Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Timisoara – Dubrovnik

Am venit din vacanţă de nişte săptămâni bune deja şi tot frec menta pe aici cu articole “de umplutură”, că mă omoară lenea să pun şi de ceva mai serios şi poate util pentru voi, cei care doriţi să alegeţi şi ruta asta. După ce alte articole în care am amintit de Dubrovnik ca şi locaţie de făcut plajă la mare, la soare cu fetiţe goale (mai greu, dar dă bine la rimă) s-au bucurat de interes şi am primit pe blog şi pe mail întrebări despre o posibilă bună rută spre zona în cauză din partea asta de ţară, iată că pun la bătaie informaţii din experienţa noastră. Normal că sunt şi alte rute excelente (Bosnia nu mai e demult o “spaimă” rutieră, deci o plimbare spre Visegrad sau Mostar e mai mult decât recomandată), eu voi preciza aici însă pe unde mergem noi de obicei din Timişoara către Dubrovnik.

Harta arată “aproximativ” care e direcţia. Punctele noastre de reper sunt BELGRAD, CACAK, UZICE, PODGORICA, BUDVA şi finalul. De data asta am urcat din Podgorica spre Niksic din motive de navy, dar cam aia e ruta aproximativă. Când plecăm de obicei mergem pe ruta Dubrovnik, MOSTAR, SARAJEVO, BELGRAD. Am venit şi prin NOVI SAD şi iar a fost OK. Deci puteţi alege ruta dorită în linişte, că orice variantă este decentă.

Problema este însă cu hărţile de pe sistemele de navy, nu atât de bine puse la punct ca şi cele din Germania de pildă (să dau exemplu de rute pe care le-am “măcinat” noi). Ieşirea din România am făcut-o prin Stamora-Moraviţa, fără nicio problemă. La Belgrad, de 3 ori până acum ne-am dat peste cap cu ruta datorită sistemului de navy. El o ţinea ca gaia maţu’ să mergem pe undeva, noi pe altundeva. A închis “soarele” de data asta agregatul, să nu îl aruncăm pe geam, şi s-a ghidat apoi lejer după semnele de orientare de la ei.

Am repornit minunea în Podgorica şi ne-a scos spre Niksic, în loc de obişnuita noastră rută spre Budva. Exact când blestemam mai cu spor ustensila şi prostul ei obicei de a ne duce în Dubrovnik prin Groenlanda, am dat în stânga noastră de un peisaj ….

Krupačko Jezero, pe numele lui. Un lac “arătos” cu multe “insuliţe”. În secunda aia am realizat ambii că tot acolo ajungem, dar de data asta mai vedem ceva frumos pe drum.

La un moment dat am găsit un indicator pe care scria “Risan”. Asta e o localitate din Kotor Bay, aşa că s-a decis de comun acord să părăsim drumul “turistic” şi să mergem pe unde şi-a înţărcat mutu’ iapa.

Şi am ajuns în munţi, pe un drum de o bandă jumate’. În spate se poate vedea un obelisc nou, încă nu ştiu cum îi zice, deşi domnul de l-a conceput s-a semnat. Am glumit că ar trebui şi noi să ne semnăm, dar bănuiesc că se tocea cheia de la maşină şi marker “permanent ink” n-aveam. Poate data viitoare …

De sus de la obelisc se poate vedea peisajul “oribil” şi Corsica mea aşteptându-ne cuminte. La cât de “nasol” arată zona, se pare că n-am ieşit chiar atât de rău cu “deturul” respectiv. Am ajuns apoi într-o zonă în care eram noi şi dracu’, plus muncitorii care puneau de un drum nou nouţ pe 2 benzi în mijlocul pustietăţii.

Iubi a condus cu grijă, de parcă era maşină de sticlă, probabil conştient de comentariile mele de “mamă” de maşinuţă. Probabil că la anu’ drumul este ca în palmă, aşa că scăpăm de emoţii. Urmează o luncă magnifică pur şi simplu, pe care o vezi în dreapta şi ajungi în vârf de munte. De acolo, Kotor Bay iţi stă la picioare.

Şi, vorba lui iubi, a ajuns şi redneck-ul la Kotor.

Merită deci şi “ruta” aceasta, chiar dacă este mai aventuroasă. Nu este un drum turistic în vogă, dar cred că are şanse să intre în atenţia noastră la cât de frumos se vede totul. Asta înseamnă de asemenea că nu mai mergeţi cu “ferry-ul”, deci se face golful la “pas”. Se pierde clar nişte timp, dar pentru noi chiar a meritat, mai ales că nu ne grăbea nimeni.

Nu am mai văzut Budva la faza asta, dar am recuperat când am plecat spre Albania (am şi pentru ruta aia o căruţă de poze), răbdare şi “tutun” deci până le pun la rând.

Concluzia poliloghiei este că drumurile prin Serbia, Muntenegru şi chiar Bosnia SUNT SUPER OK (m-a încercat ruşinea ştiind ce probleme avem noi), singura problemă fiind că în mare parte treci prin munte şi nu prinzi viteză. Poliţia pândeşte cam peste tot (şi la 2 noaptea te agaţă radarul) aşa că e bine să nu vă jucaţi. Amenda este undeva la 50 de euro (parcă). Sunt multe limitări de viteză, deci şansa de a merge repede e cam inexistentă. O rută similară pe autostradă se face clar mult mai repede, dar aici trebuie niscaiva răbdare. Că porniţi de seara şi prindeţi răsăritul prin Podgorica sau mergeţi de dimineaţă să prindeţi aproape totul pe ziuă, asta ţine de alegerea voastră.

Peisajele SUNT SUPERBE, deci orice variantă e OK.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

20 Comments

  1. chiar ma gandeam cand o sa scrii.

    bai, deci, nice!

    PS: “prostul obicei de a ne duce în Dubrovnik prin Groenlanda” lol

  2. Nais! 🙂 (As fi zis mai multe, dar am ramas fara cuvinte. Abia astept si restul articolelor pe aceasta “tema”.)

  3. m-am chinuit vreo doua minute sa-mi dau seama ce treaba ati avut cu marina americana prin croatia, pana cand am inteleg ca “navy” se referea la GPS 🙂

  4. Multam fain de info 😀 Daca m-ajuta al’ de sus, la anu’ dau si eu o fuga cu Puiu si Fiona III pe-acolo 🙂

  5. Chiar va doresc tuturor sa ajungeti pe acolo sau sa reveniti, dupa caz 🙂

    E o zona misto de tot. Intr-un articol viitor va voi prezenta “casa noastra de la mare”, asa cum ii zic eu 😀

  6. Kotor Bay rules! M-aş întoarce oricând cu plăcere acolo. Îmi aduc aminte de portocali, de cetate…nice 🙂 You really lifted my spirit today!

  7. Si eu am fost cam in aceeasi perioada in Croatia(Dalmatia) cu masina. Am plecat cu masina din Buc catre Cavtat ,via Serbia si Bosnia( prin Visegrad). Cum n-am mai fost pe acolo, am ramas placut surprinsa atat de countryside-ul sarbesc , cat si de peisajele montane ale Bosniei. De drumuri nici nu mai vorbesc…
    Iar Croatia este o tara foarte frumoasa, merita oricand sa fie vazuta…atat pt litoral si parcurile naturale(Plitvice,Krka), cat si pt orase culturale (Dubrovnik,Split din ce-am vazut ).
    Asa ca te inteleg perfect daca preferi sa petreci concediul pe litoralul croat, mai ales ca distanta nu e semnificativ mai mare fata de Constanta:)

  8. Deci mie imi vine sa imi dau cu tesla pe unde nimeresc, cand vad ca astia dupa razbel, cu probleme puse de Uniunea Europeana si cu probleme interne se dezvoltat atat de fain, iar noi in zona Herculane si adiacenta, unde chiar ai ce vedea am facut o amarata de sosea anu trecut care acum deja a inceput sa dea semne de “oboseala”. Nu ami zic de faptul ca nu vad o publicitate la toata zona aia superba. TAMPITI CU DIPLOMA!

  9. Sa stii ca mi-a fost rusine sincer cand am ajuns acolo prima data. Rusine ca ma indoisem de frumusetea zonei, pe principiul “da cum soarele meu sa se dezvolte, cand acum niste ani se bubuiau?”, mergand pe ideea ca noi ne miscam inca incet dupa 20 de ani de la Revolutie, in conditiile in care nu ni s-au bombardat casele si drumurile in halul ala.

    Am vorbit cu gazda noastra din Cavtat in iarna si ne povestea cum muntenegrenii bombardau Dubrovnikul din Cavtat, peste mare. Am vazut pe net filmulete cu Stradunul busit bine de tot, cu portul “gaurit”, o mandrete de cetata sub “asediu”.

    Cand am ajuns anul trecut acolo ni se parea noua ca parca in unele locuri piatra e un pic prea noua, plus ca se vad in port niste arcade la cladiri care parca sunt “innadite”. Deci clar s-a reconstruit peste ceva.

    Zapacitii astia au reusit in cativa ani (e drept cu ajutor teapan de la mama “heuropa” sa se recladeasca de nu realizezi prin ce au trecut acum niste ani. Si noi primim mereu ajutor si f…tem banii cum stim mai bine. De fapt nu noi, astia amaratii, sunt altii care stiu cum sa ii “redirecteze”.

    In Bosnia am dat de urme ale razboiului, de case inca bombardate, de ruine, de cimitire in Sarajevo pe unde nu visezi, dar am regasit podul din Mostar refacut, drumurile CA IN PALMA etc. In Muntenegru nebunii faceau sosea pe 2 sensuri PESTE MUNTE (ca tot aveti poza mai sus), intr-o zona unde dracu isi duce copiii, sa zic asa, cand soselele ‘clasice” pentru turisti sunt pe malul garlei. SI LUCRAU toti, cand am trecut pe langa ei, nu erau 10 din care un Dorel baga la lopata si restul frecau menta.

    Dumnezeule mare si e o curatenie la nebunii astia de croati, cel putin pe litoral, de zici ca esti in Berlin. Dimineata in 1 ianuarie goleau gunoiul in statiune, deci eram o mana de turisti. IN 1 IANUARIE! nu 4, nu 10, nu dupa ce termina concediul. In Dubrovnik in noaptea de anul nou era plin de lume, multi imbracati festiv, cu pahare si sticle de sampanie in mana. Ne-am tras mai in spate, ca doar stim cum is astia la chef. Ei bine, nu. Au strigat de bucurie, s-au pupat, au ciocnit un pahar. NICIO PETARDA, doar focuri de artificii lansate din ambele parti ale Stradunului (tre’ sa pun poze si de acolo, ca is misto de tot). Frumos si civilizat. Plus vreo 12 grade cu plus noaptea (daca nu si mai mult), incat sa nu tremuri.

    Noi suntem atat de indragostiti de zona asta, ca sincer m-as muta acolo si le-as invata si limba. 😀

  10. Pai zi-i si mandrului tau sa se apuce de ceva “independent” si va puteti cumpara cate un laptop si sa deveniti cetateni cu buletin de Dubrovnik! 😉

  11. Salut,

    am fost si eu la Dubrovnik, exact in aceeasi perioada cu tine. Am mers Belgrad – Zagreb (must see, must do) – Split. Super lejer!
    Ne-am intors prin Muntenegru – Bosnia – Serbia. Drum extrem de greuin Bosnia, pe langa care Transfagarasan e pantaloni scurti! In unele portiuni pe o singura banda. In schimb, bun!
    Pentru cei care merg prima data, recomand drumul pe Zagreb. E autostrada si nu ai cum sa te ratacesti, chiar daca e mai lung cu cateva sute de km, merita linistea.

  12. Ce fain! Eu de ceva vreme visez sa merg si prin Serbia, Macedonia, Bosnia si compania 🙂 Mai ales de cand am descoperit Bulgaria.. si in general tarile slave de la noi din Balcani. Pentru mine sunt fascinante, si ca limba dar si cultura. Asa ca multam de ruta. Tot planificam sa mergem in zona aia vara viitoare intr-un tur balcanic.

  13. Buna,am fost anul trecut la Dubrovnik intr-o excursie de o zi (vorba vine ca de fapt au fost cateva ore) si m-a fascinat!Asa ca anul asta am rezervat un sejur si vreau sa merg cu masina, din Timisoara.Ar fi pentru prima data cand fac traseul asta, ce ruta imi recomanzi?

    Toate bune,
    Mihai

  14. […] ca, o luna mai tarziu, in jur de 8 dimineata, inarmati cu harti, GPS si posturile lui Alex Dinu si Dojo printate, ne-am imbarcat in masina si hai la drum, cu destinatia Kotor, Muntenegru. La dus am mers […]

  15. Misto postare. Si eu vrea sa ma duc anul acesta prin Muntenegru. Din pacate pozele nu se pot vedea, daca ai putea face ceva in aceasta privinta pentru mine si viitori vizitatori ar fi super. Mersi anticipat. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.