Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Va doare maseaua, hai sa o scoatem!

De câte ori merg la dentist-ortodont pentru diverse chestii, lumea începe să mă căineze. Sărmana de mine, că tot trebuie să merg la detartraj, la făcut “mulaje” pentru vreun nou dispozitiv care să încheie munca de îndreptat dinţii, pus “şuruburi”, scos etc. Şi iar stau la discuţii să explic populaţiei terifiate de scaunul dentistului că (masochistă mică ce sunt) mie îmi place să merg acolo. Un trecut glorios de lucrări pe “canal” făcute pe viu şi diverse torturi ale unor “măcelari” s-a şters în ultimii 10 ani datorită unor dentişti absolut OK.

Şi îmi povesteşte a mea bunică despre cum se rezolvau de multe ori problemele dentare. Pe soră-sa, fie iertată, a durut-o o măsea. Era din Oraviţa, o tipă super mucalită şi vivace. Ne povestea cu umor cum simţea nevoia să-l strângă de gât pe dentistul care i-a scos o măsea bună de lângă cea dureroasă. După faza asta, şi-a băgat femeia picioarele şi a stat să îi treacă. Nu de alta, dar bănuia că poate greşeşte deşteptul din nou. A murit cu un singur dinte lipsă şi în rest o dantură din aia cum numai unii norocoşi pot să aibă. Dintele lipsă era măseaua minune care a greşit doar că se afla lângă una dureroasă.

Tată-miu a avut probleme cu dinţii de mic (din păcate moştenesc “bucuria” asta şi eu). A avut şi el câte un abces dentar rezolvat scurt cu eliminarea totală a problemei. La fel restul familiei.

Bunică-mea îmi povesteşte că erau destui dentişti cunoscuţi pentru dragostea de cleşte, deşi existau încă de atunci şi metode de a păstra dintele, nu de a-l scoate de la prima căriuţă. Ai venit cu măseaua umflată. Nenea dentistul pune cleştele şi o scoate. Că doar creşte ca buruiana de 5 ori pe an, să ne permitem să ne batem joc de dinţi în halul ăsta.

Când am fost acum vreo 10 ani la primul dentist privat (un bun prieten, poate că altfel nu aveam încredere în el), aveam “cimitir”, vorba lui. Erau măsele atât de distruse încât nu vedeam nicio altă soluţie, decât scoaterea. Am pierdut una singură pe care, cu toată dorinţa lui de a o păstra, nu o mai puteam repune în “circulaţie”. Îmi spunea pe atunci că este important să luptăm pentru fiecare dinte. Dacă mai putem pune o plombă şi mai “merge” măcar nişte ani, sunt încă nişte ani care ne despart de implant sau alte minuni.

M-am mutat la altă clinică pentru că începeam tratamentul de îndreptare. Au revenit peste unele lucrări (trecuseră vreo 7 ani totuşi), au plombat alţi dinţi care necesitau atenţie. Mi-am dat seama şi atunci că sunt tot genul de dentist care luptă să păstreze un dinte, până chiar nu se mai poate. Am avut un singur dinte fără obturaţii. Un premolar pe care l-am scos pentru a face loc pe arcadă. Dinţii au fost mereu mari şi înghesuiţi, aşa că am renunţat la câte 2 pe fiecare arcadă. Tratament tipic pentru orto, dacă ai ca şi mine, gură mică (mda, ştiu, nu vorbim acum la “figurat”).

Dacă mergeam pe sistemul excepţional al unora dintre dentiştii din copilăria mea (nici măcar atât de departe în timp), astăzi, la 3 decenii de viaţă, trebuia să am măcar nişte “coroane”, dacă nu chiar proteză totală. La câte bucurii am avut din cauza câte unui abces dentar, m-aş aştepta să nu mai am deloc măsele. Poate nici 2 incisivi, puternic “deterioraţi”, care acum arată absolut perfect. Nu a fost nevoie decât de un dentist inteligent care să ştie cum să pună o simplă “plombă” de culoarea “osului”.

Eu spun că am avut norocul să prind generaţia asta nouă de “dinţălogi”. Cu clinici moderne şi curate, tratamente eficiente, “aplecarea” spre confortul şi lipsa de durere a pacientului, dispuşi să lupte pentru fiecare măseluţă, atât timp cât mai pot agăţa ceva de ea. Am mulţi dinţi, vorba dentistei, şi sper să îi păstrez cât mai mult posibil.

Cât priveşte măcelarii de odinioară, pentru care era mai comod să scoţi un dinte, decât să încerci să îl salvezi, generaţii de oameni ştirbi vă “mulţumesc” pentru deosebitul profesionalism. Pentru lenea şi lipsa de interes. Sper să fi învăţat că în arsenalul dvs. există şi anestezice bune, instrumente diverse (altele decât cleştele pe care îl folosiţi atât de des), compozit de culoarea dintelui, fluor etc. Dacă sunteţi în stare să începeţi un nou stil de tratament, să aveţi grijă ca pacientul să nu sufere şi să nu vă bateţi joc de ceea ce nu mai creşte la loc, rămâneţi în acest domeniu şi învăţaţi-vă pacienţi că la dentist nu trebuie să doară.

Dacă nu, apucaţi-vă de orice alt business care nu presupune “tararea”  pacienţilor pe viaţă. Şi eventual recomandaţi-le nefericiţilor care încă vă cred Ăl de sus nişte dentişti care ştiu să îi trateze modern şi fără să le sădească teama în suflet. Atât timp cât eu de 10 ani am avut parte doar de servicii excelente şi merg cu drag la orice tratament, vreau să cred că există în ţara asta destui dentişti adevăraţi.

Găsiţi-i, dragii mei, şi lăsaţi “măcelarii” să trateze vaci şi cai. Sau câini, că ăia măcar îi muşcă de mâini. Luptaţi pentru fiecare dinte, că nu mai creşte altul în loc şi poate ne întâlnim peste 30 de ani şi ne zâmbim cu dinţii noştri. Mi-ar plăcea.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

17 Comments

  1. Vezi tu, este foarte greu să cauţi un “măcelar” bun în condiţiile în care în tot oraşul meu sunt numai “dentişti” buni. Sper ca într-o zi să scap şi eu de “cimitirul” meu şi sper ca acea zi să fie cât mai aproape.

  2. dojo, dar la ce stomatolog mergi tu? eu s-ar putea sa trb sa-mi scot o masea de minte care-mpinge in celelalte si mi-e cam frica. thank god, in rest am dinti buni si multi!

  3. Jane, merg la SmileFactory (smilefactory.ro).

    Nicky, baga tare si cauta. SIGUR se gaseste ceva decent. Cauta pe net dentist “orasul tau”, chestii din astea. Nu lasa “cimitirul” asa cum este, ca din pacate niciodata nu se rezolva problema de la sine. Si pe asta o stiu din experienta neplacuta 🙂

  4. Si eu dupa n experiente neplacute cu diversi macelari am gasit in cele din urma un medic stomatolog de exceptie . si eu am pierdut 1 molar datorita comoditatii si nesimtirii unui macelar .
    Oamenii cu un zambet frumos sunt mai optimisti si rad mai des si cu mai multa pofta .Deci, merita toti banii !!!

  5. 🙁
    Iar ma simt vizata. Maine dupa-amiaza merg pentru cele doua “piese” ale mele pe care le-am spart. Spart insemnand ca s-au desprins bucati, radacina si 1/2, respectiv 3/4 din ce era la suprafata ramanand pe pozitii. Si m-am tot jucat eu pe acolo cu degetelul si nu imi pare ca s-ar clatina. Aiurea e ca aveam plombe de acum 11 ani 🙁 asa ca nu stiu in ce masura e de vina impactul si in ce masura e de vina o problema ascunsa. So I’m really worried 😕 N-am trait pana acum nici o extractie si nu-mi doresc asa ceva nici in continuare 🙁 Din ce am vazut pe site par ok, doar ca nu inteleg mai nimic din tarife 🙄 Asa ca sper sa n-aud cuvantul extractie… ca asa o iau la fuga 🙁

  6. Implantul nu e atat de nasol, pe cat e de scump 🙂

    Eventual mergi la un orto si poate se gasesc niste solutii si din aria asta, nu stiu ce sa zic. La mine e situatia similara (am pierdut un molar in tinereturi si acum 3 ani aproape unul scos pentru ca dintii de pe arcada inferioara sa aiba loc sa se “miste” in pozitia corecta. Inca am spatii pentru ca erau penultimii, deci e o gaura si apoi ultimul molar. Spatiile s-au inchis deja destul de mult si acum, la “case refinement”, urmeaza sa se inchida de tot.

    E adevarat ca te sperie ideea ca baga aia si scot, dar nu e chiar atat de nasol, daca ai un implantolog bun. Eu am avut mini-implanturi (niste suruburi care s-au bagat in mandibula, sub linia dintilor, pentru a ‘trage” diverse elastice si arcuri ortodontice. Oricat de tragic suna nu am simtit nimic cand le-au pus (no, se face totusi anestezie, dar zic de momentul de dupa antestezie). Alaltaieri le-au scos fara anestezic, ca nu trebuia. Le-au desurubat pur si simplu ca la bicicleta si nu a durut nimic.

    Stiu o tipa care si-a facut cred vreo 3 tot acolo si s-a recuperat foarte frumos. Imediat dupa prima operatie, cateva ore nu esti chiar cea mai proaspata din lume, dar iei totusi “pain-killers” si e absolut suportabil. Astepti apoi 3 luni sa se integreze implantul corect in os, iti dai seama ca dupa cateva zile nu mai simti nimic, nu te mai doare nimic. Si dupa aia “te insurubeaza”. Am intrebat-o daca a meritat “calareala” si a dat un raspuns absolut fericit, de fapt la fel ca si mine, care de 2 ani jumate port diverse unelte prin gura pentru indreptat dintii.

    Si in 2 ani jumate am luat de 2 ori Ketonal. Prima data dupa a 3-a extractie in 8 zile (era faimosul meu premolar necariat vreodata, care se pare ca nu dorea sa lase in urma lui doar liniste, asa ca am luat un ketonal si nu a mai fost nevoie de al doilea). A doua oara am luat cand am avut partial aparat metalic, ca ma dureau dintii in ziua aia si, desi era suportabil, aveam chef sa mananc ceva mai “solid”. In rest nimic. Si slava alui de sus, ca am avut arcuri, brice si carice pe dinti de s-a incheiat. Si peste vreo luna voi avea si un Herbst, care este iar o “binecuvantare”. Dar nu prevad nevoia de ketonal inca.

    Asa ca “zoe fii barbata” sa zic asa 🙂

    Gandeste-te la faptul ca un implant BINE PUS (si ma gandesc ca iti vei alege un implantolog misto, daca nu, vino in Timisoara, ca si asa sunt destui pacienti care vin de prin toate colturile tarii) inseamna un dinte viabil de care sa te servesti bine merci.

  7. Dar ce te faci cand ai, ca mine, dinti lipsa la inventar? Adica atunci cand nu ti-i da natura, nu ca nu ai tu grija de ei… Eu am avut 2 masele de lapte care nu au vrut sa se schimbe cu unele definitive…normal ca s-au tocit si au cazut….acum am 2 locuri libere, mi se cracaneaza dintii ca sa acopere locurile alea libere, si mi-e frica rau de implant in os…

  8. Macelarii aia au devenit acum dentistii care nu isi sterilizeaza instrumentele, care folosesc acelasi instrument la mai multi pacienti si care raspandesc hepatita C. Sint multi in Timisoara. Ba chiar pe una faimoasa si scumpa a prins-o sanepidul ca folosea ace nesterilizate pt anestezie.

  9. Dentistul de la scoala, deci pe care nu l-am platit nici un sfant, mi-a zis odata asa: “Draga mea, maseaua asta e intr-o stare oribila. Pot sa ti-o scot sau sa incerc sa o repar, dar pica singura dupa vreun an. Eu zic s-o scoatem, da’tu alegi!” O sparsesem intr-o boaba de popcorn care nu facuse ‘pop’ si mai ramasese doar o coaja din biata masea. Am ales s-o repare, ceea ce a fost un proces lung si chinuitor. Acum insa maseaua cu pricina e inca in stare foarte buna si au trecut 8 ani de-atunci. N-a picat, ba e chiar frumoasa. De unde rezulta ca dentistul era priceput cu mainile, dar…lenes cu gandul? Sau poate, lipsit de self-esteem? 😆

  10. E intr-adevar nasol sa fi tratat in halul asta la dentist. Am patit-o si numai bine ca in loc sa trateze dentistul o masea, a facut mai rau de a trebuit sa o scot pana la urma (i-a fost lene sa puna plomba mai repede… a zis ca e timp). M-am facut ca o rosie coapta cand facand o radiografie (panoramica) luna asta au vazut 20 de asistente si asistenti o ditamai masea lipsa la varsta mea.
    Macar am dat de dentisti buni ultimii doi ani 😀 Dentisti care isi iau meseria in serios si se poarta exemplar cu pacientii.

  11. da frumos zis.si cind te gindesti ca se preocupa o doamna o luna intrega pentru salvarea unui dinte si vine alta sa-l faca in 2 zile “mai frumos”…….:((.noroc ca am dat si eu peste o domnisoara doctor de nota 10.ce pot sa zic:SA-I DEA DUMNEAZEU SANTATATE SI NOROC IN VIATA.mai si la Pitesti sint medici stomatologi buni.

  12. ma doare rau masea pt ca se misca dar ma doare si stomacul pt ca nu pot manca si credetima nu este deloc placut . daca stiti cum sa mio scot spuneti plz.
    ajutor! ajutor! ajutor!

  13. Ma pis pe mine… Astazi trebuie sa merg la dentist :C,asa ca imi scoate maseaua cand trag de ea.A mai ramas doar un colt dar DOARE UFFFF

  14. Salutari , eu de mic copil chiar dupa ce am schimbat dintii de lapte au inceput probleme cat se poate de dese si de grave nu stiu din ce cauza am dantura atat de fragila , oricum plombe si iarasi plombe fara efect , ca sa ajung la 16-17 ani la o macelara cum ziceti voi care ma lasat cu 4 dinti in partea de sus a danturii mai exact 2 canini si 2 masele pe care mia prins o coroana care sa desprins de vreo 4 ori cel mai mult a rezistat sus 1 luna si cel mai putin cateva min. iar in partea de jos mia distrus 4 masele ! wow imi vine sa o omor!

  15. am 16 ani si miam scos doua masele mam temut un pik la prima extractie dar dupa aceea a fost ok.Fza este ca trebuie sa stii la cine mergi vezi dupa cum te abordeaza dentistul daka te ea usor anseamna ca o sa fie bn daca nu nu prea eu asi mai vrea sami mai skot o masea dar nu vrea dentistul asa ca fara temeri eu ma temeam un pic cand asteptam sa intru la extractie auzeam povesti de la alti pacienti si ami era un pik frica dar nu e nimika trece e foarte bine dupa aia asa ca sa nu va fie teama nu mea fost mie teama un copil dapai voua adultilor

  16. eu cred ca e o corelatie intre cariile dentare si programul guvernului de modificare artificiala a vremii

  17. bine ar fi ca sa ne invatam copilasii cum sa spele dintisorii de cel puti3 ori pe zi … dimineata la amiaza dupa ore de scoala si seara nainte de culcare .. la mine in familie toti avem dinti buni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.