teribil scuzele de genul “fara spaga nu intri nicaieri” ca justificare a propriei neputinte sau lipse de inteligenta. Am dat un “plocon” la un doctor, ca era maia internata si ma zapacise bunicul saracul, naucit si el la randul lui de o pacienta din salon de la maia care tot purta “bursa spagilor” pe acolo.
    N-am luat niciodata spaga ca sa ajut pe cineva, sa caut un medicament pentru vreun bolnav. Ce pot sa fac, fac cu mare drag pentru oricine. Ma mai trezesc cu cate o punguta cu 10 oua de la cate o babuta multumita de vreun hap. Odata mi-a adus cineva doi pepeni. Pentru ca se supara foarte tare daca nu le iau le-am spus ca eu consider ca sunt imparteala (pomana) si le zic totdeauna “bogdaproste”.

  8. Foarte bun articolul. Imi aminteste de asta vara cand ma contraziceam cu vecinii la scara, la o bere, in legatura cu mita / spaga. Eu eram singurul care spuneam ca nu e bine sa dai mita, iar toti ceilalti nu erau de acord, si spuneau ca daca nu dai mita nu reusesti nimic in viata sau daca nu dai spaga, serviciile vor fi de cea mai proasta calitate. E foarte probabil, pentru ca noi i-am invatat sa munceasca numai pe spaga, si daca muncitorii nu-si primesc leafa nici macar nu-si dau interesul.

  9. m-ai lovit cu acest 500 de lei pe lună :)) nu de alta, dar cam atât câştig eu şi nu ştiu dacă să mă simt lezat de asta sau să mă simt mândru că reuşesc la vârsta mea să-i câştig lunar şi aproape regulat.

    referitor la bacşiş, am văzut un super mod de legalizare al lui în bonusuri acordate angajaţilor, la un fast food craiovean: o cutie pe care scrie “Pentru personal. Mulţumim!”

  10. Darky, la tara ai o curte cu neste vietuitoare si de preferat niste lemne prin zona. Este viata grea, dar ai apa de la fantana si ti-o incalzesti cum stii mai bine. Am si eu rude la sat si din salariul ala amarat mananca toata familia (de fapt pun ceva in plus la masa, fata de ce creste la ei in ograda sau in camp. Si ei comentau ceva de genul “mama, dar ce faceti cu atatia bani?”, dupa care aflau cat costa intretinerea la bloc si mararul din piata.

    Oricum ai scoate-o eu ma incapatanez sa cred ca se poate si fara smenuri de genul asta. Daca esti la sat trebuie sa stii sa iti faci gospodarie si sa muncesti. Eu stau cu nasul in comp toata ziua pentru un salariu, ala de la sat e normal sa profite de spatiul pe care il are si sa faca tot ce poate pentru un trai decent. Majoritatea au destule hectare de pamant, cat sa manance tot anul de pe el. Normal ca trebuie sa il si muncesti si nu poti sta in carciuma toata ziua.

    Am rude la sat si toate se descurca al naibii de bine. Au cate un porc, niste gaini, o varza sau un porumb. Mai cumpara poate paine, ca s-au lenevit sa si-o coaca si mananca la jambon pana le crapa matul. Si in Timisoara un kg de jambon pe mine ma costa peste 100-150 de lei kg.

    In orice situatie te descurci daca muncesti. Eu am un balcon in oras si atat. Pe asta tin un sac de cartofi si 2 kile de ceapa. Nu am gradina, nu am “platz’ in cam, nu am porcul in gradina. Mofli (unul din caini) incepe sa arate ca un purcel, dar il lasam si Craciunul viitor sa traiasca 😀

  11. Nu, nu e deloc normal. daca pentru munca ta primesti DOAR 500 lei sunt doua variante:
    1. atata merita. Si mai mult nu ai ce sa pretinzi.
    2. e prost platit. Atunci pleci la mai bine sau pui mana sa faci ceva sa te “ridici”.

    Spaga te-ajuta odata, de doua ori, dar nu tine de foame luna de luna.

  12. Uite, sa dau un exemplu intalnit mai rar.
    Oamenii de la tara, de peste 45 ani. Ei NU au alta solutie. Daca sunt angajati la o firma (pardon, ferma) si au salariul de 500 lei, nu au ce face, si trebuie sa inceapa sa primeasca mita. Stiu asta pentru ca am vazut cum sta treaba la tara. Dai 1 litru de vin (sau țuică) si ai un sac de .. ce vrei tu. Aici ma refer strict la paznici.

    Ok, dar sunt oameni care depun o munca mult mai grea si mai obositoare. Cei care repara prin ferme tractoare, motoare si toate cele. Sudeaza, isi rup degetele pe acolo, vai de capul lor. Si cat primesc? ~700 lei pe luna. Si aici intervine solutia. Spaga! Si uite asa ferma are pierderi de ulei, motorina (multa!), piese, si multe altele.

    In mediul rural cam asa se intampla peste tot. In Romania, mai ales la tara, daca nu furi/primesti(dai) spaga NU rezolvi nimic.
    Cand ai 15 ani si ai timp de invatat, da, rezolvi. Dar daca ai 40 de ani si nimeni nu te mai primeste, si nu ai bani sa-ti intretii familia, CE FACI?

  13. @darky: as fi vrut sa te contrazic, dar nu am argumente din pacate. Ai perfecta dreptate. M-am gandit cum e la mine la “tara’ si asa e.

  14. @miluch: Uite si argumentul mai jos 😛
    @dojo: Da, asa e, dar in ultimul timp s-au schimbat multe. De exemplu nu mai ai voie sa tai porcul (nu stiu cu siguranta!), pamantul e cumparat in proportie de 80% de firme privatizate. Ei dau bani buni pe metru patrat de pamant, pentru ca-si scot banii pe el in maxim un an, si cum toti si-au vandut ce-au avut mai scump, acum stau si sufera.
    Da, daca ai face un management bun al vietii la tara te-ai descurca de minune, dar na, acum s-au deschis multe shop-uri (pana si sifonarie), si se modernizeaza si pe acolo. Adica prefera sa cumpere ceva gata facut, pentru ca nu se mai chinuie sa-l faca.
    Oricum, ai spus si tu: la tara daca iti muncesti pamantul nu ai cum sa nu poti trai.
    Dar spiritul romanesc ii spune taranului de rand “ia ma banii aia, ca-s bani moca” 🙂

  15. as fi tare ipocrit sa nu spun ca nu am dat spaga ever 🙂

    febletea mea era circulatul pe gratis prin oras, mai ales la liceu .. si oricat ar fi de antrenat ochiu’, tot m-a prins controlul de f’o 2-3 ori. cam tot in perioada aia am promis in gand ca atunci cand o sa fiu mare, sa fiu sportiv si sa-mi platesc amenzile. da’ mai e oleaca pana acolo 🙂

  16. şpaga nu poate decât să crească statisticile referitoare la corupţie.
    Fie că e un poliţist care a închis ochii la o depăşire de viteză, fie că e un paznic care s-a făcut că nu vede cei doi saci de ciment care au prins aripi, tot şpagă se cheamă.

    Şpăguitul se cheamă acţiunea de a da şpagă. De fapt e sport naţional la români, şi suntem campioni.
    Nu accept şpaga, dar câteodată eşti obligat. De exemplu: tata a trebuit să se interneze cu nişte probleme. Doctorii ăia nici nu s-au uitat la el până când mama nu le-a băgat 200 de lei în buzunar. Asta, deşi avea asigurare. Ce puteam noi face în situaţia aia?

    Probabil dacă aş ajunge în vreun post de conducere nu aş tolera şpaga de niciun fel. Aş propune chiar o recompensă pentru cetăţenii care denunţă faptele de corupţie.
    Numa’ bine!

  17. Sunt total de acord cu tine. Sunt de parere ca daca domnul respectiv are un salariu mic, sa se apuce sa munceasca. Poate sa faca mai multe activitati pe langa slujba daca tot vrea bani. Treaba lui ce face; ca isi deschide o firma, ca lucreaza in ture de noapte precum chelner.. numai sa castige pe drept acei bani.

    Acum, eu ma gandesc la o anumita categorie si anume doctorii. Aceste persoane au un salariu de mizerie si nu mi se pare corect. De asta in spitale inainte de o operatie trebuie sa te duci cu pliculetul la nenea.
    Cred ca un chirurg de exemplu, care salveaza vieti la urma urmei, nu trebuie sa se ingrijoreze daca are ce pune pe masa acasa.
    Si in plus trebuie sa ne gandim ca au facut atatia ani de facultate( 6 de facultate +5 rezidentiat =11! ) E penibil.
    Daca ar fi platiti cum trebuie, poate nu ar mai trebui sa le dam noi nimic. – asta nu scuza faptul ca ei accepta banii.

  18. Ruxi sunt unii pe care nu i-ai schimba, nici daca le-ai da salarii mari. Ca pe roman cam greu il dezveti cu astea. Ar gandi ca oricum banii aia sunt buni in plus. Este adevarat ca salariile sunt penibile si ma declar la fel de revoltata ca si tine. Asta insa nu scuza spaga, am discutat despre asta insa in alt articol, deci n-are rost sa mai scriu o poliloghie si acum.

    Daca ai stii cati refuza ideea de a munci mai mult, te-ai cutremura. Este absolut adevarat ca suntem ca intr-o jungla si ca e nevoie de enorm de multe sacrificii pentru a reusi. Muncesti in 2-3 locuri, nu ai weekend, dai in ulcer de stres etc. Dar ai totusi sansa unei vieti mai bune, prin munca asta sustinuta. Acum 4 ani de pilda salariul meu era de 200 de euro si patroana mea avea leasing la masina noua de atat. Si ma soca dom’le ce bani sunt aia, ca nu puteam pune la economii nici 20 de euro. Am luat al doilea job si am inceput sa muncesc mai mult. Leasingul meu acum este 250 de euro (plus 150 la fiecare 3 luni pe Casco). Si am bani pentru asta, imi permit o mancare buna, chiar mici rasfaturi si mai ajung sa si pun ceva pentru zile negre. Nu discutam despre halul de stres in care sunt unele zile si care a fost ultimul weekend petrecut total cu fundul in sus (de fapt la asta e simplu .. cand am fost de Revel in Croatia, ca nu am avut net. Si tot am scris vreo 5 articole pentru un blog in engleza) 🙂

  19. dadeam spaga in facultate cand ma duceam acasa cu nashu. recent, am incercat sa dau o atentie unuia din astia care mi-a spalat parbrizul la benzinarie. o fi refuzat-o pentru ca eram filmati?

  20. buna…nu s-a mai scris demult la acest topic desi sincer este si va fi mereu unul de actualitate in Romania zilelor noastre…din pacate…. as avea o intrebare doar – nu sunt adepta spagii si urasc chestiile de genul – sunt obligat cumva fortat sa bag mana in buzunar pentru un serviciu de calitate sau pur si simplu pentru serviciul in sine….dar deviez de la subiect …. intrebarea mea isncera ar fi urmatoarea – va expun no situatie , va rog sa va puneti in locul meu si sa incercati sa va raspundeti ….. sau sa imi raspundeti vis a vis de spaga in Romania , de dat si de luat – va expun aceasta situatie desi sunt cigura ca multi din cei ce au scris si condamnat vehement acest obicei sa spun asa al romanilor au procedat si ei absolut la fel la randul lor… spun asta deoarece va intreb asa – daca atunci cand v-ati fi mutat in alta casa din pacate combina frigorifica ar fi picat pe glezna sotului – sotiei – ati fi asteptat salvarea 3 ore jumatate si abia dupa ce ati expus situatia mai dramatic ar fi venit o ambulanta – deoarece efectiv nu puteam la 50 de kilograme sa misc un om de 110 …. care mai si lesinase din pricina durerii …. ajungeti la spital iar asistentul de pe ambulanta va spune soptit ca daca aveti grija de el va avea si el grija de dumneavoastra sa nu asteptati la cozi pentru radiografie ca de nu vedeti ca domnul sufera…. atunci sigur ati baga mana in buzunar si ati da …. ajungeti la camera de garda (unde un simpatic tinerel de doctor extrem de plictisit de viata si interesat mai degraba de meciurile de la tv decat de urgentele de care efectiv gemea sala de urgenta ortopedie a spitalului bucurestean Pantelimon ) – se uita plictisit si scarbit la tine si la radiografie si zbiara enervat – mda , operatie tija si gata , duceti-l sus – soc , stare de panica , ceea ce crezusem ca e mult mai simplu devine un cosmar in acel moment …. ajunsi sus intervine rutina cu care a trebuit sa ma obisnuiesc cat timp am stat in spital ….. datorita gipsului peste genunchi si a durerilor fenomenale deoarece pastilele le-am cumparat eu singurica de la farmacia non stop din fata spitalului unde am fost indrumata – sotul meu de abia statea pe acel antic scaun cu rotile manevrat la o maniera dea dreptul barbara de o infirmera – vazand aceasta o bancnota de 5 roni – noi – a facut minuni in cazul de fata si a determinat pe doamna infirmeira – cu salariu de la buget de altfel si banuiesc eu cu sot familie si copii acasa si eventual cu o constiinta si moralitate lipsa – sa isi aduca perfect aminte cat de frumos se poate manevra un scaun cu rotile si sa actioneze ca atare …. terminam periplul cu alti 5 roni pt cearsaf deoarece ni s-a atras atentia ca e posibil sa fie lasate cele vechi si ca nu am vrea asa ceva …deci mana in buzunar si ca un automatism 5 roni si gata treaba …. continuam in acelasi ritm , vine doctorul sa il vada si uite asa ca sa s epoarte mai frumos revenim la magica manuta introdusa in geanta , care scoate frumusel 200 roni si ii aseaza in buzunarul halatului….urmarea ? un doctor zambitor vesel , care ne dadea mari sperante ca aceasta operatie de dubla fractura maleolara e floare la ureche pentru dansul si sa stam relaxati ….. continuare…. revin la spital a doua zi la prima ora , 6 si jumatate incarcata cu tot ce trebuie de la perna si cearsaf , medicamente , laptop si alte alea ….. supriza in schimb desi parcarea era goala goluta mi se spune surazator de catre domnul de o alta etnie – ca de altfel toti paznicii si portarii acestui minunat spital bucurestean in care sper sa nu mai calc in viata mea – ca nu mai este locuri doamna , asta este nu mai este si daca nu mai este doamna baga mana in buzunar revine cu 5 roni si brusc apare locul din pamant si iarba verde – desi nu este de cat un beton amarat si nenorocit in curtea acestui spital …. ajung sus la etajul 5 aproape fugind de domnul care pazea scara cu strasnicie – din nou discutam despre un domn de o etnie mai colorata si extrem de mare – si surpriza – ma intampina o doamna asistenta care nu patrea prietenoasa nici de la distanta si nici de aproape dupa cum am constatat ….asa ca deja obisnuitul bagat mana in buzunarul din spate al blugilor ma scapa din acest stres al privirii tiranice si vorbelor de nu aveti voie in salon … trecem cu stoicism peste prima zi in spital dupa ce am aflat tarifele ca sa spun asa ale asistentelor , infirmierilor , brancardierilor , asistenta sefa – pe care intre noi fie vorba chiar daca nu ai nici o treaba cu ea e mai bine sa dai plicul si gata scapi de un stres – stresul de a fi dat afara oricand si de nu elibera foaia de insotitor pe motiv ca are timp – a se intelege chef – , anestezist , medici chirurgi … inarmata deci bine cu toate aceste noi informatii purced la bancomatul bancii brd aflata langa spital , scot ce trebuie scos si ma pun pe asteptat a treia zi in care ni s-a comunicat ca va avea loc operatia….. vine si aceasta zi , ajunge doctorul la pat ne spune ca vine sa il ia la ora 11 , si il vad privindu-ma foarte insistent moment in care realizez brusc ce doreste de la mine si il vad cum i se lumineaza toata fata auzind cuvintele magice – domnule doctor putem vorbi putin afara?….are loc de acum normalul schimb , eu mana in buzunar scos plic , bagat plic in buzunarul doctorului la halat si omul se retrage linistit pentru a numara atentia care se pare il va face mult , mult mai atent si precis atunci cand va taia si insuruba glezna sotului meu la loc….. nu trec 5 minute ca il vad sosind intr-un suflet si spunandu-mi scurt – acum il luam , aveti grija de anestezista care se numeste……… alerg de disperata pe scari in timp ce sotul meu era luat pe targa de brancardieri – saracul de el speriat cum era la prima si singura lui vizita in cei 27 de ani a avut grija conform indicatiilor mele sa ataseze de buzunarul primului barncardier obolul de rigoare pentru a nu ii deranja si mai tare piciorul – mentionez scurt ca am avut ocazia in cele 2 zile sa vad comportamentul infirmierelor , brancardierilor cu cei care nu aveau cum sa fie atenti …. nu prea era placut de auzit sa spun asa ….. deci cum spuneam , alerg ca vantul pe scari dau la o parte oameni sa ajung mai repede la etajul 2 unde era sala de operatie si acolo surpriza . scria mare bloc operator intrarea interzisa …. imi vad sotul iesind din lift impins de cei 2 si dus in partea dreapta dar la fel de bine vad prin geam un colos de circa 140 kilograme , din nou etnia cealalta care in curand ne va coplesi stand cu mainile la piept si pazind usa mai ceva ca un cerber …. ma panichez dar realizez repede ca mai am ceva banuti si fericita intru ca la mine acasa , ii vad privirea urata indreptandu-se spre mine , are loc o scena demna de coridele spaniole eu imblanzind furia taurului – a se citi paznicului – cu ajutorul a ce credeti ? o simpla hartiuta …. mai mult , binevoitir de data aceasta sta si pandeste usa blocului operator pana apare doamna anestezista …. ma reped , sar si alerg cand aud ea este si ma pozitionez in fata dansei mergand efectiv cu spatele deoarece doamna era f grabita si am obtinut bunavointa dansei doar prin simpla aparitie a unui plic care a disparut f repede in acel halat alb … sincer m-am gandit ca e posibil ca toate halatele doctorilor sa fie facute cu buzunarele asa de largi tocmai in acest scop …. explic situatia scurt , dau numele sotului si ma pun pe asteptat rugat si sperat ca totul va fi bine ….de ce spun asta – pentru simplul motiv ca am avut ocazia sa vad 4 pacienti aflati cu sotul meu in salon adusi de la operatie si momentele de dupa nu au fost tocmai placute – voma , urlat , aiurat si etc….. astept aproape 2 ore impreuna cu soacra mea – imi venea sa imi rod unghiile dar nu puteam ca sunt false si imi venea intr-una sa plang…..disperate vedem targa cu el si alergam sus cat ne tin picioarele … ajung cand se deschide usa liftului , ma duc la targa , ii iau mana il pup si surpriza , sotul meu imi zambeste calm imi spune ca ma iubeste si ca se simte foarte bine …. intr-adevar miraculos efect al unui pliculet extrem de mititel ca infatisare … nu a avut nici o reactie adversa …. imi vine greu de crezut ca sotul meu a avut noroc sau un organism mai robust pe langa alti 4 pacienti care nu erau firavi plapanzi sau copii si care totusi au trecut prin niste momente f grele dupa anestezie …. urmarea pe scurt ….doctorul fericit a revenit sa imi aduca la cunostiinta faptul ca a avut inca 2 doctori in limbajul lui mana 2 si 3 care l-au ajutat si ca poate sunt draguta si cu dansii deoarece operatia a reusit perfect …. logic , seara la vizita m-am executat si toata lumea a fost fericita ….. inca 4 zile in care am stat in spital a trebuit sa ma rog de vanzatoarele de la mine de la magazinul din colt sa imi schimbe banii in bancnote mai mici ca efectiv nu mai aveam ….. acum dupa acest lung post vine intrebarea mea …. ce ati fi facut oricare dintre dumneavoastra care blamati spaga in locul meu? v-ati fi lasat sotul – sotia la voia sortii sau a unui doctor enervat de faptul ca mai opereaza inca unul care nu s-a simtit …. nu ati mai fi intrat in spital ? ati fi stat doar strict in orele de vizita recte intre 3 si 5 ziua si v-ati fi dus linistiti acasa gandidu-va ca totul va fi bine….sau ati fi platit doar pentru a sti ca persoana de langa dumneavoastra are parte de o ingrijire decenta obligatorie in orice spital dintr-o lume moderna in care ne prefacem ca traim dar totusi cumparata pe bani grei in tara in care traim? sunt foarte curioasa ce parere aveti si va multumesc ca mi-ati citit postul…. cu stima , ioana

    p.s.: a fost prima data in viata mea cand am fost pusa in postura de a da spaga , m-am simtit prost dar m-am obisnuit singura sa imi treaca datorita situatiei prin care treceam…. nu incurajez spaga , nu sunt de acord cu ea…. da in astfel de situatii cred ca nu ai ce face…..din pacate traim in tara in care traim deoarece asa am ales noi – altfel suntem liberi sa plecam unde ne dorim asa ca faptul ca doar ne plangem nu ne va ajuta la nimic niciodata ….tot din pacate si daca as fi vrut sa ma plang oare cui ar fi trebuit sa ma adresez? se spune ca nu e bine sa enervezi deranjezi ofuschezi un doctor cu bisturiul in mana ….asa ca am incercat si eu sa ma fofilez cum am putut ca toti sa fie multumiti …. inca o data va multumesc pentru timp pierdut de a-mi citi postul kilometric …. ioana

  21. Ioana, e clar un subiect de eterna realitate 🙁

    Toti facem la fel, pentru ca este in joc VIATA celor dragi si multi dintre cei care ar trebui sa o salveze nu pot face asta, pana nu primesc “pliculetul’ magic. Nu pot blama omul care trebuie sa ofere o “atentie”, pentru ca altfel cei dragi ies neoameni din spital, dar e clar ca gandurile noastre de ‘bine’ merg spre cei care uita ca pana la urma, salariu mic sau nu, au un lucru de facut.

    Ma bucur ca, in ciuda zecilor de “atentii” pe care le-ai oferit, sotul a iesit bine din incercarea respectiva. Asta conteaza pana la urma. Sa fie el sanatos si sa nu fi ramas traumatizat pe viata de o operatie “tipic” romaneasca

  22. Nu sunt de acord cu spaga sub nicio forma si sub niciun aspect !!! nu sunt de acord nici cu cei care sustin absurd ca altfel nu se poate. de ce-s atat de sigura ?? poa’ pt ca am o varsta si-am experimentat deja , pe mine insami, si-am constatat ca nu-i imposibil .
    Se poate dom’le !! inclusiv la mult disputatul capitol “medici ”
    Eu am fost internata si am refuzat CATEGORIC sa dau spaga . toate celelalte paciente care se aflau cu mine-n salon (si chiar cele din alte saloane….mi se dusese vestea ….) imi repetau stupefiate ca-s inconstienta si ca daca n-o sa dau spaga medicii or sa ma lase sa mor si nici nici macar un calmant n-o sa vad. Evident , stiind ca ma aflu in Romania scenariul nu mi se parea unul ireal DAR am zis sa fiu eu cobaiul si sa vad ce se intampla.
    Ei bine, n-am dat spaga , am lasat medicilor ( erau 2 ) si asistentelor CLAR de inteles ca nici prin gand nu-mi trece sa le strecor vreun plic in buzunar atata timp cat stiam ca am toate taxele si impozitele platite la stat. Si ghici ce ??? NU m-au lasat sa mor .
    Mai mult ,cred ca le-am castigat cumva chiar un soi de respect…..eu am de obicei un avant revolutionar considerat de cei mai multi absurd si ridicol dar care s-a dovedit pozitiv si eficace de fiecare data.
    Consider ca oamenii daca ar avea mai mult respect pt ei insisi si o mai mare verticalitate ar avea o viata mai buna. de aceea , obisnuiesc sa spun ca “fiecare are viata pe care o merita ”

    * s-a intamplat din pacate sa fiu nevoita sa repet actiunea non spaga in spital de 3 ( TREI ) ori . in ani diferiti, pt probleme de sanatate diferite si chiar in orase diferite .
    DECI, se poate !!!

    * daca totusi nedand spaga medicii respectivi sau asistentele nu mi-ar fi acordat tratamentul necesar cred ca as fi ajuns inclusiv la Tribunalul de la Haga . si nu glumesc deloc. cred ca si ei au simtit asta….ca nu-s genul care se lasa calcat in picioare cu dreptatea-n brate .

  23. Pentru romani, bataia rupta din rai…

    I found your entry interesting thus I’ve added a Trackback to it on my weblog :)…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.