Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Aparat dentar “invizibil” – Invisalign

Dacă tot sunt spre final de tratament ortodontic, ma gândesc că experienţa mea de peste 2 ani poate folosi şi altora care îşi îndreaptă acum dinţii sau încă se gândesc dacă este bine sau nu să facă acest pas. Am “testat” aparatul dentar Damon (de metal) vreo 7 luni (promit să vă scriu şi despre el) şi de peste 1 an am Invisalign. Peste câteva zile mi se va monta o altă şmecherie, pe nume Herbst, pentru a alinia mandibula corect, în condiţiile în care este încă mai în spate decât normal. Voi scrie şi despre el, numai să am nişte zile de “experienţă”.

Acum hai să vă spun pe scurt ce e cu ortodonţia asta şi cu ce se mănâncă.

Teoretic, din punctul de vedere al medicului, este important să ai dinţii corect aliniaţi pentru ca “muşcătura” (ăştia îi zic ocluzie, că sună mai elevat) să fie corectă. O muşcătură incorectă duce la dureri ale articulaţie temporo-mandibulare, blocaje etc. Le-am trăit şi eu pe toate, pentru că muşcam un pic pe dreapta şi cu mandibula mai în spate. Mai există şi problema dinţilor aliniaţi prost sau înghesuiţi, care arată “naşpa” (asta ne cam interesează pe noi, pacienţii), dar se curăţă mai greu, deci sunt mai dispuşi la carii, parodontoză etc., plus că în unele cazuri se tocesc aiurea, depinde cât de grave sunt “defectele”.

Absolut logic, pe pacient îl doare mai mult aspectul pentru că, nişte dinţi aliniaţi prost nu arată bine. În cazul meu cel puţin situaţia a fost destul de gravă şi am ştiut că trebuie să fac şi pasul ăsta.

Ortodonţia deci are treaba cu “fildeşii” noştri şi ortodontul va face tot posibilul pentru a mişca dinţii spre poziţia anatomic-corectă. Asta înseamnă să îi tragă în faţă sau în spate, lateral, să îi rotească etc.

Toată şmecheria asta se face pe parcursul a multe luni. Asta pentru ca dinţii “mişcaţi” să nu se rupă. Că e inutil să îi ai perfect aliniaţi, dar în cutie 😀

Aşa că un tratament de genul ăsta durează de la câteva luni (la cazurile foarte simple) la 2-3 ani pentru ăia la fel de “distruşi” ca mine. În cazul unor situaţii mai puţin complexe şi pentru pacienţi care nu doresc să li se vadă metalele de pe dinţi, de ceva ani există un sistem pe bază de PLASTIC transparent, de se cheamă Invisalign. Despre el vă pove eu în cele ce urmează, vor exista articole şi despre altele pe care le cunosc “personal” să zic aşa.

Invisalign este ideal pentru pacienţii care doresc să aibă un tratament mai discret. Pentru că .. nu se vede.

Cum funcţionează “plasticele” alea?

Orice tratament ortodontic, după cum spuneam, presupune “mişcarea” dinţilor spre locul corect şi în poziţia dorită. Pentru asta aparatul ortodontic pune o presiune CONSTANTĂ şi suficient de uşoară încât să nu afecteze sănătatea dintelui, pe o perioadă anume. Aparatul metalic presupune nişte “plăcuţe” lipite de dinţi (brackets) şi un fir de oţel care le trage spre poziţia corectă (archwire). Pas cu pas dinţii încep să se deplaseze UŞOR spre poziţia respectivă.

Invisalign nu are arcuri de metal sau brackeţi, deci stai şi te întrebi cum se mişcă totuşi “fildeşii” … Simplu … cu nişte “gutiere” de plastic transparent care se pun pe dinţi şi se schimbă din 2 în 2 săptămâni. Ca principiu de aplicare seamănă cu proteza pe care o pun boxerii … este o chestie de plastic transparent, de forma dinţilor, pe care o pui .. pe dinţi şi ai senzaţia că parcă “te strânge puţin”. Exact “strânsul” ăla este secretul. Din 2 în 2 săptămâni se schimbă gutierele şi cele noi “strâng” din nou puţin.

Cum se face Invisalign?

Iar o chestie interesantă … prima dată se fac mulaje foarte detaliate pentru aparat (normal, după ce ortodontul a decis de comun acord cu pacientul, că Invisalign e soluţia). Mulajele în cauză ajung în SUA la Align Technologies, cei care produc sistemul în cauză. Se face varianta computerizată a imaginii 3D şi un ortodont pune la cale planul de tratament şi detaliază cum trebuie să arate la final dinţii şi cum este corectă ocluzia pacientului. Pe baza acestui diagnostic se “segmentează” tratamentul în perioade de 2 săptămâni, încât să nu se forţeze dinţii, dar să şi ajungi la rezultatul corect. La fiecare 2 săptămâni pacientul va avea un set nou pe care să îl poarte. Dacă e un caz simplu, sunt câteva seturi, dacă e mai complex, se poate ajunge la 20-30 de seturi. Eu am primit 23 pentru arcada superioară şi 34 pentru dinţii de jos.

După ce se pregăteşte tratamentul, medicul se întâlneşte cu pacientul pentru a vedea amândoi o animaţie 3D bazată pe mulajul de început şi poziţia finală corectă a dinţilor, plus fiecare pas de tratament. Este super să vezi cum se mişcă dinţii tăi din poziţia iniţială până la un final “glorios”. Invisalign este unul dintre puţinele tratamente orto în care pacientul vede de la început şi rezultatul de peste câteva luni.

După ce pacientul APROBĂ tratamentul, vor veni şi alignerele (aşa se cheamă “plasticele”). Se va pune primul set cu ortodontul şi se va veni periodic la consult. Spre deosebire de alte sisteme, aici nu e necesar să te vezi din 2 în 2 săptămâni, pentru că schimbi tu alignerele periodic. O vizită la 5-6 săptămâni e absolut OK. Asta face Invisalign potrivit chiar şi pentru pacienţii din alte zone ale ţării.

Spune drept cât de tare doare?

Bun, hai să stabilim de la început o chestie. Tratamentul ortodontic nu este fără un anume disconfort şi poate (mai rar), câte o ocazie mai dureroasă. Nu poţi “muta” dinţii prin gură fără să mai şi simţi asta, dar tratamentul se va face fără prea multe “ketonale”, cel puţin ăsta a fost cazul meu. Pentru că am avut dezastrul pe care l-am avut, am “colectat” diverse ustensile şi “aplicaţii”. Cu toate nebuniile astea am luat câte un “pain-killer” de 2 ori în 2 ani jumate (primul la o extracţie .. de fapt după) şi al doilea în prima zi de aparat metalic. În rest … am purtat aparat Damon (ăla de metal) 7 luni, am avut mini-implante (nişte şurubele “înfipte” sub anestezie în mandibulă pentru a trage nişte molari), trecere la Invisalign, purtat gutiere peste 1 an fără probleme. Şi când e vorba de dinţi, nu prea suport durerea.

Tot din experienţă Invisalign a fost mai puţin “disconfortant” decât aparatul de metal, în ideea în care am mâncat normal de a doua zi.

Cum să mă “tratez” cu Invisalign ăsta?

După cum am precizat deja, ortodontul principal este … pacientul. Că el îşi pune şi scoate gutierele, după nevoie. Invisalign se poartă de preferat 20-22 de ore pe zi. Se scoate plasticul pentru a mânca (deci nu mănânci cu el pe dinţi), după care te speli imediat şi bagi plasticul la loc. Reuşita tratamentului depinde de seriozitatea ta, ca pacient.

Este oricum mai comod decât să te scobeşti printre metale după fiecare masă, plus că igiena ta dentară nu are de suferit.

IMPORTANT: chiar dacă înainte te spălai pe dinţi la 3 zile o dată, de când începi tratamentul orto (orice sistem ai utiliza) este de bun simţ să îţi iei în serios igiena dentară. Este păcat de banii investiţi şi de timpul în cauză să îţi baţi joc în continuare de dinţi. Plus că orice carii în timpul tratamentului presupun “complicaţii”, deci timp pierdut aiurea.

Aparatul se pune puţin mai greu la început, pentru că, după cum spuneam, “strânge” puţin. Apeşi uşor şi “culisează” pe dinţi. Primele scoateri sunt mai dificile, tocmai pentru că dinţii încă nu sunt în poziţia potrivită perioadei respective de tratament, dar NU te speria, aparatul se poate scoate. Chiar dacă ai tendinţa să tragi din partea frontală (zona incisivilor), sfatul meu este să începi de la un capăt care ţi se pare că nu depune rezisteţă. Alegi deci un capăt şi ridici puţin de el. Atent şi cu grijă, că merge. După aceea, ajuns spre zona de mijloc, este mai uşor să “îl salţi” peste incisiv şi să îl tragi şi din partea opusă.

După câteva zile plasticul “se mai lasă”, plus că dinţii tăi s-au mişcat deja în poziţia potrivită pentru stadiul respectiv de tratament, aşa că scoaterea şi punerea alignerelor se face în 2 secunde fără niciun disconfort.

O dată  la 2 săptămâni schimbi setul cu următorul (sunt notate şi punguliţele şi gutierele în sine, deci e cam greu să greşeşti). Recomand să schimbi în weekend (de preferat să ai o zi liberă) şi chiar seara, să dormi “peste” schimbare. Vei avea un mic disconfort la fiecare schimbare, dar în 2-3 ore nu cred să te mai deranjeze ceva. Eu am mâncat normal de fiecare dată, deci şi în cazul ăsta este OK.

Faza cu “invizibilul” funcţionează … doar dacă este cineva aproape bine de tine îşi dă seama că parcă ai ceva pe dinţi. Este însă departe de a fi deranjant la aspect, poţi face poze fără să se vadă ce şi cum. Pentru un pacient pentru care contează deci aspectul foarte mult, Invisalign este o alegere bună.

Pentru că sunt 2 aparate din astea “invizibile”, vă dau link către un site care le prezintă în detaliu, Aparat Dentar Invizibil şi spre clinica la care eu mă tratez, Smile Factory. Am scris eu nişte articole de specialitate pe Aparat Dentar şi, dacă vă ţine engleza, pe Orthodontics Today.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

33 Comments

  1. Sunt … Invisalign este undeva la dublul pretului fata de aparatul de metal. Undeva la 3500-4000 de euro.

    • Cred că las ideea asta cu indreptatul dinților pentru mai târziu… cănd câștig la Bingo-ul de pe Antena 1

  2. Interesant ce pove tu aici,
    O sigura treaba am de obiectat 😛 de ce in toate reclamele astea iti arata cate o tanti care nu are nevoie nici de aparat orto , nici de albit dintii, nici de implant etc,

  3. Pentru ca nimeni nu doreste sa vada in reclama dintii mei de pilda asa cum aratau acum 2 ani jumate 😀

    Ideea este ca asa vor arata dintii dupa tratament.

    • Stii ca acolo e, de fapt, un cabinet medical certificat Invisalign? Adica nu sunt cei de la Align, ci cineva care a obtinut certificarea de a monta aparatul si a postat poza respectiva pe site-ul cabinetului

  4. […] o alta parere (  la o bloggerita de Timisoara ) gasiti la Dojo : Aparat dentar “invizibil” – Invisalign. Ea a scris inaintea mea, din postura de pacient. Gasiti un alt punct de vedere cu alte exemple, […]

  5. Ai idee daca exista si-n Buucresti o astfel de clinica care lucreaza cu aparate ortodontice Invisalign? Am tot cautat si toti fug de astfel de aparate intrucat sustin ca sunt scumpe si ca nu dau rezultate.(sau ca se folosesc doar pt corectii minimale)
    In plus, pretul 3500-4000 euro se plateste integral intr-o singura transa sau pe masura ce se schimba gutierele?

    • eu mi-am pus aparat invisalign la DentalMed, langa Marriott,
      e greu sa il porti prima saptamana, dupa care te obisnuiesti…..e ca o bijuterie, practic e facut din aur, din ce am inteles…..deci e super misto, eu am dat pana in 3000euro, dar am avut nevoie doar la maxilar.
      Diana

      • Diana, bun venit pe blog. Vezi ca le impuleci 🙂

        cel de aur este INCOGNITO, probabil din asta ai tu. Este aparat dentar lingual, deci plasat in spatele dintii, in zona limbii. Este intradevar o bijuterie, clar.

        Eu vorbeam aici despre INVISALIGN, care este de fapt o ‘colectie’ de gutiere de plastic, facute pentru dintii tai. Se da jos cand mananci si cand te speli pe dinti, deci este aparat mobil. Promit sa scap de lenea asta si sa pun pe aparat-dentar.ro toate articolele despre diferitele genuri de aparate orto 😉

    • Buna tuturor!eu sunt una dintre persoanele care au avut oportunitatea la un tratament cu “acele plastice”,care de fapt sunt din silicon
      …la mine a fost un miracol…am 26 ani si am purtat 2ani aceste linere…am avut 50 de astfel de linere pt mandibula si cam jumate pt maxilar…cert este ca a dat rezultate…nu sunt facaturi!pozele postate sunt reale..asta in cazul firmelor serioase!eu am fost la clinica smilefactory din bucuresti zona Piata Victoriei,subt supravegherea unui Dr excelent,Dr Widu Ovidu!ca sa dea rezultate trebuie purtat 22 h din 24…acum sunt la contentie ,pe care va trebui sa o port undeva la 9 luni…iar la controale merg pe o perioada de 2 ani…este scump,dar am platit la inceput jumatate de suma ,iar restul esalonat in fiecare luna…fara dobanda!la mine a meritat!recomand!

      • Buna Andreea, poti sa imi lasi facebook sau ceva sa te pot contacta, urmeaza sa imi pun aparat invisalign si as vrea sa te intreb cate ceva daca se poate. Mulțumesc!

    • In Bucuresti,la clinica Smile Factory,zona Piata Victorieilucreaza mult cu asa ceva…eu acolo am urmat si am fost tare multumita!au si in Timisoara clinica.
      Eu am avut dantura foarte aiurea si acum sunt super multumita…totul este sa il porti.foto nu am la indemana,poate le voi cauta si le voi pune.

  6. Buna, pretul 3500-4000 euro se plateste integral sau pe masura ce se schimba gutierele?

    • Plata se poate face in rate. Iti spun care a fost “planul de plati” in cazul meu: 1. 500 euro platiti pt a ti se face clincheck ul (acel filmulet facut pe baza mulajelor care ti se iau si care iti arata exact cum vor evolua dintii pe parcursul tratamentului). 2. 50% din pretul aparatului inainte de a se face comanda in SUA. 3. Diferenta se plateste in rate lunare in fctir de nr de seturi de gutiere ( eu am avut de purtat cam 7 luni deci a fost cam 300 eur/ luna).

    • Cum zice Irina, se plateste gradual. Oricum e indicat sa ai banii pregatiti, ca nu-i chiar o suma mica 😉

      • imi este de folos tot ce ai povestit tu aici si iti multumesc in 2 zile imivoi pune si eu aceste aparate si m-ai incurajat destul de mult imi era oarecum frica .. eu am platit 1400 de euro 500 am dat prima data cand l-am comandat iar restul pe parcurs in timp de 4 sau 5 luni pot plati diferenta mie m-i se pare rezonabi!!

  7. eu mi l-am pus in gracia am aproape 3 luni si sunt foarte multumita deja se vad si diferentele ..am sa incerc sa pun si niste poze de la inceput si cum sunt acum…mi-a fost greu la inceput sa ma obisnuiesc cu el dar acum nu am absolut nici o problema as putea sa-l port toata viata plus ca pe parcursul tratamentului dintii tai se vor albi foarte mult atentie la igiena orala si nimic m-ai mult…

    • Ramona , ai vrut sa zici Grecia ? Poti da mai multe detalii legate de loc ,doctor , te rog frumos ?

  8. si intradevar este invizibil daca nu le spui ca ai aparat nici nu-si vor da seama ..eu cand le spuneam ca am aparat ma intrebau unde este?!!

  9. Buna.Eu as fi curioasa sa aflu cum sunt dintii tai acum. Au migrat dupa terminarea tratamentului, ai purtat aparat de contentie? Esti multumita de rezultat? Te intreb toate astea pentru ca ma pregatesc si eu sa-mi pun. Am avut aparat metalic si,cu toate ca am purtat aparatul de contentie aproape non-stop, dintii am migrat ajungand aproape de pozitia lor initiala. Dezastru, ce mai..

  10. Revin cu intrebarile (sper sa nu devina sacaitoare deja): esti multumita? merita investitia? dintii au migrat sau si-au pastrat pozitia corecta? Poate iti faci totusi timp sa raspunzi. Multumesc.

  11. In perioada de inceput purtarii aparatului (prima saptamana) ti s-au ranit limba si peretii obrajilor pe interior?
    Multumesc anticipat pentru raspuns.

  12. Buna ziua, invisalign a presupus si o slefuire a dintilor? am inteles ca in unele cazuri se slefuiesc dintii pe lateral pt a asigura ca aparatul se pliaza corect pe dinti sau pt lipsa de spatiu.

    merci

    • Buna Andra, scuze de intarziere

      Nu au slefuit nimic, aparatul se pliaza corect pentru ca este facut EXACT pe forma dintilor. Si apoi in timpul tratamentului, se fac alte gutiere usor modificate, incat sa duca dintii spre directia corecta.

      Lipsa de spatiu se rezolva uneori si prin extractii (premolari), dar nu stui daca in cazul asta mai e bun Invisalign, ca e mai indicat un aparat dentar o idee mai “tare”.

      Ai mai multe date aici: https://aparatdentar.net/tipuri-de-aparate-dentare/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.