Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Drama platitorului de diverse

E final de an. Au venit pensiile, salariile, poate şi primele pentru câţiva mai fericiţi. Finalizăm plăţile, că doar nu trebuie să intrăm în 2010 cu datorii. Dacă nu ne omoară superstiţia, ne cocoşează plăţile de penalizare. Aşa că facem liste de datorii şi le achităm cu zâmbetul pe buze. Sau nu …

De când mă ştiu om mare şi interesat de chestii serioase (recte plata abonamentului de telefon, întreţinere, chestii organizatorice) mă calcă pe bătături mutra de miel de sacrificat al cunoscuţilor. Merg unii să plătească, de parcă urmează să fie crucificaţi. Şi ţine-te miorlăială “vai, că trebuie plătită întreţinerea”, “vai, că trebuie să cumpărăm de-ale gurii”, “vai, că a venit factura de lumină”.

Am încă rude la ţară care nu plătesc întreţinere. Iau lemne din pădure şi le cară cu cârca, apă e în fântână şi duş înseamnă să se spele grămadă în lighean. În alt sat mai de doamne-ajută, verii au până şi internet. S-a tras gaz, s-a tras cablu TV, s-a asfaltat uliţa. Mai plătesc şi ei câte un abonament dar, probabil având încă proaspete amintiri din evul mediu pe care l-au trăit până în al nost’ secol, tac şi plătesc, că e bine acum.

După câte ştiu nu m-a luat nimeni de perciuni în ’99 să fac abonament de mobil. Oricât de insistenţi sunt UPC-iştii cu rahaturile lor de oferte, de mă sună săptămânal aproape pentru a propune un “upgrade”, nu pot spune că mi-au legat familia în cătuşe cu pistolul la cap, dacă nu mă abonez.

Acum un an jumate am fost în extaz de mare amploare, când m-am dus la Autoglobus şi în parcare mă aştepta MAŞINA MEA. A fost bine când am plătit 3000 de euro şi firma de leasing a achitat restul de 10.000. Să aibă moldoveanca maşina visurilor ei şi să nu ştie vreodată ce înseamnă să umbli cu jumate de motor în portbagaj sau să-şi moară trocariciul în mijlocul intersecţiei, că iar s-a dus pe gârlă ceva. Cât de ipocrită aş fi acum să bocesc vreo 3 zile că am lăsat iar 250 de euro la bancă?

Aşa că EU nu pot miorlăi pe tema asta. Am achitat peste 2000 de lei diverse acareturi necesare traiuliu şi am făcut-o cu zâmbetul pe buze. Pentru că am avut banii pentru plăţile în cauză şi pentru că aceşti bani îmi aduc un anumit standard de viaţă de care nu mă pot lipsi. Frigiderul este ticsit cu mâncare, maşina e parcată în faţa blocului, după ce ne-am trambalat împreună să îmi rezolv eu una-alta. Vă scriu pe un laptop conectat la curent (plătit şi el astăzi), cu 2 reţele de net la dispoziţie (că tată-miu e fan RDS).

Mă gândesc să fac şi eu un duş anul ăsta, aşa că mă voi bucura de apa caldă pe care o am la discreţie şi nu voi tremura de frig, pentru că vine destulă căldură de la centrala termică din curte (vorba aia, prost să fii, noroc să ai  .. de centrală la 100 de metri de bloc).

Există mereu şi posibilitatea de a-ţi pune pofta în cui şi de a te întoarce “la natură”. Că doar nu au murit nici rudele mele cu spălatul la lighean în mijlocul bucătăriei. Chiar au ajuns să se cunoască al naibii de bine. Mi-aş dori viaţa aia? Ferească sfântul! Atunci de ce atâta dramă când vine clipa să plătesc pentru acest standard de viaţă?

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

7 Comments

  1. In zilele cand am de achitat facturi zic mersi ca am bani de unde sa le platesc, ca inca sunt sanatos sa pot munci. Restul sunt amanunte, mizilicuri, frustrari. Las’ ca-i bine! 🙂

  2. Io nus’ ce sa iti zic de telefonia mobila. Am platit acum niste luni peste 200 de lei pentru ca m-a pus scaraotchi sa vorbesc cu ai mei de acasa din Croatia. Care nu e in UE si nici domnii de la oranj nu au batut prea tare saua pe iapa cu diferentele de cost pe roaming. Io, alta desteapta, nu am studiat mai bine problema preturilor, asa ca am platit ca popicul aproape 2 euro minutul (cu tot cu TVA-ul soarelui rasare). Acu o luna am dat 19 lei, luna asta 17, ca m-am linistit si eu de sunat toti tras-impinsii. Vrei sa discuti cu mine, suni 😀

    Este clar ca sunt uneori frustrante (adica de obicei), dar le platim pentru ca am ales un anumit “nivel de trai”. Daca de pilda doream sa trec la un sistem de viata mai ‘simplu’, cheltuiam numai banii pentru bagat la mat si ramaneam cu vreo 2000 de leusteni in buzunar. iti dai seama atunci huzur 😀

    Nus’ daca te-am urat de sarbatori. Profit sa te pup si sa iti doresc un 2010 asa cum mi-l doresc mie. Si facturi ne-umflate 😉

  3. Dojo, cred ca e vorba de un stres, nu de constiinta ca orice minim confort se plateste. Stresul de a avea bani putini si facturi inacceptabil de scarboase. Spune-mi un client pe care firma de telefonie mobila nu-l trage in piept cu cel putin 50 de centi pe luna. Nu cred ca exista. Romanii urasc facturile pentru ca le place maneaua, nu SF-ul.

  4. Mare multam de urari. Sa fie un 2010 cu 10 stele la catarama. Sau la chipiu. Pentru toata lumea.
    Tu platesti 17 lei telefonul? Doamne, dar ce abonament ai?
    In alta ordine de idei, am constatat si eu ca atunci cand pui bani deoparte, esti sarac ori nu-ti permiti mare lucru. Toti banii adunati ii vei da intr-un singur loc. Cel putin, asa am luat-o eu pe carapace.

  5. Abonament Dialog Inedit. 4 dolari (well, 4 oiro acum). Facut in urma cu 10 ani. Si, daca nu vorbii, nu platii .. am si ceva minutele (vreo 40 cred), dar naiba le mai vorbeste si pe alea.

    faza cu pusul banilor la “tescherea” e o idee buna. Si eu intentionez sa ma adun foarte si sa purced si la economisit. Am reusit in 6 luni sa strang 3000 de euro acum 2 ani. Si mi-a fost lene sa ma chinui inca vreun an jumate. Aveam masina platita de mine. Asa pun 250 de euro la bataie in fiecare luna (plus 600 de euro pe an Casco) pentru ca nu am stiut sa economisesc decat putin 😀

    Asa ca momentan is la faza de “sa ne platim de toate” si, cum incep sa am un mic surplus, pun ceva si pentru zile negre. Ca am vazut si eu acum niste luni ce misto e sa ramai somer si fara un leu deoparte. oare cat de “stresata” eram daca aveam macar 2000 de euro? In loc sa muncesc 14 ore pe zi pentru a ma pune pe picioare, poate ca aveam si eu o toamna mai lejera .. Deci ECONOMISESTE, ca nu stii cand e nevoie de bani si nu mai dai din colt in colt. Rahaturile oricum se intampla. Le percepi insa altfel daca ai ceva bani la pastrare. Noi am facut inmormantare pe datorii acum 7 ani si nu recomand. Nici sa intri la rate pentru orice rahat, ca si pe asta am incercat-o.

  6. Da, dar daca aveai niste (mai multi) bani deoparte, poate nu ajungeai unde esti acum! Poate te lasai pe o ureche si alegeai varianta cu angajatul in ideea ca poti rezista cateva luni cu banii pusi deoparte. 😀

    Oricum, e bine sa ai o plasa de siguranta, doar sa nu te bazezi 100% pe asta

  7. Cred ca lumea in general se sisterizeaza acum ca este Decembrie si mai este o sarbatoare pentru cei norocosi , si apoi va veni dezolanta luna Ianuarie in care mai toata lumea este leftera.
    Cred ca preturile la noi , la toate servicile sunt mai scumpe decat in Occident, cu preturile ne aliem , cu salarile nu.
    De aci vine frustrarea multora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.